ricsip blogja

Pacsi Cisco-nak a tervezett elavulásért

Van 1 régi Cisco 2811-es ISR rúterem, a megboldogult cisco-s LAN/WAN korszakomból. Kizárólag jáccós eszköz volt, használtan vettem vaterán. Ma már nagyjából alkalmatlan bármire is, NAT-al jó ha bír 20-30Mbit-et, olyan ócska processzor van benne.

A múltkor megdöglött a HP Proliant-ben a CMOS battery. Így minden áramtalanítás után elfelejtette az időt és a BIOS beállításokat. Az idő/dátum nem volt feltűnő, mert mire startup után ránéztem, már leszinkronizálta a pontos időt NTP-vel. A többi beállítás hiánya miatt vettem észre csak. Gondoltam, megnézem mi újság a másik 1000 éves porfogóval. Hát persze h. ebben is kidöglött, így minden cold restart után szar volt az idő. Szerencsére ezeken a cuccokon nincs BIOS, a konfig meg a flash-ről töltődik be, így nagy gondot nem okot. Certificate-t nem használok rajta mert az mondjuk pont összefossa magát ha szar a dátum. Nosza, cseréljük ki az elemet ebben is, nagy dolog nem lehet. Lekaptam a fedlapot, nézem, hát nem a szokványos PC-féle CR2032-es laposelem van benne, hanem egy pici gombelem. Gyanúsan le van rögzítve a PCB-re, ekkor már sejtettem a faszkalap cisco módit. Gyors gugli, és hát nem lepődtem meg:

An internal real-time clock with battery backup provides the system software with time of day on system power up. This allows the system to verify the validity of the certification authority (CA) certificate. In the Cisco 2811, Cisco 2821, and Cisco 2851 routers, the clock and battery are permanently installed; the battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router. The Cisco2801 router has a socketed lithium battery. This battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router, and is not field-replaceable.NoteIf the lithium battery in a Cisco 2801 router should fail, the router must be returned to Cisco for repair.

Érted, lemerül a CMOS elem, baszd ki a $$$$$ szart a picsába a szeméttelepre. Rohadjon meg a cisco is ott ahol van, leginkább a pokolba való köcsög amerikai cég.

Lassan jön a karácsony, idén ne szopd be az olcsó ájfónt

Olvasd el a tavalyi sztorit, és tanulj belőle, mert valamelyik ukrán féreg már biztos készíti az idei decemberi átbaszó kampányt:

https://hup.hu/node/167261

https://hup.hu/node/168177

Okítsd az ostoba rokonokat (főleg ha már idősebbek), akik bármit megvesznek zinterneten, csak mert az OlcsóCuccok webshop azt mondja bízisten kiszállítja ha előre utalnak. Mióta idén tavasz óta már törvényi előírás hogy 5 másodperc alatt eltűnik a pénzed a számláról, még 5 másodperc után pedig már ukrajnában utalja tovább a beállított automata, innentől semmi esély visszaszerezned azt! A bankod/kártyatársaság akkor véd rosszindulatú kereskedőktől, ha kártyával fizetsz. Utalásnál nem védenek! Ott te vagy a hunyó. A számlaszám+számlatulajdonos nevét is hiába adod meg az utalásnál, senki nem nézi össze a kettőt, ezért a névhez bármilyen baromságot beírhatsz (írhatsz az elmü-s utaláshoz orbánt is), az is átmegy, tudom, próbáltam, rendszeresen.

Ezek után jó karácsonyi online vásárolgatást! Ha valami túl jól hangzik, akkor ott a pénzedet el fogja lopni az az ismeretlen gazember!

Update 2020.11.27:  TURBADO is ment a levesbe. A kreatív szaralakoktól az ÁSZF és a számla szerint nem megvásároltad a pénzedért a telefont, hanem csak bérelted. Innentől a NAV bármikor visszakövetelheti tőled a felszámolásuk során:  https://kiszamolo.hu/turbado-csod/

Lenkei legújabb agymenése

Direkt nem linkelem, nehogy még pörgesse az is a nézettségét ennek a sarlatánnak.

