Blogbejegyzések

Black Friday - scam vagy sem?

Érdekes az árképzése az üzleteknek így Black Friday környékén. Múlt héten pénteken vettem egy TV-t 169 990 forintért az egyik üzletláncnál. Most, ahogy közeledik a Black Friday, ugyanott hirtelen felugrott az ára 199 999 forintra. Ugyanez a TV múlt héten pénteken 174 900 forint volt az egyik legnagyobb online piactéren. Ma 211 060 forintért vehető meg ugyanott.

Ez azt jelenti, hogy Black Friday előtt felemelik a termékek árát, hogy majd Black Friday-en "óriási kedvezménnyel" pont ugyanannyiért adják, mint múlt héten pénteken? :O

Ahogyan megöltem a MacBook Air 2017-et

Szerettem volna 3 OS-t bootolni a gépen.  Linux, Windows és a MacOS. Bármely kettő nem gond. Ja de! A Windowst önmagában hekkelni kell, hogy natív telepíthető legyen. A bootcamp-ből kell kioperálni a drivereket, különben nincs natív telepítés.

Kubuntu 19.10 szépen futott rajta OOTB. 

Ha Mac alól indítottam el a Bootcamp-et majd onnan a Windows telepítőt, akkor ez szépen lemegy és működik is. Tényleg nagyon jó. Amikor 3. OS-t kívánom telepíteni, akkor viszont a Windows partíció többé nem indítható. Utánaolvastam, régebben volt hozzá herélt FLOSS bootloader, de az már nem megy ezen a gépen, mert ahhoz ez túl új. Nem hagyott nyugodni a dolog, nem hiszem el, hogy a világon nincs még egy valaki, akinek hasonló igénye volt és meg is csinálta! Több mindennel próbálkoztam, de semmi sem működött. Igazából már presztízskérdésé vált ez a küldetés, mert gazdaságilag nem érte meg, rengeteg elbaszott munkaóra. Persze nyitott voltam a  dologra, mert a HW nekem is tetszik, az OS nem. Azt nagyon gyermetegnek tartom, Linux után a gyerekeim játékaira hasonlít, tudásban is).  Arról már  kisebb értekezést tudnék írni, hogyan nem fog működni a 3 OS egy Mac-en. :) 

Egyik éjjel, de inkább hajnalban valahogy az Apple Support oldalára tévedtem, ahol megláttam egy parancsot amivel lehet az nvram-ban engedélyezni a multiboot-ot több hdd-ről. Egy olyan parancsra gondolj, hogy "sudo nvram param=value" Gondoltam ez lesz megoldás, mert a kurva sok kis partíciót lehet a MacOS nem tudja default kezelni (az optimalizáció miatt, hogy gyorsabb legyen default a gép a userek 99,999999%-ának ;) ). Nem voltam elég figyelmes (én vétkem, én vétkem), ez a parancs csak a 2018 utáni gépeken csinál valamit.... ööö illetve ezen a gépen is!!! Konkrétan reboot után SOHA TÖBBET NEM INDULT EL TŐLE

Nem egyszerűen nem indul, hanem nagyon nem. Logikailag nézve, amikor lenyomja bimbamot a Mac, akkor van bent a "bios" (itt nvram) a RAM-ban és akkor érhetők el a varázsfunkciók sok-sok ujj használata esetén. ;) Ez a gép a fenti parancsot követően nem bimbam-olt így semmilyen funkció nem volt elérhető. Oké. Nem vagyok megijedve, biztosan van valamilyen varázslat "bios" resetre. Van, kell hozzá két/három kéz meg amid van. Deeeeee!!!!! Ezek a varázslatok akkor működnek, ha van bimbam. Na erre is elment kb 6 munkaóra. Volt még egy megoldás aku le-föl, de az sem ment. Végül elvittem a szervizbe ahol két hétig volt (most is ott van) és KICSERÉLTÉK AZ ALAPLAPOT. 

Okkal ugorjuk át nagyvonalúan azt a tényt, hogy olyan parancsot adtam ki, ami nem arra a gépre írt a support.
Mi is történt valójában? Az operációs rendszer alól kiadtam egy parancsot, amivel tönkretettem a gépet. Érted? A HW-t!  Remélem minden Apple szerelmes ezt felfogja, főleg ha kódol, hogy WTF!

Szerintem egy átgondolt HW így működik (BTW:HP ilyen):
- Boot során taposod az ESC-t (mert van rajta) bejön egy menü. Mindvégig egy ujjal tudod kezelni a folyamatot és leszámítva a boot-ot többé semelyik gombot nem kell több másodpercig nyomva tartanod.
- A bios-t nem basztatjuk OS-ből, vagy ha igen kisebb hatékonysággal, mint natív.
- Van rendes bios rendes UI-val.
- Ha írunk egy programot x.x verzióra akkor csinálunk hozzá getVersion()  és getMinVersionRequirement() függvényeket (vagy valami hasonlót) amiket használunk is.
- Nem írunk olyan programot ami tönkreteheti a HW-t

Na ezért nem lesz a következő 15 évben sem Mac-em. Ezért fogok mindenkit lebeszélni róla, kivéve akinek a szellemi szintje olyan alacsony, amit az IT Mac-el orvosol.  Az Apple termékek az IT világ legszebb ipari hulladékai. Ha ezek után megkérdezed miért, akkor neked még egyszer el kell olvasnod ezt a bejegyzést. ;)

 

Apple news+ - National Geographic Oct. 2019

What I learned documenting the last male northern white rhino’s death

What we lose when animals go extinct

Sea turtles are surviving—despite us

A bold plan to save Africa’s shrinking giraffe herds

These surreal jarred fish tell an urgent story of extinction

His portraits capture animals that are going extinct in the wild

To save birds, should we kill off cats?

