ricsip blogja

nkor kivezeti az SD felbontást

"Ebben a dinamikusan fejlődő környezetben a Standard Definition (SD) kategória egyre kevésbé tudja kielégíteni az elvárásainkat. A kisebb felbontás és alacsonyabb képminőség az új technológiákhoz képest napról napra elavultabbnak számít. Sokan mostanra megszoktuk a Full HD és akár az Ultra HD (4K) tartalmakat is.

Az elmúlt hetekben felhasználók egy kisebb csoportján teszteltünk néhány tervezett újítást a fentiekkel kapcsolatban, és örömmel jelentjük, hogy nem találkoztunk komoly panaszokkal, szinte mindenki örült annak, hogy az elvártnál jobb minőségben élvezheti a letöltött sorozatait.

Mindezek fényében a Staff észszerűnek és szükségszerűnek tekinti az SD kategória fokozatos kivezetését [nkórról - A szerk]. A változás nem fogja befolyásolni az oldal használatát, csupán azzal jár, hogy a filmek és sorozatok jobb minőségben lesznek elérhetőek számotokra."

Aldi és a PKI

Aldi-nál se pörgetik az IT-t valami mesterfokon. Egy órája még nyavalygott a browser az aldi.hu-ra h. lejárt a cert-jük. Ahogy nézem most cserélhették le (biztos épp nyaralt az üzemeltetős mérnök). Érintett még vagy 5-6 másik országot a SAN alapján.

(Gonosz mód on: lehet h. valamelyik napközben kasszás v. árupakolós ember mellesleg az IT-s is náluk, csak épp nagy volt a sor ezért neki is be kellett ugrania kasszába a cert lecserélés helyett)

Nem hogy állnának át LetsEncrypt-re ők is, az automatizálható állítólag elég jól.

Close all tabs

Android Edge: close all tabs.

Nem kérdez rá, h. biztos ezt akarod-é? Csak simán bezárja. Mindet. Mind a 65-öt.

Az intézetis önsegélyező hülyék fórumán ( answers.microsoft.com ) mi a válasz? Hogy deszktopon van tab history (amennyiszer a w10 összepiszkítja magát és lehet újraindítani, nem is csoda). Na de mobilon nincs, mert csak. Ha akarod, keresd ki a historyból az entryt, és nyitogasd meg egyesével. Már ha emlékszel mind a 65-re. Anyátok!

Az edge dev teamnek külön bugyor jár ezért a pokolban.

LG OLED szerviz menü

To access the LG service menu on a webOS TV, all you have to do is open your browser and enter the following address:

http://webosapp.club/instart

After that, a warning message will appear, we simply accept and enter the four-character password that they ask us for. The password to access the service menu is ‘0413’. Once entered, the menu should appear in full screen, with all the options available to configure.

 

- ASBL (Auto Static Brightness Limiter) =~ TPC (Temporal Peak Luminance Control): statikus képek esetén csökkenti a fényerőt a kijelző teljes területén (LG: sötét jeleneteket is statikus képnek érzékelheti)
- designed to dim down what it thinks is a static, non-moving image (bright or not) and protect against burn-in
- dimming of the picture after being static for a certain amount of time. (90 seconds I think but not sure)
- happens gradually
- can also trigger during non static scenes with a very low average picture level [lots of users HATE this]
- un-dims when something bright enters the scene or there is a scene change
- can be disabled in the service menu by turning off "TPC Enable"

 

- GSR (Global Sticky Reduction) elég értelmetlen definíció, az ASBL-en felüli egyéb sötétítési ('dimming') funkciók vezérlése: 'Logo fényesség csökkentése' (nem kapcsolja ki csak az erősséget, érzékenységet csökkenti), ABL.

 

Update 2023 szeptember: mivel ez egy exploit-on alapult h. a tv-n futó brózerből meg lehetett nyitni a szervizmenüt, LG azóta peccselte sunyiban. Changelog 1 qva szót nem szólt róla természetesen, csak a legutóbbi update óta nem működik már. Maradnak az alternativ módszerek:

- szervíz távirányító

- androidos telefon infra jeladóval és valami hozzá való app-al

- a githubról letölthető LG piszkáló tool: https://github.com/chros73/bscpylgtv

Amputált lábú kacsák

Akartam venni karácsonyra kacsacombot. Egy héttel előtte nem kaptam büdös budapesten sehol sem. Körbenéztem a fél várost, vagy 3-4 Auchan-t, Lidl-t, egyikben sem volt 1 darab sem. Ahol meg mégis volt mutatóban 1-1, azok valami elbaszott tripla áras francia gúrmé darabok voltak. Végül 3 nap mászkálás után vettem a piacon, szintén majdnem tripla áron. Azóta mikor Auchanban v. Lidl-ben járok, mindig elnézek a szárnyaspulthoz, és kb. azóta sem láttam. Eltelt 4 hónap karácsony óta, és a korábban egész éves kacsacomb kínálat egyik pillanatról a másikra megszűnt?

Okmányirodai ügyintézést felejtsd el most pár napra

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a kormányhivatalok és az okmányirodák informatikai rendszereit érintő - 2023. március 7-én végrehajtott - országos átállás miatt a gépjárműügyekben átmenetileg szünetel az ügyintézés, továbbá egyes ügyfélszolgálatokon okmányügyekben is előfordulhat szolgáltatás-kiesés.

 

márc 13. reggeli apdét:

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a kormányhivatalokban és az okmányirodákban a gépjárműügyek intézése során előfordulhat átmeneti  szolgáltatás-kiesés, ezért esetenként hosszabb várakozási időre lehet számítani.

