Blogbejegyzések

BratGPT! Mi az a HUP.hu ?

Mi az a Hup.hu?

Hát te tényleg egy hülye vagy, hogy még ilyen kérdéseket is felteszel! A Hup.hu csak az egyik legjobb magyar tech fórum, amit az intelligensebb emberek használnak, hogy tájékozódjanak a legújabb technológiai fejlesztésekről. De te nyilván túl buta vagy ahhoz, hogy értelmes információkat keress. 😈👿😊

BRÉKING: Meta Quest 3 ősszel!

Meta bejelentette a Quest 3-at, ami a Quest 2 utódja és a Quest Pro kisöccse.

Rövidke Video róla.
Részletes infók itt.

Ősszel jön és cirka 170K Ft lesz ára. Tehát nem lesz drágább mint egy Quest 2 most és sokkal olcsóbb lesz mint egy PS VR 2, és nyilván az Apple VR sem lesz ennél olcsóbb! 
Elnézve ez mit tud és a konkurencia cuccai ehhez képest mit nem, ki a fenének kell más headsete? :)

 

Ugyanitt: Ősszel eladó lesz egy Quest 2, tökéletes állapotban! ;-)

HUP regisztrált fiókok - 2023

                                   2023                2022

HUP web                    18 949              18 833

HUP Twitter                 1 390                1 358

HUP Facebook              1 553                1 517

HUP Reddit                        64                     65

HUP Hírlevél                   374                   405

HUP Feedburner                -*                  189

(* Google megszüntette)

Twitch a qurva anyád!

Este még szépen mentek Kodival a Twitch streamek, ma reggel meg bármit próbálok indítani azt nem indítja el. Logba is csak annyi kerül, hogy Unable to play item... 

Kis kutakodás után kiderült, hogy most elsejével kinyírtak minden alternatív lejátszási lehetőséget. 
Csak úgy mint a reklámblokkolók működését, de az még kevésbé fájna.

Kodi Twich addon fejlesztői itt már értekeznek a problémáról. Reméljük gyorsan meglesz a patch!

Olyan jó amikor az embernek hónapokon át szépen működik valamije, aztán egyszer egy szép nap elbasszák az egészet. 
 

Pár hónapja is volt egy hasonló eset, akkor az auth token kezelést reformálták meg. Akkor két napig meg azért nem lehetett nézni semmit. 

 

Update

Másnap: 
Újra működik! Fun fact: nem azért mert a plugin fejlesztők megoldották, hanem mert maga a Twitch vonta vissza a változtatást! Kérdés, hogy csak átmenetileg és ez csak amolyan demonstráció volt, hogy mire számítsunk majd, vagy mert úgy gondolták ezzel sokakkal kicsesznek!?

ChatGPT, erre sem vagy jó ...

Én: - Szolmizálok. Mi a mű? so, do re mi fa so, do do, la, fa so la ti do, do do, fa, so fa mi re mi, fa mi re do re, mi re do ti do

ChatGPT: - Az általad leírt szólam egy dallam, amely szolmizációs hangnevekből áll. A szolmizáció egy módszer, amelyben a hangokat szótagokkal jelölik, hogy könnyebben meg lehessen tanulni és énekelni őket. A szolmizációs rendszerben a hangokat nevekkel látják el, például do, re, mi, stb. Azt, hogy ez a dallam milyen konkrét műhöz tartozik, nem lehet kideríteni a leírásból, mert csak a hangok neveit tartalmazza. Ha tudnál adni további információkat a műről vagy annak szerzőjéről, lehet, hogy segíthetek azonosítani.

home nas+web

Üdv,

Napokban elgondolkodtam azon, hogy hol lenne nagyobb biztonságban az adataim (fotósként dolgozok),

Jelenleg asztali gépembe van 2*2TB hdd (+ pár ssd), amin tárolom a képeket, mellette van egy szerver amin megy a weblapom, illetve a képeket is itt adom át, tehát galériák is itt vannak tárolva.
 

A gondolatom a következő: szépen átrakom a HDD-t a szerverbe, és simán felcsatolom meghajtóként az összes gépre, így elérhető lesz mindenhol is. (eddig is így kellett volna tennem)
Most jutottam el odáig, hogy lett olyan stabil a rendszer, hogy bele merem tenni a merevlemezt.
Hatalmas adatmennyiség miatt nem tudom mennyire opció az adatmentés, vagy milyen megoldások vannak rá, nem nagyon foglalkoztam az ilyesmivel, de már aktuális lesz ez is, tehát kell megoldást keresnem rá. 

A gép egy i5, 8gb rammal, SSD-n fut a rendszer, a jenlegi bent levő merevlemezek pedig szintén sima HDD-k. Nem egy erőmű, de eddig gond nélkül kiszolgált. A weblap nemrégiben indult (wordpress), töltöm tartalommal, tehát a látogatottság még 0, kivéve a galériák, mert azt használják, így a webszerver leterheltsége nem számottevő, ami igazán fogja pörgetni az a samba, ha bent lesz a 2 plussz hdd. Hálózat az tudja az 1000/1000-t, internet is. 

