ricsip blogja

Windows 2004... nooorrmális??

Le a kalappal, a redmondi idióták megint alkottak.

Windows 2004. Mintha a 2001-ben megjelent XP és a 2006-os Vista közé utólag raktak volna be egy 16 éves Windows-t.

Mert nyilván fájt volna 20.04-nek hívni, vagy 202004 vagy 2020.04 vagy bármelyik permutáció. Akkor legalább egyértelmű lenne hogy kettőezerhúsz negyedik hó, azaz 2020 április edition a téma.

Valami System Center doksi-t néztem, írták h. updatelték a 2007-es verziót. Felráncolom a homlokomat (másfél évtized faszságai után már így is elég ráncos): egy 13 éves release doksiját minek updatelték most?? Eltelt vagy 15-20 másodperc mire kapcsoltam, h. b+ a 2020 júliusi release-ről beszéltek. Érjen véget ez a maradék 5 hónap gyorsan, és jövőre már 2100-as éveket fogunk írni....

Kamu fészbuk profil bejelentés

Csepp a tengerben, de az ilyen hülyéket hol lehet töröltetni:

https://www.facebook.com/arya.blade.796

a majomképű életmódtanácsos kamuprofilja, és sajnos a sok fogalmatlan fészbuk ismerős meg osztogatja a kamu nyereményjátékos faszságát, mintha nem lenne holnap. Sajnos IQ1-es fészbuk júzereknek nem lehet elmagyarázni, mi a különbség a valódi facebook user és a kamu profil-kamu fényképpel-autogenerált username-el között.

- Bejelentettem sima fake profilra, Kumar szerint semmi gond nincs vele, ticket closed.

We reviewed the profile you reported and found that it doesn't go against any of our Community Standards.

If there's something specific on this profile that you think we should review (example: a photo), please report the content itself.

We want to keep Facebook safe and welcoming for everyone, so thanks again for taking the time to report this.

- Reportolnám fake celebrity-nek, de szerencsére (vagy sajnos) szabó péterke még nem verified hungarian celebrity, így a listában nem jelenik meg, anélkül meg a form perszehogy nem enged tovább.

- Reportolhatnám, mint fake friend, de ahhoz meg az eredeti majmot kéne felvennem friend-nek, különben nem hozza ki a listában. Nyilván nem fogom felvenni friend-ként.

Jól ki van találva ez a cukkerbergerstein szarja...

 

Update: direktben a kamu fotóit reportolva úgy tűnik végül csak törölték. Más is eltűntnek látja, vagy csak az én valóságomat torzítja a fb helpdesk?

Outlook forradalmi fejlesztések

Valami történhetett az offisz csapat berkeiben, mert így covid alatt 2 olyan fícsört is belelapátoltak 1 éven belül az outlook kliensbe, amiért már 20 éve könyörgött a felhasználói tábor:

1) az első nevezetesen az aláírások központi kezelése. Mióta asztali gépről, laptopról, okostelefonról, tabletről, és még ki tudja miről lehet leveleket írni/olvasni, baszta a csőrét minden outlook felhasználónak, hogy ha beállítja a cégformátumú színes-szagos aláírását a főnök sokadik baszogatása után, az bezony mi a fészkes francért nem jelenik meg az összes többi eszközén is? Hát azért nem, mert ez a kliens végponton örződik csak, és így nem szinkronizálódik a többi végpont kliens-re. Most pár hónapja elvileg már a szerver fogja tárolni (és ha minden igaz csak plaintext lehet, azaz a színes-szagos többmegás html borzadványokat el lehet felejteni!)

2) a másik sokkal praktikusabb és bosszantóbb probléma, h. eddig az outlook nem mentette el a nyitott üzenet listáját. Mindem valamirevaló irodista találkozottár a helyzettel, h. 20 megnyitott email van az outlook főablaka mellett, amikkel mind kéne csinálni valamit. Aztán mikor az ember bezárja az egyik üzenetet, véletlenül bezárja az outlook főablakát, és megy a másik 19 ablak is a levesbe, újra elindítva az outlook-ot, 1 régi ablakot/üzenetet se nyit vissza. Mostanáig. Elvileg a követkrző insider releasben már visszatölti a "véletlenül" bezárt ablakokat is.

Most már csak a késleltetett küldéssel adósak, amit kliens helyett a szerveroldalra kéne bízni.

