akkos blogja

Chrome os tapasztalatok

Jó pár hónapja elsődleges a gépemen, illetve több éve további 2 általam "karbantartott" gépen (igazából nincs mit karbantartani rajta).  Jelenleg két egyszerű út van nem chromebook/chromebox telepítésre: Neverware cloudready, és a Brunch framework. Előbbi egy chromium alapú hivatalos terjesztés, ami épp most olvad bele a chrome os-be (google megvette a céget). Utóbbi csak pár bash script, ami egy chromebook helyreállító képfájlból készít indítható os-t.

Miben jó: gyors, akksiról többet bír mint egy standard ubuntu telepítés. Rendesen működő hardveres gyorsítás, stadia is szuperül megy intel hardveren, sajnos ez linux alatt nem mondható el vaapi-val forgatott chromium esetén sem. 
Teljes linux ökoszisztéma, crostininek köszönhetően. (Linux vm) Alapból debian konténer fut, de megoldható archlinux-al is. Ezen kívül jól illeszkedik az ökoszisztémába, úgyhogy chrome web store-on kívül van playstore (csak brunch) illetve gnome-software. (én flatpak-al használom, de megoldható snap-pal is, illetve ott vannak a debian stable tárolói is)
Jól illeszkedik a google ökoszisztémába: telefonos feloldás, google aszisztens, google home vezérlés (play store appból).

Miben rossz:
Alapvető konfigurálási hiányosságok. (energiagazdálkodás, gui konfigurálhatóság, még egy nyamvadt újraindítás gomb sincs, parancssorból azért megoldható)
Akik irtóznak a google-től nem opció, google account nélkül nem sokra mész vele.
Virtuális gép futtatása macerás, cloudready alatt eddig ment, a következő verziónál kivezetik a virtualbox támogatást. 
Hiányzik egy jó archwiki-szerű szájbarágós oldal a chrome os lelki világához.

Összességében azt mondom, hogy akinél nincs hardver kompatibilitási probléma, és nem akar windows-t virtualizálni, illetve aki elviseli hogy ehhez képest a gnome gui egy boeing 747-es pilótafülke, annak jó lehet. Miben tud többet mint bármilyen linux? A saját gépemen egy fő szempontom van, és az a normális stadia/geforce now támogatás. Linuxon ha sikerült is hardveres gyorsítást elérni, sem X11 alatt, sem wayland alatt nem tud olyan alacsony latency-vel menni, mint windowson, illetve chromeos-en. Ezen kívül 10-12 éves intel laptopon is értelmezhető sebességgel képes futni. Egy herélt linux és chrome párosnál szerintem jobban. Magától frissül, hülyebiztos gui. És az olyan r1 userek ellen is véd, akik szerint a linux szar, de a windowst sikerül állandóan összefosatniuk valamilyen mágikus módon. Mivel chrome logó van rajta, van playstore, elég fenszi lesz nekik is.
 

Hogyan tegyél tönkre egy Ubuntu telepítést 5 perc alatt

TLDR:
1. Telepítsd fel.
2. Kattints a szoftverkezelőre, ott a frissítések gombra, konstatáld hogy 5 perc alatt nem történik semmi.
3. Nézd meg fut-e a apt: fut.
4. Menj el ebédelni.
5. Jóllakottan konstatáld hogy még mindig zárolja valami a dpkg-t, indítsd újra.
6. Gyönyörködj a "lila halálban" majd a felbukkanó kernel panic-ban.

Szeretnék egy raspberry pi-t venni, retropie-hoz. Mielőtt megvenném gondoltam megnézem hogy működne: Arch-on már a retroarch-hot kitapasztaltam, kipróbáltam kodi-n a rom collection browsert és az advanced launchert, egyik sem volt az igazi. De retropie elvileg támogatott még Ubuntu 16.04-en, x86-on is. Nosza, letöltöm, kipróbálom. Van egy debian telepítésem, először azon akartam, de gondoltam nem szopatom magam feleslegesen.

Mir...

