Blogbejegyzések

Kontextus #3 - A lakásárakról ...

Megy a sírás-rívás mindig, hogy mennyibe kerülnek a lakások. Tényleg, mennyibe is?! ^

[POL] nagyik a jobboldal ellen

Grannies against the right

--

"[..]They want to learn how to counter right wing populist arguments at practice sessions[..]"

dkplusz.hu helyett az önálló gondolatok megfogalmazására képtelen szektások legalább szocializálódnak és élőben összeülnek elsajátítani, hogy adott kérdésre mi szóról szóra a "helyes" válasz. A probléma akkor adódik, ha a lookup táblában a kérdés egy az egyben nem megtalálható.

--

[..]The most frustrating thing for the activists is when their neighbours see them as the problem and not right wing populism[..]

[..]I'm often confronted by blank stares, silence. People turn away and act as if it is Us who are the problem. As if we are the ones who are making trouble here. But the grannies aren't giving up, there is too much at stake. [..]

__

[..]I want my grandchildren to grow up in the same free, tolerant, democratic state that I did. And now I'm so worried its all going down the drain again[..]

--

[..] An increasing number of voters are turning to right and left wing parties because they no longer feel represented by the establishment.[..]

forrás: DW News https://www.youtube.com/watch?v=XWeNbpT6mSs

Az AI/LLM valami félelmetesen jó; De elveszítjük-e ezzel az emberi társalgás, kollektív gondolkodás képességét?

Ma egy X posztot látva ("Európa legyen nukleáris energia mentes") eszembe jutott (már azon túl, hogy ez valószínüleg valamelyik nagyhatalom propagandája), hogy ha annyira félünk a sugárzástól, balesetektől, akkor miért építjük az atomerőműveket felszín felett, miért nem inkább az alapkőzetbe. A talajba nyilvánvalóan nem lehet: ha valami elromlik, akkor beszennyezi a talajt, míg az alapkőzetbe ágyazott erőmű gyakorlatilag önmaga sírja. Ha be kell temetni, akkor csak rá kell hordani egy rahedli betont.

Windows nélküli Kingston NVMe SSD firmware update Ventoy+Hiren's BootCD PE ISO val

  1. https://www.ventoy.net/en/index.html
  2. https://www.hirensbootcd.org/ ISO + letölt és felmásol Ventoyra
  3. Hiren's BootCD alatt böngészővel letölteni és installálni majd futtatni ezt https://media.kingston.com/support/downloads/KSM_setup_1.5.4.5.exe
  4. Ventoy pendrivera tudja installálni ezt később is tudjuk használni. :)
  5. Nem kell Windowst installálni és tudnánk Firmwaret frissíteni Windows nélkül, ha lenne újabb. :)

Pukkandúr

Azahriah-t nem érdemelték meg a rajongói

Ami mindezt beárnyékolta, az az energia hiánya volt a közönség részéről. Az arénakoncert persze külön műfaj, ahol az ülőhelyek miatt sokan csak nézői és nem aktív, mozgó élvezői a show-nak. Sokan voltak, akik popcornnal és csipsszel betárazva ültek a lelátón, mintha csak filmet néznének. Ezzel a passzivitásukkal azonban egy falunap szintjére züllesztették a bulit, pedig a produkció sokkal többet tud ennél, és távol áll egy letudós haknitól.

[...]

Pedig kár lenne tagadni, hogy az énekes számos szerzeménye alig áll messzebb a mulatóstól*, a Puskás lelátójáról mégsem azt láttuk, hogy egyként mozdul a tömeg.

[...]

Gyerekek között füvező emberek, borzalmas káosz és más botrányok: rengetegen panaszkodnak az Azahriah-koncert miatt

[...]

leginkább a hangosítással volt problémájuk a péntek esti koncerten megjelenteknek, de valaki a fűszag és a részeg nézők miatt érezte rosszul magát

[...]

már Desh alatt is feltűnt mennyire lagymatag a közönség, ez sajnos Azi alatt is ilyen maradt. Mindenki csak videózott és nézett, mindezt a kiemelt állóhelyen.

