tomsolo blogja

Screen log

Ezeket láttam vagy próbáltam mostanában:

 •  Twisted Metal (HBOMax)
  A régi psx-es játék feldolgozása (ha vki emlékszik még rá). Olcsó, laza, humoros  MadMax hangulat, de teljesen nézhető, végre egy néger főszereplős sori amiben kb 0 négerkedés van.
   
 • Black Bird (AppleTv+)
  Érdekes megtörtént sztori a sorozatgyilkos(?) Larry Hall-ról.
   
 • Silo (AppleTv+)
  Egész jó kis utópisztikus bunker sori.
   
 • Boys (Prime)
  Szuperhősös sori, kicsit más megközelítéssel. Kb. mindent kifiguráznak benne.
   
 • The Expanse (Prime)
  Kellemes sci-fi sori, az tetszett benne, hogy egy csomó dolgot egész reálisan kezelnek benne, nyilván a fiction rész többnyire marhaság, de attól még nézhető.

   
 • Avatar 2, Secret Invasion, Ahsoka (Disney)
  Nem bírtam végig nézni. A sorikat kb egy rész után feladtam.

Apple TV+

Frissebb LG OLED tv-khez van most 3 hónap ingyenes akció, nosza tegyünk vele egy próbát.

Benyomások:

- az apple tv-s apple id, nem igazi apple id - vagy mi a rák, de az apple tv accounttal ami apple id, baszik beengedni az apple id-n

- reklám ajánlók az epizódok, filmek előtt (!?)

- fizetős tartalmak (egyszerre monthly streaming és videótéka) wtf

- családi megosztás csak az iOS alatt - heőá ?!

- epizódnál nem vált át a következőre, vagy mi van

- nagy kedvencem a 4 féle kategória választó: Gyerek, Nem fikciós, Doku meg fasz tudja mi Vígjáték

- 2 féle felirat méret

- nem nagy a kínálat, a húzó címek meg nem hagytak bennem mély nyomot pl. Foundation/Invasion.
Utóbbi kb egy középszar scifi, előbbi meg értelmezhetetlen számomra a genderswapping és társai miatt (klón császár bazge). Egyébként a teljes kínálat elfér 2 A4-es lapon, és sztem nem túl  acélos.

- a minőség sztem egész jó, az apple originals tartalmaknál van egyfajta kényszeres polírozottság, ez egy idő után elkezdett zavarni

- Silo nem volt rossz, meg Black Bird is jó

Konklúzió: pénzt nem ér, ingyen egy élménynek jó.

ProgGPT

- Jó napot, hát te mire használod a ChatGPT-t?

- Á semmire. Na jó, most éppen arra hogy írjon nekem egy regex kifejezést, ami validál tetszőleges karakterláncot 8-20 hosszúság között.

- Hát ez nagyon jól hangzik! Működik?

- Mint kés a vajban!

- További jó fejlesztést!

Népszámlálás 2022 online

Nem mondom, hogy zökkenőmentesen indult, nem kaptam kódot, ezért igényelnem kellett.  Az azonosításhoz a KAÜt használja - utána külön kér egy mail címet (gondolom nincs benne a tokenbe). Itt ügyelni kell arra, ugyanazt az emailt adjuk meg, mint amivel az ügyfélkapun regisztrálva vagyunk különben várhajuk a kódot.

A formon egyedül a konyhás kérdésben láttam hibát - hiányzó input mező -, na meg pár helyen elég idegesítő a kitöltés, pl. ha sokan laknak egy helyen akkor mindenkinek minden adatát tudni kell. Ettől függetlenül elég hamar végeztem (kb 8 perc), utána le lehet tölteni az igazoló lapot, meg a kivonatot ha vegzál érte a hatóság.

IT fejvadász mindennapok

- Jó napot, állást kínálok, érdekli?

- Yep.

- Nemzetközi, energetikával foglalkozó cég... Mi a bér igénye?

- Mit tudom én. Legyen mondjuk X.

- Hmm... beírok akkor inkább 1.5 * X-et jó?

- Jó.

- Beírtam, akkor majd jelentkezem a jövő héten.

TB fogászat part 3

Március végén gondoltam kipróbálom a TB fogászatot, áprilisban volt az első vizit, abban maradtunk hogy május közepe fele lehet leghamarabb a beavatkozás/ellátás amennyiben szükséges. Az első vizit nem igazán tudott sokat megállapítani egy időszerű fogkő eltávolítást leszámítva, semelyik fogam nem reagált semmilyen tesztre, na de majd a röntgen megmondja, ha kiértékelik majd hívnak.

Ami tudni kell, hogy ahova mentem az egy olyan fogásznak a rendelője, aki külön tart fent egyet a TB ellátásra és van egy másik saját ami az Ő magánrendelője és itt szokott elvégezni minden olyan beavatkozást ami nem fér bele a TB ellátásba vagy szimplán magán praxist folytat. Az első rendelőbe nem Ő dolgozik, hanem kiadja másnak/másoknak.

Május elején csörög a telefon, hogy hát megnézték a röntgent __és__mintha__úgy__nézne__ki__  az egyik gyökér kezelt fog végén lenne egy elváltozás, ezt érdemes lenne kezelni viszont ez már nem fér bele a TB-be mert gépi gyökértömést kell hozzá csinálni ezt majd a fő-fő doktornő csinálja, Ő majd mindent elmond. Kaptam hozzá időpontot, amit egyszer én (haláleset miatt ), egyszer Ő (külföldi utazás miatt) módosított. Na de, tegnap  sikerült a találka, ami nem várt eredményeket hozott.