--> szóval lehet hogy mától már működik, csak nem biztos

 

márc 13. kora délutáni apdét:

eltűnt a reggeli üzenet. Vajon azért, mert már nincs szolgáltatás-kiesés, vagy mert ciki beismerni így majd' 1 héttel az átállás után?

SZÉP kártya zsebösszevonás+lejáró egyenlegek

Közszolgálati percek.

Ezt is csak ma tudtam meg, királyságos OTP erről sem bírt tájékoztatni emailben, pedig amikor történik az egyenlegre töltés havonta, arról szokott jönni 1 semmitmondó levél (nincsenek benne a részletek, csak h. történt valami, legyek szíves az appban v. a webes portálon körülnézni). Az appot ma elindítva írta ki h. apdételj v. viszlát! Nyilván mit volt mit tenni. Amint megtörtént, kaptam indítás után az infót:

SZÉP kártya szekuriti

Folytatva a tavalyi SZÉP kártya témát: SZÉP kártya egyenleg lejárat COVID idején | HUP

Lejár nemsokára a kártyám, és most kaptam kézhez az újat. Bankkártyához szokott embernek furcsa lesz, hogy maga a kártyaszám is megváltozott. A lejárat dátuma is természetesen. Mivel a CVC kódot a kártyaszámból+lejárati dátumból számolják, nyilván ez is. Sztenderd bankkártyánál a kártyaszám nem szokott változni, de az új érvényességi idő miatt a CVC kód igen.

Az érdekes rész: a SZÉP kártya intézményében -mint az köztudott, Mr Teufel- nem létezik PIN kód. A hosszú számsor + a CVC kód és az aláírás a biztosíték csupán. Viszont van hozzá 1 olyan dolog, hogy TELEKÓD. Ezzel + a kártyaszám birtokában is lehet pl. egyenleget lekérdezni. Alapesetben a TELEKÓD a kártya utolsó 3 számjegye. Ha jön az új kártya, annak a TELEKÓDJA by default szintén az utolsó 3 számjegy lesz, mivel nem kötődik a korábbi kártya számához. Tegye fel a kezét, hány ember változtatta meg kézhezvétel után ezt a Telekódot?

Bónusz poén, hogy a megváltoztatott Telekód is csak 3 számjegyű lehet. Mondjon valaki bankkártyával kapcsolatos PIN-szerű kódot, ami NEM 4-jegyű? Nyilván akkor fogod elfelejteni ezt a Telekódot, amikor épp szükség lenne rá, mert nem illeszkedik be a szokásos 4-jegyű kódok sémájába.

Egy jelzálogos történet

Gondoltam megosztok egy tanulságos sztorit, ami nemrég történt velem. Hátha más is tanul belőle.

Történt még a 2000-es évek elején-közepén, hogy szülői segítséggel vásároltunk egy lakást nekem. Fiatal és fogalmatlan voltam még, szülők intézték az adásvétel nagy részét. Új építésű lakás egy társasházban. Az építtető cégtől vettük meg, mikor még kb. az alapokat elkezdték. Ahogy az annó ment, holdingot alakított a cég ennek a társasháznak a felépítésére. Tudni kell, hogy az építtető cég felvett kb 4 milliárd Ft jelzáloghitelt egy banktól a kivitelezéshez. Ennek keretében rá is került a jelzálog az ingatlanokra. Adásvétel szerint az enyémen is rajta volt az adásvételi megkötésekor. Ez szerepelt is az adávételiben egyértelműen. Az utolsó vételár részlet általunk maradéktalanul kifizetéséhez volt kötve a jelzálogjog levétele, ami szerződés szerint a kivitelező (adásvételi alapján az Eladó) felelőssége volt. Azaz a jelzálog le nem vétele szerződésszegésként szerepelt. Az adásvételiben volt 1 olyan kikötés, hogy a Vevő (én) a vételár részletet az Eladó XY banknál (a jelzálogot adó bank) vezetett számlájára vagyok köteles megfizetni, szerződés szerinti bontásokban. Ennek később még jelentősége lesz.

Telt múlt az idő, kifizettük a vételár részleteket. Viszont valamilyen okból kifolyólag (már nem emlékszem a miértre) az eladónak személyesen az irodájában történt ez meg, kp-ban. Kaptunk róla rendesen befizetési bizonylatot minden alkalommal, ezeket el is tettük. Megtörtént határidőre a használatba vételi engedély megadása, be is költöztem, nem történt semmi említésreméltó.

Eltelt sok év, aztán valami okból kifolyólag nemrég lekértem az aktuális tulajdoni lapot. Ekkor kaptam majdnem szívbajt: a banki jelzálogjog még mindig ott volt a lakáson. Mentem a közös képviselőhöz (aki az építtető és eladó cége által annak idején odaültetett ember volt, és azóta is ott maradt), mi a tudomása a papírokról. Ugyanis mi anno kifizettük a teljes vételárat határidőre, így az építtetőnek le kellett volna vetetnie a bankkal a földhivatalban a jelzálogjogot. Állítólag erről még valami határozatot is kaptak a szüleim, de persze már nem találták meg a papírok között. Előkerült azonban a közös képviselőnél egy dossziéból egy 10 éves levél, amiben tételesen fel voltak sorolva lakások a társasházban, amikre a bank jóváhagyta a jelzálogjog levételt. A címzettje ennek a levélnek természetesen az építtető volt, akivel a bank kapcsolatban volt a jelzáloghitel miatt. Nem tudom előkerült volna-e ez a levél máskülönben, ha a közös képviselőnek nincs összefonódása az építtetővel. Engem, mint vevőt (illetve az összes érintett vevőt) ebből a kommunikációból természetesen szépen kihagytak, lévén nekem mi közöm van a 2 cég közötti levélváltáshoz. Holott én ugye vevője voltam a lakásnak. Csak nekem senki nem szólt ennek a levélnek a létezéséről soha. Az építtető pedig valamilyen okból az én lakásomról nem vetette le a jelzálogjogot a földhivatalban. Én meg ennek a levélnek a hiányában hogyan szereztem volna tudomást a lehetőségről, illetve a levél nélkül a földhivatalban sem tudtam volna elindítani az ügyet.

