carlcolt blogja

Drupal anti-spam comment form plugin - rakas szar

Ha mereszelek tobb paragrafusbol allo kommentet irni es tul gyorsan gepelek, akkor van, hogy "meg nem ert celba egy async call" es az elozo bekezdes szavai kerulnek a kurrensen irt bekezdesbe, es annak a tovabbirasat sikerul folytatnom. Neha kovetkezo betunel visszacsereli, neha viszont ugy marad. Gondolom a wysiwtf pluginnal egyutt nem nagyon volt tesztelve.

iOS latest Safari latest, de szerintem nem csak itt hibas ez az atgondolatlan async events strategia.

Masnal? Vagy csak en gepelek ilyen gyorsan?

[EV] Villanyautosok a Kubler-Ross modellben

Van egy ma gyakori jelenseg, ami a 2000-es evekben uj hibrid autosok eseten egyaltalan nem jott elo. Mindossze sima bragging about "en vagyok a kornyezetvedo" es hasonlok mentek. Ennek igen egyszeru oka volt: a hibrid auto gyakorlatilag mindenre alkalmas, amire egy benzines vagy egy dieseles. Senkinek nem kellett kompromisszumot kotnie egy olyan termekkel, amire tobb eves megtakaritasat rakoltotte.

Villanyautosok kozt is vannak, akik pontosan arra vettek a villanyautot, amire valo. A diesel kombi melle masodik autonak oviba vinni a gyereket es bevasarolni tokeletesen eleg egy Nissan Leaf. De aki egy BMW i3-at vett elsonek es egy Nissan Leafet masodiknak, netan ebbol a kettobol az egyiket vette egyetlen autonak, azt nagyon csunyan atvertek a marketingesek. Es ezt valahogy fel kell dolgozni.

Feldolgozni azt, hogy valamire nem jo az, amire tobb eves megtakaritasomat koltottem, nem egyszeru. Hat meg emelle turni belsoeges, sot, hibrid autok tulajainak a fikazodasat online, hat ott mar tenyleg elszakad a cerna, valamit mondani kell. Altalaban amit mondanak a villanyautosok ilyenkor, tokeletesen mutatja, hogy hol tartanak ennek a nehez feldolgozasnak a folmayataban, hol tartanak a Kubler-Ross modellben.

1. Tagadas

  • ugy is meg kell allni surun, mert kulonben balesetveszelyes vagy, az EU megmondta
  • mindig is szimpatikus volt az a gyorstolto melletti etterem, nem is akartam masikban enni
  • a masik megallonal ahol nincs tolto biztosan meg ennel is koszosabb lett volna a WC
  • biztos nem a gyorstolto melletti etterem kajajatol van hasmenesem, de nem baj, legalabb ha mar megint megallok fosni, toltok is megint
  • amig tolt, megnezem a naplementet, amugyis meg akartam nezni
  • ketevente egyszer megyek 200km-nel messzebb, ha arra berlek diesel autot kivetelesen, meg mindig pluszban vagyok
  • nagyobb aksit cipelni kornyezetszennyezes lenne
  • amugy sem szoktam elutazni
  • legalabb sporolok, hogy nem nyaralok annyit
  • amugy is repulovel jarok nyaralni
  • amugy is at akartam szokni presszorol hosszu kavera - vegre a tejet is kerhetem forron

2. Duh

Miert nem csinalt soha a Meta (sikeres) email szolgaltatast?

  • Mert nem opcio, hogy ne idorendben jelenjenek meg az emailek, hanem amilyen sorrendben az AI-juk jonak latja
  • Mert nem opcio, hogy emailre keresve a talalatok tizede toltson be, az is osszevissza sorrendben az idorend helyett

Lasd meg: a Metanak miert nincs versenytars termeke az Outlook Calendar vs Google Calendar csataban?

Notification UX tortenelem

Nagyjabol egyidoben valt hasznalhatatlanna a userek tobbsegenek az okostelefonok notification rendszere - ha iPhone-t, ha Androidos telefont hasznalt. De elobb induljunk el joval korabbrol, amikor csorgott a vezetekes telefon, hogy az egesz folyamatot megertsuk.