Dobálgatja be a postaládákba az újabb néphülyítő szórólap szarját, ami linkel a legutóbbi jutubos videójára. A yt nem szedi le napok óta, mert nem számít nekik a koronavírus-tagadás üldözendő cselekménynek a facebook-al ellentétben. Ahonnan a kádbafekvős korábbi agymenését szerencsére már törölték.

Sok hiszékeny ostoba, gyengén iskolázott magyar ember agya sajnos nincs felkészítve a kritikus gondolkodásra, arra az amerikából importált agymosó szcientológus agyafúrt rutinra, amivel ez a károkozó hergeli a népet. Sajnos sok (idősebb) ismerős látja jutubon ezt a szemetet, és elhiszi az összes bizonyítatlan féligazságát, csak mert ott van a doktor cím a neve előtt (amúgy a Magyar Orvosi Kamarának tagja még, a doktori címet ilyen sarlatán közszereplőtől miért nem veszik el ha drsmitt-től el lehetett?). Meggyőzni nem lehet utána őket, hogy kamu és irreleváns baromságok összefüggéstelen zagyvalékát nézték végig. Mert a max. 8 osztályos vagy rosszabb esetben az "Élet Iskolájában" végzettségűek szellemi szintjéhez igazodó és a körükben népszerű konteós marhaságokat ismételgeti. Jellemző, hogy orvosprofesszorokkal vagdalkózik, akiknek se konkrét nevük nincs, se a tanulmányaiknak címe vagy elérhetősége, ahol el lehet olvasni a nem létező marhaságokat. A tankönyvek se léteznek, mert se ciímük, se oldalszámok nem szerepelnek, ahol a hivatkozott hülyeséget NEM KONTEXTUSÁBÓL KIRAGADVA el lehetne olvasni. Itt üt vissza az alacsony iskolázottság: a célcsoport könyvet kb. 30 éve nem vett a kezébe, nehogy kiderüljön: két szót nem értene belőle ha elkezdene tényleg olvasni a szakirodalmat. Az h. Lenkei mondta elég neki, mert hát ennek ott van az orvos a neve előtt ami nekem sosem lesz, hat biztos nem hazudik!

Nincs értelme tételesen cáfolni a süketelését, már 30 éves rutinnal hülyíti és él meg tökéletesen ezt a célcsoportot lehúzva a placebóival. Sajnos Lenkeit nem üldözik úgy mint az emeltdíjas betelefonálós tv-jósdásokat vagy a nyugdíjasokat lehúzó termékbemutatós tolvajokat.

Az egész egy 2 órás videó, amiben a könyvét promózza, és emberek akik az 5 másodperces reklámok nézésétől lábrázást kapnak a tv-ben, ezt a szart szájtátva végignézik. Anélkül, hogy csekély értelmük felfogná hogy egy KÖNYV és GYÓGYSZERNEK NEMMINŐSÜLŐ hatósági vizsgálat által bizonyítottan összevissza összetételű kapszulák REKLÁMJÁT nézték végig, 2 órányi összefüggéstelen féltudomanyos baromság közé ördögi kreativitással becsempészve.

Az informatikus jól keres... a 'szt!

Olvasgatom ezt a blogot:

https://divany.hu/lakasfelujitas/2020/09/14/szakik-viszontagsagok-lakas…

és a bizony minden bekezdés szóról-szóra betűről-betűre igaz a mai magyarorsazági kontár-szakemberkínálatról. Legyen szó klímaszerelésről, kazánszerelésről, festés, burkolás, bádogos, mind elkurvult, de istentelenül. De az informatikus keres jól b+!

Generálkivitelező pedig az összes csőcselék legmocskosabb gecije, befurikázik a lexusterepjárójával naponta 1x, a lóvét felmarkolja ütem szerint, az embereit meg már nem fizeti ki. Hülye (mármint a megrendelő) aki azt hiszi egy generálkivitelező majd kisegíti egy lakásfelújítás v. építkezés során.

Windows 2004... nooorrmális??