Az extra csavar, hogy azóta az építtető cég jó magyar szokás szerint csődbement, felszámolták, nyilván óriása tartozást halmozott fel, az ügyvezetőjét perbe is fogták annó a zűrös politikai szálak miatt. Kíváncsiságból megkérderdeztem a szomszédot, akinek a lakása szintén szerepelt a banki jóváhagyó nyilatkozaton, mit tud erről a dolgoról, és ő hogyan vetette le a saját lakásáról a jelzálogjogot. Kiderült, hogy ő robbantotta ki az egész cirkuszt a beköltözés után, bírósági ügy is volt belőle, ennek a bírósági ítéletnek az eredménye volt az a banki határozat. Állítólag banki belső ember is benne volt a buliban. Az volt a lényege, hogy az építtető a vevőktől saját maga szedte be a vételár részleteket, és utána ezt a pénzt nem a banki jelzáloghitel kiegyenlítésére fordította, hanem lenyúlta. Mint utólag megvilágosodtam, ezért volt lényeges passzus az adásvételiben, hogy a vevő a hitelező banknál vezetett számlára utalja a vételár részleteket, mert így azt az építtető nem tudta onnan ellopni. Én utána már hiába lobogtattam volna a bíróságon az építtető által adott kp befizetési bizonylatokat, nem biztos hogy az automatikusan bizonyította volna azt h. én a pénzt kifizettem a lakásért.

Illetve újabb részlet amit megtudtam, hogy a bank később a jelzálogjogot értékesítette valami külsős embernek. Aki utána a károsult vevőktől jó pénzért (az én értelmezésemben zsarolás, de ezt a szálat nem kezdtem el kibogozni) mondott le a jelzálogjogról.

Na mondom fasza, akkor gyorsan be is megyek a földhivatalba ezzel a papírral (hálistennek az én lakásom szerepelt rajta), és gyorsan elintézem a jelzálog levételt. Igenám, de a földhivatal helyből lepattintott, hogy a jóváhagyás dátuma túl régi, a formátuma sem jó, nem szerepelnek rajta ma már szükséges adatok, ezért ők ezt a papírt nem fogadják el, szerezzek újat. Nyilván az építtetőt már nem találtam meg, ügyvéd híjján fogalmam sincs ilyen esetben van-e egyáltalán bármilyen jogutód, aki jogosult lenne eljárni a megszűnt cég nevében.

Szóval akkor irány a bank. Hogy a francba keressem meg a bankot egy azóta már megszűnt cég nevében, hogy kapjak saját kezemhez 1 olyan papírt ami alapján a földhivatal leveszi a jelzálogjogot? Jobb híjján bementem a központi lakossági bankfiókjukba, hátha egy ottani ügyintézőn keresztül el tudom intézni. Csak mert a banknak a weboldalán lakossági kontaktnak csak a kutyaközönséges bankfióki elérhetőségei vannak, az én esetemre nem találtam nemlakossági elérhetőséget. Nem tudom szerepet játszott-e az ügyintéző segítőkészségében, de véletlenül pont náluk van a folyószámlám, így legalább valami ügyfélkódot rá tudott tenni a kérelemre amit beküldött a központjukba. Mondjuk ha nem sikerült volna ott elindítani az ügyet, helyben asztalt ököllel verve szüntettem volna meg a 20 éve náluk vezetett folyószámlámat, illetve míg élek tőlem több pénzt nem látnak. Tudom ez nem oszt v. szoroz 1 banknak sem (nem mészárosi vagyon volt a számlámon, sajnos), de amit mondtam volna nem teszik zsebre a bankfiókban.

Szerencsére eljutott a megfelelő emberekhez a backoffiszban a bajom, és végül kaptam egy aktuális pecsétes jóváhagyást a bank képviselőitől, ami alapján visszamentem a földhivatalhoz és végre be tudtam nyújtani az igénylést.

Telt múlt az idő, amikor is kaptam egy földhivatali határozatot: a lakáshoz tartozik egy gépkocsibeálló is, ezért valójában 2 helyrajzi számra is meg kellett kérnem a jelzálogjog levételt. Mint utólag leesett nekem, 2 kérelemben 1-1 HRSZ-ra is beadhattam volna ezt, mert ugyanannyit kell fizetni mint 1 kérelemben a 2 HRSZ-ért. Aki már látott társasházi tulajdoni lapot (főleg ha egy teljeset kér le) , hogy mennyi kavar meg keresztbe kasul hivatkozott linkelések vannak benne, kritikus a sorrendiség. Szóval a gépkocsibeállók ebben a társasházban 1 HRSZ alatt osztottan szerepeltek, azaz az összes tulajdonos és az összes sorszámú beálló hely is. A bank meg nem specifikálta precízen a jóváhagyó nyilatkozatban, pontosan melyik az én beállóm a sok közül, és hogy csak arról az 1-ről vegye le a földhivatal jelzálogot. Így viszont elutasította a földhivatal a kérvényemet, felszólítva a bankot a helyesbítésre. Mivel a lakásom is ugyanabban a kérvényben/határozatban szerepelt, most homokórázhattam h. a határozat akkor félig átment és csak félig lett elutasítva? Vagy a tranzakció az egész kérvényre értelmezett, és teljes rollback lesz: a beálló administrációs hibája miatt a lakásról se veszik le addig? Ezért mondtam feljebb h. inkább 2 kérvényt adjon be az ember 1-1 HRSZ-al, mint 1 kérvényt sok HRSZ-al.

