apal blogja

Cannot open access to console, the root account is locked.

 ( apal | 2019. szeptember 11., szerda - 17:44 )

... es akkor ott bassza meg a pötterix onmagat ahol van!

USB meghubbant...

 ( apal | 2019. február 28., csütörtök - 20:48 )

Van egy USB3-Ethernet adapter, amit ha egyik USB-A 2-es csatlakozoba dugok akkor minden oke, de ha a masikba (ami konkretan egy USB2-es hub egyik vagy masik csatlakozoja) akkor nem mukodik csak ugy. A dmesg szerint az enumeration elejen mar elekad (de konkret hibat nem irt ki). Ellenben ha csak ugy felig dugom be hogy eppenhogy legyen kontakt, akkor szepen megy - ellentetben mechanikailag annyira nem tartos a dugvany.

Akkor ezekszerint ez az USB3 vs. USB1/2 hardveres szintu csatlakozo-kompatibilitas az igy sikerult? Eszi, nem eszi, nem kap mast? :)

gray code...

 ( apal | 2018. március 22., csütörtök - 12:35 )

... hogy az is egy kellemes erzes mikor kiderul ~fel nap debuggolas utan hogy a gray code -> binaris konverzio elott nem lehet csak ugy ad hoc negalni az osszes bitet :) Avagy: legkozelebb ne doljunk be az "ah, open collectoros a gray-enkoder kimenete, tokmindegy hogy hogy vesszuk le azokat a biteket" dolognak!

10

 ( apal | 2014. május 22., csütörtök - 9:00 )

Na, most 10 e'v... + pa'r o'ra...

fehe'r hegy

 ( apal | 2010. augusztus 27., péntek - 13:28 )

a minap, va'lta's polokent random mod egy emitten nyert hup-os volt nalam a mont blanc tetejen. szep kis kirandulas, keves levego, nagy hegy, nagyokat lehet pottyanni :]

pexec-1.0rc7

 ( apal | 2009. március 19., csütörtök - 9:53 )

Nemregiben ezt a pexec programot bevette'k a gnu projektbe. Mielott oda is teljesen felmenne, emitten egy lokalisan veglegesnek szant verzio (1.0rc7), itten. Sok aprobb fejlesztes: autoconf, mutexek, atomi parancsok, dinamikus terhelesmegosztas es -szabalyozas, doku; ha valakit erdekelne egy kis shell-szintu "data parallelization". Mindenfele hibajelentest, o"tletet, megjegyzest, egyebet addig is szivesen varok!

pexec-1.0rc1

 ( apal | 2008. február 7., csütörtök - 19:02 )

Ujabb pexec riliz, kiegeszitve egy kis osszefoglaloval. Ez a valgrind nagyon kiraly dolog, kar hogy eddig nem ismertem.

pexec-1.0pre2

 ( apal | 2007. december 24., hétfő - 2:21 )

Egy kis karacsony elotti pexec frissites, miutan x nap elteltevel sikerult elerni a vasat, amin a legutolso fejlesztes keszult. Biztonsagi mentesnek is betudhato, ennek oromere; es egy kvazi-kritikus bugot is sikerult kijavitani (nem biztonsagi hiba, csak neha leblokkolt, ha az input kellemetlen formatumu). Apropo, biztonsagi hibak: tud-e' valaki jo modszert hogyan lehet keresni/talalni effajta reseket egy adott programon, ami me'g belathato meretu"? Oke, ne hasznaljon az ember strcpy()-t, ezen kivul...:)?

pexec

 ( apal | 2007. november 21., szerda - 21:32 )

Programocska, az elmult par nap termese: pexec (illetve itt csak a lenyeg). A szokasoktol elteroen ehhez van kis honlap, manual, peldak, es meg hasznalhato is. Kicsit bovebben: ez egy olyan valami, amivel binarisokat es/vagy szkripteket lehet parhuzamosan futtatni, ugy hogy a futtatasi parametereket (stdin/out/err, kornyezeti valtozok) adott halmazon varialja. Tud csak localhoston is mukodni, de a szegeny ember vizzel foz, remote hoston is fut egy kellemes rsh segitsegevel.

y2k038

 ( apal | 2007. augusztus 31., péntek - 22:58 )

No, nem tudom mennyire kozismert, de a unix-os y2k problema't kvazi megoldotta'k:

apal@szofi:~/progs/test$ cat sizeof.c 
#include <stdio.h>
#include <time.h>

int main(void)
{
 fprintf(stdout,"time_t: %d\n",(int)sizeof(time_t));
 return(0);
}
apal@szofi:~/progs/test$ gcc -o sizeof sizeof.c 
apal@szofi:~/progs/test$ ./sizeof 
time_t: 8
apal@szofi:~/progs/test$ arch
x86_64
apal@szofi:~/progs/test$

Apro oromok :]

64bit, write(), ...

