BehringerZoltan blogja

Perzsa piano

Először is ez nem egy hangszer. Ez a tradicionális iráni zene zongorán való megszólaltatása, a keleti hangzás és a nyugati hangszer egzotikus elegye, ami olyan romantikus darabokat jegyez, mint az alábbiak:

Javad Maroufi - olyasmi lehet [sajnos már nem él] ő az irániaknak, mint nekünk Kodály Zoltán.

J.Maroufi: Golden Dreams (khabhaye talaee)
Ez talán a legismertebb és legnépszerűbb darabja. Számtalan variációban létezik. Ez valahogy jellemző másik nagyon népszerű darabjára a Jilara is. Minden zongorista hozzátesz, elvesz, a saját ízlésére formálja, csak a magja marad meg. Gyakorta az elején nyomják bevezetésként a saját improvizációjukat, és utána eljátsszák a darabot, de van amikor az egészet átköltik. Anno az egyik tanítványától megpróbáltam elkunyizni a kottát, akkor még nem volt fellelhető a neten, aki csak annyit válaszolt, h nincs kotta, szívből jön :)
Igaz. És ez nem olyan zene mint a techno vagy a rock, h beleüvölt a füledbe, és kénytelen megadod/átadod neki magad. Ez nem így működik. Le kell csendesíteni magad, ki kell tisztítani az elméd, egyfajta meditatív állapotban tudod jól befogadni. De persze nem valami nagy hókusz-pókusz ez, könnyen kivitelezhető. De ezzel együtt, talán Maroufi zenéje tekinthető a legfajsúlyosabbnak, de maga műfaj azért könnyedebb hangvételűnek, de mégis elegánsnak és jellegzetesnek értékelhető.

Giro d'Italia rajt Budapesten + két szakasz Magyarországon 2020-ban.

Wow!
Ez komoly?
Az!
Hihetetlen!

Mondjuk nekem van ellenérzésem az ilyen külföldi rajttal meg szakaszokkal kapcsolatban, de annak nagyon örülök h Budapesten ilyen eseményre fog sor kerülni és itt lesz a kerékpársport élmezőnye. Egy ilyen verseny minden képzeletet felülmúló felhajtással jár! Kb a F1-el összemérhető lehet. Közvetítő helikopterek, külföldi tv társaságok, tódulni fognak ide minden felől. Arról már nem is szólva, h micsoda impulzust jelent a magyar [kerékpár]sportnak!

Az első sajtótájékoztató: valóság a Giro d’Italia rajtja Budapesten!

Enigma variációk

Először rögtön elnézést kéréssel kezdeném azok felé akik esetleg valamiféle titkosítással kapcsolatos dolgot reméltek a cím mögött. Még csak nem is rejtélyekről lesz szó – hanem egészen másról: zenei azonosságokról.

Konkrétan arról a jelenségről, h jellemzően a populáris kultúrában úgy válik ismerté, népszerűvé egy-egy zenemű, h a közönség - vagy inkább a fogyasztók - előtt mélyen elhallgatásra kerül, h a mű alapja egy másik zenemű, jellemzően komolyzenei darab. De ez nem kizárólagos össze-vissza történnek a másolások.

Akkor kezdjük is a címadóval!

Súlyos bringás baleset

Szerencsére nem velem történt. Pár perccel az események megtörténte után érhettem helyszínre.
Előzmény: én éppen az új fejlesztéseket próbáltam ki a bringámon a szokásos edzőkörön a Hármashatárhegyen. Lefele gurulva leelőztem egy montis fickót. Ő terepen az út melletti ösvényen gurult, én a betonon. Azért figyeltem fel rá, mert egy helyen elfogy neki az ösvény, és kénytelen kihömöpörödni egy kis szakaszon a betonra, és azt méregettem h ki fog vajh' jönni elém, vagy sem - de aztán bőven előbb értem oda, nem kereszteztük egymás útját. Kicsit lejjebb a Fenyőgyöngyénél megálltam a kútnál vizet tölteni a kulacsomba és ellenőrizni az új tárcsafék csavarjait mégegyszer mielőtt a komolyabb forgalomba kerülök vele a lefele úton. Kb 5 percet szüttyögtem. Aztán irány lefele.

Katinka for President!

