Honkydoo blogja

(Új) Mesterségem címere, II. felvonás

A történet az első bejegyzéssel kezdődött: https://hup.hu/node/158485

Most, újra olvasva úgy gondoltam, hogy jól esne adni egykis helyzetjelentést. Hol s merre tartok zeneileg?

Nehéz kérdés ez valójában, mert nehéz behatárolni. Nem olyan dolog ez, mint mondjuk a programozás, ahol kb. tudod milyen szinten vagy... (Milyen nyelven tudsz programozni, milyen patterneket ismersz, stb...)

Bő egy év telt el és egyre inkább azt látom magamon, hogy egyre több a kérdés, és az a dolog, amit nem ismerek.
Elvégeztem a sulit. OK, ez tavaly nagy dolognak tűnt. De valójában (persze azért hasznos volt) nem az adta a legtöbbet.
Ami sokat adott nekem az az egy éven át tartó gyakorlás. Az a sok kicsi idő, amit a hobbimnak szenteltem. Az adta a legtöbbet! Minden hónapban egy szám, amit én írok! :)
Először szenvedés volt később már rutinból ment az írás. És ami ebből az ajándék, hogy megtaláltam a saját stílusom a zenében! Ami nem más, mint az Ambient.
Jó persze születtek dalok is szépen sorban. Nyílván picit jobbak és rosszabbak is!

A legjobb karácsonyi ajándék magamnak: Youtube Rádió 0 Ft-ból :)

Történt kb. két hónapja, hogy eszembe jutott van egy csomó fölös alkatrészem, amiből akár valami webes ébresztő órát is lehetne építeni.
Akadt egy régi Raspberry A modell benne egy microSD kártyával, hozzá doboz meg egy pici D osztályú erősítő adapterrel, régi autós hangszórók (amik sohasem voltak használva), és találtam később még egy LAN adaptert meg egy USB hub-ot is! Ja és volt még egy USB-s nyomógombom, amit régebben gyártottam egy olcsó USB billentyűzetből!

Mindegyik valamilyen befejezetlen projektből maradt. Mit lehet ezekkel kezdeni? Igazából innen már egyszerűnek tűnt a dolog, gyúrjuk az egészet egybe és kész az ébresztős webrádió!!

(Új) Mesterségem címere... :)

Végeztem az impro schoolban mint zenei producer.
Egy ötletnek indult pár évvel ezelőtt, hogy jó lenne zenét tanulni, mert az milyen jó (lehet). Akkor tájt még azt sem tudtam hogy álljak neki a témának.. Milyen OS az ajánlott? (még szép, hogy linuxon próbáltam először :D) Kell e valamilyen midi vezérlő? Vagy egyáltalán mi az?
Milyen DAW-ot használjak? Egyáltalán mi az a DAW?

Szóval volt kérdés bőven! Aztán az ötletből meglett életem első midi vezérlője amit pár ezres + egy csokiért vetem. Vettem még 5k-ért egy low latency audio interfacet és azt gondoltam ha már ennyit rááldoztam, enyém a világ! Mi lett ez után? Semmi. :D
Jöttek a gondok, kezdtem érezni (bár akkor még nem volt tudatos) hogy egy elég mélyre vezető erdei ösvényre tévedtem.. Itt egyre mélyebbre haladva gyúlt reménysugárként kb egy éve az impro school zenei producer képzésének előkészítője. Ezt a képzést talán fél áron sikerült megvenni akciósan. (Volt akkor valami early bird akciójuk.) Gondoltam annyit megér, és hátha segít eligazodni.
A képzés kb 1 hónapos volt, és most biztos annak a szövegnek kellene jönnie hogy mekkora hatást gyakorolt rám és bla, bla, bla... Nem.
Számomra picit ijesztő volt ez az új világ. :( Egyszerűen más volt és az emberek is mások voltak mint amit én IT fejjel megszoktam. Persze azért nem volt haszontalan a képzés, és végül elérte a célját. Mert elindult bennem a hangya, hogy kellene folytatni. Vagyis az előkészítő után tovább mentem és folytattam a Zenei Producer képzéssel.

Microsoft All-In-One Media Keyboard

A történet úgy kezdődött, hogy betegeskedett, a Macbookom billentyűzete. A szervíz azt mondta, hogy csak január elejére tudják megjavítani a laptopom. De jobban járok, ha január elején hozom, nem most, mivel így is úgy is majdnem ugyanakkorra lesz kész.