 ( apal | 2007. április 7., szombat - 17:54 )

Hehe, ez vicces, ke't he't szivas utan a kovetkezo" konkluziora jutottam: a write() nevezetu" elegge alapszintu" fv 64bites architektura'n, (ahol a sizeof(size_t)==8) sem ke'pes egyszerre 2giga'nal nagyobb darabot kiirni. Diszkre.

Kerdes: le van ez irva valahol?!

Ez nagy szopa's volt, az biztos, az ember mindenhol keresi a hiba't csak itt nem... Gondolom megoztom a ko"zzel e felfedeze'st, ilyforma'n, egy forumbejegyz'est azert nem e'r meg...

sufnituning levlista

 ( apal | 2007. március 5., hétfő - 22:50 )

Tobbszor ma'r felmerult a problema, hogy kellene levelezo"listakat csinalni, mert ugye ha az ember 1-nel tobb emberrel levelezget, akkor az ma'r levlista. Probalkozik is mindenfelevel (mailman, a mi esetunkben, asszem), de install utan nem mukodik, ordogi korbe kerul ("ahhoz hogy csinalj egy uj levlistat piszkalj meg egy ma'r meglevot", de me'g egyetlen lista sem letezik). Mondana' az okos, hogy rtfm meg google, meg anyamtyukja, de nem. Ugyhogy ezennel megosztane'k egy nagyon primitiv, amde egyszerusegeben teljesen hasznalhatonak bizonyult kis howto-t, hogyan csinaljunk levlistat lufibol, szigszalagbol es pezsgo"tablettabol. Eme bejegyze's keretein belul, elfe'r itt is.

distributed computing

 ( apal | 2007. február 18., vasárnap - 23:26 )

A minap megjelent itt egy hi'r, amire ugyan nem sok hozzaszolas erkezett, deazert egyvalamire kivancsi lenne'k. Azert is, mert jomagam is probaltam effe'let csinalni egy ido"ben(*). Szoval a kerdes az, hogy ilyen tudomanyosnak beallitott valamiket az emberek miert is futtatnak a ge'pu"kon, hogyan lehetne ravenni o"ket hogy futtassa'k, stb. En a kovetkezo" problemakat latom igy elsore:
- miert is futtatnank ilyeneket? terheli a gepet, memoriat, netet, blabla...
- mi az ami e'rdekes, tehat eleve a tema legyen olyan ami az atlagjuzert kivancsiva' teszi: vilagmegvalto szimulatciok es tarsai...

orthogonal range search

 ( apal | 2007. február 11., vasárnap - 23:26 )

A cimbeli problema a kovetkezo"t takarja: adott N pont, D dimenzioban, x1 ... xD koordinatakkal e's keressuk, hogy egy adott, [a1..b1]x[a2..b2]x...x[aD..bD] koordinataknak megfelelo" te'glatestben mely pontok esnek bele. Kerdes az, hogy erre a problemara letezik-e valami hatekony implementacio? N nagy (~500millio, 1.1milliard, ...), az asszocialt adatbazis is nagy (~100 giga...). Gyakorlatban D=2, 3 vagy 4 lenne.

Mysql-lel probalkoztam, az hatarozottan nem jo erre a problemara. Az oracle-t mondja'k me'g, csak annak az ingyenes verzioja 4giga's limittel rendelkezik. A mysql-ben ez az ege'sz csak kozvetetten van implementalva e's csak D=2-re (spatial extensions), mindez openGIS alapokon. A pgsql-be is ezt (opengis) implementalta'k, de azt nem probaltam me'g (erdemes-e?).

scanarg-1.1pre3

 ( apal | 2007. február 8., csütörtök - 23:28 )

Folytassuk a "milyen programokat irt a hulyegyerek az elmult x e'vben" sorozatot, hatha egyszercsak bekerul ide valami olyasmi, ami erdeklodesre tarthat sza'mot. Az elobbiekben bemutatott program (psn-1.0pre5) egyik demojaban mar bennevan ez a szinten API, de talan erdekes lehet kulon is. Szoval.