Le a kalappal, a redmondi idióták megint alkottak.

Windows 2004. Mintha a 2001-ben megjelent XP és a 2006-os Vista közé utólag raktak volna be egy 16 éves Windows-t.

Mert nyilván fájt volna 20.04-nek hívni, vagy 202004 vagy 2020.04 vagy bármelyik permutáció. Akkor legalább egyértelmű lenne hogy kettőezerhúsz negyedik hó, azaz 2020 április edition a téma.

Valami System Center doksi-t néztem, írták h. updatelték a 2007-es verziót. Felráncolom a homlokomat (másfél évtized faszságai után már így is elég ráncos): egy 13 éves release doksiját minek updatelték most?? Eltelt vagy 15-20 másodperc mire kapcsoltam, h. b+ a 2020 júliusi release-ről beszéltek. Érjen véget ez a maradék 5 hónap gyorsan, és jövőre már 2100-as éveket fogunk írni....

Kamu fészbuk profil bejelentés

Csepp a tengerben, de az ilyen hülyéket hol lehet töröltetni:

https://www.facebook.com/arya.blade.796

a majomképű életmódtanácsos kamuprofilja, és sajnos a sok fogalmatlan fészbuk ismerős meg osztogatja a kamu nyereményjátékos faszságát, mintha nem lenne holnap. Sajnos IQ1-es fészbuk júzereknek nem lehet elmagyarázni, mi a különbség a valódi facebook user és a kamu profil-kamu fényképpel-autogenerált username-el között.

- Bejelentettem sima fake profilra, Kumar szerint semmi gond nincs vele, ticket closed.

We reviewed the profile you reported and found that it doesn't go against any of our Community Standards.

If there's something specific on this profile that you think we should review (example: a photo), please report the content itself.

We want to keep Facebook safe and welcoming for everyone, so thanks again for taking the time to report this.

- Reportolnám fake celebrity-nek, de szerencsére (vagy sajnos) szabó péterke még nem verified hungarian celebrity, így a listában nem jelenik meg, anélkül meg a form perszehogy nem enged tovább.

- Reportolhatnám, mint fake friend, de ahhoz meg az eredeti majmot kéne felvennem friend-nek, különben nem hozza ki a listában. Nyilván nem fogom felvenni friend-ként.

Jól ki van találva ez a cukkerbergerstein szarja...

 

Update: direktben a kamu fotóit reportolva úgy tűnik végül csak törölték. Más is eltűntnek látja, vagy csak az én valóságomat torzítja a fb helpdesk?

Outlook forradalmi fejlesztések

Valami történhetett az offisz csapat berkeiben, mert így covid alatt 2 olyan fícsört is belelapátoltak 1 éven belül az outlook kliensbe, amiért már 20 éve könyörgött a felhasználói tábor:

1) az első nevezetesen az aláírások központi kezelése. Mióta asztali gépről, laptopról, okostelefonról, tabletről, és még ki tudja miről lehet leveleket írni/olvasni, baszta a csőrét minden outlook felhasználónak, hogy ha beállítja a cégformátumú színes-szagos aláírását a főnök sokadik baszogatása után, az bezony mi a fészkes francért nem jelenik meg az összes többi eszközén is? Hát azért nem, mert ez a kliens végponton örződik csak, és így nem szinkronizálódik a többi végpont kliens-re. Most pár hónapja elvileg már a szerver fogja tárolni (és ha minden igaz csak plaintext lehet, azaz a színes-szagos többmegás html borzadványokat el lehet felejteni!)

2) a másik sokkal praktikusabb és bosszantóbb probléma, h. eddig az outlook nem mentette el a nyitott üzenet listáját. Mindem valamirevaló irodista találkozottár a helyzettel, h. 20 megnyitott email van az outlook főablaka mellett, amikkel mind kéne csinálni valamit. Aztán mikor az ember bezárja az egyik üzenetet, véletlenül bezárja az outlook főablakát, és megy a másik 19 ablak is a levesbe, újra elindítva az outlook-ot, 1 régi ablakot/üzenetet se nyit vissza. Mostanáig. Elvileg a követkrző insider releasben már visszatölti a "véletlenül" bezárt ablakokat is.