Vártam, vártam, hogy a bank majd jól reagál a levélre, automatikusan le-levelezi a földhivatallal a dolgot, és a korrekció után én megkapom végre a teljes, mindkét HRSZ-ra vonatkozó pozitív határozatot. De a kisördög nem hagyott nyugodni (asszony mindig mondja hogy lehetek ilyen pesszemista mindig csak a rosszat feltételezem), és felhívtam a földhivatali ügyintézőt még a határidő előtt pár nappal, hogy rákérdezzek: UGYE a bank reagált a levelükre, és kijavította a slendriánult megjelölt gépkocsibeállót a közös osztott HRSZ alatt? Sejthetitek a választ (egy nagy lófaszt reagáltak). Rohantam vissza a bankba, kérni 1 új helyes, precíz jóváhagyó határozatot.

Itt már valószínűleg valami komolyabb szintre eszkalálódhatott a backoffiszukban a gond, mert másnap kaptam egy hívást. Az a faszi hívott fel, akinek a bank 10 éve eladta a jelzálogjokat. A faszival beszéltem egy kicsit, leginkább azt firtatva, hogy a közös képviselő a faszér nem tájékoztatott engem 10 évvel ezelőtt hogy van 1 ilyen határozat a banktól, ami alapján ha már az építtető nem intézkedett, én el tudtam volna intézni. Itt némi véleményellentétbe futottunk, de voltaképpen csak felbaszta az agyamat, hogy mi a faszt akar tőlem ez a vadidegen, mikor neki az én esetemben semmi köze a jelzálogjoghoz, azt nyilvánvalóan és egyértelműen jóváhagyta a bank eredetileg. Ezen a ponton felmerült bennem, hogy annak a tulajdoni lapon vajon kellene nyomának lennie, ha a bank átruházta volna egy ilyen nyerészkedőre a jelzálogjogot? De igazam tudatában inkább nem fírtattam a dolgot.

Azzal zártuk le a beszélgetést, hogy ő visszaszól a banknak hogy részéről mehet a jelzálogjog levétel. Ekkor derült ki számomra h. a banktól megkereshették őt lóhalálában mert beszartak h. ők hibáztak valamit az előző jóváhagyás kiadásakor, és megijedtek h. ennek az embernek a keze alá tartozik amire kiadták az engedélyt nekem eredetileg. Ezen a ponton nem akartam neki mondani, h. kurvára leszarom mihez adja az áldását, ha az ügyhöz köze sincsen, de úgy voltam vele inkább befogom a pofámat amíg meg nem kapom a földhivatali határozatot, ki tudja milyen alvilági gazemberrel beszéltem és hogyan tudna nekem akkor is ártani ha amúgy valóban jogosan semmi köze az én lakásomhoz.

Végül megkaptam még aznap este(!) a banktól a helyes kijavított, precíz jóváhagyó határozatot, amivel észnélkül rongyoltam vissza a földhivatalhoz. Előtte még felhívtam telefonon a múltkori kontaktot akinél az ügy volt, és megerősítette h. még nem zárta le (pedig már jóval a határidő után jártunk). Milyen mák, hogy a lassú ügyintézést kértem... Így be tudtam adni a pótlást, és végül pár héttel később meg is kaptam a végső pozitív határozatot. Mese vége, sok tanulsággal.

Google Home és LG soundbar összelövése

Na jól megszopatott ez az LG SN10YG Soundbar. Hónapok óta nem bírtam beállítani rajta a kibaszott Google Home-ot. Mert valami agyalágyult barom azt találta ki, hogy a soundbar-hoz csak wifin keresztül lehet hozzáférni. A wifit meg ugyan hogy állítod be 1 olyan eszközön, amin semmi billentyűzet vagy egyéb touch beviteli interfész sincs? Hát persze hogy a google home-al! Nehogy ki lehessen kerülni a google kémkedő hallgatózó vackát, ha te csak 1 firmware update-t akarnál egy rohadt soundbar-on lefuttatni. Mert offline rádugni egy USB pendriveon az túl snassz lenne 2020-ban!

Eleve ahány fajta soundbar-juk van, annyiféleképpen kell ezeket beállítani. Amelyiknek pl. nincs G a neve végén, az szimplán nem tudja a google home-t, ott valami más módon kell neki wifit adni.

