tomsolo blogja

Yarvaan uejie megphidjelaesh

Hát tegnap lejárt - vagy ma, attól függ ki hogy értelmezi a 26. napja 24:00 óráig rendelkezést, szerintem a 27. 00:00 egzaktabb(ráadásul az "óráig" ebben a formátumban nem értelmezhető), de mindegy - volt itthon egy Igg/Igm gyorsteszt, kíváncsi voltam mit mutat, de teljesen negatív lett. Mivel a gyerek volt pozitív PCR-os, neki még maradni kell, míg telefonon a doktor néni azt nem mondja, hogy tünetmentes - LOL - egyébként tünetmentes.

Maga a házi karantén egyébként értelmezhetetlen és kvázi betarthatatlan, szó szerinti értelmezésben a szemetet se vihettem volna ki, ami ennyi időre nem vállalható emberi lényeknek, de mindegy. Vártuk a matricát is, meg minden, de nem jött semmi ilyesmi, szóval rejtve maradtunk, egyedül a kétnaponkénti rendőrös ellenőrzés volt vicces, amikor megállt a társasház előtt az autó és ki kellett menni az ablakba integetni nekik miután felhívtak. Mondtam a feleségemnek, tegyünk úgy mintha ismerősök lennének, és mosolyogva integessünk - ebbe még belement - de a "Szevasz Gyurka, levágtátok a disznót?" kikiabálásra már ideges lett. Ők is. - sigh -

Nagy védekezésről nem tudok beszámolni - mégha a doktor néni azt szorgalmazta is, hogy lapáttal etessük a gyereket és főzzük ki a ruháját minden este - volt itthon egy doboz elrágható 1000-s C + D3(2000Ne)  vitamin, mindennap elrágott belőle mindenki kettőt, és kb. ennyi.

A gyereken egyébként kvázi két nap alatt átment - eddig volt lázas - nekünk rá 2 napig fájt folyamatosan a fejünk, már ha ettől fájt és nem az idegeskedéstől, a fronttól vagy a stressztől. Szóval  ma már bátran mehetünk ki fertőzni vagy elkapni attól függően, honnan nézzük - vagy hogy ezek a tesztek mennyire szarok.

Ha túl vagyunk rajta akkor túl vagyunk, ha meg nem -  akkor minek idegeskedjen az ember olyasmin amit nem tud?

Ps. nem könnyű illetve nem is lehet szépen csengő 'voiced palatal nasal'-t összehozni a google tts-en, nem is sikerült.

DB dev logic

 1. Ha van egy 'animal' táblád akkor érdemes ilyen oszlopokat csinálni: animal_id, anim_name, anim_weight
 2. Ha használsz egy általános flag oszlopot - 'active' - akkor itt a neve legyen.... hmm: 'a_active';
 3. Ha van egy 'insect' táblád és az 'animal' joinolod egy másik táblában - 'creatures' - akkor ott ez legyen a sor azonosító oszlopnév: 'animal_insect_id', csak hogy tud honnan jöttek az adatok.
 4. Utána érdemes használni az 'a_i' patternt a nevekre - 'a_i_count' - mert az még jobb, kevesebb munka jobb áttekinthetőség.
 5. Ha egy adattípus boolean akkor természetes hogy lehet az értéke null.
 6. Teljesen jó ha sor update helyett kitöröljük a régit és egy újat hozunk létre.
 7. Készíts oszlopokat amiket kurvára senki sem kért, - 'animal -> lofasz_size' - majd írj hozzá függvényt hogy a 'lofasz_size'  is mindenképpen bemenő paraméter legyen - mint null - , mert hátha kellhet majd egyszer.
 8. Egy 30 > kevesebb  sorú SQL lekérdezést sokkal nehezebb karbantartani, mint a 20 ezer soros program kódot.
 9. Ha egy lekérdezés egy paraméterre adatot ad vissza, akkor több paraméterre legyen kedves looopolja kliens a queryt.
 10. Ha lekérdezést adatot ad vissza, mehet rá a pipa, majd kidebugolja más úgy is mi a bánat hordódott össze benne.

Most így hirtelen.

lofasz

Mielőtt még valaki indokolatlan "kakofemizmus" -ra gyanakodna, ez a blogbejegyzés arról szól, hogy fáradtan (vagy sem) mi az a változó név ami az embernek elsőnek eszébe jut amikor vmi éppen kódol vagy hasonló kedvteléssel tölti az idejét és kell egy többé kevésbé kilógó és feltűnő név.  Beszéltem már erről másokkal is, érdekesek a szokások van aki a 'cigany'-t használja ( mielőtt még menne a sírás ez a valaki is az) de van aki az xxxx-re esküszik, a nagyja kb az 'myojjektukm/valtozo' whatever környékén mozog. Az enyém a fenti és ez kb. így működik használatban:

function lofasz() {
  var result;
  var d = $.Deferred();
  // Perform async action
  setTimeout(function(){
    // This callback executes when function is done.
    obj = { lofasz: 'nem lofasz'};
    d.resolve( obj );
  }, 5000);

  // Return unchangeable version of deferred.
  return d.promise();
}; 

lofasz().done(function(e){
 console.log( e ); 
}); 

Drága olvasók!

"Mennyire terjed el Magyarországon a koronavírus? Mit lehet tenni, hogy ne kapjam el? Mikor hívjam az orvost? Meddig tart ez a járvány? Mi lesz utána a gazdasággal, a munkahelyekkel?

És egy ilyen járvány kellős közepén miért kér támogatást az Index?

Nem csoda ez a sok kérdés, amely mindannyiunkban megfogalmazódik. Rendkívüli napokat élünk: a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, lezárták a határokat, bezártak az iskolák, óvodák, egyetemek, be kell csukniuk a moziknak, színházaknak, szórakozóhelyeknek, a nyilvános rendezvényeket betiltják.

Ilyen helyzetben rengeteg kérdése van minden egyes olvasónknak és persze nekünk is.

Mi, indexesek minden helyzetben azon vagyunk, hogy a kérdéseinket feltegyük az illetékeseknek, és azokra a legpontosabb, leghitelesebb válaszokat kapjuk a lehető leggyorsabban.

Az olvasottságunk és a visszajelzések alapján sokakban, egyre többekben merülnek fel hasonló kérdések. És továbbra is azon leszünk, hogy ezekre a kérdésekre nálunk találjon mindenki választ.

Csak az olvasóink vannak.

Éppen ezért fordulunk önökhöz, hozzátok támogatásért abban az időszakban, amikor leginkább szükség van arra, hogy lehetőleg minden kérdésünkre választ kapjunk, és ugyanígy, sőt, még jobban folytathassuk.

Dull Szabolcs
főszerkesztő"

és

" Az Index támogatásával nemcsak a független újságírást, de a demokráciát is véded. "

 

Source

[KV] Kiváncsi leszek kik kapnak/vesznek fel hitelt holnaptól

​​​​​​

 • Magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végégi felfüggesztik.
 • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek július 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
 • A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.

Távoktatás reality

Végül is emailben küldik naponta a tanulnivalókat. Ezek ilyen táblázatok indexekkel a könyvek aktuális oldalaira, meg (releváns) linkek a nagyvilágba. Még a testnevelés is így jött: pár youtube linkkel milyen gyakorlatsorokat csináljanak.