nevergone blogja

Szerdán érkezik: Drupal 7.71, 8.9.0, 9.0.0

A korábban beígért dátumnak megfelelően 2020. június 3-án, szerdán megjelenik a Drupal 8.9.0, a Drupal 8.x sorozat utolsó alverziója. Ezzel együtt pedig megjelenik a Drupal 9.0.0 is, amely tudásban azonos lesz a 8.9.0 verzióval, viszont az elavultnak jelölt kódok eltávolításra kerülnek, illetve a függőségek frissítve lesznek.

Hogy az öröm még teljesebb legyen, a Drupal 7-hez is érkezik hibajavító kiadás, az alaprendszer PHP 7.4 kompatiblissé válik.

Amennyiben valaki szeretne együtt ünnepelni a Drupal közösséggel, a https://celebratedrupal.org/ oldalon keresheti a közeli eseményeket.

Oregonnak szeretettel Panyoláról

Jelen helyzetben, a hétköznapokban használt kézi fertőtlenítőszerek hiánycikknek minősülnek, a cégeknek nincs elegendő, megfelelő töménységű fertőtlenítő hatású alkohol a birtokában. A Panyolai Szilvórium Zrt. a saját eszközeivel szeretné segíteni a kialakult helyzetre való tekintettel közvetlen és közvetett környezetét, a magyar lakosságot, vállalatokat, és nem utolsó sorban saját munkavállalóit, és az ők és családjuk egészségügyi biztonságát. Termékünket elsősorban alternatív felhasználásra javasoljuk, de természetesen megfelelő körültekintéssel és mértékben emberi fogyasztásra is alkamas.

http://panyolai.hu/product/maradj-otthon-gyumolcsparlat/

Ki viszi át…

… a HUP-ot? Avagy van olyan hozzáértő jelentkező, aki vállalná (nyilván nem ingyen) az oldal továbbfejlesztését, karbantartását? Az árát nem velem kell egyeztetnie, de szerintem trey-en keresztül fel tudja venni a kapcsolatot a megfelelő emberrel.

Azt kérem, hogy ez ne legyen flame topic, aki igent mond, az komolyan gondolja végig és ennek megfelelően nyilatkozzon.

Köszi!

HUP migráció támogatása

Sziasztok!

Akad itt olyan nyíregyházi, aki meg tudja/akarja támogatni a HUP migrációt azzal, hogy holnap napközben gyorsan és precízen meg tud javítani egy Lenovo T470 laptoptöltőt? Vagy tud ajánlani megfelelő szakit, aki képes erre?
Bár maga a Lenovo minőséggel alapvetően nincs bajom, de ez a téglalap-csatlakozós töltő egy gyalázatos dolog. Pedig igazából semmi extra fizikai terhelést nem kapott.

És most kódolás, amíg bírja az akksi, rejtett hibák bukkantak fel a migrációnál, valószínűleg a phpnuke -> Drupal átállásnál keletkeztek.

Hide user signature

Bár nem kapott különösebb nyilvánosságot, de anno a HUP-nak volt egy Drupal 7-es portja is. Akkoriban többször visszatérő téma volt itt a felhasználók aláírása, hogy a több soros elviszi a hasznos helyet, nem különül el eléggé a hozzászólás szövegétől stb. Ezért készítettem a Hide user signature modult, ami ugyan nem futott be különösebb karriert (eleve rétegigény), de valakinek hasznos lehet.
Azt még nem tudom, hogy portolni fogom-e újabb főverzióra.

Legyen újra meetup Nyíregyházán?

Ősztől akár lehetne újra havonta NyírTech Meetup Nyíregyházán. Ehhez két dolog kell: emberek, akik előadnak és emberek, akik eljönnek. Ha komolyan gondolod, hogy valamelyik igaz rád, akkor reagálj!

https://www.meetup.com/NyirTech/
https://twitter.com/nevergonehu/status/1021466948541001728
https://www.facebook.com/nevergone/posts/10211583674730038

Amíg jönnek a visszajelzések, addig is abban tudnátok az ügyért tenni, hogy minél több emberhez eljuttatjátok az információt, akármelyik linket meg is oszthatjátok. Mehet céges levlistára, Facebook csoportba, Slack chatre, bárhova.
Mondjátok el a főnöknek, hogy remek alkalom a cég promótálására, a munkatársaknak új szakmai ismeretek jöhetnek vagy akár ők maguk is megvillanthatják, amiben igazán jók. Minél több valós érdeklődőt el tudunk érni, annál több értelme lesz folytatni ezt a kezdeményezést.