[...]

Nagyon érződött, hogy sokan csak a FOMO miatt jöttek el

[...]

Tápai Szabina is a közösségi oldalán próbált megszabadulni fölösleges Azahriah-jegyétől, utána pedig a több valóságshow-ban látott Hódi Pamela is jelezte, hogy vannak olyan belépői, amelyeket eladna. Három jegyet kínál Instagram-oldalán, ülőhelyekről volt szó, darabonkén 23 ezer forintot kér értük. A Ticketswapen május 24-én dél körül még kétezer jegy volt elérhető szombatra és vasárnapra, de más oldalakon is volt még belépő. 

(* kb. meg is van, hogy miért futkározik a hátamon a hideg a vernyogásáról)

Otthoni NAS telepítése FreeBSD-vel III: levelezés, smartmontools beállítása, snapshotok készítése, ZFS scrubbing

Az első két blogbejegyzést szeretném folytatni, amikben egy otthoni NAS-t kezdtem el telepíteni FreeBSD segítségével:

A ZFS, Samba, és a Jail-ek beállítása után most a levelezés, smart monitor, és a snapshot készítést néztem meg.

A célom a FreeBSD kipróbálása volt. A FreeBSD-ről az elmúlt napokban az a kép alakult ki bennem, hogy egy stabil, jól dokumentált, és modern operációs rendszerről van szó (támogatja az újabb hardware-eket, professzionális eszközöket kínál), de emellett egy kicsit retro érzés használni, ami miatt nagyon szerethető oprendszer. Ha még nem próbáltad ki, csak bátorítani tudlak.

can i get cavity from kissing/saliva?

https://www.youtube.com/shorts/ZCIFQ_I2jGo?app=desktop

https://www.google.com/search?q=can+i+get+cavity+from+kissing/saliva?

gpt4o:

Can You Get Cavities from Kissing?

Yes, cavities can potentially be transmitted through kissing. Streptococcus mutans can be passed from one person to another via saliva. This means that if one person has a high level of cavity-causing bacteria, they can transfer these bacteria to their partner through activities like kissing, sharing utensils, or drinking from the same cup.

->

aztán ki tudja h. igaz-e, csak érdekesség, de jobb h. ha pl.: kisgyereknek/babának nem nyaldossa a kanalát a szülő...

btw, csak azért szántam rá pár percet, mert fura mód x>30 évesen még soha nem volt lyukas/akármi hibás fogam és gyerekkoromban anyám vigyázott rá h. ne cseréljünk nyálat

LattePanda Mu az x86-os Compute Module

Érdekes koncepció. Intel® N100 CPU ketyeg benne, van benne PCI UART és SATA csatlakozási lehetőség.

Tobb féle "Carrier" létezik hozzá (NAS, Router, GPU, Cluster), és természetesen tervezni is lehet hozzá sajátot.

 

Infó:

https://www.lattepanda.com/lattepanda-mu

 

Itt kapható:

https://www.dfrobot.com/kit-004.html?tracking=LATTEPANDAMU

systemd kapjabe! / ubuntu kapjabe!

tortent a napokban, hogy egy ubi 22 lts szrever reboot utan nem volt halozat. konzolon belepve 'netplan apply' elinditotta, de persze a service-k nagy resze (ami dependel a networkingen) nem futott, kezzel kellett azokat is inditgatni...

logok (journalctl is kapjabe, kb fel ora mig az 1 napi logbol kigreppeltem a network stringet, syslog filebol azert ez kicsit gyorsabb lenne) alapjan a systemd-networkd nem indult el, mert "Failed to connect to bus: Permission denied".

dejo! mar a networkd-hez is kell dbus? ok, kelljen b+, de akkor mier nem varod meg mig elindul?