Most már csak a késleltetett küldéssel adósak, amit kliens helyett a szerveroldalra kéne bízni.

Philips Saeco 2000 sorozat HD8651 automata kávéfőző

Kb. 3,5 év használat / kb. 500-1000  lefőzött csésze tapasztalata alapján:

  • nagyon hangosan őrli a kávét
  • a zacc tárolóba csak kb 8 pogácsa fér, hamar jön a piros hiba h. tele a tartály, olyankor is amikor még csak 1-2 van benne
  • a zacctartály nem átlátszó, és betolva sem látszik mennyire van tele, igy nem tudni mikor dobja a zacctartály tele hibajelzést, ki kell huzigálni majdnem minden használat után
  • sok járulékos viz elmegy a készítés során, bekapcskori öblítés, kikapcskori öblítés, főzés során, így 4-5 csésze után már újra kell tölteni a víztartályt
  • kicsi víztartály kapacitás, ld. feljebb
  • az átlátszó víztartályt behelyezes után az átlátszatlan burkolat takarja, így nem látszik mennyi víz van éppen benne, a vízszint ellenőrzéshez ki kell húzni, v. meg kell várni amíg víztartályüres hibára fut
  • a kávébab tárolóját majdnem átlátszatlan sötét műanyag fedő zárja. Alig észrevehető ha kifogyott a kávé, hacsak nem emelgeti fel az ember állandóan belenézegetni. Így viszont csak azt veszed észre, ha már furcsán darálja a gép az éppen elfogyott kávét, és az a lefőzött kv kb lefolyóba való ilyenkor.
  • nagyon hangos kattogasok és zajok kávéfőzés során: gyakorlatilag 0. km-től kezdve adja ki ezeket a zajokat a főzési folyamat egyes fázisainál, mintha el akarna a főzőegységben törni valami műanyag. Zsírozva rendszeresen szokott lenni, de a zsirozandó felületek teljes listája az a gépkönyv nyulfarknyi leírásából + youtube videók + a hivatalos support oldal videói összességéből kellett összeállítani
  • a bekapcsoló gomb kicsit gagyi kivitelezésű, nagyon erősen kell benyomni, van hogy csak 3. próbálkozásra kapcsol be

https://www.philips.hu/c-p/HD8651_19/2000-series-automata-eszpresszo-ka…

RBX.HU megy a Mobilexpo.hu után

https://homar.blog.hu/2020/03/05/rbx_webaruhaz

Sztori ugyanaz: előre fizetés után a jónép nem kapja meg a rendelését, a céget meg elérni nem lehet már hetek óta.

EMBEREK: NE FIZESSETEK MÁR ELŐRE OLYAN SZAJRÉÉRT, AMI MÉG NINCS A KEZETEKBEN! NEM, 1 FORINTOT SEM! NEM, AKKOR SEM!

Csak azért mert egy nevenincs tolvaj össze tud dobni egy weboldalt, még nem ok rá hogy azonnal 100-200 ezer forintokat odaadni neki!

Az azonnali fizetés élesedésével ráadásul most már nem órakon belül, hanem 10 másidpercen belül megy Ukrajnába a pénze a palimadaraknak.

 

UPDATE: 

ÁTSZERVEZES MIATT WEBÁRUHAZUNK NEM ÜZEMEL.

info: +36/30 459 7690

A károsultak nem bírták még végleg lelövetni a tárhelyszolgáltatónál ezt a szart :(

Kis méretű csomag levélként feladható

ha postán maradóra kéri az ember. Ha esetleg valaki nem tudna róla :)

Bővebben itt írnak róla:

https://kiszamolo.hu/megoldas-az-uj-postai-szabalyokra/

A fostosch póóóósta.hu díjkalkulátora persze kussol erről a lehetőségről:

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticletter?ln=hu

vs

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticpackage

IKEA BROGRUND nem-konvencionális csaptelep

https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60343081/

Amiért ez a típus kellett: rángatja a hülye emberje a vízcsapot naponta 150-200x, és indítgatja az átfolyós kazán HMV termelését meg a szivattyúját 1-2 másodperces impulzusokban ugyanennyiszer. Az áram rángatná a hülye fejét ilyen frekvenciával, de sajnos agyon csapni nem tudom. Maradt az h. lecserélem a csapot valami trükkösre. Ez a csap a szentírás alapján középállásban még nem ad melegvizet, csak ha tényleg balra tekeri a hülyéje. Úgy tűnik ezt a funkciót kb. teljesíti.