Nem frissítek Ubuntu 18.04-re

Úgyis ritkán írok ide, hát leírom, hogy én nem frissítek 16.04-ről Ubuntu 18.04-re.
16.04-ben teljesen okés a Unity, ami nyűgje van, azt pedig megszoktam már. A böngésző frissül, a fontosabb programokra van PPA (bár egy latest LXD, Gimp és Qemu jól jönne), vagy snapként megy (vlc).
Az általam használt fejlesztőeszközök (PHPStorm) elmegy itt, fejlesztői környezetnek pedig Dockert, Vagrantot vagy LXC-t használok, ezek mind működnek.
HWE-t használok, így a 18.04 kernele meglesz majd frissítésnek, újabb hardvert pedig úgyse használok ez egy Lenovo T410-as gép.

firefox.hu

Úgy gondolom, hogy nem érdemes valaminek honlapot csinálni, ha nem biztosítható, hogy az azon szereplő információk mindig naprakészek legyenek. Különösen, ha ez egy olyan népszerű termék, mint a Firefox.
Annak apropóján írom ezt, hogy a firefox.hu még mindig a 3.0.6-os verziót ajánlja letöltésre, pedig az már eléggé idejétmúlt példány. Arról nem is beszélve, hogy mindenképpen a Windows-os verziót linkeli, bármilyen operációs rendszerrel és böngészővel tekintem meg az oldalt.
Szerintem a 3.5-ös verzió kiadásának alkalmából illő lett volna aktualizálni.

Közérdekű közlemény: vért kellene adni

Az Országos Vérellátó Szolgálat ezúton kéri a Budapesten és vonzáskörzetében élő lakosságot, hogy 2008. június 12-14 között jöjjenek vért adni, mert nyár elejére Budapest vérkészlete jelentősen lecsökkent és pótolni kell a zavartalan és biztonságos betegellátás érdekében.

http://www.ovsz.hu/hu/sajto120080611

Aktuális vérkészlet: éppen elég

http://www.ovsz.hu/hu/

Mégis lassabb?

Tegnap felfrissítettem a Gutsy -t Hardy Heron -ra, különösebb gond nem volt vele, csak a Compiz okozott fejtörést, de megoldottam.
Pofás az új rendszer, elsőre gyorsabbnak is tűnt, de attól tartok, ez csak egy pillanatnyi hatás. Talán a böngésző bugos még kicsit (FF3 beta5), vagy a többi komponens, de pl. a Rhythmbox szinte mindig megakad zenelejátszás közben, ha ablakot vagy munkaasztalt váltok. Ráadásul ez úgy tűnik, független a Compiztól, ugyanis anélkül is csinálja. Már szinte mindent kivettem a munkamenetek kezelésénél, hogy ne induljon el feleslegesen pl. a tracker, de nem javult a helyzet.
Ráadásul a load folyamatosan kb. 0.8-1 körül mozog, ha meg van nyitva a gnome-terminal, Firefox, Rhythmbox, ami elég magasnak tűnik, legalábbis mintha a Gutsy -n nem lett volna ennyi.
Jó tudom, hogy ez a gép már egy lassú taliga (pIII 800 mHz, 768 MB RAM), mit akarok ezen már a GNOME -val, de azért akkor is... az előző elég jól elszaladt rajta.

Comic picture :S

Vagy inkább siralmas. Vagy mindkettő egyszerre. :S
Tényleg nem szeretnék kellemetlen helyzetbe hozni senkit, hiszen tudom, hogy többen is önzetlenül, szabadidejüket nem kímélve áldoztak bele (míg én nem tettem érte semmit, csak kritizálom), de ez a kép akkor is...
Most készítettem (2008. február 25.), érdemes kiragadni a „Fénysebességgel” buzdítást, miközben a két legfrissebb hír dátuma is olvasható: 2008. január 7. Vagyis közel két hónap.
Ha ennyire nem lehet friss, releváns tartalommal megtölteni a Linux.hu oldalt, akkor van értelme erőltetni? Lehet, hogy érdesebb lenne egy témába vágó linkgyűjteményt létrehozni, egy tájékozódási pontot, ahonnan el lehet indulni. Mert a jelenlegi formájában ez az oldal attól tartok, nem bátorítja a Linux megismerésére azokat, akik még nem próbálták, hanem inkább azt mutatja, hogy nem lehet komolyan venni.
Előre is elnézést kérek azoktól, akiket esetleg megsértettem.

FW: Megvalósítják Hiller microsoftos álmát

Az MS egyeduralmának megtartását jelentő javaslat decemberben nagy felháborodást [2] keltett a nyílt forráskódú szoftverek hazai terjesztői körében, miután hosszabb ideje próbálták már ráébreszteni a kormányzat felelősöket, hogy a szerződés megújítás jelentős anyagi és technikai hátrányt jelent majd az országnak.

A KSZF pályázati kiírása azonban most a gyártó nevével keres eladókat. A tender netto 25 milliárd forintos keret-megállapodása a közigazgatási és az oktatási intézmények számára Microsoft licenckonsrukciókról szól. A kiírás zárójelben jegyzi meg, hogy a "Microsoft megnevezés használta csak a tárgy jellegének egyértelmű és közérthető meghatározása érdekében történt".