Gondoltam nincs mit tenni, kell egy billentyűzet! Elkezdtem körbe nézni...
Az első gondolat az Apple Magic Keyboard volt, amit végül elvetettem, mert bár tényleg nagyon szépnek és vékonynak és minőséginek tűnt, sokallottam 40k-t kiadni egy billentyűzetért.
Utána gondoltam elnézek az Aquaba és veszek valamit. (: Ez is elmaradt mivel akkora volt a sor, hogy azt inkább nem vártam végig...
Végül némi táplálék bevitel keresés után az Euronicsben kötöttem ki, ahol egy egészen kellemes meglepetéssel találkoztam. :) (Lásd: cím)

Művész vs Reál

A művészet egészen más világ mint a reál/mérnöki/kocka stb világ.
Erre jöttem rá a kb 3 hónapja tartó képzés alatt.
Vicces ott mit jelent a "kemény munka". Nem lenézésből mondom ezt, de ahogy én levettem ha "keményen" dolgozol egy művészeti projekten, abban benne van a segédanyagok használatától kezdve a semmittevésig minden.
Én ha keményen dolgozom valamin egyszerűen csak arra koncentrálok és semmi másra. Nekem ez a kemény munka.
A művész világban, egyszerű technikai trükkökért, amire én néha magamtól is rájövök ölni tudnak. Én a munkában az ilyen jellegű "trükköket" magamtól osztom meg a kollégáimmal, hogy elősegítsem a projekt megoldását.

A művészet mint olyan

igen fontos szerepet tölt be az életemben.
Erre jöttem rá nemrég. Csak hobbyként kezelem, mert nem vagyok hivatásos művész. Nem, nem is szeretnék az lenni, mert az üzemeltetés stabilabb bevételt jelent.
Viszont ez az új hobby "játék a zenével/hangokkal" szépen lassan átformálja az életem és átformál engem is. Mindíg is művészi beállítottságú voltam. Bár szerettem az informatikát és szeretem most is. De valami hiányzott... Az önkifejezés ezen formája hiányzott. :)
Plusz pont, hogy így derűsebbnek látom az életem, kevesebb a fekete felhő. És a munka is jobban megy.

Én és a Mac 2.0

Volt egy bejegyzésem korábban amiben a vásárlást követő "friss" élményeket írtam le. (Legalábbis visszatekintve ezt gondolom.)
Nos azóta eltelt 2 hónap.. :) Azért ez sem egy hosszú idő valljuk be, de azért talán picivel több a tapasztalat.
Megvagyunk, megvagyunk. :) Mit is írhatnék... Igazából nincs miről panaszkodni, minden rendben. Nagyon megszerettem ezt a kis almát. Zenélésre nagyon kezes. Fagyást és bugokat nagyon nem tapasztaltam. Munkában is hozza amit elvárok tőle. (Gyorsaság, stabil működés, jó kezelhetőség.)

Szubjektív vélemény a 3 világról (macOS LINUX Windows)

Hol is kezdjem...
A történet úgy indult, hogy megvettem előző héten életem első Macbook Pro gépét, (2015 13") ezért született meg ez az írás.

Azt gondoltam, hogy a MAC-el mennyire könnyű lesz dolgozni, és mennyire könnyű lesz majd használni. (részben azért így van) De belefutottam pár bosszantó apróságba ami meg is osztok a tisztelt publikum előtt. Jól jöhet ez bárkinek aki Macit akar venni, de még nem használt huzamosabb ideig MAC-et.

Leszögezném még az elején, hogy nem bántam meg a vásárlást és a rendszer tényleg hozza azokat az előnyöket, ami körüllengi ezt a márkát. Stabil, intuitív a felület, jók az alap alkalmazások. Az egész oly sima, amiről linuxon csak álmodtam. :) És eddig ez az egyetlen gyártó (már azok közül amit használtam és ismerek) aki normális több ujjas tuchpadot tudott gyártani!
De vannak olyan funkciók, amit annyira nem reklámoznak az almánál. Eddig fel sem tűnt, gondolom joggal. Olyanok amik linux alatt természetesek voltak.
Nem másra gondolok itt mint a rugalmasság. A mac egy nagyon nagyon kötött valami. Ami nem támogatott azt te nem fogod vagy ne akard belehackelni! Linuxon ilyen fel sem merül.. Ott a határ a közösség leleményessége, vagy ha bitbetyár vagy, a saját tudásod! Jó, nem igaz hogy nagy hallgatás van ez ügyben az applenél, de valahogy nekem nem jött át annyira ez a dolog mielőtt megvettem.
Igazából szerintem annyi történt, hogy megláttam az árnyoldalát az macOS-nek, ami érthető, hiszen kezdem megismerni. Viszont a kedvenc rendszerem továbbra is a Linux maradt. Oly szeretető még a hibáival együtt is! :) És nem lettem apple fanatista sem. :D (maradik Linux fanatista ;D)

Midiről vezérelhető Vizuális Metronóm (és pedálvezérlő)

Az arduino egy Arduino UNO R3.
Örömmel tapasztaltam, hogy Linuxhoz is van fejlesztő környezet, így nem kell Windowsal vacakolni.
Várom még hozzá a midi shieldet + az LCD kijelzőt innen: http://www.e-licktronic.com
Azért esett erre az oldalra a választás, mert itt készen van a kijelző és a shiled is. Nem nagyon kell forrasztani, nekem meg másra nincs is szükségem.

A projekt egy vizuális metronóm lesz, amit midiről vezérlek. Ilyet nem nagyon találtam készen. Arduinora viszont létezik egy ilyen projekt: https://gist.github.com/kylev/4a618529a5ebff113d82
Ez jó lesz kiindulási alapnak.. Tervbe van még a sebesség kiírása, és hogy egy potméterrel változtatni lehessen azt.