Ami viszont nem tetszik:

egy 10 éves MOFÉM csaptelepet cseréltem le, ami már szorult ezerrel, illetve elzárni is alig lehetett. De az atomstabilan rögzítve volt a mosdón, megmozdítani nem lehetett. Volt körbeérő alátét, az 1 db csavar pedig 12 mm-es, rendesen lehetett vele rögzíteni. Ezen meg valami félkör hitvány alátét van, 2db 9 mm-es csavar, de ezeket meghúzva se rögzíti annyira stabilan h. ne tudnám elmozdítani ha egy kicsit rámarkolok.

Fémes csilingelő hangon jön belőle a víz, és hangos. Ez azonnal feltűnt a régihez képest. Azt írja az IKEA vélemények alatt h. a vízhez kevert levegő miatt. Ahhoz képest van kád csaptelepem hasonló levegőbekeveréssel, ott nincs ilyen hangos zaj.

Gorenje RK612PW4 alulfagyasztós kombi hűtő

külső méretek: 185 cm magas, kb 60 centi széles, 64 cm mély

PW4 = white, azaz fehér

PS4= silver, azaz szürke

Ami tetszik: - a 3 év gar

- az előd RK611-hez (A+) képest ez már A++ , bár a 15 ezer ft árkülönbözetet mennyi idő alatt hozza be, az jó kérdés.

- belső helykihasználás talán ebben jobbnak tűnik mint a többi hasonló méretűben

- mint kiderült elég halk

A negatív dolgok:

- nem inverteres a kompresszor (ebben az árkat.-ban nem is jellemző)

- csak 1 kompresszor, nem 2 (bevallom eddig nem is tudtam h. van 2-vel szerelt is)

- csak 2 db üveg(!)polcot adnak hozzá, 3 jobb lenne, de a polcfüggesztékek elrendezése szar 3-hoz. Rendelni gorenje kisker-ből lehetne, végül nem mentem utána, de biztos megkérik az árát.

- filléres tétel, de kispórolták a leolvasztónyílásba dugható "kotrópálcikát"

- a hűtőajtó kivágódik, mint az ólajtó mikor kinyitod, nem fékezi semmi, fal mellett mindennek odabaszódik ha van kiálló bármi. Azt még nem próbáltam h. sípol-e ha az ajtó nyitva marad.

- a fagyasztó leolvasztásához kispórolták a vízleeresztés vájat kialakítását, semmi odateendő vízelvezető műanyag terelő bizbaszt se adtak hozzá, ami segítené valami lapos lavórba kivezetni az olvadékot

- vastag(abb) falak, rengeteg hasznos palolóhelyet elesznek. Érdemes centire lemérni a régi hűtő belső hasznos méreteit, mert az új hűtő hiába 20 centivel magasabb a réginél, ha az ilyenek miatt végül alig lesz benne több pakoló hely.

- direkt nem lcd-s, agyonkonfigurálható kijelzőset vettem, de a hőmérséklet beállításra 1 szem potméter tekerentyű van, ami fokozatmentes, és egyértelműen beskálázva sincs (van 1 vastagodó vonal mellette, de semmi leolvasható beosztás). Így lövésed sincs pontosan milyen hőmérsékletet állítasz be. Az 1-5 fokozatos más hűtőkben alkalmazott tekerentyűknél ugyanúgy nincs ötleted h. az 5 == ? Celsius, de ott legalább tudnám h. előtte is erre volt beállítva, és ha valami miatt eltekertem, aztán most is idetekerem vissza, akkor ugyanúgy kell viselkednie.

