tomsolo blogja

TIL: A Mandela effektus

Akkor beszélünk a címben szereplő effektusról amikor tömegek tévesen hisznek/emlékeznek egy bizonyos dologban/dologra. A nevét Fiona Broome révén kapta, aki egy konferencián - tévesen - Mandela börtönbéli haláláról kezdett el beszélgetni másokkal és több megerősítést is kapott, hogy mások is emlékeznek erre.

Az egyik legismertebb Mandela effektus egyébként a Star Wars-hoz köthető: az emberek előszeretettel idézik a "Luke, I am your father." sort, holott az eredetiben "No, I am your father." volt.

Szívügyem

„Az én programom az lesz, amelyet az ellenzéki együttműködés pártjai közös programként majd elfogadnak, hiszen minden ellenzéki választópolgár képviseletére készülök. Ezért nem hirdettem saját programot, de szívügyeim nekem is vannak.

Ha minden szívügyemet össze szeretném foglalni, akkor elég annyit mondanom, hogy a luxusban élő kiváltságos kevesek Magyarországa helyett a tisztességes sokak Magyarországát képviselem. Egy olyan élhető, európai Magyarországot, amely felismeri végre, hogy a legnagyobb értéke maga az ember.

Támogatom Dobrev Klára szívügyeit!

 

Bankkártyájának adatai a Demokratikus Koalícióhoz nem jutnak el!”

HTML 2021

<div class="
	row
	row-xs-2
	row-md-3
	row-lg-4
	row-xl-5
	row-xxl-6 
	justify-content-xs-start 
	justify-content-xxl-between 
	flex-column-xs-reverse 
	flex-column-xxl-reverse
	align-items-xxl-center 
	gx-xs-1
	gx-md-2
	gx-lg-3
	gx-xxl-5
	order-xs-4
	order-xxl-3
	bg-primary
	text-scondary
	hover-color-black
">  LÓFASZ </div>

ZACH-LIKE

"ZACH-LIKE is a book of behind-the-scenes design documents from Zachtronics. The digital version of ZACH-LIKE contains the full contents of the book, a bunch of terrible games that Zach made before SpaceChem, and some prototypes and early builds of Zachtronics games, both released and... not. "

Teljesen jó kis kontent a TIS-100, SpaceChem, Shenzen IO fejlesztőjétől... van benne játékfejlesztés, meg miegymás.

Sajnos az ingyenes pdf csak steamen elérhető -> linku

Dánia - Finnország - Miért kellett várni?

"„Kemény este volt – fogalmazott a lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány. – Mindannyiunkat emlékeztetett arra, hogy mi a legfontosabb dolog az életben: hogy legyenek értékes kapcsolataink, emberek, akik közel állnak hozzánk, családunk és barátaink.

A tréner hozzátette, nem tudja eléggé dicsérni a játékosait. „Nem is tudnék ennél büszkébb lenni rájuk, akik ennyire aggódnak egymásért. Eldöntötték az öltözőben, hogy addig nem tesznek semmit addig, amíg nem tudjuk, hogy Christian eszméleténél van és stabil az állapota.

 

Source

MPL

Ma fel kellet világosítanom az egyik hajigálójukat, hogy a ↥↥ azt jelenti a dobozon hogy felfelé, nem pedig lefelé. Az oldal fekvés sem váltja ki, bárhogy is forgatja.

Jelszó billentyűzet

A múltkor láttam egy ilyen videót a redditen, ami elsőre hülyeségnek tűnt, de a napokban többször eszembe jutott, hogy talán nem is lenne olyan nagy hülyeség - persze apróbb módosításokkal.

Az egyik ilyen, hogy mi lenne hogyha az eszköz gombjai nem egy betűt írnak le hanem egy teljes szekvenciát - a teljes jelszót. Így lenne mondjuk facebook gomb, gmail gomb whatever... ideális lenne idősek/korlátozott képességűek számára.