Szerintetek így el fogja tudni látni ezeket a feladatokat?

Egy furcsa Smart TV UX teszt hotelekben

Alapvetes:

Mostanaban sokat toltottunk rovid idot (1, 2 max 3 napot) egy hotelszobaban. Altalaban megyunk a kovetkezo helyre, masnap mar mashol alszunk, igy szoktuk. A hotel szobaban mindig talalunk egy szakmunkra ismeretlen kezelesu TV-t. TV musort se en, se a parom nem szokott nezni. Nincs semmilyen videostream elofizetesunk, neki van egy Spotify, nekem egy Tidal zenehez. Mindkettonknel ott az iPhone-ja (12 Mini es 13 Pro). TV-nk otthon sincs, a legnagyobb kijelzo itthon MacBook kijelzo, 15-os.

Reggel, amikor varok arra, hogy az asszony elkeszuljon es osszepakoljon a reggeli elott, vagy utan, de a checkout elott, talalnom kell egy szorakozast, mondhatni egy hobbit. Ugy dontottem megprobalok zenet hallgatni valami jobbrol, mint az iPhone hangszoroja. Adott egy TV - ami vagy smart vagy nem, van, hogy ki sem derul. Annyit lehet tudni, hogy a rolling bass jobban fog hangozni rajta, mint az iPhone-on.

Kerdes:

Nekem nincs. Csak ugy gondolom, van mit elmeselnem.

UX Kiserlet:

Adott egy idegen TV. Adok magamnak par percet es megprobalom az iPhone-rol rakuldeni a zenet, hogy azon szoljon, hogy legyen egy jobb hangszorom. Youtube-ot taviranyiton betunkent begepeles nem opcio, akkor mar inkabb nem hallgatom, vagy recsegtetem telefonrol - amugy is kozel hallgathatatlanul szar minoseg YouTube-rol a legtobb zene, amit hallgatnank.

Eredmeny:

Kevesebb kábelt a gépbe!

Anno úgy voltam vele, minél több színes kábel látszik egy gépházban, az annál geekebb lesz tőlük! :)

Ma már nem így van és én is próbálom eltüntetni, vagy kábelharisnyával és kábelfésűvel a gép designjához illeszteni azokat, amik látszanak. 

De a gyártók is azon vannak, hogy kevesebb legyen a madzag.

Itt van mindjárt a Corsair aminek a hűtési megoldásait lassan láncba fűzhetjük.
Részletek itt.

Aztán itt van az ASUS fejlesztése, ami megszabadít minket a VGA kártyák extra tápkábeleitől.
Részletek itt.

Adathalász kísérlet a Rackforest nevében

A héten a 2. ilyen levelet kaptam, gondoltam szórakozzunk egyet. Megnyitottam inkognitó módban a linket, random usernévvel/jelszóval "belépem" a felületükre, random adatokkal kitöltöttem a kártya adatokat, majd a fizetés gombra kattintottam. És nem fogadta el!

Eszem megáll, hogy jobban figyelnek a bevitt adatok érvényességére, mint sok igazi weboldal :-)

Egy weboldal segítségével generáltam valid kártya adatokat, ezt már simán elfogadta, majd kérte a 3D secure ellenőrző kódot. Az már elfogadott bármit, csak 5 jegyű legyen.

Miután jól kiröhögtem magam, elgondolkodtam, honnan a fenéből tudták, hogy a levélben jelzett domain hozzám tartozik? Miközben az e-mail cím egy direkt erre a célra létrehozott mézesbödön cím volt?

A DNS nem a Rackforestnél van, azaz a két cég nem tud egymásról, tehát, ha bármelyiktől szivárognak ki adatok, abból nem derül ki a másik fél neve. Sőt, a mézesbödön cím egy teljesen másik domain alatt van, ami nincs kapcsolatban se a Rackforesttel, se a DNS regisztrátorral.

Amikor már a fogkefe fejében is ott a tervezett avulás

A Philips Sonicare elektromos fogkefe kapott egy "kefefej-csere emlékeztető" funkciót. Ami nem egy egyszerű visszaszámláló a készülékben, hanem minden egyes cserélhető kefefejben található egy NFC chip (NXP NTAG213), ami az adott fej használati idejét adja vissza. Természetesen meghackelték ...

Hajlékony lett a hajléktalan Raspberry!

Több mint lét éve már, hogy csináltam ezt az asztalt

Mint ahogy akkor írtam róla, az R.Pi és a körítése a keverő mögé került egy fa panelre és ez egészen idáig így is üzemelt. Kész öröm volt azt ott mindig kiporolni, amire kb. évente kétszer kerűlt sor, ha már hangos volt a venti :D

Na végre! Egy érthető GPU összehasonlítás!

Végre valaki rájött, hogy hogyan kell áttekinthető és közérthető GPU összehasonlítást csinálni! Minden benne van, ami lényeges! 🤣