google erre nem sok ertelmes talalatot adott, foleg egy 2017-es patchet emlegetnek, de felteteleztem ez mar a 22-es ubiban benne van. vagy nem? meg selinux-ot is, de ugye ubiban apparmor van / lenne ha nem azt lenne az elso dolgom torolni :)

[Off] Tradicionális harci kultúra a honfoglalás korából

Azt terveztem, hogy nyár végére csinálom meg, de mivel záros határidőn belül fel szeretnék használni néhányan más célokra.. erre tessék: A honfoglalás korának íjászata

Igyekeztem alaposan dolgozni, de a kézzel fogható bizonyosságok hiánya miatt sokszor elkerülhetetlenek a következtetések (megfigyelések helyett).

Hogy jártam?

Történt ugyanis, hogy elkezdtem utána járni mivel tudok némi gyorsulást elérni asztali gép szinten mert már erős lassulást véltem felfedezni bizonyos programoknál, (win) az adobe család ahogy frissítik úgy eszik jobban az energiaforrást, ez érthető. 
Amit viszont nem bírtam feldolgozni, hogy megnyitok egy F@book oldalt _rohadt_ módon be tud lassulni ha pl használtpiacot nézek rajt. Furcsa volt, hogy ismerős rendszerint mondogatja neki a Core2-es régi gépén flottul megy.
Oké, velem nem fog kicseszni senki hát akkor olvassunk:
- töröld a Cache-t. -> megtettem és semmi változás
- Chrome helyett használj Edge böngészőt -> oké, login és szinkronizálás, használom (javulást nem tapasztalok)
- rendszer újra telepít -> újra login a böngészőbe (edge) lassulás továbbra is fenn áll

Bizonyos ideig beletörődtem, majd böngészés és hosszas keresgélés után rábukkantam egy fórumra, ahol kb 10 dolgot leírtak ami miatt erőteljesen lassulhat a közösségi média oldal.

Na? Mi oldotta meg egy kattintással?

Adblocker.

Letöröltem, és elérkezett a megváltás.

Mi történt? Cache törlés, böngésző váltás, újra telepítés. Mi volt állandó? Böngészőbe login, azzal a lendülettel a pluginokat húzta is le, és már működött is az adblocker minden egyes alkalommal. 

Az, hogy miért lassítja drasztikus módon a böngészőt nem jártam utána, de a megoldás azóta is stabil.

Hát így jártam.

Evone meg ezutan a thread utan se fogja erteni...

... hogy miert volt barom, amikor az "esim only" iPhone-t vedte (ami szerencsere US only maradt egyelore):

https://forums.macrumors.com/threads/i-hate-esim.2427055/

Sometimes it works to let me allow to switch myself online and it's fine. Still a pain in the ass, but fine. But usually lately it says it can't and I have to chat or call, and the chat has been incompetent and wanting to upsell me on stuff.

Another problem is I've been traveling internationally and even though my service works in the other location, it's obviously more expensive for data so I add a local SIM no problem but somehow after adding it I stop getting data on my main service when I get back home so I have to delete the eSIM and call back in and get them to activate it again. It's just a stupidly annoying process.

[...]

The worst part is, removing the SIM tray has zero benefit for consumers.

dE nEm IgAz, HoGy NeM bIrOd Ki, hOgY nEmEt KeLl MoNdAnI pAr UpSeLlInGrE a SzOlGaLtAtOnAl MeG dRaGaBb A kUlFoLdI sZoLgAlTaTaS, hA eLhAgYoD eUrOpAt UgYiS sOk PeNzEd VaN. eS nEm A sZoLgAlTaTo ReNdSzErE bUgOs, Te VaGy A sZaR, wOrKsFoRmE.

(
https://hup.hu/comment/3042576#comment-3042576
https://hup.hu/comment/2827582#comment-2827582
)