Amputált lábú kacsák

Akartam venni karácsonyra kacsacombot. Egy héttel előtte nem kaptam büdös budapesten sehol sem. Körbenéztem a fél várost, vagy 3-4 Auchan-t, Lidl-t, egyikben sem volt 1 darab sem. Ahol meg mégis volt mutatóban 1-1, azok valami elbaszott tripla áras francia gúrmé darabok voltak. Végül 3 nap mászkálás után vettem a piacon, szintén majdnem tripla áron. Azóta mikor Auchanban v. Lidl-ben járok, mindig elnézek a szárnyaspulthoz, és kb. azóta sem láttam. Eltelt 4 hónap karácsony óta, és a korábban egész éves kacsacomb kínálat egyik pillanatról a másikra megszűnt?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 04. 12., sze – 11:37

Infláció/ársapka mellékhatás. Nem lehet külön nevelni a kacsacombot a kacsamelltől, ha nem tudják eladni a kacsamellet, akkor kevesebb kacsát fognak levágni/nevelni -> kevesebb kacsacomb lesz.

Tegnap az óbudai auchanban konkrétan üres volt a dobozolt tojás részleg. Csak az S-es dobozoltak voltak ott, amik rajtuk maradtak a húsvéti rohamban. Nyilván mindenki az M-L-XL-t vitte kicsivel drágábban. A tej-es részleg is szószerint kiűrült, by the way. Mellette meg 700 forintért ott álltak a dobozos ESL / UHT-s tejek, persze hogy kutya se vitte. Én is inkább átmentem visszafele a lidlbe.

Eddig is gyanítottam, de lehet hogy a probléma igazából az, hogy általában este járok vásárolni... :)

De az tény, hogy tegnap nem tudtam bundás kenyeret vacsorázni...

szerk: 4 komment, és még senki se kérdezett rá a "tojat"-ra.

Meg vagyok lepődve...

Az a baj, hogy így összekeverhető a műveltető igével.

Tojik = alapige, tojás = a tojik ige mint cselekvés eredménye, másrészt maga a folyamat, tojat = tojni serkent vagy késztet. Amúgy ha valamire elterjedt egy szó, akkor azt nem célszerű önkényesen megváltoztatni, mert értelemzavaró lehet. Persze a tájnyelv az más, az a néprajzkutatók szakterülete.

Akartam venni karácsonyra kacsacombot.

Nem korai az még egy kicsit? :D

trey @ gépház

Jogos! Valóban nem írtam le h. 2022 karácsonyról volt szó.

Hülye multinál az elején még azt hiszed h. csak viccelnek, mikor a "kész lesz májusra", vagy: "jóvá lesz hagyva májusra" kijelentésre már reflexből megy a dörzsöltebbektől a visszakérdezés: "jó-jó, de MELYIK ÉV májusra?". Aztán megtanulod saját bőrödön, hogy teljesen jogos az ilyesféle visszakérdezés.

Pár éve rádióban hallottam egy riportműsort egy fickóról, aki az egyik legnagyobb hazai kacsatenyésztő volt akkor (nem emlékszem már a nevére). Akkor azt mondta, hogy az elsődleges felvevőpiaca távol-kelet. Szó volt arról is, hogy ha hazánkban ekkora volumenű a tenyésztés, akkor miért nincs a boltok polcán illetve miért drága. A válasza az volt, hogy a vásárlók nem keresik, csak idényszerűen (karácsony), és emiatt nem éri meg a termelőknek az ellátási láncot kialakítani - emiatt drágább lesz. Mivel drágább, az árérzékeny vevők nem keresik, tehát kicsi rá az igény, és nincs stabil fogyasztás.

Hasonló a helyzet a marhahússal is, a termelés nagy része a németekhez megy, ha jól tudom, hasonló okokból.

A magyar átlagvásárló árérzékeny, és a mennyiség a fontos, nem a minőség. Így marad az "olcsó" sertés és csirke.

Tudom triviális, de esetleg a környékeden lévő hentesnél érdeklődtél? Általában ha nincs, akkor be tudnak szerezni, max fagyasztottat...

