Hogyan tegyél tönkre egy Ubuntu telepítést 5 perc alatt

TLDR:
1. Telepítsd fel.
2. Kattints a szoftverkezelőre, ott a frissítések gombra, konstatáld hogy 5 perc alatt nem történik semmi.
3. Nézd meg fut-e a apt: fut.
4. Menj el ebédelni.
5. Jóllakottan konstatáld hogy még mindig zárolja valami a dpkg-t, indítsd újra.
6. Gyönyörködj a "lila halálban" majd a felbukkanó kernel panic-ban.

Szeretnék egy raspberry pi-t venni, retropie-hoz. Mielőtt megvenném gondoltam megnézem hogy működne: Arch-on már a retroarch-hot kitapasztaltam, kipróbáltam kodi-n a rom collection browsert és az advanced launchert, egyik sem volt az igazi. De retropie elvileg támogatott még Ubuntu 16.04-en, x86-on is. Nosza, letöltöm, kipróbálom. Van egy debian telepítésem, először azon akartam, de gondoltam nem szopatom magam feleslegesen.

Ubuntu felmegy, szól hogy vannak frissítések, oké, telepítsd. Szépen minden elindul, majd megáll. Itt szidnám az új Szoftverek alkalmazást, de arch-on pacman-nel gyönyörűen működik. Vártam becsülettel, megebédeltem, majd utána még mindig azt mondja hogy a dpkg zárolva. Nem tudom mennyit kellett volna még várnom, hogy kínkeservesen lefusson az update-ha egyáltalán. Friss telepítés, kevés csomag, ssd, 20mbit-es net. Cserébe 0 visszajelzés hogy épp mi folyik, és miután gui-ból újraindítottam szabályosan, az eredmény fentebb. Évek óta nem láttam kernel panic-ot az egyszer biztos.

Bármi is fogta meg az apt-t, a szoftverek alkalmazást, a vagy a tudomisén melyik packagekit izébigyót, akkor vagy szóljon, hogy hé haver, dolgozok, vagy ne engedjen újraindítani. Azért ez elég gáz így 2016-ban.

Na megyek, megnézem inkább azt a debian-t.

ui.:
Közeben a hivatalosan nem támogatott debian i386 platformra hamarabb lefordult forrásból a retropie emulationstationöstű' meg emulátorostú' mint ahogy az ubuntu frissítette volna a pár hónapja kiadott lts-t. :)

Hozzászólások

Nézhettél volna egy top-ot, küldhettél volna a frissítő alkalmazásnak egy SIGTERM-et, ha ez nem segít, akkor egy SIGKILL-t. Ellenőrizhetted volna, hogy a kernel, a grub, a dracut - már, ha azt használ az Ubuntu - frissült-e, ha igen, akkor milyenek a grub.cfg beállításai. Ezeket a csomagokat manuálisan is újra lehet rakni.

Aztán, ha már kernel panic, gondolom, a root fs-t nem tudta felcsatolni. Indíthattál volna live-ról egy Linuxot, felcsatolhattad volna valahova a sérült oprendszer root fs-ét, majd chmod, initrd újragenerálása. Ha baj van, kernel újratelepítése, grub újratelepítése. Meg lehet azt javítani, csak kell némi türelem meg szakmai alázat hozzá. ;) Meg elszántság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván, de én nem ezen akadtam fent. Valószínűsítem azt is hogy ha prancssorból firssítek szépen lement volna a frissítés 5 perc alatt.
A probléma az hogy egy frissen telepített ubuntut, amit elvileg komolyabb ismeretek nélkül is lehet használni, meg tudtam fektetni úgy, hogy semmi olyasmit nem csináltam, amit nem szabadott volna. Még a jelszót sem kérte be tőlem, logint leszámítva.

Nem várom el egy rendszertől hogy tökéletes legyen, de ez nem egy 1 emberes alpha project, ilyesminek szerintem nem_szabadna_megtörténnie. Minimum küldjön egy üzenetet, hogy "nagy gáz van, elakadt a frissítés, mentsd az adataid haver :)"
Az meg hogy frissítés közben, simán ujraindítom gui-ból, jelszó és figyelmeztetés nélkül, nonszensz.

Sikerült jól reprodukálniuk a Windows update-et

--
robyboy

az alabbi hibakat kovetted el:

- Kattints a szoftverkezelőre
- Jóllakottan konstatáld hogy még mindig zárolja valami a dpkg-t, indítsd újra

Nem is emlekszem, mikor hasznaltamn utoljara kattintgatos (a vindozet most hagyjuk) update managert. Ja, megvan! Soha...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Most felmentem az ubuntu.com-ra, hogy összeollózak valami szöveget ahol leírja, hogy easy to use, beginner friendly, stb, de meglepő módon nem találtam.
Ezek szerint tényleg én követtem el a hibát, amikor azt feltételeztem hogy az ubuntu-val szállított grafikus szoftverkezelő képes frissíteni egy 5 perce telepített alaprendszert. :)

Mondjuk tényleg kínos. Én hasonló helyzetben kíváncsivá válok, s igyekszem kideríteni a hiba okát, ha pedig elég infót szedtem össze, s kedvem, időm engedi, akkor jelzem a hibát a bugzillában. Mondjuk az én esetemben mindezt Fedorára, de a lényeget nem érinti.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tapasztalataim szerint az Ubuntu szoftverkezelője kezdetektől fogva egy bughalmaz volt, mindig töröltem rögtön a synaptic-kal.

Maradt valami nyom, hogy mi volt a kernelpánik tárgya?

maradt, de öszintén megvalva nem foglalkoztam vele.

Csak kipróbálni kellett valamit ami nem jött össze, így töröltem.

Ennek fényében vehetitek a fentebbit puffogásnak is, mert a lelkes, tisztességes ember ilyenkor nekiáll bugreportolni (haha), ehelyett csak ide jöttem sarazni. Én csak azon csodálkoztam el, hogy egy alap telepítésnél az első frissítés során egyáltalán előfordulhat ilyesmi. (A gépemben nincs nem támogatott hardver)

És megismételve a lépéseket, újra ugyanaz az eredmény?

Velem anno a szoftverkezelő nélkül simán parancssorból frissítve is eljátszotta ugyanezt és még ennél különb dolgokat....nálam az ubuntu a bohóc kategóriát képviseli.

A 16.04 nagyon szar (még(?)). Messzire kerülni kell.