TB fogászat part 2

Na megvolt az első vizit, egy nagyon kedves, apró fogásznő a doktorom. A vizsgálódás nagy dolgot nem fedezett fel, szerdán kell visszamennem röntgenre. Ha nincs nagy probléma, akkor május elején lesz egy fúrás/tömés kombó meg egy fogkő leszedés. (Indokolt esetben lehet előbb is a kezelés, de ezt majd a röntgen megmondja.)  Lehet kérni extrább tömő anyagot is, de az +15k mert nem támogatja a TB, de ezt akkor érdemes választani ha nagyobb a luk amit be kell tömni. Más különbség - szerinte egyébként nincs/nem lesz a magán vs TB fogászati ellátás közt. Szerdáig akkor spóroltam eddig olyan 10-15k HUF-t a röntgennel együtt.

Netflix/HBO böngésző usercss a feliratokhoz

Hátha vkinek jó lesz.

Ez tesz egy pici körvonalat és/is árnyékot a szövegre, leszedi  a hátteret, a fontméret meg reszponzív az ablak szélességnek megfelelően.

Az HBO-nál jobban eltolja képernyő aljához az eredeti helyett.

A :root-ban elég át írni a változókat, 4k-nál lehet érdemes változtatni a fontméretet (*2|*4).

FF/Chrome alól vagy a Stylus extensiont ajánlom a kezeléshez a Stylish helyett.

Klikku a részletekért.

 

BlitzWolf® BW-PCM2 13,3" portable monitor

BlitzWolf® BW-PCM2 13.3 Inch FHD Type C Portable Monitor

Egész jó cucc, nemrég szereztem be egy ilyet.  Szálcsiszolt, fekete fém ház, sokféle bemenet/táp és van hangszórója(!). Adnak hozzá egy mágneses védő tokszerűséget, ami fektetett állapotban kitámasztóként szolgál (asztalon).   Van hozzá gombelemes távirányító(?) is, bár ennek nem sok értelmét látom ebben a méretben, így nem is használtam még. Ha olyan mobil vagy tablet / notebook tulajdonos vagy ami rendelkezik teljes értékű USB-C kimenettel és támogatja DP_alt technológiát, akkor tudod így is használni ellenkező esetben ott van a betáp + hdmi kombó.

A kijelző képminősége teljesen rendben van, van több féle  mód (game/movie/eco etc) meg ilyen fél HDR is (2048) - ugye nem OLED kijelzőről beszélünk. Ettől függetlenül elég jó kontrasztja van, még ha a max fényereje nem is vmi egetverő (300nits) - vannak notebookok ennél szarabb kijelzővel is. A felülete matt, a felbontása FHD. Mint írtam van hangszórója is, és nem szól rosszul, van rajta fejhallgató kimenet is. Ideális szerelő monitornak vagy plusz moncsinak notebook mellé is (ha technológiák találkoznak elég egyetlen USB-C kábel is).

A betáp lehet sima USB kábel is pl egy raspberrynél, így nem kell hurcolni pluszban a monitor tápját.
Sidenote1: Ha a raspberryre felteszel egy unified remote szervert, akkor a hasonló nevű fullos - ajánlott - appal ki tudod váltani a bill/egért is, így az egész hordoznivaló cucc lesz: 1 táp, 2 kábel, 1 pi meg 1 monitor. meg a telefonod.

A védőtok álló helyzetben is meg tudja tartani, de ekkor 3 szögbe érdemes hajtani előtte. Biztos ami biztos alapon adnak mellé egy állítható szögű műanyag kis dokkolót/tartót, ez stabilabb (de máshoz is jó, pl telefon/tablethez). 

Szóval ajánlott cucc, a banggood spanyol raktárból rendelve 4-5 nap alatt ideért. A csomagolás elég jó, nem egy nájlonacskóba van behajítva. Sajnos a megugrott forint miatt nem olyan jó az ára, mint amikor én vettem, de a BG389c23 kuponnal megáll szállítással 54 ezer körül. (Sidenote2: Jó tanács, a banggood-ot _ne_ használjátok magyar nyelvvel. )

HBO Max

Hát itt van.

 

Őszintén olyan nagy különbség nincs ez meg az HBO GO közt, kínálat szempontból kaptunk külön WB, Cartoon Network, DC, HBO, MAX csatornákat, és ennyi. Lényegében kevés kivételtől eltekintve az eddigi HBO felhozatal felturbózva. A felület kicsit finomabb mint előtte, ez jó is rossz is, pl. eddig láttuk ha egy adott sorozatnak vannak premierre váró részei most meg nem (pl. A farkas gyermekei) de ezt talán javítják majd.

Felirat pozíció továbbra sincs, valamint némelyik eddigi sorozatnak immár nincs magyar felirata - bár lehet ez hogy most frissül még, mert kezdenek megszűnni a lengyel címek :) . Ami szarabb lett az az új feliratfontok imho, browserben segít ha létre hozunk egy user css-t, vmi ilyesmit:

.default.class1.class2 span {
 font-family: Calibri !important; /* font amit akarsz */
 font-weight: 500;        /* betű vastagság */
}

Note: FF alatt teljes képernyőben rossz az indexe a felirat stílus beállításnak szal. ne úgy állítgassátok.

 

Az appot még nem próbáltam.  Az app megy, régebbi cuccokon is. ++

 

Hogy vmi jót is mondjak, a fos, új Matrix helyett érdemesebb a Peacemaker sorit megnézni nagyon vicces, kezdetnek(bár a torrentnek jobb a magyar fordítása, hehe).

Meg végnek is. Mivel nekem nem jön át mitől lenne ez annyival több mint az eddigi. Na jó, olcsóbb valamennyivel így.