Eszméletlen ez a csaj! Nekimegy fejjel a falnak. Pedig a józan ész azt mondja, h ezt most nem lehet áttörni. Olimpia, 2017 -ben világbajnokság Budapesten. Képtelenség, h lefejezzék az úszószövetséget. Pedig itt nincs más, ebből nem lehet már máshogy kijönni, már nem lehet megreformálni úgy a dolgot, h Gyárfás azért maradjon.
Persze nem akarok úgy tenni mint aki bennfentes infókkal rendelkezik. Semmilyen infókkal nem rendelkezem, csak vakon hiszek Katinkának. Illetve ez a Gyárfás totálisan visszataszító számomra. Ahogy rémlik az Úszószövetségnél valahogy mindig kétes alakok voltak vezető pozícióban. Kész rejtély, h minek köszönhetjük éppen ebben a sportban a kimagasló eredményeket.
Tulképp már abból is lehetett sejteni a viszonyokat, h Katinka valahogy külön készült a versenyekre a férje segítségével és elég homályos, h mennyire volt beleszólása a szövetségnek pl. az edzéstervébe. Mintha csak konzultációs formában kérték volna ki Kiss véleményét és az egész csak formalitás lenne. Nem tudom. Mindenesetre hallom és olvasom amit Kiss, Gyárfás nyilatkoznak - és az bűzlik messziről.

order unsuccessful [megoldva]

...avagy hogy legyünk ping-pong labdák a webáruház és a bank között.

Tehát, mivel szuper kedvezmények vannak a bringaboltokban ilyenkor, arra jutottam, h mégiscsak veszek egy új versenybringát tárcsafékkel. Igaz Angliából, de egy olyan boltból, ahonnan a jelenlegi bringámat is vettem még tavaly. Korrektek, gyorsak voltak - teljes a bizalom feléjük.
Egy szó, mint száz - a lényeg, hogy a kattingatás végén hibaüzenet: unsuccessful. Keresek egy mail címet hozzájuk h most mi van? Erre azt válaszolják, h az ékezetes karakterek miatt volt hiba, most javította és próbáljam újból. Mondom oké, de a pénzt meg levonták. Erre küld egy képernyőképet a rendszerükről, ahol az van, hogy error meg canceled, és erősen állítja, h nem kapták meg a pénzt. Na jó, akkor bevágtatok a bankomhoz. Némi telefonálgatás után közli ügyintéző, h az adott időpontban az angol cég felé sikeres volt a tranzakció. Próbáljam tisztázni velük, és ha nem jutok dűlőre, akkor van a bank weboldalán reklamáció bejelentése, és ott akkor képernyőképekkel stb tegyek bejelentést. Újabb mailes kör: követeljem a banktól a pénzt. Meg hogy - na ezen már tényleg felbasztam magam - azt mondja a webáruházas csóka, h a a bank renoméja.... Baszki, a tetves rendszerük nem boldogul el egy á betűvel, akkor jobb lenne ha a saját bizniszének a renoméja miatt aggódna!
Irány a bank weboldal reklamálni: sajnáljuk jelenleg nem elérhető a szolgáltatás. Most írtam nekik e-mailt. Várom a csodát.
Lehet h holnapra magától visszaíródik a pénz a számlámra? Valahol elakadt útközben és kell egy nap míg visszatalál?
Tanulság - az nincs ..illetve majd megmondjátok ti..

Chaos Transmission libCurl

Kályhától: Azt vettem észre, h a http://www.cyclingtorrents.nl oldalról nem mennek a torrentek a routeren. Még furcsább volt, h a mögötte lévő gépeken viszont igen. Gondoltam ez valami tűzfal dolog lesz. Kinyitottam az 51413-t, ugyanis a webes felületen erre nyöszörgött port is closed. Hát ez nem hatotta meg. Próbálom kívülről csekkolni http://canyouseeme.org oldalon, de az sem látja. Ekkor feltűnt, h tulképp nem egyezik az ip4 a pppoe-n, és ahogy kívülről látszom (100.82.0.59 vs. 94.21.73.14) Ez most mi? NAT -olva vagyok a Diginél?
Közben elindult a ipv6. Remek gondoltam, majd ez mindent megold. Némi küzdéssel megkapja a laptop is az ip6 címet. Hurrá tök jó! Torrent probléma maradt.
Végül találtam egy bejegyzést 2014.jan -ból https://forum.transmissionbt.com/viewtopic.php?t=15568, ahol a libcurl downgrade oldotta meg a problémát. ( https://github.com/gwlim/openwrt_wr1043nd/raw/master/bin/ar71xx/package… )
És lássatok csodát most megy a torrent is!

