Ingatlan, jelzalogkamatok, jegybanki alapkamat

A 2008-as valsagot ugy kezeltek a vilag jegybankjai, hogy a beka segge ala toltak a jegybanki alapkamatot. Tultermeles, inkabb adjuk olcson a penzt, csak vegyel mar valamit, ne legyen valsag. Ez azota egeszen idenig igy maradt.

Ennek mellekhatasakent rengeteg ember hulyenek nezett, ha egy hazat vettel volna egy haz arabol, nem 5-nek tetted volna le az aranak a 20% eloleget 5 olcso hitellel. De meg akkor is "rosszul szamoltal", ha elkezdted elo-/vegtorleszteni a hiteledet, mert "tudnak neked a jelzalognal tobbet hozo befektetest".

Ne mondja nekem senki, hogy ez normalis volt. Ezeknek a vilagvalutai jegybanki kamatoknak ott a helye, ahova eppen most visszamasznak. Nem az volt a normalis, hogy akinek 10 hazra van penze, az 50-et vesz, mert olyan olcso a hitel, es ezzel szokhettek is az egekbe az ingatlanarak. Es nem lehetett senkinek elmagyarazni, hogy miert nem kene garantaltnak venni ezt a jelzalogpiacot, ahol az ingatlanpenz 60-70%-a egyszeruen nem is letezik, nincs forgalomban.

Viszont van valami, ami meg ennel is ijesztobb. Ez egyetlen okbol valtozott meg. Ingyenpenzt osztogattunk hitelbol a Covid alatt, hogy ne haljanak ehen az emberek. Ezeket a hiteleket "ki kell inflalni", hogy ne rokkanjon bele a torlesztoibe egy atlagos nemzetgazdasag.

Ha nincs Covid, soha az eletben nem kerultek volna vissza a helyere realertekben az ingatlanok ertekei. Vagy de? Mi mastol?

Hozzászólások

Az van, hogy nem magyar hiba ez ami most van. Ugyanis, ha egy ország a többieket nem követi akkor lényegében kiárusítja saját magát. Ezt elkerülendő, az országok egymással versenyeztek az alacsonyabb hitelekkel. Ez lett a vége. Nem bírja az ipar. Voltak akik bezártak az energia árak miatt, akik meg maradtak, azoknak felfutott a termelésük a határaik főlé, így az árakban nem csak az infláció, az anyaghiány, vagy az energia játszik, hanem az is, hogy nincs annyi termelési kapacitás, mint a termékigény. 

A higiéniai szakmában a papírgyártók most azt csinálnak amit akarnak, miközben a vegyi vonalon már elbocsátásokról is hallok.

Az inflacio globalis.

Az alapkamatemeles globalis.

Ezek nem magyar hibak.

Viszont ami epp a HUF-fal tortenik az - ha csak nincs valami nempublikus exportstrategiank ami megmagyarazna - magyar hiba.

De a blogbejegyzest en is a "nem csak magyar hibak" elemzese celjabol nyitottam. UK-ban a Daily Mailen egyre tobb cikk van arrol hogy a jelzalogrendszer valtozasai miatt sokan kenytelenek eladni a hazukat.

En meg ezert nem vettem. 2010 elott nem volt penzem, azota meg tudtam, hogy senki nem garantalja nekem 30 evig azt a kamatot, hogy ilyeneket porgessek. Es most azok szivtak meg, akik hulyenek neztek hogy majd 50% eloleggel vennek inkabb hazat hitelre.

Mi az, hogy nem a CSOK? :)

A CSOK úgy működik, hogy a meglevő + beígért gyerekekre lehet támogatást kapni. Ha van 0 meglevő, és ígérsz hármat (nagyon szegény, aki ígérni sem tud!), hogy zsebre tehesd a tízmillát, de mégsem lesz meg a három határidőre, akkor kegyetlen nagy szopóroller lesz.

Ha valaki olyan hülye - illetve gátlástalan - hogy a saját gyereke lesz a fedezet, az meg is érdemli. Ugyanez a helyzet a felelőtlen hitelfelvetellel is.