Naszóval, a google home setupot nekem az istennek nem sikerült végigvinni, tucatnyi próbálkozásra sem.
Az előző android telefonon próbálkoztam vele párszor. A telefon látta az eszközt, csipogott a soundbar azaz BT-on sikerült a kapcsolatfelvétel. De azután mindig eltimeoutolt a dolog a wifihez csatlakozásnál. Próbáltam automatán átadni a wifi SSID adatokat+ a wifi csatlakozasi jelszót, próbáltam manuálisan is megadni a jelszót. Utána látszólag próbálkozott csatlakozni, de mindig 2-3 perc után timeout jött az app-ban. A soundbar pici kijelzője semmilyen visszajelzést nem képes közben csinálni, hogy az embernek ötlete lenne a folyamat közben hol jár, meddig jutott el stb. A google home app se jobb 1 fokkal sem, nyomsz egy gombot, áll a képernyő, semmi statusz update, aztán 1x csak failed. Logot megnézni, mégis mi történik a háttérben? Semmi ilyesmit nem enged!

Most egy új android telefonról, zsírúj google home-al újrapróbáltam, szintén megakadt ugyanott a dolog.
Természetesen a kib@ LG 59 oldalas hivatalos Soundbar user manual PDF-je ugyanúgy szart sem ér, mint pl. a C1 TV 150 oldalas PDF-je, ha bármi gond van. Az összes ilyen nagyvállalati koprodukciós szarok mind csak 1 dologra jók: ha beszarik, lehet mutogatni a másikra: LG a google-re, google az LG-re, középen meg áll a fasz aki ezt a szart megvette.

Rúteren láttam, h. elvileg(!) az LG soundbar kapcsolódott a wifire, mivel elvileg kapott dhcp-n IP-t is, a g home app a telefonon mégis timeoutra futott továbbra is.
Tucatszor reseteltem a soundbar-t, hátha vmi korábbi wifi beállítas beragadt és azért hasal el valamin.

Nem húzom tovább a dolgot:
a rúteremen le van tiltva a DNS UDP53 kifelé, a DHCP osztja a lokál DNS szerver IP-t mindenkinek. Na az LG (vagy az idióta google, tessék rájönni ki a hibás) factory reset után fixen a 8.8.8.8-ra akar kimászni, h. befejezze a wifi setupot. Amint engedélyeztem neki tűzfalon a 8.8.8.8 UDP53-at, egyből jött a soundbar-on a CONNECTED üzenet. Soundbar restart után pedig már szedte is le a szoftver update-t kérdés nélkül.
Ja, és a google home appnak amelyik telefonon futtatod, na annak is kell ugyanez a dns --> 8.8.8.8 esélyesen. Mert addig a telefonos app továbbra is baszakodott, amíg annak is nem engedélyeztem a tűzfalon a DNS kijutást a 8.8.8.8 felé.

LG + Google: a.j.k.a-t!

Az egész kínlódást 2 dolog miatt szenvedtem végig:

1) szoftver update: bluray lejátszón keresztül néha nem jött hang, ki kellett kapcsolni aztán vissza (mármint a soundbart, nem a bluray lejátszót), akkor ismét szólt a hang. Ha film lejátszás során váltottam hangsávot pl. DD5.1-ről Dolby Atmos-ra, volt h. nem írta ki az Atmos szöveget a kijelző, csak h. Dolby Audio. vagy szimplán némaság volt. Ha épp szólt is hang, nem volt éppen túl meggyőző h. valóban játssza-e az Atmos kibővített csatornákat, vagy a lebutított fallback 5.1 részt csak.

2) AI Room Calibration: ugye ez a soundbar kalibrálható a szoba tényleges akusztikájához igazodva. Nagy csodákat nem vártam tőle, a valódi kalibrálás saját mikrofonnal hosszú és pöcsölősebb performansz, itt meg magától megcsinálja a soundbar.
Na ez is elég kiábrándító volt. Miután megtörtént a soudbar SIKERES felvétele a google home-ban, egy másik app, az LG Sound bar nevezetű app-ból kellett indítani ezt a kalibrációt. Azt vártam volna én hülye, hogy odaülök a telefonnal, ahonnan majd fogom hallgatni, és az app rögzíti a hallott zajokat a telefon mikrofonján keresztül, és ez is hozzájárul a jó hallgató pozíció belövéséhez. Na ehhez képest az történt, hogy a soundbar beépített mikrofonjairól kellett levennem a mute-ot. Ezután elindult a kalibrálás, lejátszott pár 1-1 másodperces dallamot, zaj részletet, aztán kész is volt.
A telefonos app nem kért hozzáférést a telefonom mikrofonjához, ergo kizárt dolognak tartom h. az app bármilyen hozzáadott értékkel bírt volna a 10 másodperces kalibrálás során. Ergo mi a f*szért nem lehetett volna a soudbar távirányítójára rádobni 1 rohadt CALIBRATE gombot, amit szimplán megnyomok, végigmajomkodja ezt a 10 másodpercet sajátmaga, és kész? Mindenféle wifi meg google home és kutyafasza baromkodás nélkül.

Még valami: LG soundbar-nál még egy olyan gagyi szoftver update changelog sincs, mint a TV-jeiknél (pl. az LG weboldalán 0 szoftver update infó van soundbar-ról, egyedül az LG soundbar app kiír 2 sor verziószámot, de beszédes changelog na azt 1 betűt sem). Azaz szószerint a világon senkinek fingja sincs róla milyen hibát javít v. csinál-e egyáltalán bármit is ezeken a soundbarokon az update.

Ja, a kalibrálás utáni eredményen semmennyire nem hallok eltérést a factory default-hoz képest. De legalább most már ezt is végig futtattam. Okuljon belőle akinek ilyen kacatja van otthon. Viszonlátás!