Az idos korosztalynak reflexeiben van, hogy ha csorog a telefon, fontos hir johet. Mig a fiatal generacio mar lassan akkor is elfelejti felvenni a telefont, ha munkat keres, mert nem jut eszebe, hogy nem csak spam callerek hivhatjak epp.

De hogy jutottunk ide? Lassuk lepesenkent:

Az Aldi es a Tesco lemasolta az Amazont - PR katasztrofa lett belole

https://metro.co.uk/2022/10/15/tesco-store-bans-man-from-buying-a-sandw…
https://twitter.com/Jonathan_Rowson/status/1579959829950787584
Tesco Chancery lane - https://goo.gl/maps/2MLJt4kw1Sr1Y3ku8
Aldi Shop&Go Greenwich - https://goo.gl/maps/qTZti3XwnZ8riczFA

Az Amazon Fresh boltok kenyelmesen automatizaltak. Belepeskor megnyitod az app-ot, beolvasol egy QR kodot es amikor kisetalsz, levon pont annyit az Amazonnal mar rendelesek miatt amugy is tarolt kartyadrol, amennyit kivittel. AI, gondolom kamerak, vagy chipek, vagy mindketto, erdekes kerdes, de nem tudom pontosan melyik nyert a megvalositaskor.

Ovatosan terjeszkedett ezzel az Amazon. Evekig csak tesztuzemben volt egyetlen Seattle-i elelmiszerbolt. Akkor meg Amazon Go neven futott. Vegul megkapta az Amazon Fresh brandet, ami az elelmiszerrendeles brandjevel megegyezik.

Ezzel szemben a Tesco es az Aldi tobb hibat is elkovetett, mikor iden koltseget optimalialva megprobalt belepni erre a piacra versenytarskent. Leginkabb nem szamitott arra, hogy az emberek ha meglatjak a nagy Tesco es a nagy Aldi logot, arra szamitanak, hogy az adataik eladasa/megadasa nelkul is tudnak fizetni, akar keszpenzben is. Raadasul a Tesco eleve a ketes privacy-multu Tesco Clubcardhoz koti, ahelyett, hogy egy uj brandet (kis betukkel alairva, hogy by Tesco) kitalalt volna, es meg a boltot sem nevezte at. Sima "Tesco Express", pont mint a tobbi, mig az Aldi legalabb odarakott egy "Shop & Go-t", csak az Aldi tabla meretet lotte be rosszul.

Es mindehhez mindket ceg "remek" tesztkozpontot valasztott: Londont, ahol a vevonek sokmindene van a helyi kiegett munkasok nagy resze szerint, de igazuk biztosan nincs. Nem lett volna nehez ugyfelbaratabb szubkulturat talalni, ami megakadalyozta volna a fenti Metros ujsagcikk letrejottet es a rossz review-kat.

Melyik programozasi nyelv valo nekem?

Egyszeru kerdessel megvalaszolhato:

Tudnal C-ben par ora alatt gyorsabbat irni, mint a C++ std::unordered_map implementacioja?

A) Igen --> Neked a C valo

B) Nem, de ez eleg jo --> Neked a C++ valo

C) Nem, de nem ertem miert feltetlen baj az, ha ez nem ennyire gyors --> Neked a Python valo

D) Nem, igazabol nem is ertem mi ez meg mire jo --> Neked a JavaScript valo

A tobbi nyelvre meg igazabol mar semmi szukseg nincs. :)

Ingatlan, jelzalogkamatok, jegybanki alapkamat

A 2008-as valsagot ugy kezeltek a vilag jegybankjai, hogy a beka segge ala toltak a jegybanki alapkamatot. Tultermeles, inkabb adjuk olcson a penzt, csak vegyel mar valamit, ne legyen valsag. Ez azota egeszen idenig igy maradt.

Ennek mellekhatasakent rengeteg ember hulyenek nezett, ha egy hazat vettel volna egy haz arabol, nem 5-nek tetted volna le az aranak a 20% eloleget 5 olcso hitellel. De meg akkor is "rosszul szamoltal", ha elkezdted elo-/vegtorleszteni a hiteledet, mert "tudnak neked a jelzalognal tobbet hozo befektetest".