...Az új duke nukem forever, most már biztos.
Azért kiváncsi lennék, hogy miért haladnak ennyire rosszul. Mondjuk kerekedett a szemem, amikor több mint 3 évvel ezelőtt bejelentették, hogy egy év múlva tehát a 14.04-ben már alapértelmezett lesz a mir. De ennyire microsoftos kommunikációra nem számítottam.

Remélem nincs igazam, de egyre inkább az az érzésem, hogy a canonical háza táján gyűlnek a gondok. Tolják az ubuntu phone-t, a desktop verzió nem fejlődik. Talán a szerver ágon csorog be némi haszon.

Elmélkedés a DE/WM-ek használhatóságáról.

Az elmúlt 1-2 évben folyamatosan váltogattam az asztali környezeteket. Azt hiszem most értem körbe.

-Unity: a compiz egy frissítés után csak 30fps-sel hajlandó pörögni, hiába állítom át 60-ra.

-Gnome: a 3.16-nál már az ingerküszöböm alá butították a nautilust. Ablakok mozgatása darabos.

-Cinnamon: sokáig fent volt, elég kezes. az ablakok mozgatása itt is darabos, egy időben elkezdett bugzani a tálca, így váltottam.

-KDE: az örök visszatérő, ám előbb utóbb mindíg kibukik valami ordas bug. Kijelentkezésnél befagy, phonon megbolondul és eltüntetni a hangot ujraindításig. Most ezek jutottak eszembe, de vannak még.

Új szerzemény: thinkpad r51

Régebben gazdája voltam egy t60-nak, majd egy t400-nak is, szerettem őket. Majd az életvitelem változása miatt váltottam asztali gépre.

Azonban az utóbbi időben felmerült hogy néha mégiscsak jól jönne egy laptop. Az év 365 napjából 360ban nincs szükség rá, azért nem akartam sok pénzt áldozni: körülnéztem mit lehet kapni használtan 10k alatt.

Igy akadtam rá az új szerzeményre: meglepően jó állapotban, kis tisztogatás után szinte gyári fényében "csillogott". Leszámitva a zsanért, azt cserélnem kellett. Szerencsére találtam olcsón jó állapotút. Itt szembesültem vele hogy mennyire utálom ezeket szétszedni, majd összerakni. Csillió apró fémlemez, 7-8féle csavarméret, útmutató nélkül szinte biztos hogy nem rakod össze mégegyszer. Nekem igy se sikerült, párszor újra szét kellett szednem mire minden elem a helyére került.

Gnome 3 irány - frissült.

Amikor az ember azt hinné, hogy már nem lehet hova butítani valamit, a 3.16-ban kiveszik a nautilusból azt a funkciót, hogy a fájlokat különböző programmal is megnyithassuk.

Pontosabban nem lehet már kiválasztani egy egyszerü kinyíló menüből: Feljön egy ablak, alkalmazás kiválaszt, majd azon nyomban alapértelmezetté is teszi azt.
Mert ugye a júzer egy szerencsétlen jpg-t vagy csak nézeget, vagy azonnyomban szerkeszteni is akar minden áldott képet gimp-el.
Meg amúgy is egy submenu csak összezavar mindenkit.

bah... pacman -Sy nemo

szerk.: Ránéztem újra, most megint jól működik.

8 év

Emlékszem jól: 17 évesen, amikor bejött a szélsebes 256kb/s-es kábelnet, töltöttem le a pár napja megjelent ubuntu 7.10-et. Elképesztő volt az a rengeteg csomag a synapticban, a compiz, ntfs-3g. Az újságmellékletes uhu és suse után tátva maradt a szám. De ez mind semmi nem volt ahhoz képest, amikor regisztráltam a hup-ra. Szinte áhítattal olvastam a Unix és BSD történelem részeit, A linux-haladó fórum pedig maga volt a boszorkányság :) Valahol itt kezdőtött a szerelem, ami a mai napig tart.
Noha nem lettem informatikus, az élet egészen más irányba sodort, de a hup-ot a mai napig rendszeresen, napi szinten olvasom, illetve maradt a linux is.

Napi picsogás, avagy a windows és a stereo "upmix"

Adódott, hogy fel kellett tennem egy windows 7-et. Ideig óráig áthoztam ide a dolgaimat, nem szeretnék ide-oda bootolgatni.