Ez a scanarg-1.1pre3.tar.gz ne'ven futo konyvtar, mely a kozismert getopt() e's getopt_long() fuggvenyek mellett kinal alternativat ugyanarra a problemara, megpedig (argc,argv[]) parancssori argumentumok e'rtelmeze'se're. Olyan mint a sscanf(): %-s formaban kell megadni egy argumentum egy parameter-parkent jelenik meg. Nyilvan nem annyira altalanos, de joval kompaktabb mint a getopt, es relative sokmindent sikerult belezsufolni. Pl. automatikusan kezel dinamikus listakat, ami a wildcard-os filenevek megadasanal viszonylag hasznos tud lenni.

psn-1.0pre5 II.

 ( apal | 2007. február 1., csütörtök - 19:16 )

Az elozo bejegyzesbol kimaradt, hogy a progihoz melle'kelve vagyon egy-pa'r pelda is, ami ugy onmagaban is hasznalhato valamire:
- egy egyszerusito program, beirsz egy egyenletet es egyszerusiti (pl. 1*x-bol x-et csinal)
- egy egyenletmegoldo program, Newton modszerrel (egyenlet beir, pl. x^2=x+1, kezdeti ertek beir, mondjuk 1, es kiirja az eredmenyt: 1.61803)
- egy altalanos illeszto" program (lfit), filebol/stdin-rol olvas adatokat es adott kifejezest (nem feltetlenul fuggvenyt) illeszt az adatsorra, aka'r linearis, akar nemlinearis modszerrel. Pl tud pontokra legjobban illeszkedo" ko"rt illeszteni:

psn-1.0pre5

 ( apal | 2007. február 1., csütörtök - 0:46 )

Szinten egy kis sajat programocska, ha valakit erdekel az effele temakor: psn-1.0pre5.tar.gz.
Kicsit bovebben: ez egy olyan konyvtar lenne, amivel szimbolikus matematikai szamitasokat lehet vegeztetni. Olyasmi problemakra, amire az atlagember a yacc/bison-t hasznalna'. Ezutobbival szemben ez egy direkt API, hogy a

juzer altal megadott keplet => lexikalis lebontas => lengyelsorozat-koverzio => kiertekeles (=> tovabbi atalakitasok)

lepeseket kozvetlenul, egymas utan, megfelelo fuggvenyekkel vegre lehet hajtani. So"t, a lengyel-sorozatokkal (PSN: Polish suffix notation, neha RPN ne'ven is fut ugyanez) egyeb atalakitasokat is el lehet vegeztetni, pl. analitikus egyszerusitesek, analitikus parcialis derivaltak szarmaztata'sa, visszakonvertalas ember altal fogyaszthato formara (pl. latex-re), optimalizalni lehet -- noha mindent (lexikalis lebontast, fuggvenyeket es operatorokat, derivalasi es egyszerusitesi szabalyokat, stb.) kulon-kulon tanitani kell.

fatinfo-0.3

 ( apal | 2007. január 29., hétfő - 0:13 )

Ujabb verzio ebbol a fatinfo nevu izebol: fatinfo-0.3.tar.gz.

Ujitasok:
* kulturalt utf16 -> akarmilyen encoding, iconv()-val, nezi a LANG kornyezeti valtozot, ebbol probalja kihamozni, stb, de kezzel is felulbiralhato (--encoding);
* alkonyvtarakat is tud listazni;
* patch az aktualis stable (4.6.1); midnight commander-hez, hogy legyen benne ilyen fatinfo-fat tamogatas;
* par bugfix (pl eddig lehettek gondok a nagyon-nagyon-nagyon hosszu filenevekkel)

fatinfo

 ( apal | 2007. január 22., hétfő - 0:47 )

Atteszem ide az ezzel kapcsolatos tovabbi dolgokat, ha valakit esetleg erdekelne a dolog (e's hamar az ember mindenfele felelosseg nelkul szabadidejeben mindenfele hulyese'get irogat, akkor ma'r mie'rt ne ossza meg alapon).
Szoval: fatinfo-0.2.tar.gz, nincs ujabb verzio, mert ez igy (nekemlegalabbis) teljesen megfelelo"en megy...