Blu-ray és filmek

Akartam venni egy asztali lejátszót, h. a néhány régi klasszikus DVD filmet legyen min megnézni. Végül egy blu-ray lejátszót vettem (blu-ray és nem bluE-ray mint ahogy sokáig hittem), gondoltam veszek hozzá pár filmet is. Sosem volt se blu ray lejátszóm, se bele való lemezem/filmem, szóval megint van bepótolni 15 évet :)

Gyükérkenyér, vándorkenyér, erzsébetkenyér wtf?

Ósönben nézem a kenyérkínálatot:

gyökérkenyér

erzsébetkenyér

vándorkenyér

Mind kb. ugyanaz, szar fehérlisztes. Csak szimpla parasztvakítás, a választék látszata vagy mi a különbség? Azt leszámítva h. más formátumúra van sütve. Vmi hup-os pék világosítson már fel. Max. legközelebb megkérdezem a helyi erőt, ha valamelyiknek a puszta kipakoláson kívül van szakirányú végzettsége.

[MEGOLDVA] Asztali DVD lejátszó 2021-ben?

Sziasztok,

retró filmnézéshez keresek DVD lejátszót, amit a TV-re kötnék. Aktuálisan kapható nem túl gagyit. Eddig a TV beépített gyári hangszóróit használtam, audió/hifi részen nem kell stúdió szintet tudnia a dvd lejátszónak sem (feltéve ha a dvd lejátszó kimenetét kellene megcsapolni), mert se külön erősítőm nincs, se profi hangfalam hozzá. Egy Edifier R1280T-t szeretnék befogni hozzá, ezt vagy a TV-re kössem (eddig nem sikerült megszólaltatni a samsung tv analóg audio output-járól) v. DVD lejatszóra?

Az LG DP132 -t tolják mindenhol a képembe. De csak analóg audio+videó kimenet van rajta, 1 HDMI már nem fért bele 8-9 ezer ft-ba. Illetve távirányítón fotó alapján még volume állítás sincs. Az eszközön semmi kijelzés (idő, play time stb), a drive motorjara is azt írják hangos és hamar tönkremegy mert nincs kibalance-olva rendesen. Vagy szarjam le, és 8 ezerért arra a pár retró dvd-mozizós estére elégedjek meg ezzel is?

Gyári eredeti 2-es régiókódos filmeket, és írott lemezeket DVD+ -R / DL stb. is pakolnék bele. Xvid-et jó ha tud, H264/MKV gondolom már a Blueray lejátszók territóriuma, nekem meg olyan lemezen viszont nincsen...

Update: Végül BD lejátszó lett, köszi  mn3monic a Panasonic DMP-BDT161-t, nagyon fasza kis cucc!

Erste George

Hajj dejo, most h kiderult mi is ez a hellogeorge baromság, olvasom hwsw-n (nyilván ezt se a saját bankjától kell megtudja az ember hanem a hírekből) h. nemcsak az erste mobilappot cserélik le, de az alig 2 eves netbankot megint újra szétbasszák, kötelezően 2021 áprilistól. Remek.

Jótanacs: ha a váltás napján akarsz intézni vmit netbankon, időzítsd 2 nappal hamarább v. későbbre. Előtte/utâna 1 nap életveszélyes lesz a régit és az újat hasznàlni, ezt így előre látatlanban merem jósolni.

Hátfalrögzítő sarokelem

https://butorkellek.eu/butorszerelvenyek/csavarok-kotoelemek/hatfalrogz…

b+ hogy ezt a szart meddig kerestem mire megtaláltam a név híján (illetve olyan bútor szerelvény boltot budapesten, ahova el is lehetne menni és nem csak webshopja van az is sopronban, meg kiállított bemutatódarabok semmiből)

Illetve tetves praktiker nem tart ilyet, OBI-ban meg 5x áron van:

https://www.obi.hu/oesszekoeto-szerelvenyek/hatfaloesszekoeto-rv-8-muan…

Ubiquiti Edgerouter-X

Beszereztem nemrég egy ilyet, annyian istenítették (többek között itt is 1 másik fórumban). Egy site-ra menne ki, IPSEC site-2-site tunnelhez fog kelleni (dynamic IP-val súlyosbítva), kíváncsi vagyok mire képes.

Edgerouter család tagjai összehasonlítás itt: https://www.ui.com/edgemax/comparison/

Szoftver/firmware letölthető innen: https://www.ui.com/download/edgemax/edgerouter-x/er-x

-> v1 sorozat a régi, állítólag elég bugos, v2 az újabb, de elvileg lassabb, hw gyorsítást nem tudja jól használni, ezeket állítólag a v2.0.9-ben (2020.11.19) mind javították

A 2021.02. megjelent v2.0.9-hotfix1 kicsit bugos megint: https://community.ui.com/releases/EdgeMAX-EdgeRouter-Firmware-v2-0-9-ho…

FONTOS: The ER-X/ER-X-SFP/EP-R6 has more limited storage, and in some cases upgrade may fail due to not enough space. If this happens, remove the old backup image first (using "delete system image" command) before doing upgrade.

Boot loader update: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/360009932554-EdgeRouter-How-to-Up…

HW offload: --> link: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115006567467-EdgeRouter-Hardware-…
CLI-ből lehet bekapcsolni a következőkre:

- NAT
- IPSEC

Az Edgerouter-X nem tudja az IPv4 forwarding HW offload-ot, hiába van a CLI-ben a menüpont, hibát fog dobni rá

Known issue:

Offloading - L2TP IPSec traffic is not being offloaded on Mediatek-based routers (ER-X, ER-X-SFP, EP-R6)

--> IPSEC ESP-t remélem ettől még tudja...