Ne mondja nekem senki, hogy ez normalis volt. Ezeknek a vilagvalutai jegybanki kamatoknak ott a helye, ahova eppen most visszamasznak. Nem az volt a normalis, hogy akinek 10 hazra van penze, az 50-et vesz, mert olyan olcso a hitel, es ezzel szokhettek is az egekbe az ingatlanarak. Es nem lehetett senkinek elmagyarazni, hogy miert nem kene garantaltnak venni ezt a jelzalogpiacot, ahol az ingatlanpenz 60-70%-a egyszeruen nem is letezik, nincs forgalomban.

Viszont van valami, ami meg ennel is ijesztobb. Ez egyetlen okbol valtozott meg. Ingyenpenzt osztogattunk hitelbol a Covid alatt, hogy ne haljanak ehen az emberek. Ezeket a hiteleket "ki kell inflalni", hogy ne rokkanjon bele a torlesztoibe egy atlagos nemzetgazdasag.

Ha nincs Covid, soha az eletben nem kerultek volna vissza a helyere realertekben az ingatlanok ertekei. Vagy de? Mi mastol?

[POL] A szamok es a politikai akarat

https://444.hu/tldr/2022/09/09/mi-mondtuk-hogy-baj-van-ok-pedig-legyint…

Gyakori tema errefele, hogy meddig tud uralkodni a politikai akarat a nyers szamok felett. Ebben az interjuban olyan cselekvessorozatokat ismernek el kozvelemenykutato cegek vezetoi, amiket sokan itt amugy is kezdtunk felinformaciokbol es elszolasokbol osszerakni. Vagy mar osszeraktuk 20 eve, hogy igy megy.

Eloszor is: az egesz vilagon ez megy. Nem a magyar kormany, nem a magyar ellenzek es nem a magyar kozvelemenykutato cegek sajatja a fenti cikkben vazolt jelenseg. Hanem a vilag "szabad" es kevesbe szabad orszagainak szinte osszesere extrapolalhato a cikkben felvazolt jelenseg. De ebbol a kozeli es atelt peldabol vegre erteni fogjak az olvasok(?)

Par idezetet azert kiemelnek:

[POL] A beke eloszele?

Adott a hir:

https://444.hu/2022/08/07/szombat-ejjel-ismet-lottek-a-zaporizzsjai-ato…

Februar vege ota orosz kezen van ez az atomeromu. Meg a kornyeke is. Erre jon egy ilyen hir. Juliusban. Mikor meg az ukran-kozeli forrasok szerint se lett ez az atomeromu, de meg a kornyeke sem visszafoglalva.

Mi lehet ez?

Az oroszok magukat lovik? Az ukranok lottek meg az atomeromuvet? Mar ugyis megszoktuk, hogy mindent egymasra kennek.

Eloszor is: hogy all a csatater?

Allohaboru. Az ukranoknak alig van mar osszefuggo vasutuk alapdolgokat szallitani, es fontos hidjaik hianyoznak. Viszonozni ezt valamelyest sikerult a HIMARS-szal: mostmar az oroszok ellatasi lanca sem alkalmas normalis utanpotlas szallitasara, lyukas a vasut es a hidak az oroszok altal ellenorzott teruleten is.

Oroszok: ebben a formaban nem nagyon fognak tudni tobb teruletet szerezni. De teruletet es varosokat veszteni se fognak, mert az ukranoknak komoly ellatasi lanc problemaik vannak

Ukranok: ebben a formaban nem nagyon fognak tudni az oroszoktol teruletet visszaszerezni. De kelloen meg tudtak nyirbalni az orosz ellatasi lanc szarazfoldi reszet, hogy majdnem annyira nehezkes legyen ott szallitani, mint a sajatjukon

Katonai siker egyik oldalon se varhato jo ideig. Orulnek, ha nem halnak ehen a fronton a katonaik. Mindket oldalon.

Es itt jon kepbe a fenti hir egyik lehetseges magyarazata:

[POL] Amikor probaltam meggyozni egy masik valasztot

Valami ilyesmi jarhat egy onmagat ertelmiseginek gondolo ballib fejeben:

Nem ertem, hogy szavazhattak ennyien Fideszre. Direkt Putyinpincsinek meg nacinak hivtam mindenkit, aki nem ertett velem egyet. Hat ebbol se ertettek? Mit nem ertenek azon, hogy az EU-nak szerintem nem kene penzt kuldenie a magyaroknak? Unnepelni kene, hogy von der Leyenek el akarjak zarni a penzcsapot. Azt hittem, hogy ha videki tahonak hivom, elkezdi ezt velem egyutt unnepelni.

