Andante és adagio

Két zeneműről, amik szerintem szándékolt rokonságban állnak egymással.

Az egyik:
a méltán világhíres egyszersmint egészen kivételes alkotás Bulgakov Mester és Margarita c. regényéből készült lenyűgöző orosz filmsorozat lélegzetelállító zenéjének egy darabja, melyet Igor Kornyeljuk jegyez zeneszerzőként és négykezes zongorára írt verziója itt található, mig zenekari változata szuper minőségben itt (a videóval együtt így önálló alkotásnak is tekinthető).

Illetve a másik darab:
melynek szerény véleményem szerint az elöbbi az utánérzése  Szergej Rachmaninov 2. zongora veresenyének 2. tétele elérhető itt

Ha van időtök, kedvetek hallgassátok végig, talán a másodikkal kezdve, csodálatos muzsika! Kiváncsi lennék h csak nekem tűnik-e fel a rokonság? Nem gondolnám plágiumnak - olyan magas szinvonalú a Kornyeljuk darab is, h inkább csak mint egyáltalán nem rejtett visszautalást értemezném benne Rachmaninovot.

Egyébként a filmsorozat többi zenéje is fantasztikus, - bár eltérően nem igazán romantikus jellegűek - pl. Voland-témájával (Dária nem semmi  huhh) tele a yt. 

Sőt további reflexiók is keletkeznek mind zenei, mind képzőművészeti vonatkozásban.

A téma megjelenik Kun Miklós történelmi dokumentum filmsorozatában is A rejtélyes XX. század - Bóbita, Bóbita játszik, szárnyat igéz a malacra... című Buharinról szóló epizódjában, ami érdekes adalékokkal szolgál a sokrétű regény társadalomkritikai aspektusának értelmezéséhez.

Mester és Margarita illusztráció