Manóba, erről lemaradtam :( [!60KB-os kép]

Kedvenc zongoristám itt volt ma ..azaz..tegnap Bp-en.
https://www.mupa.hu/program/concerto-budapest-2015-11-25_19-30-bbnh
Itt a próba ízelítőnek: https://www.youtube.com/watch?v=1TOThTUBRCI
Ráadásul Rachmaninov 3. zongoraversenyét játszották. Ez _A_ Zongoraverseny. Abszolút kedvenc darab, tele energiával, felturbózott érzelmekkel. Aki látta a Ragyogj c. filmet http://www.imdb.com/title/tt0117631/ az - ha máshonnan nem - onnan is ismerheti.
Régebben mindig követtem merre fele játszik Lisitsa, egyszer még a varsói koncertjére is vettem jegyet, h láthassam élőben, de aztán meló miatt nem tudtam elutazni. Most meg itt volt.
Bahhh, manóba! :-(
Márciusban lesz Bécsben.

VW etika

Egy szép napon Téged, mint a vállalathoz erősen kötődő és többszörösen elkötelezett munkavállalót hívatnak a főnök irodájába, ahol aztán óvatos határozottsággal értésedre adják, h olyan szoftver elkészítését várják tőled, ami nyilvánvaló csalást valósít meg. Becsapja a hatóságokat, a vásárlókat továbbá feltehetően bűncselekményt is megvalósít. A főnököd emlékeztet, h a vállalat milyen jelentős juttatásokban részesített, több más közt pl. költött a továbbképzésedre, amiknek árát a munkaviszonyod bizonyos körülmények szerinti megszűnésekor akár vissza is követelheti.

TdH

Tour de Hongrie

Ma volt az utsó szakasz, befutó Budapesten a Várkert bazárban. Előtte még tettek néhány kört a várban.

Én még sosem láttam ezelőtt bringás versenyt élőben, de gyanítom, h ez a verseny nem "szokványos" verseny lehet, értem ezalatt, hogy a szervezettség, a felhajtás igazán lenyűgöző volt. Igazából csak most szembesültem azzal, hogy micsoda összehangolt meló van abban, h végigvigyék a mezőnyt napokon és sok száz km-en keresztül biztonságban. Oké, nyilván azt mindenki gondolja, h majd le kell zárni ideiglenesen az utakat, de ez nem csak annyi h szólnak rádión kovácskettőnek, hogy akkor most tegye ki a kordont, hanem több tucat rendőrautó és motor jelenik meg vagy 20 perccel a mezőny előtt, villámgyorsan leparancsolnak mindenkit az útból, lezárják a bekötő utakat, aztán megjelennek az útbiztosító motorosok, akiknek az [is] a szerepük, h az útakadályokra síppal meg zászlóval felhívják a versenyzők figyelmét. Elfoglalják a helyüket - valószínűleg nincs arra terv, h melyik hol fog állni, hanem ott rögtönöznek az útviszonyoknak megfelelően -, aztán jönnek kisebb nagyobb autók. Pl gondolva van arra, hogy a közönséget is informálják. Elment egy kocsi amiből hangosbeszélőn közölték, h 5-6 perc múlva ér ide a mezőny és h három kört fognak tenni, meg h hol lesz a befutó. A következő kocsikból szponzor ajándékokat hajigáltak a nézők közé pl. baseball sapkát. Nekem egy ilyen felfújható Festina feliratú tapsikoló rúd jutott [kép] :-), de odaadtam egy lengyel kiscsajnak. Orvosi kocsi, "Jury" feliratú motoros. Amikor csapatautók tűntek fel, már mindenki készítette a fényképezőt. És...már kiabálják a másik oldalról "jönnek, jönnek" [kép]. Tényleg az ember csak pislantott és már el is húztak a "szökevények". Hárman voltak vagy négyen? Ki volt elöl? ment a tanakodás. Kis szünet. További csapatautók, juryk, aztán vagy 1-2 perccel később odaért a boly [kép]. Igazából a motorosokhoz képest érthetően kevesebb dinamikával jöttek, de aki komolyabban bringázik az látja, h nagyon gyorsak és a kanyarban igencsak az eséshatáron vannak. Volt aki előttünk csúszott ki. Szegény fájdalmasan feltápázkodott, egy néző akart a segítségére sietni, de egyből ráfütyültek a biztosítók, h menjen le a pályáról. Mert nehogy elüsse valaki az épp odaérő versenyzők közül. Így hát szegény visszakullogot a padkára, a bukott versenyző meg önerőből volt kénytelen boldogulni, működőképesre pofozni a bringáját. Kicsit béna volt a jelenet.

