Zahy blogja

FreeBSD-14.0-RC2

Megérkezett.

Estefelé próbáltam, akkor még nem ment a freebsd-update. De kora reggel már probléma nélkül. Sok újdonság nincs - RC2-nél már nem is nagyon kellene -, pár javítás mellett ZFS-2.2, OpenSSL és OpenSSH verziófrissítések a fontosabb változások ebben a kiadási előzetesben.

A végleges 14.0-RELEASE-hez szépen lassan készül a release notes.

FreeBSD-14.0-RC1

Hivatalos bejelentés itt.

Miután a múlt hét végén megérkezett a BETA5, mostanra az RC1 is elkészült. A múlt heti frissítés lényege volt, hogy végre megjavult a freebsd-update bug (ami  miatt korábbi 13-s verzióról a frissítés hibára futott). A mostaniban értelemszerűen csökkentek a hibajavítással kapcsolatos dolgok, gyakorlatilag az iwlwifi driver frissítése, és egy swappinggel kapcsolatos hibajavítást említettek. (Nincs megemlítve, de a múlt heti security patchek is bekerültek.)

A jövőre nézve: egy RC2 biztosan lesz, - ebben várhatóan egy OpenZFS-es adatkorrupciós hiba javítása, valamint teljes OpenZFS 2.2 verziófrissítés várható. Szükség esetén még jöhet RC3 is.

A netbookon amúgy a frissítés fájdalommentesen, és viszonylag gyorsan lefutott, a gép nem meglepő módon stabilan működött a frissítés közben és azóta is.

FreeBSD 14.0-BETA1-BETA2

Némi késéssel, de megejtettem elindítottam az első gépen (szokás szerint a netbookon (*) ) a frissítést. Mivel ez a  gép főleg CPU-ban gyenge, ezért a kezdeti molyolás több, mint másfél óra volt, és csak az után kezdett bele a majdnem 55 ezer frissítés letöltésének. Ezt követi a peccsek aplikálása - ez is megy már több, mint 1 órája, de ezt már évek (release-ek) óta nem szoktam végigvárni, hanem hagyom, hogy éjszaka megcsinálja - most is ez lesz.
 

A torz mp3

A nejem telefonja tegnap dél körül meghülyült: az egyik hangfájlja (duma1, hosszú csend, duma2, hosszú csend) "elkezdett" "duma2"-nél torzítani. A szöveg totálisan érthetetlen, ami mondjuk egy hallgatásos nyelvgyakorlásnál nem előny. Más baja amúgy nem látszik, sem ennek a fájlnak az elején, sem egyéb anyagokban nem tapasztaltunk semmi szokatlant.