Blogbejegyzések

Csökkentett mód: ON

Puppy linux, de melyiket ?

Nocsak kolléga készített egy Puppy puskát, ami nem csupán a kezdők számára lehet igen hasznos holmi.

A jelenleg fellelhető összes, fontosabb ISO egy frissített, szűrhető listában megtekinthető és kereshető méret, CPU, RAM igény alapján.

A PuppyChart linkje: https://skamilinux.hu/nocsak/puppychart/

Tájékoztató - eredeti cikk: https://skamilinux.hu/na-de-melyik-puppy-t-toltsem-le/

Termék garancia, csak ha szaki szereli be akkor van

Idén vettem a kocsiba a gyári kazettás rádiós fejegység helyett egy másikat (Pioneer), ami már ismeri a bluetoothot is, telefonos kihangosító funkciója is van, tök jó. Gyakorlatban annyi volt a csere, hogy kivettem a régi rádiót, lehúztam az ISO csatlakozót a régi rádióról, bedugtam az újat és működik, a keretet kellett még kicsit itt ott behajlítani a lyukakba hogy stabilan tartsa a helyén a rádiót. 3 év gyári garancia van rá, de csak akkor ha azt egy cég által jóváhagyott szerelő szereli be, és pecsételi le a garancia papírt.

Gáztűzhely vásárlásakor is ugyan ez a helyet, helyben szóltunk a gázszerelőnek és bekötötte a tűzhelyet (ezt magamnak nem csinálom, robban), garancia erre sincs innentől fogva, az ország másik végéről meg nem fogjuk kihívni a gyártó szakiját hogy ő kösse be.

A fürdőszobában csöpögött a csapunk már egy jó ideje, felszívtam magam és meg néztem egy youtube videót (ezt a csatornát ajánlom, jó videóik vannak Green Cottage DIY - YouTube ) hogyan kell cserélni egy csapot, még soha nem csináltam ilyet, be mentünk egy szerelvény üzletbe karos csaptelepet venni, 5év garancia van a mofém termékekre. Ezt már lehet érdemes lenne megvenni, ott volt a mofémtől egy nagykeres fickó, mondta hogy csak akkor van rá akármilyen garancia, ha rendszerben van víztisztító berendezés, máskülönben semmilyen garanciát nem vállal a gyártó, amúgy ez le is van írva a garancia papírjába, tehát nem hazudott, végül nem mofém lett, de a másik termékre is 5 év garancia van, ugyan ezekkel a feltételekkel.

El gondolkodok, hogy ilyen feltételek mellett, lehet érdemes inkább kínait venni, olcsóbb, lehet ugyan annyit ki is bírna mint a márkás, a garancia meg nem sokat számít már a fentiek alapján.

Szerkesztve: Egybeírási hibák javításra kerültek, a további stroke-ok elkerülése érdekében.

mosogatógép mint a kapitalizmus csúcsa

Nos, új ház, új konyha, konyhába mosogatógép, mert "az kell".

Nyilván vannak az eszköznek elönyei is, ugyanúgy kb. mint a napelemnek, viszont 1 év együttélés után az alábbi tényekkel szembesül az ember, ami megkérdöjelezi az egész létjogosultságát:

- víztakarékos állítólag a kézi mosogatással összehasonlítva, viszont a használati utasítás egyértelmüen jelzi, ha nagyobb ételdarabok vannak a tányérokon, azokat öblítsük le a mosogatógépbe rakás elött, ez pedig plusz vízfelhasználás

- fertötlenít, ez tény, 65 fok fölé melegíti a vizet, stb... ehhez villamos energiát használ, nyilván ez plusz költség a vizfelhasználáson felül, viszont évszázadok óta él és virul az emberiség fertötlenítés nélkül is, hagyományos mosogatással, szóval ez amolyan marketing bullshit bingo kategória

- mosóprogramok: a legrövidebb is 1 órás, az ECO lehet 4 órás is. Mi a francnak? Kézi mosogatással kb. 15 perc alatt sokkal több eszköz elmosható, mint ami egy ilyen gépbe egyszerre rakható

- költséges. Kell só, tabletta, öblítö, ez mind ezres tétel, illetve takarítási program futtatásához speciális tisztítószer, átlag 2 havonta. Olyan ez, mint a környezetbarát energia. Veszel sok millióért napelemet, stb. a villanyszámlán spórolsz pár ezret, kiszámolod, hogy a megtérülés min. 10 év, de lehet 20 is, miközben az inverter min. 1x tönkremegy, kapásból plusz költség, nomeg a panelek is cserélhetök. A vége az, hogy többet költesz az egészre, mintha nem lenne.