World’s largest bee, once presumed extinct, filmed alive in the wild

Learn how species that faced extinction are bouncing back

The ‘little cow’ of the sea nears extinction

This common fishing practice endangers an entire whale species

Plant extinctions are shaking Earth’s green foundation

Going to extremes to preserve rare tropical plant species

----

Mintha lenne itt valami a hatterben...

Valasztasok kozelednek, vagy mi...?

Erre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene!

A nemrég letudott TV csere egyik katalizátora a régi készülék horrorisztikus fogyasztása volt. Gyári adatok:

Munkahelyi kényelem

Babzsák fotel, plazma TV, médialejátszó, húzódzkodó ... Már csak egy bárszekrény, egy kanapé és egy játékkonzol hiányzik ... De, dolgozom rajtuk!

Ki viszi át…

… a HUP-ot? Avagy van olyan hozzáértő jelentkező, aki vállalná (nyilván nem ingyen) az oldal továbbfejlesztését, karbantartását? Az árát nem velem kell egyeztetnie, de szerintem trey-en keresztül fel tudja venni a kapcsolatot a megfelelő emberrel.

Azt kérem, hogy ez ne legyen flame topic, aki igent mond, az komolyan gondolja végig és ennek megfelelően nyilatkozzon.

Köszi!

A megfőtt béka szindróma - avagy a google meddig "jócég"

A "megfőtt béka" szindróma egy egészen különös biológiai jelenség leírására szolgál: ha egy békát egy tál meleg vízbe helyeznek, azonnal kiugrik abból. Elviselhetetlenül kellemetlennek találja a meleget, és reflexszerűen változtatni akar helyzetén. Ha azonban ugyanazt a békát egy tál hideg vízbe rakják, majd a vizet lassan, fokozatosan melegítik, akkor a béka szinte megfőzhető. Az ok: egyszerűen nem érzékeli a víz hőmérsékletének fokozatos változását. Az eredetileg kellemesen hűvös, majd lassan egyre melegebbé, végül forróvá váló vízben mozdulatlanul heverő béka helyzetét szinte valamennyien - egyének és szervezetek egyaránt - átélhetik. Tudatunk átsiklik környezetünk apró, és kezdetben alig érzékelhető figyelmeztető jelzései felett. Nem érzékeljük egy barátság meglazulását, egy szerelmi kapcsolat elhidegülését. Elkerüli figyelmünket házasságunk a mindennapok unalmába való beleszürkülése, átsiklunk gyermekeinkkel, vagy szüleinkkel való találkozások ritkulásán, hozzászokunk munkánk növekvő monotonitásához, és nem érezzünk gondnak üzleti partnerünkkel való konfliktusaink növekedését. A vállalatok éppen így, nem érzékelik környezetük mind több elemének minőségi változását. Nem fogják fel vészjelként az elpártoló vevőket, a kilépő munkatársakat, a megerősödő versenytársakat, a romló nyereségességet, vagy éppen az egész iparágat súlytó "földcsuszamlás-szerű" technológiai változást. Ami azonban a legérdekesebb így vannak ezzel gyakran egész társadalmak is.

A megfőtt béka szindróma
Népszava - 2003. szeptember 13.

Sonic mozi, avagy ismerd a célközönségedet

Az idő múlásának az egyik jele, hogy azok akik valamikor egyko a konzol játékok fanatikus célközönségei voltak, pénzkeresővé váltak. Kitermeltek még egy generáció gamert és bizony kellő mennyiségű pénzzel rendelkeznek, hogy meg lehessen kopasztani őket. Egyetlen probléma ezzel a célcsoporttal, hogy problémások. Beépített reklámszűrővel rendelkeznek, nehezen mozdíthatóak meg a hagyományos marketing eszközökkel és a pici szűk buborékukon kívülre igen nehezen mozdulnak ki. Hagyományos módszerekkel nem hypeolhatóak, nem bevonhatóak a marketingbe, így igazán nehéz belőlük jó fogyasztót csinálni.

gmail nem szeretni ipv6 venni levél

PTR: pass, SPF: pass, DKIM: pass; gmail pedig behányja a levelet spambe. 

Mivel perzisztensen spambe kerülnek a levelek ipv6 -on küldve, ezért meg kellett erőszakítani az eximet:

dns_ipv4_lookup = gmail-smtp-in.l.google.com : *.gmail-smtp-in.l.google.com

Probléma megoldva, örülök, hogy az ipv6 terjedésének egyik legnagyobb támogatója a G; legalább hitelesek az erőfeszítéseik.

Miért van kevesebb?!? A HUP haldoklik?!?

Ugyan egyesek szeretnék hinni, de a valóság ennél egy kicsit prózaibb. Az új motor máshogy számol és jelenít meg néhány dolgot. Például a "Jelenlévő felhasználók" blokkban már nem jeleníti meg az online, de anonymous (nem bejelentkezett) felhasználókat. A cikkek olvasottságánál pedig nem veszi figyelembe azokat a kattintásokat, amelyeket olyan látogatók végeznek, akik explicite tiltják a JavaScript-et vagy bizonyos blocker böngésző-kiegészítőket használnak.

Tehát: természetesen a HUP haldoklik, de a valódi ok fent olvasható.