Tekerés a határon túlra

Régóta dédelgetem ezt az útvonalat: Bp - Budakalász - Pomáz - Pilisszentkereszt - Kétbükkfa nyereg - Esztergom - Párkány [SK] - Garamkövesd - Ipolyszalka - Letkés [HU] - Szob - Vác - Bp.

Most sikerült végigtekerni. 128 Km; 5 óra 49 perc; 22-es átlag.
Ami újdonság volt számomra az a Szlovákiai szakasz és még a Vácig tartó magyar rész. Szobig lehet normálisan tekerni, a táj nagyon szép, dimbes-dombos, közepes-jó minőségű út, gyér forgalom - kész élvezet volt. Szob után viszont bicikliútra szorítanak, változó minőségű, de haladni nem lehet rajta (a szokásos okokból). De legalább biztonságos, van kilátás is helyenként a Dunakanyarra, Visegrádra, ill. a bringás forgalomra kiépült táplálékszerző helyek is szép számmal találhatók. Dunakeszinél tértem vissza a főútra, ahol még egy pár km-t meg lehetett hajtani.

Mutatom a problémát

Íme: http://kepfeltoltes.hu/150718/P180715_23.43_01_web_www.kepfeltoltes.hu_…

Ez csak egy részlet az országúti bringám hátsó kerekének felniéjéről. Több hajtás oldali küllőnél is hasonlóak az állapotok - azért a többi nem ennyire durva.

Opció 1: Ez valami durvább kátyú eredménye, hisz brutál erőhatás kellhet, h így kinyíljon felni. Igen ám, csak h pl. vele szemben lévő (szintén hajtásoldali) küllőnél is ilyen és közte még jó pár.

Opció 2: Túl lettek feszítve a küllők. Az igaz h tekergettem őket, de épp h nem a hajtásoldalon, hanem a másikon és pont azért mert jött valami hang hátulról és azokat találtam kissé lazának. (vagyis feltehetően a sérülés már akkor megvolt, csak nem vettem észre - este fáradtan elképzelhető h átsiklottam felette, bármilyen durván is néz ki a képen)

Sisak

A tavalyi évet megúsztam, de ma sikerült előadnom egy talajgyakorlatot bringával. Megyeri híd bringa út lejáró a budai oldalon, árnyékos lejtő a végén éles kanyarral, frankó jéggel. Cipőm klipszben beszíjazva - mondanám, h úgy dőltem el mint az ólajtó, de valójában olyan volt mintha kirántották volna alólam a bringát. A fejem medicinlabdaként csapódott az aszfaltra. A sisak (+volt alatta még egy sapka is) nagyon sokat védett. De így is kisebbfajta agyrázkodás lehetett, bár nem ájultam el. Megütöttem a bordámat is - nem látszik semmi sérülés de nagyobb levegővételnél fáj - ill a tenyerem. Ruházatomon keletkezett kár, a bringa nagyjából megúszta, az első villogót elhagytam. Azért lenyomtam a dobogókői penzumot, ami arra utal h nincs komolyabb baj, de most így utána olvasva az agyrázkódás tüneteinek és visszagondolva a baleset utáni egy órára eléggé zavartan viselkedtem (pl. kis híján összeverekedtem egy autós orkkal; átnéztem a bringát és nem tűnt fel h hiányzik róla a villogó). De mindeközben nem gondoltam, h különösebb bajom lenne. Mondjuk a fejem fájt, meg máshol is éreztem picit ahol megütöttem magam, de azt gondoltam magamról h jól vagyok, miközben nyilvánvalóan nem voltam egészen magamnál. Fura. A fejem, fülem most is fáj/zúg. Ahogy olvasom ez napokig, hetekig eltarthat.
Tanulság a történtekből számomra:
1) Sisak - mindig legyen az emberen. Nincs kivétel (csak a boltba megyek stb)
2) Ha ilyen baleset történik, akkor ne akarja az ember folytatni a tekerést - főleg, ha egyedül van.
3) Mindenféle trenddel szembemenve érdemes fontolóra venni a hagyományos taposó pedál használatát, így van esély letenni a lábat eséskor.
(épp a napokban olvastam ezt a pedál dolgot ultralight-os bringatúrástól [eszméletlen fazon] http://ultralightcycling.blogspot.hu, és ő is pont azon véleményen volt, h ok h szuper cipők meg pedálok, és h mennyivel hatékonyabban lehet velük tekerni, de nem éri meg egy esésnél a kulcs- ill. medencecsont törést az a nagy hatékonyság.)