Nem értem miről beszélsz, az összes fagyasztóm tele van a karácsonyi őrület előtt pánikvásárolt kacsacombokkal, még fagyasztót is kellett vennem miattuk, hogy kimaxoljam a rezsicsökkentett áramárat. :) 

Figyelj Mucika! A kacsa nem világétel, mint a baromfi bármilyen feldolgozott és szét trancsírozott formája. Sokkal kevesebb kis és nagy termelő foglakozik kacsa tenyésztéssel, mert az emberek is ritkábban vesznek kacsát, mint baromfit. A kacsa úgy jó, ha egyben sütöd meg. Lesz belőle egy jó adag kacsazsírod, kacsa tepertőd. Meg a hőn kívánt kacsa combod is. Mellé lesz még legalább 3 napig hidegen fogyasztható kacsa melled. Reggelire kiváló, szendóba belerakhatod. A jól megsűlt kacsafarhátat napokig szopogathatod. Mi a faszé akarsz, csak kacsacombot venni?

A  mellé elkészített vörös káposzta napokig kiszolgál mindent.

Ha lenne rá lehetőség? Keresnél-e "nem túl gyorsan nevelt" pulyka szívet "aorta repedés nelkül?".

Faszom. :-)  

Nem nekem szólt a válasz, de mi szoktunk külön venni kacsazúzát is, akkor ha egy jó adag zúzapörköltet szeretnénk főzni, hány egész kacsát kellene venni?:D Amúgy azt simán elfogadom, hogy te mindig egészben sütsz kacsát, de akkor mostantól mindenkinek így kell tenni?

A kacsa és baromfi szembeállítását nem is értem, most akkor a kacsa nem baromfi vagy hogy értetted?

A kacsatelep hangos a hápogástól és büdös! - (Jegyeztem meg egy életre egyik unokatesóm "kiváló" élettársától.., arra a kérdésre, hogy mi van az új munkahelyén, -- hétfőn kezdte a munkát ott és szerdán már otthon ült egész nap.., természetesen munkahely nélkül...)

:)

(A topikban "érdekelt" csak annyiban vagyok, hogy imádom a kacsazsíros kenyeret, - sóval és paprikával.., - és a kacsaháj kisütése után a zsír úgy válik igazán ízletessé, ha legalább egy kacsacomb is "úszkált" a 2-3 liter forró zsírban.)

Én ki nem állhatom a (sült) kacsa szagát.

Nem értem a beszerzési problémádat. Bemész egy aldiba vagy egy lidlbe. Az egyikben tuti van kacsacomb. egész comb. már nem olcsó, de az infla előtt az volt.

3 naponta veszünk, tudom miről beszélek. (mini kutyánk kb csak azt ehet, mert az nincs tele antibiotikummal és birja a gyomra. addig szoktattuk rá,amig olcsó volt. szivtuk.)

A sült kacsa szagról: Igen, sokszor van szaga, mert nem friss. a Frissnek pecsenye szaga van, az nem büdös.

Mondom, a környéken van 2 lidl is, meg 1 aldi, amikor el szoktam menni valamelyikbe 2-3hetente, megnéztem ezt is. És nem volt. Előtte éveken át amikor néha-néha vettem évközben is, akkor mindig rogyásig volt bármelyikben jártam.

Itt a környéken (Kistelek) mindenki abbahagyta a kacsanevelést, aminek több oka is van:

- Elsődlegesen a madárinfluenza miatt a hatóság gyakran elrendeli az összes szárnyas leölését. A kártérítés mértéke a befektetést fedezi, de amortizációt, nyereséget nem. Így semmi értelme nincs belevágni

- Az integrátor adja a tojást, tápot, stb és vissza is vásárolják az élő állatot, de az árat is ők határozzák meg. 2-3 ilyen vállalat van, monopolhelyzetben. Trükközés nélkül lehetetlen nyereséget termelni. Én azt nem egészen értem, hogy a termelők miért nem keltetik ki a saját tojásukat, miért kell függni ezektől a nagy cégektől, ebben jócskán benne van az, hogy a nagyszülők is így csinálták és nem tudnak jobbat.

- Lidl. ki tudja honnan beszerzik a húst és jóval az itthoni költségek alatt tudják árulni. A nép meg veszi a húst onnan.

Szerkesztve: 2024. 12. 21., szo – 15:41

A történelem ismétli magát: kb 1 hete már nem lehetett megint kapni, ahol körbenéztem. A tavalyiból tanulva megvettem előtte pár nappal, de akkor is már szószerint az utolsó darabokat vittem el mind.