Olyan emberek vették fel anno is a Svájci frank alapú hitelt, mint Posta Imre. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ha valaki olyan hülye - illetve gátlástalan - hogy a saját gyereke lesz a fedezet, az meg is érdemli. 

Az a helyzet, hogy bátran lehet hülye, a devizahiteleseket is ráhárították a teljes lakosságra, a CSOK is ez lesz majd. Majd szépen te fogod (meg mindenki más) megfizetni az árát annak, hogy sokal eldajdajoztak 10 milliót, miközben gyermek az nem született.

Persze, mivel a bank nem volt felelős ilyen téren, h akkora hitelt adott, amire nem volt fedezet. Én nem mentettem volna senkit, viszont azt csináltam volna, h ha nem tudja fizetni, elsétálhat, a banké az ingatlan. Ha az fedezi a tartozást, akkor fedezi, ha nem, akkor legközelebb majd tessen vigyázni.

A babákra szükség van. A tetőre is a család feje felett. - Pont. (Akár támogatás nélkül is. Ha nem születnek meg akkor, az nem azért van mert "ígérni könnyű". Sok oka lehet. Manapság gyakran egészségügyi is. (pl. endometriozis.)

"Gyakorló" nagypapa vagyok, akinek annak idején a gyerekei az "elhatározást" követő 9 hónapra pontosan születtek! Első feltétel volt, hogy legyen otthonuk mire megszületnek.)

(- 1984 új házunkba beköltözés, 1985 első gyermekem, 1987 második. A "kettő között" másfél év van! - Ma ez ebben a sorrendben és így sok családban csak vágyálom.)

A kamat, - megfelelő mértékben, - igazából nem kifogásolható, végül is más (a bank) pénzét használod. Előlegezed vele a munkád ellenértékét. Annak mindenképpen jelentősen többnek kellene lennie, mint a pénzhasználati díj. Másrészt, embernek tudnia kell, hogy a jövőben e-téren "mire lesz képes", és max. annak megfelelő hitelt szabad felvennie.

(Annak idején volt "svájci-frankosunk", - gyerekeink lakáskérdését támogattuk vele, - nagyot szívtunk, végül 3 millió felvett összeg után 7 millió törlesztésünk volt, - mivel alapból nem szálltam el a felvett összeggel, ezért végül csak sikerült kifizetnünk.)

Már el is kezdték.

Telex: Öt százalékban maximálták a csok büntetőkamatát

Ismét a ló túlsó oldala. Az rendben van, hogy az eredeti szabályozás (a jegybanki alapkamat maximum ötszöröse) a jelenlegi alapkamat (és nem valószínű, hogy ennyi marad) mellett horror lenne, azonban a most bevezetett maximum öt százalék messze az infláció alatt van, tehát akár annak is megéri CSOK-ot felvenni, akinek esze ágában sincs teljesíteni a feltételeket.

Ja, az 5%-nál nagyobbat is elbírt volna, viszont így is olcsóbb, mint kimenteni majd a CHF károsultak után a CSOK károsultakat is.

annak is megéri CSOK-ot felvenni, akinek esze ágában sincs teljesíteni a feltételeket

Lehet, rosszul hallottam, de ez nemcsak visszamenőleg élő engedmény? Vagy az új szerződésekre is érvényes lesz?

En mindent elhiszek, de a lényeg az, hogy komoly visszaesés van a kiskereskedelemben. Így szépen jön a domino elv. 

Ami most látszik, az az, hogy az eddigi gazdaságpolitika nem fenntartható. Az is látszik hogy az EU addig nem fizet egy vasat sem, amig Orbán a kormányfő. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Két út áll előttünk, az egyik jelenleg járhatatlan.., a másik a globalizmus elfogadása, - előre menekülés, - ez nagyjából azt jelenti, hogy az általunk megtermelt érték min 50%-a megy a globalizált világelit támogatására. (Benne persze Afrika, és egyéb fejlődésben elmaradtak támogatására...) - Szerintem Orbán döntött, (vagy helyette mások,) már csak a magyar társadalommal való elfogadtatás zajlik még pár évig.)