Első észrevétel: 2014-ben, egy linux alatt is jól támogatott nem őskövület gépen (nvidia gts 450,intel sandy bridge) még mindig ott tartunk, hogy windows-t bootlova lényegesen gyorsabb, folyamatosabb a működés: tettenérhető lemezműveleteknél, komolyabb kép szerkesztésnél, blu-ray lejátszásnál, illetve egyszerű scrollozás közben is.

Ami viszont kivitte a biztosítékot: Egyszerűen nem tudom megoldani komolyabb haxolás nélkül, hogy a stereo hangok mind a 4 hangszórómon megszólaljanak:

Rögtönzött telefon "babzsák" hosszú expós fényképezéshez:

Ha valaki arra vetemedne, hogy hosszú záridős fényképeket próbál készíteni a telefonjával, itt egy olcsó és remek megoldás:
felülről
alulról
Hozzávalók: purhab, egy kés, és némi sziloplaszt.

A purhab adja magát, száradás után méretrevágod, a felső részében kivágsz egy rést hogy a telefont bele tudd állítani. Én az alljába is vágtam pár lyukat, és beletömködtem pár használt elemet, hogy legyen valami súlya is. A végén meg mehet az alljára a sziloplaszt, további nehezéknek, illetve az egyenes és valamennyire tapadósabb felülethez. (Lehetőleg valami rugalmasabb fajta, nekem csak ilyen hőálló volt bontva. Ez egész biztos nem a legjobb.

Csak óvatosan az uefi-vel, meg a fastboot-tal...

...mert ha nagyon jól működik, többet nem kell belépni a "biosba" :)

Történt ugyanis, hogy az ubuntut belőttem gpt+uefi kombóra, még jó pár hónappal ezelőtt. Nagyon pöpec, gép bekapcsolásától 1mp és már belilul a kép, (ubuntuék mikor akarnak normálisan működő splashscreent csinálni?) 5 másodperc múlva meg felállt az asztal.

Persze ehhez be kellett kapcsolni fastboot-ot. Aminek eredménye, hogy egyszerűen nincs időm belépni a biosba. Valamiért a shift-re a grub se jön elő, pedig elvileg ott lehet valamit matatni az uefi-hez. Eddig sose volt erre szükségem, ezért nem is vettem észre.

Melyik ez a film?

"Valaki nem tudja véletlenül, hogy mi lehet annak a filmnek a címe, amiben van egy kaszás (mármint maga a halál, csukjában és kaszával), levágja egy férfi kezét a boncasztalon, aztán fogva tartja valami fura helyen, ahol a férfi erotikus rajzokat készít, amiből rajzfilm lesz. Aztán a férfinek valahogy sikerül megsemmisítenie a kaszást, de nem tud kijutni, mert valami végtelen ködös helyen van. Tippem szerint valami 80as évek-beli, ha valakinek rémlik valami, írjon, mert már 15 éve keresem"

FreeBSD, miegymás

Nem sok kézzelfoghatót fogok írni, ez megint egy rizsázós blog lesz, sajnos nincs időm a komolyabb utánajárásra.

Utoljára ott tartottam, hogy felraktam a 9-es bétát, és szundiból visszajövet fele panicol valamiféle fpu probléma miatt. Ígértem egy textdump-ot, de itt jöttek az újabb problémák:

Szerény angol és szakmai tudásom mellett nekem annyit sikerült leszűrnöm a handbook-ból, hogy elég az /etc/defaults/rc.conf-ból átemelnem a crashdump-pal kapcsolatos részeket, és akkor megy minden a /var/crash alá. Csakhogy miután elpanicol, hiába indírom újra, állítom le teljesen, a kernel megáll egy sornál: (acpi: lenovo tp-79 motherboard, vagy valami ilyesmi, szóval csak jelzi milyen lap van a gépben) És ez rendes boot alatt is látszik, csak továbblép azonnal. Ezen csak az segít, ha kiveszem az akksit a gépből egy fél órára, és hagyom "pihenni", vagy betöltök egy másik rendszert. Na ez baromi nagy rejtély számomra, nem értem hogy lehetséges ez. A másik rendszer történetesen windows, aminek semmi köze nem lehet a freebsd-s partícióhoz, így én arra gondoltam, hogy a memóriában marad valami szemét, ami csak felülírásra, vagy hosszú áramtalanításra tűnik el. Ha most oltári nagy bullshitet írtam bocs, de egyszerűen nem tudok másra gondolni. Ezek után pedig a /var/crash üres. Egyébkén ez már jelen volt 8.2-nél is, de ott csak egyszer panic-olt el a kernel, mert valamit rosszul lőttem be)
Ezek után vettem észre, hogy 9.0beta-nál ez mindig előjön, ha nem init 0-val állítom le a gépet. Ugyanis shutdown -h now után a gép nem áll le, csak a végén szól hogy nyomjak meg egy billentyűt ujraindításhoz, de újra így sem indul, resetelni kell. Ezek után pedig jön a fentebbi probléma.

FreeBSD megint.

Tegnap felraktam a 9beta1-et, ezúttal sima freebsd telepítővel. Kíváncsi voltam történt-e valami változás suspend téren. Történt:

Miután visszajön(!) szundiból, többek között ez fogad:

pci21: failed to set acpi power state d2 on...
...
Panic:unregistered use of fpu in kernel

és bejön a debug(db) prompt. Van még jópár sor, ami számomra nem jelent semmit, de nem tudom hogyan tudnám a kimenetet lementeni. Google sajnos nem mondd semmit.

Egyébként az új telepítő nem tudom miért jobb a sysinstallnál. Nem sok plussz funkcionalitást, vagy egyszerűsödést nem fedeztem fel benne. Érdekes hogy alapértelmezetten csak egy fájlrendszert csinál, tehát nincs külön /usr, /var sem. Jó dolog hogy már telepítés közben be lehet állítani a wifit wpa-val, csak kár hogy rosszul. konkrétan az rc.conf-ban "WPADHCP" szerepel "WPA DHCP" helyett, ezt gondolom a véglegesre javítják.

(PC)FreeBSD helyzetjelentés

Még mindig megvan :)

Már egy ideje tervezem ezt a bejegyzést, de a helyzet az, hogy nincs mit írnom. Minden úgy megy, ahogy kell neki. Noha az itt leírt suspend és egérproblémákat nem tudtam megoldani, újabb probléma nem jelentkezett, ami még soha nem fordult elő linuxos kalandjaim során. Azért igyekszem összefoglalni azt a pár dolgot, aminek örültem:

+ baromi stabil. Mármint egy random linuxos disztróhoz képest biztosan. Ott mindig előfordult valami, ami épp nem ment, összeomlott, stb. Eddig még a plasma (KDE 4.5.5) sem dobta el magát. Nagyon rég, még a kde 3.3-3.4 idejében volt valahol egy leírás ahol azt írták "FreeBSD-n egyenesen tökéletes" (mármint a kde). Na ez most nyert nálam értelmet :) Uptime-ot nem tudok mondani, mert nem szeretem ha megy a gép amikor nem vagyok előtte, suspend ugye meg nincs. Majd ha nem lesz ilyen meleg, akkor megnézem meddig bírja kikapcsolás nélkül.

Migráltam (PC)FreeBSD-re.

-----
bsdguruk, megmondóemberek vigyázat! Bejegyzésemben kevés a szakmai tartalom, és sok a rizsa. Sajnálom, de nem vagyok it-s szakember, és én így írok :)
-----

Sok szívás után kénytelen voltam valami új OS után nézni. Igaz xp-vel tökéletesen használható a gép, de sok év alatt hozzászoktam a linux desktophoz, így kellett valami hasonló. Minden évben vagy új vason szoktam tenni egy próbát freebsd-vel, de eddig mindig voltak kritikus pontok amik felett nem tudtam szemet hunyni. Rendszerint nem támogatta a wifi kártyám, nem volt direct rendering, nem ment a suspend, vagy a touchpad. Viszont az "új" thinkpademen még nem próbáltam, így felkerült egy gyors próbára. Ennek már 5napja, és azóta nem is indítottam xp-t :). Így gondoltam megosztom a tapasznyalataimat.