Bogányi-zongora

Forradalmian új, magyar fejlesztésű zongorát mutatott be Bogányi Gergely zongoraművész.

A zongorakészítés olyan mesterség, amihez a belépési szint elképesztően magas. Informatikussá sokan ki tudják magukat képezni némi szorgalommal, de zongorakészítéshez ez nem járható út. A zongora egyfajta csúcstermék, rengeteg tudás testesül meg benne. pl kezdve azzal, h milyen fát/honnan vágnak ki az elkészítéséhez, fa pihentetésének körülményeivel stb. Birth Of Bösendorfer Piano In 4 Minutes La Campanella Lisitsa Vagyis senki nem tud a nulláról zongorát készíteni - legalábbis a hagyományos módon.
Ezért aki erre adja a fejét, legyen az még egy méltán elismert zongoraművész is, szükségszerűen forradalmian új megközelítéssel kell h éljen.
Fa helyett karbon. Bizarrnak tűnik elsőre, nem? Mert rögtön elveszni látszik a természetesség, amit eddig a fának tulajdonítottak. Patetikusabban: a művészet és a Teremtő közötti kapcsolatból veszik el egy láncszem a fa helyettesítésével. Na jó, ez csak olyan érzelmeskedés, hát hiszen a lényeg a hangzás lenne, ugyi! Azt pedig kimérték, matematikailag modellezték, sok pénzt költöttek rá, h tökéletesítsék.

Lát-hatóság

Útban Dobogókő felé ma megállított a yard, azzal, hogy lakóterületen kívül kötelező a láthatósági mellény a kerékpárosoknak. De nem megbüntetni akartak, csak rámadtak egy ilyen ORFK-ás kukásmellényt, meg felírták az adataimat, de csak bemondásra, igazolványt nem is kértek. Mondtam én nekik, hogy szerintem a mellény csak este kell, meg rossz látási viszonyok között, de csak erősködtek. Jó gondoltam nem vitatkozok, meg eleve fekete a bringás kabátom, nadrágom - persze egy rahedli fényvisszaverő van rajtuk minden irányból -, így kicsit még örültem is a dolognak, fel is vettem egyből. Amúgy teljesen normálisak voltak a rendőrök még keresgéltek is méretben megfelelő mellényt - gondolom megkapták feladatnak, hogy osszák ki a mellényeket. Itthon azért megpróbáltam ennek utánanézni, h mégis kinek van igaza. A net.jogtar.hu tűnik hiteles forrásnak, ami szerint én tudtam jól a dolgot. Ideidézem az 54§ -t, ami a kerékpárosokról szól, csak h meglegyen, talán másnak is hasznos lesz:

Dobogókő

Ma nem a kilátás miatt érte meg feltekerni...

Némi víz, köd, pici jég, sok hideg..brr. Most vedelem kannaszám a forró teát. Remélem nem lesz nátha..
Több HUP-ost is érdekel a bringatúrázás, megemlíteném, h találtam yt-on egy srácot aki videóra veszi a túráit: https://www.youtube.com/channel/UCQMe6VvBE1k1-e-OQz8DdUA. Érdekes maga a műfaj is! No, meg persze a tájak csodaszépek. A "Tour des Apennins" -t nézem épp.

