ricsip's blog

Átfolyós üzemű kazán vs hülye ember

Az átfolyós üzemű kazán az emberiség legostobább legmarhább találmánya. A szivattyú AZONNAL dolgozni kezd, ha a parasztja megnyitja akár csak 0,1 másodpercre a melegvizes csapot. Főleg ha a melegvíz 10 méterrel arrébról (kazán és a mosdó közötti távolság) 0,1 mp alatt BIZTOSAN nem fog odaérni. Ha a marhája 1 másodpercekre nyitogatja meg a melegvizes csapot, teszi ezt 10-15 másodpercenként, akkor sem. Mosogatáskor dettó. A hülyéket nem lehet tanítani (bottal verve se értené meg), nem lehet neki elmagyarázni h. ne nyitogassa-zárogassa azt a kibaszott melegvizes csapot, ha nem akar melegvizet csak szimplán vizet. Vagy hagyja folyni elzárás nélkül, ha 5 másodpercenként nyitogatni akarná. Így viszont az élettartam tizede alatt szétbassza a szivattyút/ventillátort a napi 100-150 indítgatásával (nem túlzás, kb. ennyiszer nyitogatja a hülyéje, kezet most félpercenként mert van 1 ilyen agybaja).

A melegvizet nem tudom előle elzárni sajnos. A rohadt kazángyártók miért nem képesek akár csak 1 kibaszott potmétert berakni a szivattyú mellé, amivel egy 1-10 másodperces késleltetést lehetne beiktatni a melegvíz áramlás jeladója és a szivattyú-ventillátor elindítása közé, azaz ne induljon el az egész hóbelevanc 0 késleltetéssel? Ha a hülyéje csak 1 másodpercekre nyitogatja a melegvizesm csapot, melegvíz úgysem fog eljutni hozzá, de legalább  a kazán nem kapcsolt ki-be feleslegesen, nem tudja leamortizálni 10x sebességgel.

A kaliforniai erdőtűz és Woz esete

https://index.hu/techtud/2019/10/30/steve_wozniak_woz_interju/

Olvasom az interjút, és fogom a fejem. Pedig nem is egy átlag-hülye amerikai. Mégsem fogja fel ésszel mennyire függővé teszi magát az összes iot-szarjával, az "okosotthonában". Azaz ha épp nincs net, a lámpáját se tudja felkapcsolni még ha otthon is van a saját lakásában. Borzasztó agymosás működik amerikában. Amúgy értelmesnek tűnő IT-szakértő emberek rohannak vennivennivenni minden új szart ami bétateszt nélkül kerül a piacra. Csak iot meg smart legyen! Tülkölik világgá twitteren büszkén, h. egy 100 ft-os izzó helyett 100 dodós "izzót" vettek. Aminek ugye wifi kell, Kumar kódolta a szoftvert bangalore-ban, igy PKI-ról meg szekjuriti-ről csak annyit hallott h. a wifi jelszót plaintextben tárolja a publikusan elérhető webszerverén az izzónak (!???).

Szóval Woz, nagyon nem érted te ezeket már vagy 20 éve..

MSFT Technet blogok lementése

Ha bárki olvas(ott) Technet / MSDN blogot az elmúlt 15 évben, meglepődve veheti tudomásul, hogy a Microsoft megint ledózerolt egy technológiai tudástár kincsesbányát. Ahogy azt megtette már számtalanszor a múltban. Ha még nem késő, itt lehet megtalálni néhány lelkes amatőr mentéseit a leggyakrabban látogatott blogokból. A kevésbbé ismert blogok meg mentek nyom nélkül a levesbe.

https://www.sysadmins.lv/blog-en/how-to-save-disappearing-msdn-and-tech…

https://drive.google.com/drive/folders/1WiovMCBXWeYQoKB24IA9Hlln-jCVqOqH

https://borncity.com/win/2019/04/21/microsoft-restores-deleted-technet-…

Jelszó változtatás

Regisztráltam egy portálra akkóuntot még régebben. Ma lépnék be, nyafog h. régi jelszó (max. 6 hónapos lehet), szóval azonnal változtassam meg.
Megpróbálom a hülye-módot, hátha sikerül, és megadom neki a régit.

Erre ezt írja:
"Nem használhatja az utolsó 12 jelszót. Kérjük, válasszon egy másik jelszót." --> utolsó 12-t megjegyzitek b+....