Eddig 1 tesztet csináltam, IPERF a WAN és LAN láb közötti 2 gépen, 1 szálon max. 250 MBit/sec jött ki mindkét irányba miközben a router CPU load 50% körül volt. HWNAT offload sikeres (elvileg) bekapcsolása után is. Szóval ez eddig még gyenge...

Lámer voltam, nem mentettem az offload config change-t korrektül:

configure

set system offload hwnat enable
set system offload ipsec enable

commit ; save --> itt a "; save" az nem komment az olvasónak, hanem a tényleges 2. parancs neve, amit a commit után még szintén le kell futtatni.

Írhatták volna 2 külön sorba is. Most már értem, miért mondják sokan a Ubiquiti CLI-re, hogy szokni kell

Így már kb. hozza a 950 Mbit/sec-et, a rúter CPU load pedig alacsony 5% körüli végig.

 

Dynamic DNS beállítása (PPPoE):

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204952234-EdgeRouter-Built-in-Dyn…

NoIP-re van beépített template-je:

set service dns dynamic interface pppoe0 service noip host-name enhostnevem.no-ip.com  // az "noip" string CaSe-sensitive !!, pl. "Noip"-t nem fogadta el
set service dns dynamic interface pppoe0 service noip login noiploginnevem
set service dns dynamic interface pppoe0 service noip password noippasswordom
commit;save;exit

Utána:

show dns dynamic status
update dns dynamic interface pppoe0

NTPd státuszkódok

Emlékeztetőnek.

https://docs.opnsense.org/manual/ntpd.html

Nem a legprofibb, de használható részletességű listája az NTP sync során kiköpött paramétereknek

Status

Human readable status of the upstream

Server

Upstream source

Ref ID

Source IP address or kiss code:
 

ACST manycast server
AUTH authentication error
AUTO Autokey sequence error
BCST broadcast server
CRYPT Autokey protocol error
DENY access denied by server
INIT association initialized
MCST multicast server
RATE rate exceeded
TIME association timeout
STEP step time change

 

Stratum

NTP uses a hierarchical, semi-layered system of time sources (wikipedia) This field shows the stratum of the upstream source (lower usually means closer to the actual time source)

Type

Type of time source, one of:

  • u: unicast or manycast client

  • b: broadcast or multicast client

  • p: pool source

  • l: local (reference clock)

  • s: symmetric (peer)

  • A: manycast server

  • B: broadcast server

  • M: multicast server

When

time in seconds, minutes, hours, or days since the last packet was received, or ‘-‘ if a packet has never been received

Poll

poll interval in seconds

Reach

reach shift register (octal), when set to 377 all 8 bits are set and thus no responses have been lost. Convert to bits to inspect which tries failed. (e.g. 257 –> 10101111 means the last four responses where received and two where lost within the last 8 tries)

Delay

roundtrip delay in milliseconds

Offset

offset time in milliseconds of the server relative to this host

Jitter

indicates the difference, in milliseconds, between two samples

Pacsi Cisco-nak a tervezett elavulásért

Van 1 régi Cisco 2811-es ISR rúterem, a megboldogult cisco-s LAN/WAN korszakomból. Kizárólag jáccós eszköz volt, használtan vettem vaterán. Ma már nagyjából alkalmatlan bármire is, NAT-al jó ha bír 20-30Mbit-et, olyan ócska processzor van benne.

A múltkor megdöglött a HP Proliant-ben a CMOS battery. Így minden áramtalanítás után elfelejtette az időt és a BIOS beállításokat. Az idő/dátum nem volt feltűnő, mert mire startup után ránéztem, már leszinkronizálta a pontos időt NTP-vel. A többi beállítás hiánya miatt vettem észre csak. Gondoltam, megnézem mi újság a másik 1000 éves porfogóval. Hát persze h. ebben is kidöglött, így minden cold restart után szar volt az idő. Szerencsére ezeken a cuccokon nincs BIOS, a konfig meg a flash-ről töltődik be, így nagy gondot nem okot. Certificate-t nem használok rajta mert az mondjuk pont összefossa magát ha szar a dátum. Nosza, cseréljük ki az elemet ebben is, nagy dolog nem lehet. Lekaptam a fedlapot, nézem, hát nem a szokványos PC-féle CR2032-es laposelem van benne, hanem egy pici gombelem. Gyanúsan le van rögzítve a PCB-re, ekkor már sejtettem a faszkalap cisco módit. Gyors gugli, és hát nem lepődtem meg:

An internal real-time clock with battery backup provides the system software with time of day on system power up. This allows the system to verify the validity of the certification authority (CA) certificate. In the Cisco 2811, Cisco 2821, and Cisco 2851 routers, the clock and battery are permanently installed; the battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router. The Cisco2801 router has a socketed lithium battery. This battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router, and is not field-replaceable.NoteIf the lithium battery in a Cisco 2801 router should fail, the router must be returned to Cisco for repair.

Érted, lemerül a CMOS elem, baszd ki a $$$$$ szart a picsába a szeméttelepre. Rohadjon meg a cisco is ott ahol van, leginkább a pokolba való köcsög amerikai cég.

