tomsolo's blog

Bookmark

div.block .flag-bookmark-node.action-flag a{
    min-height: 1rem;
    min-width: 1rem;
    height: 1rem;
    width: 1rem;
    line-height: 1rem;
    background-size: auto 1rem;
}

BSR - Bűnügyi Statisztikai Rendszer

Nem tudtam, hogy van ilyenünk online, pedig igen, - ez szerepel a Magyar Rendőrség bűnügyi statisztikák linkjén - hogy mennyire használható az már más kérdés.

Maga rendszer nem más, mint vmilyen online excel megjelenítő, és néha nincsenek meg adatok, de pl. meglehet nézni azt is, hogy az elkövetők foglalkozás szerint, adott évben mennyi bűntettet követtek el. Pár ínyencség:
- 2018-ban 3 elkövető is volt aki adatbázis tervező és üzemeltető, 2014-óta viszont egyetlen "Törvényhozó, miniszter, államtikár" sem volt, aki elkövetett volna vmilyen bűncselekményt. Volt viszont tavaly 202db szakács aki más tüzén próbálta sütögetni a pecsenyéjét.

A csibészek.

MY

Arról szintén lehetne vitatkozni érdemes-e belsőségeket enni, de most nem fogunk. Elég tápláló és laktató is és nem mellesleg olcsó (cirka egy tálca csirkéből olyan 300-400 Ft.) Elkészíteni kb pont olyan pofonegyszerű, mint maga recept:

- felkockázott vöröshagyma
- 2-3 csík ^^bacon
- kevés olaj
- my
- fűszerek(őrölt színes bors, kevés majoránna, őrölt kömény, piros parika whatever)
- só a végén

Ha üvegesre pirult a hagyma meg a szalonna, a megmosott, vizesen csepegő my layert szépen elosztjuk a serpenyőben, mehet rá a fűszer is, majd tegyünk rá egy fedőt. Egy rövidebb anime megnézése után fedő levesz, megkavarjuk - ha akarjuk lapáttal darabolunk rajta egy kicsit - finoman megsózzuk és 6-8 percig pirítjuk, míg a leve nagyjából elpárolog. Ezután érdemes még egyszer megsózni egy kicsit. A rizs + főtt zöldborsó kombóval érdemes összehozni, (profik az utóbbit nem is külön főzik hanem a pirítós szakaszban simán a máj mellé öntik.) Másnapi ebédnek is kiváló, mivel azon kaják közé tartozik, amik felmelegítve még finomabbak tudnak lenni.

Autóvásárlás itthon

Az ember messze azt gondolná, hogy új autó vásárlás jóval egyszerűbb, kellemesebb etc. mint a használtak közti guberálás. Hát messze nincs így. (Lásd előbbi bejegyzés).Arról, hogy miért gondolja az ember(idióta) egy idő után, hogy új autót akar venni mégis a használt helyett, arról köteteket lehetne, mesélni nem is ez a célja ennek a bejegyzésnek.

Hanem arról, hogy sikeresen kitenyésztődött egy olyan autókereskedői állatfajta itthon, ami még a sarki abc-be se tudna eladni egy kiló szalonnát. 6 márkakereskedésben jártunk tegnap, tessék még pár idézet:

Málna 4 bé +

Kaptam egyet "kölcsönbe" - sajnos elhangzott a "This board really can replace your PC" - gondoltam lássuk csak akkor.

Egyelőre csak a raspbiant tettem fel rá, az hamar kiderült, hogy a chromium-on nem kell böngészős videókat nézegetni. De VLC-n se. A "smooth 4k 60fps"t - újabb buzzword - max omxplayeren tudom elképzelni felirat nélkül. Legalábbis annak már örültem, hogy ennél nem volt már 1080-nál ""tearing"" - <-- ez egy faék egyszerű videó annak ellenőrzésére, hogy mennyire sok vagy kevés a lelkesedés szoftverhardverfronton ez ügyben.

Netflix

Gyerek rágta a fülemet, hogy szeretne nézni eredeti nyelveken(english, français) filmeket, sorikat esetleg a hozzájuk való feliratokkal(english, français), amolyan nyelv gyakorlás - kamu - címén. Mivel a HBOGO ilyetén szolgáltatása elég gyatra, gondoltam teszünk egy próbát a Netflix-el, 30 napig ingyenes - hehe - na meg így nem kell torrentel baszkalódni meg ilyenek.

Megmondom őszintén sokkal több cuccra számítottam, valamint a filmek jórészéhez vpn is kellene, mert nálunk nem elérhető (pl. Titanic). Egyébként a netflix felületétől nem vagyok elájulva, még az HBO-nál is átláthatalanabb, pedig az is elég fos. Most olyanokat, hogy a feliratok, a letterboxban legyenek - ha már van - már nem is akarok sorolni, de egy normálisabb keresőt is hegeszthettek volna már hozzá. Szerencsére van uNoGS, ebből kiderül, hogy - például - jelenleg 40 db film/Sorozat van fent magyar szinkronnal, és 837 cimhez van magyar felirat - már amennyiben elérhető.

Mindegy így ingyen pont hoz annyit amennyit rá akartam erre a dologra szánni, na meg hát rá is kattant a Stranger Thingsre. Nekem meg jó volt, hogy kivégezzem a Nightflyert, ami meg pont arra volt jó, hogy innentől ha meglátom George R. R. Martin nevét akkor skippelem az adott itemet. :)

Solus 4 - Készítsünk php-t forrásból

A Solus *** által szállított php csomaggal nem voltam meg elégedve, gondoltam készítek egyet. (Ha kihagyok valamit, vagy hülyeséget írok lehet jelezni.) *** Ez nem csak ennek a disztrónak hibája, az előre elkészített dolgokkal sokszor van gond.