Révészem, révészem

Már egy ideje foglalkoztat ez a dal, és a halottak napja most jó alkalom arra, h megfogalmazzam a gondolataimat vele kapcsolatban.
Bár nem vagyok szakértő, de az egyik legszebb népdalunknak tartom – Márványos Tamburazenekar fantasztikus előadásában. Azonban mégiscsak kilóg a műfajból, ugyanis a szövege -a népdaloktól- szokatlan mélységbe vezeti a hallgatót.

youtube zongorista: vkgoeswild

Kb 2,5 órája hallgatom végtelenítve fejhallgatón (tudom nem vagyok normális): Muse - New Born - piano cover

Képtelenség betelni vele. Felszabadít, feloldja görcsöket. Terápiás hatása van :-)

De nem csak a zene, hanem a látvány. ahogy átélve játszik Vika, is magával ragadó. Az a könnyedség amivel létrehozza és uralja ezt a vibrációt ...hát ez a MŰVÉSZET így nagybetűvel.
Bár nagyon népszerű, de biztos van aki nem ismeri. Vika (http://www.vkgoeswild.com/ ) egy nagyon képzett zongorista, aki mindenféle díjakat nyert, de egyszer csak úgy döntött, h klasszikus zene helyet, klasszikus rock és metál zenéket fog átírni zongorára. Ezek gyakran jobban szólnak, mint az eredeti szám. A youtube -on terjeszti őket. Régebben lehetett Tőle így rendelni átírást, meg kottáit is árulja. De már olyan népszerű lett, hogy hívják fellépni mindenfelé. Meg Roland hangszergyár is megtalálta, mert az ő hangszerüket használja – imádom a hangját – és most már szponzorálják, illetve szerepeltetik őt a katalógusokban is. Szóval ez egy ilyen yt-os sikersztori. A Bohemian Rhapsody zongora verziójától a Brian May személyesen volt elragadtatva twitter üzenet formájában. Kellhet ennél nagyobb szakmai elismerés?

Első benyomások a Sony MDR-1R fejhallgatóról


Már régen kinéztem magamnak ezt a típust. 4 Hz - 80 kHz frekvencia átviteli tartománya kimagaslik a kommersz mezőnyből. Ma megláttam 50%-kal leárazva 30000 Ft -ért utsó darab - bűn lett volna otthagyni.
Korábban már volt jó tapasztalatom a Sony fejhallgatóival.(Pl. az XB-700-as igazi nagyágyú a basszusok terén.) Ebben - már az 1R-ben - valami folyadékkristály-polimer filmmembránt használnak, amiről fogalmam sincs micsoda, de gondolom ennek a technológiának köszönhető a széles freki tartomány.
Először az elektromos zongorához dugtam be. Ez úgy néz ki, hogy kijön zongiból a hang, és bemegy hangkártyába és ezen van a fejhallgató csatlakozó. Azért van így, mert egyrészt realtime effektezve is van a zongora hangja, másrészt könnyebb így szgéppel felvenni és visszajátszani, harmadrészt youtube-on is meg tudom hallgatni, h hogy kéne játszani amit épp tanulok. A zongihoz egy AKG-K601 -es fejhallgató van rendszeresítve, ami egy igen kellemes darab, egyfajta etalonnak tekintem és persze nagyon kényelmes is. Nos az egy 1R -t bedugva rögtön lejjebb kellett venni a kimeneti jelszintet, mert a K601 -nek 120 Ohm impedanciája van, ami igényli a kakaót, az 1R -nek csak 48. A másik rögtön érezhető különbség, hogy megjelentek kis sistergések, sípolások amik a szgép lelki világáról árulkodtak és a másik fejhallgatóval nem voltak halhatóak. Ami a hangreprodukciót illeti: tényleg iszonyatosan szélessávú az átvitel, a mélyek nagyon mélyek a magasok nagyon magasok, abszolút részletgazdag hangzás, azonban valahogy minden hang egy kicsit éles valahogy. Fémes hangzása van - ha szabad ilyen asszociatív megfogalmazással élnem. A hangerő növelésével kezdtek torzulni a magas hangok, a mélyek viszont szépen definiáltak maradtak. Ez a jelenség akkor is megmaradt, amikor kiiktatva a számítógépet, közvetlenül a zongi csatlakozójába dugtam be a fejhallgatót. Visszadugva a szgépbe, a youtube nagyon klasszul szól. EZ nagyon részletgazdag és szépen csengenek le a hangok.