tomsolo blogja

TB fogászat part 2

Na megvolt az első vizit, egy nagyon kedves, apró fogásznő a doktorom. A vizsgálódás nagy dolgot nem fedezett fel, szerdán kell visszamennem röntgenre. Ha nincs nagy probléma, akkor május elején lesz egy fúrás/tömés kombó meg egy fogkő leszedés. (Indokolt esetben lehet előbb is a kezelés, de ezt majd a röntgen megmondja.)  Lehet kérni extrább tömő anyagot is, de az +15k mert nem támogatja a TB, de ezt akkor érdemes választani ha nagyobb a luk amit be kell tömni. Más különbség - szerinte egyébként nincs/nem lesz a magán vs TB fogászati ellátás közt. Szerdáig akkor spóroltam eddig olyan 10-15k HUF-t a röntgennel együtt.

Netflix/HBO böngésző usercss a feliratokhoz

Hátha vkinek jó lesz.

Ez tesz egy pici körvonalat és/is árnyékot a szövegre, leszedi  a hátteret, a fontméret meg reszponzív az ablak szélességnek megfelelően.

Az HBO-nál jobban eltolja képernyő aljához az eredeti helyett.

A :root-ban elég át írni a változókat, 4k-nál lehet érdemes változtatni a fontméretet (*2|*4).

FF/Chrome alól vagy a Stylus extensiont ajánlom a kezeléshez a Stylish helyett.

Klikku a részletekért.

 

BlitzWolf® BW-PCM2 13,3" portable monitor

BlitzWolf® BW-PCM2 13.3 Inch FHD Type C Portable Monitor

Egész jó cucc, nemrég szereztem be egy ilyet.  Szálcsiszolt, fekete fém ház, sokféle bemenet/táp és van hangszórója(!). Adnak hozzá egy mágneses védő tokszerűséget, ami fektetett állapotban kitámasztóként szolgál (asztalon).   Van hozzá gombelemes távirányító(?) is, bár ennek nem sok értelmét látom ebben a méretben, így nem is használtam még. Ha olyan mobil vagy tablet / notebook tulajdonos vagy ami rendelkezik teljes értékű USB-C kimenettel és támogatja DP_alt technológiát, akkor tudod így is használni ellenkező esetben ott van a betáp + hdmi kombó.

A kijelző képminősége teljesen rendben van, van több féle  mód (game/movie/eco etc) meg ilyen fél HDR is (2048) - ugye nem OLED kijelzőről beszélünk. Ettől függetlenül elég jó kontrasztja van, még ha a max fényereje nem is vmi egetverő (300nits) - vannak notebookok ennél szarabb kijelzővel is. A felülete matt, a felbontása FHD. Mint írtam van hangszórója is, és nem szól rosszul, van rajta fejhallgató kimenet is. Ideális szerelő monitornak vagy plusz moncsinak notebook mellé is (ha technológiák találkoznak elég egyetlen USB-C kábel is).

A betáp lehet sima USB kábel is pl egy raspberrynél, így nem kell hurcolni pluszban a monitor tápját.
Sidenote1: Ha a raspberryre felteszel egy unified remote szervert, akkor a hasonló nevű fullos - ajánlott - appal ki tudod váltani a bill/egért is, így az egész hordoznivaló cucc lesz: 1 táp, 2 kábel, 1 pi meg 1 monitor. meg a telefonod.

A védőtok álló helyzetben is meg tudja tartani, de ekkor 3 szögbe érdemes hajtani előtte. Biztos ami biztos alapon adnak mellé egy állítható szögű műanyag kis dokkolót/tartót, ez stabilabb (de máshoz is jó, pl telefon/tablethez). 

Szóval ajánlott cucc, a banggood spanyol raktárból rendelve 4-5 nap alatt ideért. A csomagolás elég jó, nem egy nájlonacskóba van behajítva. Sajnos a megugrott forint miatt nem olyan jó az ára, mint amikor én vettem, de a BG389c23 kuponnal megáll szállítással 54 ezer körül. (Sidenote2: Jó tanács, a banggood-ot _ne_ használjátok magyar nyelvvel. )

HBO Max

Hát itt van.

 

Őszintén olyan nagy különbség nincs ez meg az HBO GO közt, kínálat szempontból kaptunk külön WB, Cartoon Network, DC, HBO, MAX csatornákat, és ennyi. Lényegében kevés kivételtől eltekintve az eddigi HBO felhozatal felturbózva. A felület kicsit finomabb mint előtte, ez jó is rossz is, pl. eddig láttuk ha egy adott sorozatnak vannak premierre váró részei most meg nem (pl. A farkas gyermekei) de ezt talán javítják majd.

Felirat pozíció továbbra sincs, valamint némelyik eddigi sorozatnak immár nincs magyar felirata - bár lehet ez hogy most frissül még, mert kezdenek megszűnni a lengyel címek :) . Ami szarabb lett az az új feliratfontok imho, browserben segít ha létre hozunk egy user css-t, vmi ilyesmit:

.default.class1.class2 span {
 font-family: Calibri !important; /* font amit akarsz */
 font-weight: 500;        /* betű vastagság */
}

Note: FF alatt teljes képernyőben rossz az indexe a felirat stílus beállításnak szal. ne úgy állítgassátok.

 

Az appot még nem próbáltam.  Az app megy, régebbi cuccokon is. ++

 

Hogy vmi jót is mondjak, a fos, új Matrix helyett érdemesebb a Peacemaker sorit megnézni nagyon vicces, kezdetnek(bár a torrentnek jobb a magyar fordítása, hehe).

Meg végnek is. Mivel nekem nem jön át mitől lenne ez annyival több mint az eddigi. Na jó, olcsóbb valamennyivel így.

TIL: A Mandela effektus

Akkor beszélünk a címben szereplő effektusról amikor tömegek tévesen hisznek/emlékeznek egy bizonyos dologban/dologra. A nevét Fiona Broome révén kapta, aki egy konferencián - tévesen - Mandela börtönbéli haláláról kezdett el beszélgetni másokkal és több megerősítést is kapott, hogy mások is emlékeznek erre.

Az egyik legismertebb Mandela effektus egyébként a Star Wars-hoz köthető: az emberek előszeretettel idézik a "Luke, I am your father." sort, holott az eredetiben "No, I am your father." volt.

Szívügyem

„Az én programom az lesz, amelyet az ellenzéki együttműködés pártjai közös programként majd elfogadnak, hiszen minden ellenzéki választópolgár képviseletére készülök. Ezért nem hirdettem saját programot, de szívügyeim nekem is vannak.

Ha minden szívügyemet össze szeretném foglalni, akkor elég annyit mondanom, hogy a luxusban élő kiváltságos kevesek Magyarországa helyett a tisztességes sokak Magyarországát képviselem. Egy olyan élhető, európai Magyarországot, amely felismeri végre, hogy a legnagyobb értéke maga az ember.

Támogatom Dobrev Klára szívügyeit!

 

Bankkártyájának adatai a Demokratikus Koalícióhoz nem jutnak el!”

HTML 2021

<div class="
	row
	row-xs-2
	row-md-3
	row-lg-4
	row-xl-5
	row-xxl-6 
	justify-content-xs-start 
	justify-content-xxl-between 
	flex-column-xs-reverse 
	flex-column-xxl-reverse
	align-items-xxl-center 
	gx-xs-1
	gx-md-2
	gx-lg-3
	gx-xxl-5
	order-xs-4
	order-xxl-3
	bg-primary
	text-scondary
	hover-color-black
"> LÓFASZ </div>