Jó, akkor adjunk meg 1 szofisztikáltat. Na, kiderül h. ez se jó nekik. Persze a degenerált UI-k korában tájékoztatást csak azután kaphatsz h. már a falnak rohantál, előre nem lehetett volna ezt a képembe tolni, hogyasszongya:

Fogós kérdések listája

(sajátmagamnak emlékeztető)

Ömlesztve néhány fogós kérdés amivel eddigi pályafutásom alatt összefutottam, egy részük sysadmin felvételre is használható. A lista folyamatosan bővül.

- Windows: pontosan mire is való a power settingsben a "reserve battery level" beállítás?
- Windows: a power settingsben a 3 power plan (Balanced, Power saver, High performance) között mi a különbség, ha az összes beállításuk megegyezik?

DDR2 notebook RAM árak noooormális?

Folytatva az előző posztot: https://hup.hu/node/159186
és egy még korábbit: https://hup.hu/node/147727#comment-1994878

bővítenék egy 10 éves Core2 Duo laptopot. A processzor Core 2 Duo T6570 @ 2.1 Ghz. Nem 1 sebességbajnok, de azért erre-arra még bőven elég lehet. A régi pörgő vinyó helyett kapott egy Samsung 850 EVO SSD-t, szélsebes lett tőle. Most jönne az, hogy kibővíteném a RAM-ot. Perpill 4 Gb van benne, természetesen NEM 1x4 Gb, hanem 2x2Gb. A max. ami belemegy az 8 Gb, 2x4 Gb modul formájában. Azaz megint dobhatom ki belőle a 2 db 2gigás modult, mert a kutyának nem fog kelleni. És akkor jön a letérdelés: ipon v. hardverapró, és a 2x4Gb memória modulok ilyen 70 ezrekért mennek! Medve jóságos anyám borogass! Megint az az érzésem, h. kapzsig*ciék most bespájzolt notebook DDR2 RAM-on akarják megszedni magukat. Hát akkor ez se lesz bővítve, aki meg ennyiért árulja, az tiszta szívből remélem mind belefullad előbb-utóbb a szarjába.

WD My Passport Essential SE (pocsék áruk fóruma)

Van egy, a topik címében nevezett külső vincseszterem. Már a pontos leánykori nevét is kihívás megtalálni, mert a WD az évek folyamán összevissza hozott ki hasonlóan hangzó de tök más külsővel és belsővel szerelt modelleket, sokszor egy időben párhuzamosan.

PC Engines APU2C4 Small Board Computer tűzfal

Úgy gondoltam 2018 tavaszán, eljött az idő, hogy az ezeréves linksys rútert lecseréljem valami táposabb és modernebb cuccra. Mivel a Tplink/asus és tsai blackbox-backdoor-buta_mint_a_tök megoldásai nem voltak szimpatikusak, elhatároztam h. rendes tisztességes PC-x86 tűzfalam lesz. Elvárás volt, h. hangtalan passzív hűtésű alacsony fogyasztású célhardver legyen, aminek elég a teljesítménye a Gigabithez. Némi keresgélés után a PCENGINES nevű cég APU2C4 embedded platformjára esett a választás.
Ez a blogposzt egy lista azokról az apró (lefordítom magyarra: orbitálisan nagy) szívásokról, amiket a címben említett SBC beállítás / konfigurálás közben tapasztaltam.

USB type C kábelárak nooormális?

Az új telefonom usb luka type C-s. Mivel ez nem tegnaptaláltákfelűrtechnika, gondoltam veszek hozzá néhány plusz kábelt USBA->USBC, ne a hozzáadott 1 db zsinort kelljen mindenhová hurcolászni, mert azért a világ körülöttem még főleg micro USB.

És ekkor dobta le az agyam az ékszíjat: ilyen 3-4 ezernél indultak minden boltban az árak (nem töltő, csak 1 darab zsinor!). Ráadásul ezek mind vmi noname kitekincsüngcsang "márkás" szarok voltak főleg. 150-200 ezres eszközt merjél rákötni... És papíron ezeken még csak USB2 felírat volt! Ha USB3 került a csomagolásra, az már egyből duplája. Ha meg USB3.1 gen2 (ez amúgy wtf??) akkor már 10 ezer közeli áron vesztegetnek egy rohadt kábelt.
Legdrágább lehúzás amit láttam boltban az a typeC->typeC kábel. Ezzel azokat a naív hülyéket szopatták be, akik már nem kértek 1 db USBA-t sem a gépükbe, mert minekisaz, a világon pikkpakk elterjed a typeC.