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 22:20

Es mit szoltok arra a nagypofaju beszelgetopartneremre (haveromnak nem hivnam), aki par eve ilyet mondott: "hulye vagy, mas jelzalogkamatat fizeted", meg "hulyeseg arra varni, hogy tobb eloleged legyen, ebbol mar ket lakas elolege kijonne azt kiadhatnad, 35 ev alatt megterulne akkor is, ha nem menne fel es fel is fog menni"? Most meg olyat magyaraz, hogy "a bejovo lakber ha idore fizetnek se fedezne az uj jelzalogkamatomat, de most elkezdtek vele csuszni is, el kell adnom".

Szerintem az ilyen emberek hülyék. Nem tanulnak semmit  a múltból. Kollégámat sikerült lebeszélni anno erről. Akkor azt mondta: mindenki ezt csinálja! Erre én: pont emiatt lesz ebből baj és éppen ezért kell ellenük fogadni. Akkor azt mondtam, hogy kötvényekkel kivárható ez az időszak. Ma már nem vagyok ennyire biztos ebben, de tartom továbbra is. Lényegében forint long.

igaz is meg nem is.

Ha a jovedelmed <45% teszi ki toleszto reszlet (30 evre, megha rovidebre is veszed fel) es az alberleti koltsegtol is alacsonyabb es 20 evig nem tervezed eladni akkor erdemes venni.
A fo kockazat, ha ingatlan buburek van es kidurran pont egy nappal az utan kezd el esni 30% -t, es 5 evig nem hizza vissza, neked meg el kene adni 2 ev mulva.

Nagyon hosszu tavon az ingatlan fel megy, ha nem akkor nagy baj van, pl az orszag lakosaganak fele eltunik.

A fizetesed varhatolag noni fog, 10 mulva az 45% -a fizetedesnek csak 30% -a lesz ha csak 5% no evente.

Ha csostol jon a baj, es fizetesed is eluszik ,meg az ingatlan ara is lent van akkor pech,
egyebkent hitel-terhelt ingatlant is ellehet adni, csak banknak fizesd ki kozben, vagy vegye at a hitelt a vevo.

Ha nem max idore vetted fel a hitelt, es jovedelmed csokken vagy torleszto no,
akkor lehet modisitani max idore.

Onero valoban nem erdems sokat gyujtni, bank megtipeli menyivel lehet roszabb arveresen egy lakas.
Az onero ha nem ugy gyujtod, hogy legalabb inflaciot kivedje akkor valoszinuleg nem eri meg sokkal tobbet osszeszedni mint amennyit bank tippelt,
~30% -nal erdemes bele vagni, ha tobbi dolog is stimmel.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Koszi, hogy idehoztad a par honappal ezelottig ervenyes matekot te is.

Feltunt, hogy megnott a jegybanki alapkamat?

Es feltunt, hogy UK-ban csomoan arra epitenek, hogy "majd remortgage-olsz ketevente", es csak ugy birjak a torlesztot fizetni, es a remortgage kondiciok ilyen szinten megemelt jegybanki alapkamat eseten mar igencsak szarok?

Ha a jovedelmed <45% teszi ki toleszto reszlet (30 evre, megha rovidebre is veszed fel) es az alberleti koltsegtol is alacsonyabb es 20 evig nem tervezed eladni akkor erdemes venni.

Ebben rengeteg a "ha". A jövedelmed 45%-a amúgy is rengeteg pénz.

A fo kockazat, ha ingatlan buburek van es kidurran pont egy nappal az utan kezd el esni 30% -t, es 5 evig nem hizza vissza, neked meg el kene adni 2 ev mulva.

Ez a kisebbik baj. A nagyobbik, ha így beesne a jelzálog értéke a hitelfedezeti érték alá. Ha a bank ad mondjuk 30 napot fedezetbevonásra (+1 ingatlan jelzálog, tőketörlesztés, stb.), menni fog?

Ha nem max idore vetted fel a hitelt, es jovedelmed csokken vagy torleszto no,
akkor lehet modisitani max idore.

Nem jó ötlet: ha felvettél egy hitelt 10 évre 5%-on, és most refinanszírozod 20 évre a mostani kamatokon, akkor simán lehet, hogy ~ugyanannyi marad a törlesztő, csak dupla annyi ideig fizeteted. :)

Onero valoban nem erdems sokat gyujtni

Kivéve, ha mondjuk befizeted a foglalót, és utána szól a bank, hogy 80% HBÉ helyett csak 70%-ig hitelez nektek, tessék egy héten belül virítani az ingatlan árának még 10%-át. Menni fog, ha ki vagy centizve?