Philips Saeco 2000 sorozat HD8651 automata kávéfőző

Kb. 3,5 év használat / kb. 500-1000  lefőzött csésze tapasztalata alapján:

  • nagyon hangosan őrli a kávét
  • a zacc tárolóba csak kb 8 pogácsa fér, hamar jön a piros hiba h. tele a tartály, olyankor is amikor még csak 1-2 van benne
  • a zacctartály nem átlátszó, és betolva sem látszik mennyire van tele, igy nem tudni mikor dobja a zacctartály tele hibajelzést, ki kell huzigálni majdnem minden használat után
  • sok járulékos viz elmegy a készítés során, bekapcskori öblítés, kikapcskori öblítés, főzés során, így 4-5 csésze után már újra kell tölteni a víztartályt
  • kicsi víztartály kapacitás, ld. feljebb
  • az átlátszó víztartályt behelyezes után az átlátszatlan burkolat takarja, így nem látszik mennyi víz van éppen benne, a vízszint ellenőrzéshez ki kell húzni, v. meg kell várni amíg víztartályüres hibára fut
  • a kávébab tárolóját majdnem átlátszatlan sötét műanyag fedő zárja. Alig észrevehető ha kifogyott a kávé, hacsak nem emelgeti fel az ember állandóan belenézegetni. Így viszont csak azt veszed észre, ha már furcsán darálja a gép az éppen elfogyott kávét, és az a lefőzött kv kb lefolyóba való ilyenkor.
  • nagyon hangos kattogasok és zajok kávéfőzés során: gyakorlatilag 0. km-től kezdve adja ki ezeket a zajokat a főzési folyamat egyes fázisainál, mintha el akarna a főzőegységben törni valami műanyag. Zsírozva rendszeresen szokott lenni, de a zsirozandó felületek teljes listája az a gépkönyv nyulfarknyi leírásából + youtube videók + a hivatalos support oldal videói összességéből kellett összeállítani
  • a bekapcsoló gomb kicsit gagyi kivitelezésű, nagyon erősen kell benyomni, van hogy csak 3. próbálkozásra kapcsol be

https://www.philips.hu/c-p/HD8651_19/2000-series-automata-eszpresszo-ka…

RBX.HU megy a Mobilexpo.hu után

https://homar.blog.hu/2020/03/05/rbx_webaruhaz

Sztori ugyanaz: előre fizetés után a jónép nem kapja meg a rendelését, a céget meg elérni nem lehet már hetek óta.

EMBEREK: NE FIZESSETEK MÁR ELŐRE OLYAN SZAJRÉÉRT, AMI MÉG NINCS A KEZETEKBEN! NEM, 1 FORINTOT SEM! NEM, AKKOR SEM!

Csak azért mert egy nevenincs tolvaj össze tud dobni egy weboldalt, még nem ok rá hogy azonnal 100-200 ezer forintokat odaadni neki!

Az azonnali fizetés élesedésével ráadásul most már nem órakon belül, hanem 10 másidpercen belül megy Ukrajnába a pénze a palimadaraknak.

 

UPDATE: 

ÁTSZERVEZES MIATT WEBÁRUHAZUNK NEM ÜZEMEL.

info: +36/30 459 7690

A károsultak nem bírták még végleg lelövetni a tárhelyszolgáltatónál ezt a szart :(

Kis méretű csomag levélként feladható

ha postán maradóra kéri az ember. Ha esetleg valaki nem tudna róla :)

Bővebben itt írnak róla:

https://kiszamolo.hu/megoldas-az-uj-postai-szabalyokra/

A fostosch póóóósta.hu díjkalkulátora persze kussol erről a lehetőségről:

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticletter?ln=hu

vs

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticpackage

IKEA BROGRUND nem-konvencionális csaptelep

https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60343081/

Amiért ez a típus kellett: rángatja a hülye emberje a vízcsapot naponta 150-200x, és indítgatja az átfolyós kazán HMV termelését meg a szivattyúját 1-2 másodperces impulzusokban ugyanennyiszer. Az áram rángatná a hülye fejét ilyen frekvenciával, de sajnos agyon csapni nem tudom. Maradt az h. lecserélem a csapot valami trükkösre. Ez a csap a szentírás alapján középállásban még nem ad melegvizet, csak ha tényleg balra tekeri a hülyéje. Úgy tűnik ezt a funkciót kb. teljesíti.

Ami viszont nem tetszik:

egy 10 éves MOFÉM csaptelepet cseréltem le, ami már szorult ezerrel, illetve elzárni is alig lehetett. De az atomstabilan rögzítve volt a mosdón, megmozdítani nem lehetett. Volt körbeérő alátét, az 1 db csavar pedig 12 mm-es, rendesen lehetett vele rögzíteni. Ezen meg valami félkör hitvány alátét van, 2db 9 mm-es csavar, de ezeket meghúzva se rögzíti annyira stabilan h. ne tudnám elmozdítani ha egy kicsit rámarkolok.