 

No. Használom néha, amíg müködik, akkor jó, amikor vendégsereg van, és utána az embernek nincs energiája mosogatni. Bár ilyenkor a gép feltöltése is idöigényes. Ha majd egyszer elromlik, és költeni kellene rá, akkor kidobom, és polcokat rakok a helyére.

Ha nem szeretsz bugreportokat böngészni ne használj brasero-t

Audió cd-t szerettem volna írni. LinuxMint 19.2 Nem egy nagy művelet azt gondoltam. Mondjuk annyira nem is volt gázos. Apt install brasero, cd összeállítás és aztán hibaüzenettel elszáll, illetve kinyitja az cd ajtót. Nem baj, log elolvas, bugreportra ráakad (igen sok ember szeretné használni, sokaknál nem működik) hiányzik egy-két csomag függőség. Nem gond. Telepítem, ez a bug orvosolva, de jön helyette másik.

Oracle natural join bug

Egyetemen legutóbbi félévben volt Adatbázisok I. nevű tárgy, ahol az Oracle nevű csodát használjuk gyakorlaton. Még a félév szorgalmi időszakában, ZH közben akadtam egy furcsaságra, nevezetesen hogy két szerintem ekvivalens lekérdezés különböző eredményeket adott. Furcsálltam a dolgot...

Aztán újra és újra lecsekkoltam, leredukáltam a példát egy minimálisra (ld. lejjebb), és akkor már elég egyértelmű volt, hogy ez egy bug, tekintve, hogy Postgresben futtatva mindez a helyes eredményt adja. Mindenesetre nagyon furcsán érzem most magam, szerintem egy piacvezető adatbáziskezelőben egy egyetemista nem kéne, hogy hibát találjon. :D És nem csak az egyetemen használt 12c-ben, hanem még a 19c-ben is ez a helyzet (a LiveSQL.oracle.com oldalon ki lehet próbálni). Beküldtem egy bugreportot a LiveSQL oldalon, de igazából lehet, hogy nem kéne ingyen javítgatnom a hulladék terméküket... :D

Na és akkor a bug:

Szerk.: hogyan lehet ebben a blogmotorban jelezni, hogy a listában eddig mutassa a bejegyzésemet?

Szerk. 2: done, köszönöm!

Mozdítsd előre karriered egy egyszerű trükkel

Multinál húzod az igát és nem jutsz előre? Folyton csak pár százalékot fejlesztenek a fizetéseden? Úgy érzed, hogy a frissen felvett kollégák többet keresnek nálad? Hiába szólsz a főnöködnek, de folyton lepattint? Unod amit csinálsz, de nélkülözhetetlennek vagy beállítva? Kiégtél? Ráadásul, nincs kedved munkahelyet váltani? Van kiút!

A szomszéd a wifi jelszavamat próbálja ellopni

Ma vettem észre, hogy az én hálózatnevemmel megjelent egy új BSSID, ugyanúgy WPA2-PSK hitelesítéssel. Méréseim alapján a szomszéd az.
Mi akadályozhatja meg abban, hogy az eszközeim, amikor be próbálnak jelentkezni a hálózatba, ne neki adják meg a helyes jelszót? Vagy csak az első jelentkezésnél van jelszavazás, utána már valami kulcscsere van?

WiFi-s izzó Tasmota-val

Megtetszett egy WiFi-n kapcsolódó okos izzó, a V-TAC kínálatában. Az ára nem volt veszélyes, így vettem egyet próbára.
Eredetileg az izzó a saját Androidos applikációjával lett volna vezérelhető, amíg kap internetet. De az nálam ilyen eszköz nem kaphat külső elérést, szóval házon belül nem tudnám használni. 
Eredeti állapotában teszteltem az izzókat, a gyári applikációval. 
A hálózatra csatlakozáskor az izzó kapott IP címet. A címét fixáltam, hogy később könyebben megtalálható legyen