[POL] Centrista

A centrista egy olyan szemely, aki az ellenzekiek szerint egy orosz trollbot / Putyin pincsi, a Fideszesek szerint Soros-berenc / Gyurcsanyista, a Mi hazankosok szerint pedig CIA ugynok. :)

Mindossze annyi a bune szerencsetlen centristanak, hogy egyikukkel sem ert egyet.

[KV] ...", de nem csinaltatok Covid-tesztet, mert "...

Prefixek:

"Bar elvesztettem a szaglasom"
"Bar 5 napja lazas vagyok es szarazon kohogok"
"Bar a felesegem 2 napja pozitiv lett"
"Bar a gyerek osztalyaban harman is elkaptak"
"Egy haverom, akivel tegnap soroztunk, felhivott ma reggel, hogy pozitiv"

Suffixek:

"8 nap mulvara van repjegyem es regota szervezem a nyaralast"
"hetvegen van egy randim, amit nem akarok lemondani"
"3 nap mulva be kell mennem a bankba, hogy elintezzem a lakashitelemet"
"ugysem talalkozunk 2 hetig a nagyival"
"tobbmilliot bukhatok, ha penteken nem megyek el arra az uzleti targyalasra"
"ala kell irnom az adasvetelit holnaputan"
"ha nem megyek be dolgozni, a tobbiek ugy elkurjak a feladatomat, hogy 30 oranyi plusz munkat csinalnak nekem egy nap alatt"
"a haziorvosom lebeszelt rola" (Ez az egy hungarikum a listabol, es technikailag ez a jelenseg szamomra erthetetlen. A tobbi elegge globalisan hasznalt kifogas)
"nem mehetnek be a keddi vizsgaidopontomra es egy hete erre tanulok"
"a gyereket reggel mar bekuldtem a kohecselesevel egyutt a suliba, a vegen meg megbasznanak azert is"
"van egy szazezres munkamegrendelesem keddre es most nagyon kell a penz"
"ramromlik, amit mar karacsonyra 40 fore elokeszitettem"
"nekem azt a szar halalpalcat fel nem nyomjak az orromba"

[KV] DE - ujsagirokra tamadtak a tuntetok, ezert a szakember javasolja a politikusok vedelmet

Via: https://444.hu/2021/12/13/ujsagirokra-tamadtak-az-oltasellenes-tuntetok…

Osszefoglalva:

Tuntetok megtamadtak ket ujsagirot --> Egy szakember szerint meg radikalisabbak lesznek --> Le kell hallgatni a Telegram beszelgeteseiket is es meg kell tiltani a politikusok hazanak kozeleben levo tunteteseket a szakma szerint.

A szoveg az ujsagcikkbol:

Az egyik leginkább elismert német terrorizmus-szakértő, Peter Neumann, a londoni King's College tudományegyetem kutatója szerint nem lehet kizárni, hogy a járványlassító intézkedéseket és a tervezett általános oltási kötelezettséget elutasító körök még tovább radikalizálódnak. Eddig is történtek már „összetettebb támadások”, például a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egyik berlini épülete és klinikák, oltóközpontok ellen. Az viszont új jelenség, hogy ezek a csoportosulások a jogos ellenállás képviselőiként tekintenek magukra, ami a terrorizmus „előszobája”.

Így előfordulhat, hogy „néhány hónap múlva valóban terrorista akciók sorozatáról kell beszélnünk” - mondta Peter Neumann a Bild című lap hírtelevíziójának.
A német politika első vonalában fokozódó aggodalommal szemlélik e fejleményt. A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését szolgáló erőfeszítések elleni tiltakozás „érezhetően” radikalizálódik, és ez „egyértelműen veszélyezteti demokráciánkat” - nyilatkozta a ZDF országos közszolgálati televíziónak Bärbel Bas, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke.

Szerinte sürgősen lépni kell, mindenekelőtt be kell tiltani a politikusok otthona elé szervezett demonstrációkat, és erősíteni kell a tüntetők szerveződésének fórumán, a Telegram üzenetküldő alkalmazáson áramló adatok ellenőrzését.