Fémes csilingelő hangon jön belőle a víz, és hangos. Ez azonnal feltűnt a régihez képest. Azt írja az IKEA vélemények alatt h. a vízhez kevert levegő miatt. Ahhoz képest van kád csaptelepem hasonló levegőbekeveréssel, ott nincs ilyen hangos zaj.

Gorenje RK612PW4 alulfagyasztós kombi hűtő

külső méretek: 185 cm magas, kb 60 centi széles, 64 cm mély

PW4 = white, azaz fehér

PS4= silver, azaz szürke

Ami tetszik: - a 3 év gar

- az előd RK611-hez (A+) képest ez már A++ , bár a 15 ezer ft árkülönbözetet mennyi idő alatt hozza be, az jó kérdés.

- belső helykihasználás talán ebben jobbnak tűnik mint a többi hasonló méretűben

- mint kiderült elég halk

A negatív dolgok:

- nem inverteres a kompresszor (ebben az árkat.-ban nem is jellemző)

- csak 1 kompresszor, nem 2 (bevallom eddig nem is tudtam h. van 2-vel szerelt is)

- csak 2 db üveg(!)polcot adnak hozzá, 3 jobb lenne, de a polcfüggesztékek elrendezése szar 3-hoz. Rendelni gorenje kisker-ből lehetne, végül nem mentem utána, de biztos megkérik az árát.

- filléres tétel, de kispórolták a leolvasztónyílásba dugható "kotrópálcikát"

- a hűtőajtó kivágódik, mint az ólajtó mikor kinyitod, nem fékezi semmi, fal mellett mindennek odabaszódik ha van kiálló bármi. Azt még nem próbáltam h. sípol-e ha az ajtó nyitva marad.

- a fagyasztó leolvasztásához kispórolták a vízleeresztés vájat kialakítását, semmi odateendő vízelvezető műanyag terelő bizbaszt se adtak hozzá, ami segítené valami lapos lavórba kivezetni az olvadékot

- vastag(abb) falak, rengeteg hasznos palolóhelyet elesznek. Érdemes centire lemérni a régi hűtő belső hasznos méreteit, mert az új hűtő hiába 20 centivel magasabb a réginél, ha az ilyenek miatt végül alig lesz benne több pakoló hely.

- direkt nem lcd-s, agyonkonfigurálható kijelzőset vettem, de a hőmérséklet beállításra 1 szem potméter tekerentyű van, ami fokozatmentes, és egyértelműen beskálázva sincs (van 1 vastagodó vonal mellette, de semmi leolvasható beosztás). Így lövésed sincs pontosan milyen hőmérsékletet állítasz be. Az 1-5 fokozatos más hűtőkben alkalmazott tekerentyűknél ugyanúgy nincs ötleted h. az 5 == ? Celsius, de ott legalább tudnám h. előtte is erre volt beállítva, és ha valami miatt eltekertem, aztán most is idetekerem vissza, akkor ugyanúgy kell viselkednie.

- nem gurulós a hátsó 2 lába, nehezebb a helyére juttatni

Átfolyós üzemű kazán vs hülye ember

Az átfolyós üzemű kazán az emberiség legostobább legmarhább találmánya. A szivattyú AZONNAL dolgozni kezd, ha a parasztja megnyitja akár csak 0,1 másodpercre a melegvizes csapot. Főleg ha a melegvíz 10 méterrel arrébról (kazán és a mosdó közötti távolság) 0,1 mp alatt BIZTOSAN nem fog odaérni. Ha a marhája 1 másodpercekre nyitogatja meg a melegvizes csapot, teszi ezt 10-15 másodpercenként, akkor sem. Mosogatáskor dettó. A hülyéket nem lehet tanítani (bottal verve se értené meg), nem lehet neki elmagyarázni h. ne nyitogassa-zárogassa azt a kibaszott melegvizes csapot, ha nem akar melegvizet csak szimplán vizet. Vagy hagyja folyni elzárás nélkül, ha 5 másodpercenként nyitogatni akarná. Így viszont az élettartam tizede alatt szétbassza a szivattyút/ventillátort a napi 100-150 indítgatásával (nem túlzás, kb. ennyiszer nyitogatja a hülyéje, kezet most félpercenként mert van 1 ilyen agybaja).

A melegvizet nem tudom előle elzárni sajnos. A rohadt kazángyártók miért nem képesek akár csak 1 kibaszott potmétert berakni a szivattyú mellé, amivel egy 1-10 másodperces késleltetést lehetne beiktatni a melegvíz áramlás jeladója és a szivattyú-ventillátor elindítása közé, azaz ne induljon el az egész hóbelevanc 0 késleltetéssel? Ha a hülyéje csak 1 másodpercekre nyitogatja a melegvizesm csapot, melegvíz úgysem fog eljutni hozzá, de legalább  a kazán nem kapcsolt ki-be feleslegesen, nem tudja leamortizálni 10x sebességgel.