Linuxbuzerálás, thinkpad, miegymás

Beújítottam egy thinkpad t60-at pár hete. Igazából már régóta készülök rá, konkrétan egy éve ruháztam be majdnem egy t61-be, amiből végül egy consumer toshiba gép lett. Nem volt vele gond, de kellett egy könnyebb, kisebb gép. Fél év (persze nem lenovo) garanciával sikerült szereznem egy t60-at, kívülről gyakorlatilag új állapotban.
A formája nagyon tetszik, még 4:3-mas. Először féltem tőle, de miután megláttam egyből beleszerettem. Nincs helypazarlás, és könnyű megfogni a sarkánál is. Most már szörnyülködve nézek a mai tepsikre.

Sírtam fórumon sokat a melegedés miatt, végül sok olvasgatás után elfogadtam, hogy ez ilyen. Végülis egyáltalán nem hangosabb mint a régi gép, csak a hangja egész magas, nem az a mélyen duruzsoló fajta. Trackpoint nagyon bevállna, ha nem nyikorogna a bal gomb. Talán majd kicserélem egyszer, úgyis finn kiosztású a billentyűzet.

Bömgésző teljesítmény gyorsteszt.

Firefox4 ill az IE9 RC apropójából kipróbáltam pár tesztet.
Próbáltam minél többféle tesztet lepörgetni, mindegyik böngészőtől.

--Acid3--
Firefox4RC: 97/100
Chrome10 :100/100
Opera11.01:100/100
IE9RC : 95/100

--SunSpider--
Firefox4RC:380ms
Chrome10 :445ms
Opera11.01:372ms
IE9RC :480ms
Elvileg a 10-es chrome-mal megint gyorsítottak a v8-on, ez itt nem látszik.

--JSNES--, super mario (http://benfirshman.com/projects/jsnes/)
Firefox4RC:44-46fps
Chrome10 :60fps
Opera11.01:58fps, de kicsit darabos
IE9RC :58fps

FishIEtank 250 hallal (http://ie.microsoft.com/testdrive/Performance/FishIETank/Default.html)
Firefox4RC: 23fps
Chrome10 : 5fps
Opera11.01: 6fps
IE9RC : 23-27fps

Nézd a spektrumot!

Aki tudja, nézze az Ókori felfedezések című műsort, nagyon érdekes. Arról szól, hogy hogyan manipulálták a hívőket az ókori papok kémiával, fizikával, és mindenféle trükkökkel. (mágnesesség miatt lebegő harciszekerek, hidraulikus önműködő ajtók, beszélő szobrok)

FreeBSD desktopnak. UPDATED#3

Korábbi openbsd-kalandjaimon felbuzdulva nekiugrok egy freebsd telepítésnek, és bekonfigolásnak desktopra.
Hogy miért?
-Reghét van
-Linux unalmas/bugzik
-Windows unalmas
-kicsi az e-penis-em :)