Na szóval, nem tetszett, mert hiányoltam belőle pár extensiont illetve csak cgi-ként volt fordítva. Amennyire utána jártam saját php-t forgatni, nem tűnik nagy ördöngössségnek: forrás leszed, hozzávalók leszed, konfig beállít make -> make test -> make install. Ez ennél a disztrónál akkor kb így néz ki(szimplán a terminálba másolva majd enter):

Solus 4 Fortitude - Budgie

Hát nekem egészen bejött ez a disztro. Virtualboxba kerestem valami DE-t, ami nem túl nagy, így találkoztunk. Teljesen jól elvan 3 szállal meg 3 giga rammal, és jó gyorsan bootol. Azt nem mondom, hogy nem kell kicsit után reszelni - guestként azért jobb, ha hagyományosként forgatjuk be a VB additions-t. Mindenesetre kellemes meglepetés.
($ uname -r > 5.0.16-116.current)

Ember a fellegvárban

"A HUP.hu a hazai IT-üzemeltetők fellegvára, melyet naponta több mint 11-12 ezer, havonta pedig 100 ezer IT szakember keres fel. A HUP webes magazinként működik, de legalább annyira közösségi oldal is, ahol a hazai szakemberek cserélnek tapasztalatokat.

Az oldal látogatóinak gerincét az IT-üzemeltetői közösség teszi ki, a látogatók harmada pedig fejlesztők közül érkezik. Kevés olyan hazai szakember van, aki nem szokott megfordulni havonta legalább egyszer az oldalon.

A pozíciókat átlagosan 4-500 szakember tekinti meg. Amennyiben viszont a hirdető 'nem hagyja magára' a hirdetést és kommentek formájában is jelen van, úgy 2-3000 szakembert is be tud vonzani az ajánlat, ugyanis a közösségi aktivitás katalizálja a témát, az ajánlat pedig extra címlapi kiemeléshez jut.

A kommentelést azonban nem csak a magasabb elérés miatt ajánljuk. Az ügyfél személyes jelenléte erősíti a bizalmat egy olyan célcsoportban, amely hagyományosan szűkebb komfortzónával rendelkezik."

src

PÖHÖPÖ2

Folytatva az előzőeket....

A leírtakat közben kipróbáltam több magyar szolgáltatón is (mediacenter, dotroll, nethely etc...) többé kevésbé úgy működött ahogy leírtam. Ami a gyenge pont jelenleg, hogy az első .user.ini beállítás mennyi időtől lesz aktív - tippre vmelyik cache zavar be, de ebből meg annyi van - Somogy megyeisen - mint a rossebb. (Tippre vagy a szerven beállított realpath cache, vagy az opcache fast-cgi cache lehet a bűnös.)

Minden esetre érdemes vmi konstans delayt beállítani:
- amikor létrehozzuk a user könyvtárát (5 perc múlva használható)
- vagy amikor a block.php kitöröl egy pl. ftpn vagy más módszerrel feltuszkolt .user.ini fájlt (Nem engedélyezett fájlt talált a rendszer, a vizsgálat 5 percig is eltarthat) - érdemes átvizsgálni a teljes könyvtár rendszert - szóval ilyenkor kell idő, mivel a már feltöltött .user.ini beállítás figyelembe lett véve.

PÖHÖPÖ

Disclaimer: Lehet, hogy tök fasság - mivel nem igazán sikerül hasonlót lelnem, de azt se hinném, hogy feltaláltam a kereket.

Na szóval, ha ne adj isten manapság phpzni*** kellene, mit tehet az ember ha olyan a projekt, hogy aszondja:
- legyen egy main app ahol a userek fájlokat hozhatnak létre - akár php-t is
- legyen a usereknek saját könyvtáruk projekteknek, miegymás és tudják tesztelni is
- egymás könyvtárába ne lássanak bele, ám a tesztet meg lehessen mutatni

A probléma az hogyan lehet elszeparálni a userek által megírt kódot - a fájlrendszer hozzáférésről van szó.

Gokart

4 óra gokartozás után olyan görcs van a kezemben, alig bírok írni. (Ezt nem gondoltam volna.) Évente max egyszer érdemes tolni, mivel azért elég monoton ez a másodperc farigcsálás. (Ráadásul ua az a pálya.) Szóval F1-es pilóta se szeretnék lenni, de azért jól esett, meg az idő is megvolt szépre.

PR

Szolgáltatásainkat közvetlenül is megrendelheti az ügyféladmin területen.
VAGY
[ Mondja meg Ön mennyit fizetne ]

Nyomtatás böngészőből

Rengeteg féle jó módon meglehetne oldani ezt, persze nem tart ott tudomány még egyik szervezetnél sem, hogy ez így legyen. Most így hirtelen nem is tudom melyiket ekézzem, a Mozillát a javascriptből meghívhatatlan előnézetért vagy Google-t ahol a kontrolpé előnézetért cserébe szoponáré van az oldalszámmal, a fixed elemekkel etc...

Az svg is olyan csodálatos dolog amíg nem akarsz nyomtatni, mert ahhoz hogy a lapmérethez, típushoz(álló, fekvő) skálázódjon, az összes interaktív elemet akkor inline img/svg forrásá kell alakítani, mivel az előnézetekben már nincs resize meg hasonló event csak css móka. Almánál még fosabb a helyzet.