A kaliforniai erdőtűz és Woz esete

https://index.hu/techtud/2019/10/30/steve_wozniak_woz_interju/

Olvasom az interjút, és fogom a fejem. Pedig nem is egy átlag-hülye amerikai. Mégsem fogja fel ésszel mennyire függővé teszi magát az összes iot-szarjával, az "okosotthonában". Azaz ha épp nincs net, a lámpáját se tudja felkapcsolni még ha otthon is van a saját lakásában. Borzasztó agymosás működik amerikában. Amúgy értelmesnek tűnő IT-szakértő emberek rohannak vennivennivenni minden új szart ami bétateszt nélkül kerül a piacra. Csak iot meg smart legyen! Tülkölik világgá twitteren büszkén, h. egy 100 ft-os izzó helyett 100 dodós "izzót" vettek. Aminek ugye wifi kell, Kumar kódolta a szoftvert bangalore-ban, igy PKI-ról meg szekjuriti-ről csak annyit hallott h. a wifi jelszót plaintextben tárolja a publikusan elérhető webszerverén az izzónak (!???).

Szóval Woz, nagyon nem érted te ezeket már vagy 20 éve..

MSFT Technet blogok lementése

Ha bárki olvas(ott) Technet / MSDN blogot az elmúlt 15 évben, meglepődve veheti tudomásul, hogy a Microsoft megint ledózerolt egy technológiai tudástár kincsesbányát. Ahogy azt megtette már számtalanszor a múltban. Ha még nem késő, itt lehet megtalálni néhány lelkes amatőr mentéseit a leggyakrabban látogatott blogokból. A kevésbbé ismert blogok meg mentek nyom nélkül a levesbe.

https://www.sysadmins.lv/blog-en/how-to-save-disappearing-msdn-and-tech…

https://drive.google.com/drive/folders/1WiovMCBXWeYQoKB24IA9Hlln-jCVqOqH

https://borncity.com/win/2019/04/21/microsoft-restores-deleted-technet-…

Jelszó változtatás

Regisztráltam egy portálra akkóuntot még régebben. Ma lépnék be, nyafog h. régi jelszó (max. 6 hónapos lehet), szóval azonnal változtassam meg.
Megpróbálom a hülye-módot, hátha sikerül, és megadom neki a régit.

Erre ezt írja:
"Nem használhatja az utolsó 12 jelszót. Kérjük, válasszon egy másik jelszót." --> utolsó 12-t megjegyzitek b+....

Jó, akkor adjunk meg 1 szofisztikáltat. Na, kiderül h. ez se jó nekik. Persze a degenerált UI-k korában tájékoztatást csak azután kaphatsz h. már a falnak rohantál, előre nem lehetett volna ezt a képembe tolni, hogyasszongya:

Fogós kérdések listája

(sajátmagamnak emlékeztető)

Ömlesztve néhány fogós kérdés amivel eddigi pályafutásom alatt összefutottam, egy részük sysadmin felvételre is használható. A lista folyamatosan bővül.

- Windows: pontosan mire is való a power settingsben a "reserve battery level" beállítás?
- Windows: a power settingsben a 3 power plan (Balanced, Power saver, High performance) között mi a különbség, ha az összes beállításuk megegyezik?

DDR2 notebook RAM árak noooormális?

Folytatva az előző posztot: https://hup.hu/node/159186
és egy még korábbit: https://hup.hu/node/147727#comment-1994878

bővítenék egy 10 éves Core2 Duo laptopot. A processzor Core 2 Duo T6570 @ 2.1 Ghz. Nem 1 sebességbajnok, de azért erre-arra még bőven elég lehet. A régi pörgő vinyó helyett kapott egy Samsung 850 EVO SSD-t, szélsebes lett tőle. Most jönne az, hogy kibővíteném a RAM-ot. Perpill 4 Gb van benne, természetesen NEM 1x4 Gb, hanem 2x2Gb. A max. ami belemegy az 8 Gb, 2x4 Gb modul formájában. Azaz megint dobhatom ki belőle a 2 db 2gigás modult, mert a kutyának nem fog kelleni. És akkor jön a letérdelés: ipon v. hardverapró, és a 2x4Gb memória modulok ilyen 70 ezrekért mennek! Medve jóságos anyám borogass! Megint az az érzésem, h. kapzsig*ciék most bespájzolt notebook DDR2 RAM-on akarják megszedni magukat. Hát akkor ez se lesz bővítve, aki meg ennyiért árulja, az tiszta szívből remélem mind belefullad előbb-utóbb a szarjába.