Zahy blogja

12.1-RELEASE elérhető

Hivatalos hírt nem láttam, de a freebsd-update szerver most már reagál; az egész hosszú hétvégén nem volt erre hajlandó. :-) Egy VM-ben elindult a frissítés. Folyamatosan tölti a peccseket, az RC2-höz képest jelenleg 2593 db-ot. Van esély rá, hogy mire kijön a hivatalos értesítés, addigra tán készen is lesz.

Jav.

Immár hivatalosan is megjelent. Kikerült a freebsd.org oldalra. freebsd.org 12.1R announce

Telefon/tablet külső kijelző

Egy ideje foglakoztat a dolog. És igaz ugyan, hogy a különböző vezetéknélküli megoldások egyre elterjedtebbek, de én mégis a drótos irányban kerestem a megoldást. (Már az első okosabb telefonom - SGS2 - is rendelkezett MHL átalakítóval és szerettem is használni.)
Sokáig keresgéltem, aztán megtaláltam: van egy DisplayLink-nek nevezett technológia. Kell egy Displaylink Presenter nevű app az androidos eszközre, egy ilyen chipet tartalmazó kütyü, és onnantól megy a dolog. Sajnos e-bayen horror áron kapható a legtöbb ilyen spéci chipet tartalmazó ketyere (és még a szállítás is rátesz egy lapáttal), de szerencsére Aliexpressen minden megtalálható olcsóbban. Ez is, így kicsit több, mint 2 hét és 4000 ft után ma este kézbekaptam. Az első kisérletek nem vezettek sikerre: a telefon nem ismerte fel, a tablet igen, de - noha a TV észlelte, hogy valami van - a kép csak nem akart megjelenni. (Sajnos a kütyü a hangot deklaráltan nem viszi át. Illetve van olyan verziója, ami igen, de ez a doboz nem.) Miután meguntam, megpróbáltam a laptoppal is, ugyanez. Aztán végül kiderült a turpisság:

FreeBSD 12.1-BETA3-ra frissítés félhalott gépen

Mint jeleztem, korábban (beta1-nél) valami elhasalt az egyik gépemen a frissítés során. Eredményeként a rendszer néhány helyen már 12.1-B1-nek hitte magát, máshol még 12.0-nak, valamint majdnem a teljes grafikus környezet működött, de pl. a LibreOffice, vagy a karakteres(!) OpenSSH-kliens valami libhiány miatt már nem futott. Ezért a féligfrissült eszközön vártam egy kicsit a frissítéssel, és csak most kezdtem el továbblépni. Pénteken lefutott egy B1-ről B2-re frissítés VM-ben (azért nem Beta3, mert nem láttam, hogy már készen van), majd mivel látszólag minden OK, ma nekiveselkedtem ennek a félhalott gépnek.

Mediawiki syntax

Nézegetem a $subj-t, és az istennek se találom a következőt:


# sorszámozott lista
## lista listája, egy szinttel mélyebb
## újabb elem (a 2.)
## (ez meg a 3.)
# visszatérünk az eredeti szintre
# lista harmadik eleme
# lista negyedik eleme

Fenti kimenete az lesz, hogy


1. sorszámozott lista
   1. lista listája, egy szinttel mélyebb
   2. újabb elem (a 2.)
   3. (ez meg a 3.)
2. visszatérünk az eredeti szintre
3. lista harmadik eleme
4. lista negyedik eleme

No de mi a fenét kell csinálni ahhoz, hogy a lista-listája "normálisan" nézzen ki, azaz 1.1, 1.2, 1.3 tipusú legyen a "cimkéje" - azaz ilyen:


1. sorszámozott lista
   1.1 lista listája, egy szinttel mélyebb
   1.2 újabb elem (a 2.)
   1.3 (ez meg a 3.)
2. visszatérünk az eredeti szintre
3. lista harmadik eleme
4. lista negyedik eleme