Cél:gyorsabb legyen mint az ubuntu, menjen korrektül a touchpad/wifi/suspend/fn-hotkey-ek, ntfs írás/olvasás, flash. OpenBSD végülis a szofverválasztékon vérzett el, pedig "szimpatikusabb" mint a freebsd (semmilyen szakmai rálátásom nincs, de puffy aranyos:D).
Most csorog le az usb kép, reményeim szerint max 2 óra múlva folytatom a blogot, már freebsd alól.
-------------
Nos: dd-vel kitoltam az imidzset pendrive-ra, majd bebootoltam. Telepitest annyira nem reszleteznem, kapott egy 40gb-os slice-ot, azt az alapertelmezett beallitasok szerint osztottam fel, csak a particiok mereteit noveletem meg. Bootloadert nem kertem, jo lesz hozza a grub2. (setroot (hd0,x), chainloader +1, ennyi) Ez az egesz megvolt kb 10 perc alatt, hala az pendrive-nak. Az elso problemam szerintem mar latszik, beallitottam a magyar bill. kiosztast mar telepites alatt, de nem valtozott semmi.
Wifi-hez kellett az urtw modul, /boot/loader.conf-ban meg is adtam a betöltését. Innentol kezdve már ment, man-ból kinéztem hogy kell belöni a netet: ifconfig wlan create wlandev urtw0 ssid... Ezt öszinten szolva nem igazan ertem, openbsd-n ill. linuxon is eleg az if(w)config wlan0/urtw0 essid/nwid stb... wpa-t próbáltam belöni wpa_supplicant-tal, egyelore nem sok sikerrel, majd később foglalkozom vele.
Szóval net már van, ezután felmászott egy kde (ezt is onnan írom már): pkg_add -r -v xorg hal kdebase. Egyelöre ports-al nem tökölök, elöször müködjön valamennyire a rendszer. Az rc.conf-ban belöttem a hald,dbus párost, majd nyomtam egy restartot (egyelöre nem tudom hogy kell indítani a szolgáltatásokat, azért kipróbáltam az /etc/rc.d/hald start-ot, nem jött be:D). Ezek után Xorg -configure, xorg.conf ment a helyére, és már indítottam is a kdm-et. Eddig idáig jutottam, most próbálok synaptics-ot meg alsa-át belöni (meg hosszú ö ü betüt csiholni). Folyt.köv, eddig könnyen ment :)
---------------
Elöször is köszönöm a sok segítséget, legföképpen pinyo_villany-nak és log69-nek! Szinte kitaláltátok a következö kérdéseimet, amiket már nem kellett feltennem :)
Per pill csomagból megy fel a kde4, de elég lassan. A magyar tükröt beállítottam, de nem gyorsult fel számottevöen. Nem csak a letöltés, a telepítés is elég lassú. (Már legalább egy órája csinálja, és még nem végzett. Arch linuxon ennyi idö alatt mar 3x felment volna) Ezzel lehet valamit kezdeni? Pl. most épp egy png-t csomagol ki a kopete-hez, lassan 2perce)Ezt benéztem, már rég végzett, csak elgörgettem a konsole-t :D.
Késöbb szeretnék egy frissebb kde-t forgatni rá, ezt mennyire lehet fájdalommentesen megtenni? (kde4.6kéne, ha már megjelent, de portsban még nincsen ahogy nézem)
Másik, hogy látszólag minden fontos font fent van (na ez jól hangzik :)), mégsincs hosszú öü betüm. Ezzel mit lehet kezdeni?
Touchpad-en görgetést sem sikerült még beállítanom. Elvileg fent van hozzá minden ami kell, xorg.conf-ban belöttem modulba, egér driver átállítva, müködik is szépen. (Ha valami el van cseszve meg sem szokott nyikkanni az egér) Felraktam a ksynaptics csomagot, ami rinyal, hogy xorg.conf-ban nincs "useshm" "true", pedig van. Anno linux alatt is voltak hasonló problémáim egzotikusabb rendszerekkel, de már nem emlékszem a megoldásra.

OpenBSD OOTB

Meglepődtem. Nagyon. Feltoltam egy openbsd-t a gépemre (toshiba l500), és nagy meglepetésemre minden működik. Értem ezalatt a hangerőszabályzót, wifit (realtek8187b), tapipadot, és még aludni is elmegy :) Ugyanez linuxról annyira nem mondható el (touchpad és wifi szívás, de most nem részletezem)

Ha lesz egy kis időm bereszelem desktopnak, és írok róla valami összefoglalót.

ie9/firefox 4 tabok

Nincs valami mód arra, hogy a fülecskék a képernyő LEGTETEJÉRE kerüljenek? Ezt jelenleg csak a chrome tudja. Nekem ez azért fontos, mert a kurzort csak fellököm a képernyő legtetejére, és úgy kattintok. Nem kell célozgatni. (Synaptics momentum funkciójával faszányos, a kurzor nem áll meg ha elengedem a tapipadot, így lehet lökögetni mint a trackballt.) Operánál látszólag legfelül vannak a tabok, de a felső pár pixelen mégsem kapja el a kattintásokat.

Egyébként sem látom értelmét a felső üres helynek, azon kívül hogy eye-candy aero-val.