A természet legnagyobb kicseszése

..lenne ha a kullancsnak szárnya lenne és tudna repülni.

Mióta márc 15.-én megenyhült az idő, tömegével találom a lakásban a kullancsokat (3 kijárós macska). Tegnap 12-t fogdostam össze a ház különböző részein (ebből 6-ot a dolgozószobám fekete szövet székén csak az IKEA-s szöszeltávolító henger talált meg, ahol az egyik macska szokott aludni). Frontline kombónak köszönhetően a 3/4-e már döglött, de kb. 1/4 még élő állapotban van. Már szabályosan a földig hajolva járok a lakásban, mint vmi bolond és minden fekete homokszemre lecsapok h. vajon van-e lába / mászik-e. Ennyire nem volt brutális tavaly a helyzet.

Milyen szemetet etetnek velünk?

Találtam egy érdekes gyűjteményt a NÉBIH tevékenységéről:

https://www.youtube.com/channel/UCZ-nP4erDOAgLxT5SBSa2sw

illetve itt részletesebben:
https://index.hu/gazdasag/2018/02/01/piszkos_ipari_furogeppel_keszult_a…
https://index.hu/gazdasag/2017/12/20/nebih_piac_hus/

meg volt vmi fancy budapesti étterem még karácsony előtt, de azt nem találom

"A hatóság a feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a kereskedelmi egység tevékenységét. Az üzlet a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hibákat azóta kijavította, így – az ismételt hatósági szemlét követően – a Nébih szakemberei feloldották a tevékenység felfüggesztését."

Copy file larger than 2 GB over RDP fails

Mai nap tanulsága, ne másolj RDP-n 2 gigánál nagyobb fájlt, mert pont. Gondolom valahol a 64 kb RAM mellett van ennek az indoklása is :S

https://support.microsoft.com/en-us/help/2258090

Van rá ez az 1 hitvány KB article, amiben megint megy a szokásos ködösítés:

"When you try to copy a file that is larger than 2 GB over a Remote Desktop Services or a Terminal Services session through Clipboard Redirection (copy and paste) by using the RDP client 6.0 or a later (??) version, the file is not copied. And, you do not receive an error message." (ez utóbbi már nem igaz, mert somethinghappened "unknown error"-t már ki bír izzadni magából a 2012 R2)

Hiénák az Árpád hídon

Amíg tart ez az agyrém, és a Szentendrei útról hajtasz fel az Árpád hídra, nehogy a busz sávban merj ragadni! Mert ha nem tudsz besorolni, amíg el nem érsz a Serfőző u.-i kihajtóig, a kanyar aljában a hiénák már kora reggeltől ott állnak 3-4en gyalog a sáv közepén (minden nap, kb. már 2 hete), és várnak mint hiénák a dögre, lekapcsolnak mint a picsa. Könnyű és rizikómentes bevételi forrás még dec 31-i évzárás előtt. (maga mellé köp)

Jah, WAZE is szól szerencsére.

Jó Certificate Signing Request (CSR) prezentációt keresek

Eredeti poszt:
http://hup.hu/node/150166#comment-2032748

Gondoltam bedobom blog-ba, hátha több ember olvassa.
---------------------

Van CSR boncoló / alapozó (megosztható publikusan) leírásod/prezentációja bárkinek aki olvassa ezt?
Megmagyarázom.

