BehringerZoltan blogja

Érdi Tamás zongoraestje

Érdi Tamás Liszt Ferenc - díjas zongoraművész Március 15-ei ünnepi, online koncertje a Zeneakadémia nagyterméből

Műsor:
Chopin: cisz-moll impromptu, op. 66 („Fantaisie-impromptu”)
Chopin: Desz-dúr prelűd, op. 28/15
Chopin: Asz-dúr keringő, op. 69/1
Chopin: h-moll keringő, op. 69/2
Chopin: e-moll keringő, op. posth.
Chopin: 1. (g-moll) ballada, op. 23
Chopin: c-moll noktürn, op. posth.
Chopin: Andante spianato és nagy polonéz, op. 22
Chopin: cisz-moll noktürn, op. posth.
Chopin: 6. (Asz-dúr) polonéz, op. 53

https://www.youtube.com/watch?v=fqcIHeOnKrw

Liszt Ferenc Kamarazenekar ingyenes online koncert ma, pénteken 20:15

Ha érdekel valakit, akkor az alábbi lesz a  műsor:

Bach: A-dúr zongoraverseny, BWV 1055
Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 43
Vivaldi: g-moll concerto két csellóra, RV 531
Bach: f-moll zongoraverseny, BWV 1056
Kuszevickij: fisz-moll nagybőgőverseny, op. 3 (2., 3. tétel)

Ez itt a kérdés – Magyarország kirablásának megszervezése (2020. november 26.)

Szeretném felhívni a figyelmet dr. Borvendég Zsuzsanna történész nevével fémjelzett kutatásra, ami egy ideológiai és politikai rendszereken és háborúkon keresztül átívelő gazdasági hálózat által elkövetett bűntettek feltárására irányul. Ezen történések feltárása és megértése alapvetően helyezi más kontextusba az általában ismert történelmet, elsősorban - de nem kizárólagosan -  magyar vonatkozásban kb. az első világháborútól kezdve napjainkig.  

Perzsa piano

Először is ez nem egy hangszer. Ez a tradicionális iráni zene zongorán való megszólaltatása, a keleti hangzás és a nyugati hangszer egzotikus elegye, ami olyan romantikus darabokat jegyez, mint az alábbiak:

Javad Maroufi - olyasmi lehet [sajnos már nem él] ő az irániaknak, mint nekünk Kodály Zoltán.

J.Maroufi: Golden Dreams (khabhaye talaee)
Ez talán a legismertebb és legnépszerűbb darabja. Számtalan variációban létezik. Ez valahogy jellemző másik nagyon népszerű darabjára a Jilara is. Minden zongorista hozzátesz, elvesz, a saját ízlésére formálja, csak a magja marad meg. Gyakorta az elején nyomják bevezetésként a saját improvizációjukat, és utána eljátsszák a darabot, de van amikor az egészet átköltik. Anno az egyik tanítványától megpróbáltam elkunyizni a kottát, akkor még nem volt fellelhető a neten, aki csak annyit válaszolt, h nincs kotta, szívből jön :)
Igaz. És ez nem olyan zene mint a techno vagy a rock, h beleüvölt a füledbe, és kénytelen megadod/átadod neki magad. Ez nem így működik. Le kell csendesíteni magad, ki kell tisztítani az elméd, egyfajta meditatív állapotban tudod jól befogadni. De persze nem valami nagy hókusz-pókusz ez, könnyen kivitelezhető. De ezzel együtt, talán Maroufi zenéje tekinthető a legfajsúlyosabbnak, de maga műfaj azért könnyedebb hangvételűnek, de mégis elegánsnak és jellegzetesnek értékelhető.

Giro d'Italia rajt Budapesten + két szakasz Magyarországon 2020-ban.

Wow!
Ez komoly?
Az!
Hihetetlen!

Mondjuk nekem van ellenérzésem az ilyen külföldi rajttal meg szakaszokkal kapcsolatban, de annak nagyon örülök h Budapesten ilyen eseményre fog sor kerülni és itt lesz a kerékpársport élmezőnye. Egy ilyen verseny minden képzeletet felülmúló felhajtással jár! Kb a F1-el összemérhető lehet. Közvetítő helikopterek, külföldi tv társaságok, tódulni fognak ide minden felől. Arról már nem is szólva, h micsoda impulzust jelent a magyar [kerékpár]sportnak!

Az első sajtótájékoztató: valóság a Giro d’Italia rajtja Budapesten!

Enigma variációk

Először rögtön elnézést kéréssel kezdeném azok felé akik esetleg valamiféle titkosítással kapcsolatos dolgot reméltek a cím mögött. Még csak nem is rejtélyekről lesz szó – hanem egészen másról: zenei azonosságokról.

Konkrétan arról a jelenségről, h jellemzően a populáris kultúrában úgy válik ismerté, népszerűvé egy-egy zenemű, h a közönség - vagy inkább a fogyasztók - előtt mélyen elhallgatásra kerül, h a mű alapja egy másik zenemű, jellemzően komolyzenei darab. De ez nem kizárólagos össze-vissza történnek a másolások.

Akkor kezdjük is a címadóval!

Súlyos bringás baleset

Szerencsére nem velem történt. Pár perccel az események megtörténte után érhettem helyszínre.
Előzmény: én éppen az új fejlesztéseket próbáltam ki a bringámon a szokásos edzőkörön a Hármashatárhegyen. Lefele gurulva leelőztem egy montis fickót. Ő terepen az út melletti ösvényen gurult, én a betonon. Azért figyeltem fel rá, mert egy helyen elfogy neki az ösvény, és kénytelen kihömöpörödni egy kis szakaszon a betonra, és azt méregettem h ki fog vajh' jönni elém, vagy sem - de aztán bőven előbb értem oda, nem kereszteztük egymás útját. Kicsit lejjebb a Fenyőgyöngyénél megálltam a kútnál vizet tölteni a kulacsomba és ellenőrizni az új tárcsafék csavarjait mégegyszer mielőtt a komolyabb forgalomba kerülök vele a lefele úton. Kb 5 percet szüttyögtem. Aztán irány lefele.