Kihalo influenzatorzsek - es egy kozgazdasagtani lecke

Mai hir a 444-en, hogy kihalhatott egy influenzatorzs:

https://444.hu/2021/10/25/a-koronavirus-jarvany-miatt-kihalhatott-egy-n…

Korabban is voltak hirek ilyemsirol, es par nap kulonbseggel egyebkent az ellenkezojerol is, de senkit nem erdekelt:

https://hup.hu/node/172973

De amirol en szeretnek beszelni, az tavaly ilyenkor tortent:

Nagyuzemben "ertekesitette" mindenki az akkor meg orszagban sem levo influenzaoltas keszletet, sokmindenki azzal bombazta a haziorvosat, hogy "irja mar be ot influenzaoltasra, ha merekezik a rendelt keszlet". A hiany lokalis es ideiglenes volt, hirtelen nyomasra kellett sokkal nagyobb mennyiseget rendelni. Errol a "nyomasrol" jottem veletek beszelgetni.

A hupot is elerte a tema, kivetelesen pont nem en irtam ki az ezzel kapcsolatos szavazast, szinte kerek egy eve ugy gondolta 31%, hogy kell neki egy influenzaoltas a tavalyi telre:

https://hup.hu/szavazasok/20201012/beoltatod_magad_influenza_ellenBeoltatod magad influenza ellen?

A kozbeszed ily modon valo alakulasa es annak hattere egy orok tanulsag azoknak, akik nem ertik, hogy hogy mukodik a (vilag)gazdasag, azon belul a kereslet es a kinalat. Sokan vagytok itt. Most tanulhattok.

Uj Apple 14" es 16" MacBook Pro, M1 Pro es M1 Max

Volt az M1 - 8 CPU core, 7 vagy 8 GPU core, max 16GB RAM

M1 Pro: 8-10 CPU core (6-8 high performance, 2 high efficiency core), max 16 GPU core, max 32GB RAM

M1 Max: 10 CPU core (8 high performance, 2 high efficiency), max 32 GPU core, max 64GB RAM

M1 Pro: 200GB/sec memory bandwidth
M1 Max: 400GB/sec memory bandwidth

Hardver:

  • Max 8TB SSD 
  • Max 64GB RAM (Pro eseten 32GB, de 14-esbe is belefer 64GB a 32 core GPU-val
  • 3 Thunderbolt 4 port
  • 1 HDMI
  • 1 SDXC slot
  • 1 magsafe 3 (opcionalis, tovabbra is megy a sima USB-C-s toltes is)
  • 14 inch: 64W charging brick Prohoz, 96W Maxhoz
  • 16 inch: 140W charging brick Maxhoz
  • Charging bricken egy USB-C van es kapsz melle egy USB-C --> MagSafe 3 kabelt (modularisabb, mint regen)
  • notch, ami full screen 16:10-ben nem latszik, a menubar teteje meg amugyis dead space volt. FaceID nincs, csak 1080p webcam
  • Nincs touchbar, helyette normalis Fn billentyuzet es TouchID-s gomb

Rendelheto sok regiobol az Apple oldalan, de mostanra akar Decemberbe is atcsuszhat a delivery date (chiphiany es high demand, aki bejelentes utan rogton vett, annak oktober vegere jon)

Talib hatalomatvetel - veszelyben a szabadsagjogok

Most, hogy a talibok atvettek a hatalmat Afganisztanban, a media figyelmeztet minket, hogy a helyi lakosoknak milyen modon serulhetnek hamarosan a szabadsagjogaik:

  • A tarsadalom bizonyos tagjainak takarni kell az arcuk egy reszet nyilvanos helyeken
  • A tarsadalom egy resze nem utazhat szabadon, akar meg orszagon belul sem
  • Bezarhatnak a kocsmak, ettermek, mozik, bizonyos vallasok templomai
  • Betiltjak a szabad felvonulasokat es tunteteseket
  • A nem egy haztartasban elok talalkozasat korlatozhatjak a tarsadalom kevesbe szerencses tagjainak
  • Megszunhet bizonyos tarsadalmi retegek oktatasa
  • Az egeszsegugyben megszunhet szamos vizsgalattipus elerhetosege

Ja varj, nem ismerosek ezek valahonnan a fejlett vilagbol az elmult masfel evbol?