Mivel a gombot bárki megnyomhatja ezért kellene még rá pár megoldás ami az illetéktelenek számára korlátozza az eszköz használatát - pl ujjlenyomat olvasóval lehetne bekapcsolni vagy telefonról aktiválni a használat előtt. Nyilván szoftveresen tovább lehetne szofisztikálni - programozható gombok, távmenedzsment, de hardveresen nem kérne sokat - nem is lenne olyan nehéz összerakni, így lényegében egy hordozható jelszómenedzser lenne a vége.

Állattartás

Ma az merült fel bennem, hogy - bármilyen - állat tartásához miért nincs ilyen (szigorú) vizsga amit le kellene tenni ahhoz, hogy bárki egyáltalán tarthasson állatot. Nyilván a hüllők, rovarok, csigák tartásánál alacsonyabb lehet a küszöb - bár valahol sztem nincs különbség egy szomorú varánusz vagy kismacska között - szóval ha másra nem is lenne jó, de ahhoz igen, hogy küzdeni kelljen ezért a jogért, nem pedig csak simán besétálni és elhozni Cirmit az állatkereskedésből. Vagy Nemot, hogy utána kiöntsük 2 hét év múlva a wc-be, mert unjuk cserélni a vizét.

Szóval bürokrácia kellene ide, randa kitöltendő űrlapokkal, bemutatva a helyet, környezetet ahol tartani szeretnénk, tesztlapokkal amiből kitűnik, hogy tisztában vagyunk, hogy az állattartás nem csak youtube-ra, facebookra, instára etc. feltöthető mókábol és kacagásból áll, hanem almozás, etetés, ápolás, oltás, gyógyszerezés, foglalkozás, játék és így tovább... (Ha nagyon szigorú lennék  akkor beugró gyanánt lehet be kellene mutatni egy két évig gondozott és életben maradt növényt. :P)

Lehetnének bizonyos könnyítések, egyszerűsítések kóbor állatok befogadása terén, iletve bizonyos szolgálati feladatokat ellátó állattartás esetén... de szigorítások, kizárások is amennyiben valamelyik rubrikában beírt paraméter megkongatja a vészcsengőt (dán dog panelban pl.) Pontrendszer is lehetne - járdára szaratók előnyben - aki sokat összeszed bukja a jogot.

Aki nagyon akar tartani azt ez úgysem állítja meg - és megfelel - , aki meg segghülye vagy csak divatozna az legalább tisztában lenne valamennyire mit vállal vagy simán elhullana a teszteken.

A mester

A mester viszonylag pontosan érkezett, de végül megjelent. Ott állt az ajtóban maszk nélkül, illedelmesen zsebre tett kézzel, szerszámok meg ilyen világi dolgok nélkül, majd belépett és felmérte a helyet. Borízű hangját néha megtörte ahogy a slájmot fel alá görgette a torkán - kb. az alsó tüdőlebenyek mélységéből - , némi torokreszelés kíséretében.

- Hát, igen gyatra munka ez. Ki csinálta?

Néhány dologhoz szemüveget kellett elővennie - de csak olvasáshoz használja. Így történt, hogy a 35 amper helyett végig 25-ről beszélt. Áttörné a falat a fürdőszobán keresztül, mert ő így szokta. A fázist simán megtalálta, szerszámok nélkül elég volt megfognia a szabadon álló vezetéket, egy simítás hüvelykujjal a kilógó réz végen és már tudta.

Azért nem kis munka ez. De nála van minden, 20%-al olcsóbban mint máshol, másnak.

- Mennyi akkor a vége, mester?

- Na mit gondol?

- Azt gondolom, hogy nem mondta meg.

- Százezer.

- Ez? Ne vicceljen. Egy biztosítékszekrény, meg egy plusz kábelcsatorna?

- Ez az ára. (Mielőtt jött, direkt megkérdezett egy maszekot(sic), az mennyiért csinálná meg.) Na meg mennyi anyag. Kismegszakítók, FI relé, nem olcsók dolgok. Nála jobb áron senki nem csinálja meg és ebben minden benne van, akárkit megkérdezhetek. De most mennie kell - látványos óranézés - mert várják egy másik helyen.

Most egy másik villanyszerelőnk van, aki számlával 50 ezerért megcsinálja.