Legfrisebb élmény, h. 1 aplliance-en generáltattam CSR-t. A kimenetet elküldtem aláírásra egy privát CA üzemeltetőjének. Az a válasz jött vissza, h. ők már nem engedélyezik az SHA1 használatát, csak az SHA256-ot. Az én CSR-em meg SHA1-et tartalmaz, legyek szíves újat generálni, de mostmár SHA256-al. Elkezdtem vakarni a fejem, h. ez az egész aktuális SHA1-->SHA256 átállás mizéria az IT világban miről is szól pontosan? Egy CSR-be mi is kerül bele pontosan? Ezek közül a CA miket is ellenőriz le, miket változtathat meg kénye szerint mielőtt aláírná? Pl. a CA saját jogkörben határozza meg legjobb tudomásom szerint, h. a cert-ben az aláírást milyen algoritmussal hash-eli (alias "signature hash algorithm"). Azaz ha a CA-ban a kiindulási feltételezés szerint az SHA256 van beállítva, akkor az én CSR-em lehet bármilyen, csakis 1 féle válaszfájlt (valójában a válaszfájl A nagybetűs tanúsítvány maga) adhat rá a CA: SHA256 "signature-hashed"-et. Az viszont igaz, h. a CSR-t openssl-el analizálva SHA1 szerepel signature hash algoritmus helyen. De ez almát-körtével összahasonlítás esete: az az SHA1-es hash csak a CSR hitelesítésére szolgál a CA felé, h. út közben nem manipulálta senki a CSR-t. Az IT ipar SHA256-ra történő migrációs mozgalmának célja a VÉGLEGES aláírt tanúsítvány Signature hash algoritmusát akarja SHA256-ra tenni, nem a köztes CSR fájlt!

A win10 forced upgrade 1 éve

Találtam 1 hasznos gyűjtést, mi történt a témában az elmúlt 12 hónapban. Tanulságos olvasmány minden nyomulós, az ügyfelei valós igényeit szarba se néző, a gátlástalanul/lefizetésekkel/zsarolásokkal/versenytársak eltiprásával de facto piaci dominanciát szerző és ezzel a státusszal visszaélés iskolapéldáját elérni kívánó jövőbeni "sikercégnek".

Buszsávon nem közlekedünk, értem?!

Ma már a 3. alkalom 2 héten belül, h. a Bécsi út felől az Árpád híd irányába tartó (= álló) reggeli dugót a buszsávban kikerülni igyekvő sietősöket a Flórián térnél cövek közeg megállítja és igazoltatja. Csak gondoltam szólok aki nap mint nap arra közlekedik a reggeli csúcsban: csábító a buszsáv, de drága mulatság lesz. Most audis volt (csak vmi A4, nem A8), multkor talan lexus traktor. Sajna panamerat, bentleyt v. G / S mercit meg nem lattam megallitva...)

Onenote 2010: keresés idióta korlátozásokkal

Ismét egy elszabott Onenote2010 funkció: a keresés!

https://blogs.msdn.microsoft.com/onenotetips/2010/11/16/searching-for-n…

"Due to a limitation of Windows Desktop Search, OneNote cannot support substring searches or wildcard searches."

Nem tud többszavas EXACT match-t kezelni: pl. "szó1 szó2" (így, macskakörmözve) kiad minden kiszabott találatot, amiben szó1 VAGY szó2 bennevan, nemcsak olyat amiben szó1 ÉS szó2 van benne. Az AND / OR (csupanagybetűvel kell írni) kulcsszavak használatára nem bírtam rájönni, azaz nem működik így sem.

Másik nyomorúságos eset: csak szóeleji egyezést képes kezelni a barma, szó1* típusút nem. sztring1sztring2 -ben megtalálja sztring1-et, de sztring2-t már nem.

Nincs új Flash az eheti peccskedden

https://technet.microsoft.com/library/security/2755801.aspx

Ránézésre 2012 Szeptember (azaz 3 év) óta a mostani peccskedd azon ritka alkalmak egyike amikor az ementáli-lyukas adobe flash-hez nem jött ki javítás. Ne legyenek senkinek illúziói, a világegyetem kihüléséig foltozhatnák ezt a kupac szart, akkor is lyukas maradna. Most valszeg nem készültek el időre, szóval jövő hónapban dupla adag bugra számíthatunk.

[EOL] WP8(.1) kritika (szakmai szemmel)

(a poszt folyamatosan frissül / változik, nézz vissza később is)

Pont 2 éve használok egy 920-as Nokiát, így megérett az idő egy technikai szempontból alapos és könyörtelen kivesézésre. Felületes és marketingszagú tesztből és ismertetőből akár magyar nyelven is Dunát lehet rekeszteni, szóval ilyet nem írok. Ez a poszt azonban 2 év tapasztalatait és szívásait gyűjti össze (ezzel a felületes tesztecskék a mobil portálokon nem veszik fel a versenyt), és valószínúleg nem is az átlagfelhasználónak lesz érdekes, hanem a telefonjára munkaeszközként és igáslóként tekintő IT szakiknak.