"Ebben rengeteg a "ha". A jövedelmed 45%-a amúgy is rengeteg pénz."
Ha kevest keresel a jovedelmed nagy reszet az alberlet viszi(vinne) el akkor nem olyan rengeteg.
Az alberletes resz hamarabb vag, ha jol keresel.

"Ez a kisebbik baj. A nagyobbik, ha így beesne a jelzálog értéke a hitelfedezeti érték alá. Ha a bank ad mondjuk 30 napot fedezetbevonásra (+1 ingatlan jelzálog, tőketörlesztés, stb.), menni fog?"
Amikor lakast vettem, a befektetesk egy reszehez nem nyultam, "vesz" estere, akkor varhato hozam tobb volt mint a kamat.
Nemileg tobb onerot javasoltam, mint a bank elvar.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ha kevest keresel a jovedelmed nagy reszet az alberlet viszi(vinne) el akkor nem olyan rengeteg.

Alapvetően én is saját tulajdon párti vagyok az albérlettel szemben, de szerintem félreértesz. Ha 45%-át költöd a fizudnak albérletre, és ez valamiért felmegy 60%-ra, akkor összehúzod a nadrágszíjat. Ha 45%-át költöd törlesztőre, és ez felmegy 60-ra, akkor kezest kell bevonnod, vagy tőkét kell törlesztened. Utóbbiak nem mindenkinek reális opciók.

 

60% -ra novekedes eleg durva egy 5 ev fixacio utan is.

És, nem hozhatja úgy az élet, hogy mondjuk egy fél évet részmunkaidőben kell, hogy dolgozz? 

Btw nem azt mondtam, hogy nem tudod kifizetni (akár a megtakarításaidból) a különbözetet, hanem hogy a bank hőzöngeni kezd, ha nem felelsz meg az elvárt JTM-nek.

Hitelet lehet ugy bukni hogy pozitvan vegzel.
 - lehet hogy bukas-ig megsporoltal annyi alberlet penzt, hogy  eladaskor meg mindig jol jarsz
 - lehet fel ment az ara
     A bubrek vege fele jarunk, ugyhogy ha mondjuk 3ev mulva bukod, elkepzelheto hogy kevesebbert tudod eladni

Vannak jarulekos koltsegek, az elejen bukni nagyon nem jo, ha modjuk kirugnak masnap.

Lehet, hogy kiperkalssz zsebbol egy lakast es masol kell elni valami miatt,
akkor ha eladod es kozben csokent az ar akkor is buktal, pedig hitelrol szo sem volt.
 

Az elet nem kockazat mentes ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Lassan utolerjuk a 15-20 evvel ezelotti kinat, es nem azert fogsz reggel leulni a gep ele, hogy dolgozz, hanem, hogy jatsz, mert az ott termelt resourcet rmre valtva tobbet tudsz keresni, mint ha dolgoznal valahol. Teljesen jo. Inkabb sirosan vicces.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem azt a hollandok nem turnek, mivel nekik komplex iparuk igencsak nagy lett arra alapozva hivatalosan amit itthon irtottak egy idoben tekkel vassal.

Finnek probalkoznak meg, de az csak a masodik piac, es vicces modon nemet a harmadik, ahol a nagyvilag ismeretei szerint egy mp3 letoltesert is hozza a posta a millio euros csekket.

Techniakilag mon miota magasak a programozoi fizetesek ? Akkor en mentem szar helyre, hogy csak egy osztrak polcpakolo/szobalany/konyhai kisegito beret kapom forintositva, ja most mar annyit sem :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 13:00

"Ha nincs Covid, soha az eletben nem kerultek volna vissza a helyere realertekben az ingatlanok ertekei. Vagy de? Mi mastol?"

Az ingatlan aranak vegy egy kis ciklusa, vissza kerulnek a normal vonalra elobb utobb.
https://realbusiness.co.uk/18-year-property-cycle

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.