Lassan jön a karácsony, idén ne szopd be az olcsó ájfónt

Olvasd el a tavalyi sztorit, és tanulj belőle, mert valamelyik ukrán féreg már biztos készíti az idei decemberi átbaszó kampányt:

https://hup.hu/node/167261

https://hup.hu/node/168177

Okítsd az ostoba rokonokat (főleg ha már idősebbek), akik bármit megvesznek zinterneten, csak mert az OlcsóCuccok webshop azt mondja bízisten kiszállítja ha előre utalnak. Mióta idén tavasz óta már törvényi előírás hogy 5 másodperc alatt eltűnik a pénzed a számláról, még 5 másodperc után pedig már ukrajnában utalja tovább a beállított automata, innentől semmi esély visszaszerezned azt! A bankod/kártyatársaság akkor véd rosszindulatú kereskedőktől, ha kártyával fizetsz. Utalásnál nem védenek! Ott te vagy a hunyó. A számlaszám+számlatulajdonos nevét is hiába adod meg az utalásnál, senki nem nézi össze a kettőt, ezért a névhez bármilyen baromságot beírhatsz (írhatsz az elmü-s utaláshoz orbánt is), az is átmegy, tudom, próbáltam, rendszeresen.

Ezek után jó karácsonyi online vásárolgatást! Ha valami túl jól hangzik, akkor ott a pénzedet el fogja lopni az az ismeretlen gazember!

Update 2020.11.27:  TURBADO is ment a levesbe. A kreatív szaralakoktól az ÁSZF és a számla szerint nem megvásároltad a pénzedért a telefont, hanem csak bérelted. Innentől a NAV bármikor visszakövetelheti tőled a felszámolásuk során:  https://kiszamolo.hu/turbado-csod/

Lenkei legújabb agymenése

Direkt nem linkelem, nehogy még pörgesse az is a nézettségét ennek a sarlatánnak.

Dobálgatja be a postaládákba az újabb néphülyítő szórólap szarját, ami linkel a legutóbbi jutubos videójára. A yt nem szedi le napok óta, mert nem számít nekik a koronavírus-tagadás üldözendő cselekménynek a facebook-al ellentétben. Ahonnan a kádbafekvős korábbi agymenését szerencsére már törölték.

Sok hiszékeny ostoba, gyengén iskolázott magyar ember agya sajnos nincs felkészítve a kritikus gondolkodásra, arra az amerikából importált agymosó szcientológus agyafúrt rutinra, amivel ez a károkozó hergeli a népet. Sajnos sok (idősebb) ismerős látja jutubon ezt a szemetet, és elhiszi az összes bizonyítatlan féligazságát, csak mert ott van a doktor cím a neve előtt (amúgy a Magyar Orvosi Kamarának tagja még, a doktori címet ilyen sarlatán közszereplőtől miért nem veszik el ha drsmitt-től el lehetett?). Meggyőzni nem lehet utána őket, hogy kamu és irreleváns baromságok összefüggéstelen zagyvalékát nézték végig. Mert a max. 8 osztályos vagy rosszabb esetben az "Élet Iskolájában" végzettségűek szellemi szintjéhez igazodó és a körükben népszerű konteós marhaságokat ismételgeti. Jellemző, hogy orvosprofesszorokkal vagdalkózik, akiknek se konkrét nevük nincs, se a tanulmányaiknak címe vagy elérhetősége, ahol el lehet olvasni a nem létező marhaságokat. A tankönyvek se léteznek, mert se ciímük, se oldalszámok nem szerepelnek, ahol a hivatkozott hülyeséget NEM KONTEXTUSÁBÓL KIRAGADVA el lehetne olvasni. Itt üt vissza az alacsony iskolázottság: a célcsoport könyvet kb. 30 éve nem vett a kezébe, nehogy kiderüljön: két szót nem értene belőle ha elkezdene tényleg olvasni a szakirodalmat. Az h. Lenkei mondta elég neki, mert hát ennek ott van az orvos a neve előtt ami nekem sosem lesz, hat biztos nem hazudik!

Nincs értelme tételesen cáfolni a süketelését, már 30 éves rutinnal hülyíti és él meg tökéletesen ezt a célcsoportot lehúzva a placebóival. Sajnos Lenkeit nem üldözik úgy mint az emeltdíjas betelefonálós tv-jósdásokat vagy a nyugdíjasokat lehúzó termékbemutatós tolvajokat.

Az egész egy 2 órás videó, amiben a könyvét promózza, és emberek akik az 5 másodperces reklámok nézésétől lábrázást kapnak a tv-ben, ezt a szart szájtátva végignézik. Anélkül, hogy csekély értelmük felfogná hogy egy KÖNYV és GYÓGYSZERNEK NEMMINŐSÜLŐ hatósági vizsgálat által bizonyítottan összevissza összetételű kapszulák REKLÁMJÁT nézték végig, 2 órányi összefüggéstelen féltudomanyos baromság közé ördögi kreativitással becsempészve.

Az informatikus jól keres... a 'szt!

Olvasgatom ezt a blogot:

https://divany.hu/lakasfelujitas/2020/09/14/szakik-viszontagsagok-lakas…

és a bizony minden bekezdés szóról-szóra betűről-betűre igaz a mai magyarorsazági kontár-szakemberkínálatról. Legyen szó klímaszerelésről, kazánszerelésről, festés, burkolás, bádogos, mind elkurvult, de istentelenül. De az informatikus keres jól b+!

Generálkivitelező pedig az összes csőcselék legmocskosabb gecije, befurikázik a lexusterepjárójával naponta 1x, a lóvét felmarkolja ütem szerint, az embereit meg már nem fizeti ki. Hülye (mármint a megrendelő) aki azt hiszi egy generálkivitelező majd kisegíti egy lakásfelújítás v. építkezés során.