CUB linux tapasztalatok

Sziasztok!

Pár hete használom élesben a CUB linuxot és úgy döntöttem megosztom veletek a tapasztalataimat! :)

Azt tanácsolják a CUB linux weboldalán, hogy egyelőre éles rendszerként még ne használjuk ezt a distro-t, hiába 1.0-ás kiadás, mivel még vannak benne bug-ok.
Én viszont felraktam, mert nagyon kíváncsi voltam a rendszerre. Azt kell mondanom, ha azt nézzük, hogy ez egy első kiadás, akkor ahhoz képest meglepően jó! De ha mezei user szemével tekintünk rá, akkor még van hova fejlődni..

Hibák:
Rögtön a telepítésnél belefutottam egy idegesítő bug-ba. Kb, windows 3.1 szint.. Mint a pasziánsz végén a kártyák, duplázza az ablakokat, ahogy húzom az egérrel. Ráadásul később hibával ki is lépett a telepítő..
Viszont ha elindítom a live linuxot és onnan telepítem, úgy semmi gond. (Szerencsére, különben dobtam volna ki az egészet.)
Egy másik hiba, a nyelv. Konkrétan, hiába állítottam be magyar nyelvet az OS-en, van ahol magyar, van ahol német és van ahol angol nyelven beszél hozzám a rendszer. (Csak az a baj, hogy nem tudok németül.. ;D)
Két hiba van még ami eléggé zavaró. Az egyik hogy egyszer eltűnt a mutató. Konkrétan a fókusz megvolt, csak a mutató nem. (Na így kapcsold ki a géped.. ;D) A másik, hogy nem mindig jelzi a gui a másolás státuszát.. Ez elég zavaró, ha olyan eszközre másolsz amin nincs visszajelző led..
Egy apró hiba van még, hogy ha a gép visszajön alvásból elmegy a wifi hálózat. De azt vissza lehet hozni.

Egy új nas születése

Bevezetés
A történet ott kezdődik, hogy volt nekem már egy home serverem. Meg voltam vele elégedve, de szerettem volna egy kisebb házat hozzá, mert az előző sok helyet foglalt.
Ez a beruházás borította az eddigi konfigot, és pár dolgon mindenképp változtatnom kellett.

Ház/táp
A ház egy SILVERSTONE SST-DS380B itx ház lett. 8 merevlemezt lehet belerakni (hot-swap) és elfér benne egy hosszabb raid kártya is. Főként ezért tetszett meg.
Elkezdtem nézelődni a neten, hogy hol lehet kapni. (Kezdődött a mizéria.) Megrendeltem a bluechip webshopban, erre szólnak, hogy nem tudják szállítani, mer már náluk nem kapható. Elkezdtem nézni másik boltot. Rátaláltam rá a merlinhardver boltjára, de tanulva az előző esetből, először felhívtam őket. Azt a választ kaptam, hogy ők nem a nagykertől szerzik be a házat, hanem közvetlenül a gyártótól. Tökjó, megrendeltem, megjött, ajánlom mindenkinek. :)
Az ár egyébként 60 ezer forint volt. Ez nem kevés. Ennyiből microservert lehet venni és ebben nincs benne még a táp sem. Én úgy éreztem mégis ez a nekem való út. Hogy miért? Ne kérdezzétek. :D Mert magam sem tudom igazán. Talán úgy éreztem akkor, hogy a kis serverem megér ennyit.

Supermicro itx

Boldog vagyok! :)
Ugyanis megjött a nemrég rendelt Supermicro lapom Oroszországból.

Ez egy régebbi darab, abból is az atom cpu-s változat. Van egy 8 fiókos itx házam, abba fog belemenni.

A raid kártya akkuját is sikerült felújíttatni pár hónapja.

Lehet az egész story-ról írnom kéne ide.. Szerintetek? :)

Szerk.: Remek! Amint lesz időm publikálom! ;)

Szerk. II: Megírtam, fogyasszátok szeretettel! :)
http://hup.hu/node/146570

Raspberry pi mint zene lejátszó (erősítővel)

Úgy látszik végre végére értem ez egyik projektemnek. Hosszú idő után talán ez első otthoni projekt amit végig tudtam csinálni. A többi mind elakadt valahol, vagy egyszerűen csak megváltoztattam.

Öröm bódottá! Van egy zene lejátszóm, beépített erősítővel!

Kicsi és hangos, és tudom vinni magammal! Gyakorlatilag bárhova, ahol kell zene. Ok, internet és konnektor, nem árt ha van.
Persze az is igaz, hogyha hasonlót veszek, boltban töredékéből megúszom, és jobbat kapok. De én építeni akartam, mert építeni király dolog! :)

A konfiguráció:
- Raspberry pi A+
- IQaudio Pi-DigiAMP+
- 2db 40W Pioneer autó hangszóró (TS-44)
- 12V 60W tápegység
- kábelek, csavarok, csatlakozók, doboz
- és persze a szoftver, ami a piCorePlayer