- nem gurulós a hátsó 2 lába, nehezebb a helyére juttatni

Átfolyós üzemű kazán vs hülye ember

Az átfolyós üzemű kazán az emberiség legostobább legmarhább találmánya. A szivattyú AZONNAL dolgozni kezd, ha a parasztja megnyitja akár csak 0,1 másodpercre a melegvizes csapot. Főleg ha a melegvíz 10 méterrel arrébról (kazán és a mosdó közötti távolság) 0,1 mp alatt BIZTOSAN nem fog odaérni. Ha a marhája 1 másodpercekre nyitogatja meg a melegvizes csapot, teszi ezt 10-15 másodpercenként, akkor sem. Mosogatáskor dettó. A hülyéket nem lehet tanítani (bottal verve se értené meg), nem lehet neki elmagyarázni h. ne nyitogassa-zárogassa azt a kibaszott melegvizes csapot, ha nem akar melegvizet csak szimplán vizet. Vagy hagyja folyni elzárás nélkül, ha 5 másodpercenként nyitogatni akarná. Így viszont az élettartam tizede alatt szétbassza a szivattyút/ventillátort a napi 100-150 indítgatásával (nem túlzás, kb. ennyiszer nyitogatja a hülyéje, kezet most félpercenként mert van 1 ilyen agybaja).

A melegvizet nem tudom előle elzárni sajnos. A rohadt kazángyártók miért nem képesek akár csak 1 kibaszott potmétert berakni a szivattyú mellé, amivel egy 1-10 másodperces késleltetést lehetne beiktatni a melegvíz áramlás jeladója és a szivattyú-ventillátor elindítása közé, azaz ne induljon el az egész hóbelevanc 0 késleltetéssel? Ha a hülyéje csak 1 másodpercekre nyitogatja a melegvizesm csapot, melegvíz úgysem fog eljutni hozzá, de legalább  a kazán nem kapcsolt ki-be feleslegesen, nem tudja leamortizálni 10x sebességgel.

A kaliforniai erdőtűz és Woz esete

https://index.hu/techtud/2019/10/30/steve_wozniak_woz_interju/

Olvasom az interjút, és fogom a fejem. Pedig nem is egy átlag-hülye amerikai. Mégsem fogja fel ésszel mennyire függővé teszi magát az összes iot-szarjával, az "okosotthonában". Azaz ha épp nincs net, a lámpáját se tudja felkapcsolni még ha otthon is van a saját lakásában. Borzasztó agymosás működik amerikában. Amúgy értelmesnek tűnő IT-szakértő emberek rohannak vennivennivenni minden új szart ami bétateszt nélkül kerül a piacra. Csak iot meg smart legyen! Tülkölik világgá twitteren büszkén, h. egy 100 ft-os izzó helyett 100 dodós "izzót" vettek. Aminek ugye wifi kell, Kumar kódolta a szoftvert bangalore-ban, igy PKI-ról meg szekjuriti-ről csak annyit hallott h. a wifi jelszót plaintextben tárolja a publikusan elérhető webszerverén az izzónak (!???).

Szóval Woz, nagyon nem érted te ezeket már vagy 20 éve..

MSFT Technet blogok lementése

Ha bárki olvas(ott) Technet / MSDN blogot az elmúlt 15 évben, meglepődve veheti tudomásul, hogy a Microsoft megint ledózerolt egy technológiai tudástár kincsesbányát. Ahogy azt megtette már számtalanszor a múltban. Ha még nem késő, itt lehet megtalálni néhány lelkes amatőr mentéseit a leggyakrabban látogatott blogokból. A kevésbbé ismert blogok meg mentek nyom nélkül a levesbe.

https://www.sysadmins.lv/blog-en/how-to-save-disappearing-msdn-and-tech…

https://drive.google.com/drive/folders/1WiovMCBXWeYQoKB24IA9Hlln-jCVqOqH

https://borncity.com/win/2019/04/21/microsoft-restores-deleted-technet-…