apal blogja

RISC-V fordítás + linkelés

Érdekes megállapítás: gcc-12 esetén RISC-V processzorokra a -march= kapcsoló már elkezd különbözni fordítás és linkelés esetén. Amennyiben speciálisabb Zxxx kiterjesztést használunk (azaz bármi CSR-t, azaz ilyen-olyan megszakításokkal dolgozunk!), akkor azt immáron már "kéri" a fordító, ellenben a linker meg meghülyül ha ottmarad ez.

Napi unicode

Onnan is lehet látni hogy az Unicode karakterkészletet Ámerikában találják ki hogy a "mosógép" még mindig nincs a karakterek között, de "egy zászlópóznán, a szélben lengedező két darab döglött hal" (🎏) az van!

Soft AVR core - újabb verzió

Egy kicsit intenzívebb fejlesztési szakasz és néhány korábban felmerült kérdés után kijött a korábban bemutatott, saját fejlesztésű AVR proci és/vagy SoC következő verziója. Javítva vagyon benne pár CPU core és perifériákat érintő bug, ami a tesztek során ugyan előjött, de jelenlegi felhasználásnál (azaz konkrét programok futtatásánál) nem jött elő, sem égen, sem földön.

X-akták - avagy a digitális áramkörök rejtelmei

Noha az "digitális elektronika" mint olyan arról lehet nevezetes hogy egyik állapotot egyértelműen kell kövesse a következő állapot, a hardver-leíró nyelvek közül is a Verilog szereti használni a sztenderd "0" es "1" (és "z") állapotokon felül az "x"-et. Ami... ami úgy van definiálva mint: nem tudjuk, nem érdekel, nem érint, vagy ennek valamiféle kombinációja. Szeretjük is használni az "x"-et már "beugró szinten is", már a legegyszerűbb igazságtábláknál is megjelenhetnek.
 

USB UART latency

Kis hasznos az /etc/udev/rules.d/ konyvtarba, ha valaki sok FTDI USB UART-tal dolgozik:

SUBSYSTEM=="tty", ACTION=="add", RUN+="/bin/bash -c 'f=/sys/bus/usb-serial/devices/%k/latency_timer; test -f $f && echo 1 > $f'"

Kicsit gyanus volt hogy 921k6 baudon az oda-vissza tranzakciok ~12kB/sec-cel mentek... :)

sizeof()

struct __attribute__((__packed__)) whatever
 {   unsigned int f1: 2;
    unsigned int f2: 5;
    unsigned int f3: 5;
    unsigned int f4: 6;
    unsigned int f5: 6;
    unsigned int f6: 8;
 };

[...]

sizeof(struct whatever) = ?

napi google minoseg

$ top
[...]
 2983 apal   20  0 1.103t 277496 118228 R 176.2 1.7  0:08.10 chrome                               
 2502 apal   20  0 32.807g 320464 208048 S 21.8 2.0  0:16.80 chrome                               
 2939 apal   20  0 1.103t 188632 108684 S 21.8 1.2  0:02.02 chrome                               

Not bad... 

malykroszoft tiimz

... tavaly sikerult beleplnem. Iden mar nem. Gondoltam megirom hosszabban is a tapasztalatokat, de aztan a gondolat tovaszallt - mondvan hogy valojaban sok ujat nem tudok mondani eme szoftverceg minosegerol. Mondjuk mar tavaly osszel is volt annyi sutnivalojuk a bizottsagoknak hogy a doktori vedesek es/vagy szigorlatok egyreszet attettek zoom-ra. Azaz van feny az alagut vegen, de a holnaputani esemenybol vsz igy meg es/vagy mar sokan kimaradunk.

Es akkor ird le szazszor...

ARMv6-M alatt nem csinalunk ilyet hogy uint32_t x = ntohl(*(uint32_t *)buff) ...

ARMv6-M alatt nem csinalunk ilyet hogy uint32_t x = ntohl(*(uint32_t *)buff) ...

ARMv6-M alatt nem csinalunk ilyet hogy uint32_t x = ntohl(*(uint32_t *)buff) ...

... 

Visszaszámlálás

Márcsak kevesebb mint 11 óra! https://www.youtube.com/watch?v=J1nfIV-4_e8

Két kicsi magyar műhold, reméljük minden is rendben lesz :) A videó moszkvai időt mutat, magyar idő szerint szombat reggel 07:07-kor indulunk. (Node a mi visszaszámlálónk az csak-csak jó... bár a javascript sosem tartozott a kedvenc nyelvek közé, odafent azért nem azt kell használni)

Szerk: egy nap halasztás, start vasárnap reggel! két nap halasztás, lesz ez hétfő reggeli start is.

USB meghubbant...

Van egy USB3-Ethernet adapter, amit ha egyik USB-A 2-es csatlakozoba dugok akkor minden oke, de ha a masikba (ami konkretan egy USB2-es hub egyik vagy masik csatlakozoja) akkor nem mukodik csak ugy. A dmesg szerint az enumeration elejen mar elekad (de konkret hibat nem irt ki). Ellenben ha csak ugy felig dugom be hogy eppenhogy legyen kontakt, akkor szepen megy - ellentetben mechanikailag annyira nem tartos a dugvany.

Akkor ezekszerint ez az USB3 vs. USB1/2 hardveres szintu csatlakozo-kompatibilitas az igy sikerult? Eszi, nem eszi, nem kap mast? :)

gray code...

... hogy az is egy kellemes erzes mikor kiderul ~fel nap debuggolas utan hogy a gray code -> binaris konverzio elott nem lehet csak ugy ad hoc negalni az osszes bitet :) Avagy: legkozelebb ne doljunk be az "ah, open collectoros a gray-enkoder kimenete, tokmindegy hogy hogy vesszuk le azokat a biteket" dolognak!

pexec-1.0rc7

Nemregiben ezt a pexec programot bevette'k a gnu projektbe. Mielott oda is teljesen felmenne, emitten egy lokalisan veglegesnek szant verzio (1.0rc7), itten. Sok aprobb fejlesztes: autoconf, mutexek, atomi parancsok, dinamikus terhelesmegosztas es -szabalyozas, doku; ha valakit erdekelne egy kis shell-szintu "data parallelization". Mindenfele hibajelentest, o"tletet, megjegyzest, egyebet addig is szivesen varok!

pexec-1.0pre2

Egy kis karacsony elotti pexec frissites, miutan x nap elteltevel sikerult elerni a vasat, amin a legutolso fejlesztes keszult. Biztonsagi mentesnek is betudhato, ennek oromere; es egy kvazi-kritikus bugot is sikerult kijavitani (nem biztonsagi hiba, csak neha leblokkolt, ha az input kellemetlen formatumu). Apropo, biztonsagi hibak: tud-e' valaki jo modszert hogyan lehet keresni/talalni effajta reseket egy adott programon, ami me'g belathato meretu"? Oke, ne hasznaljon az ember strcpy()-t, ezen kivul...:)?

pexec

Programocska, az elmult par nap termese: pexec (illetve itt csak a lenyeg). A szokasoktol elteroen ehhez van kis honlap, manual, peldak, es meg hasznalhato is. Kicsit bovebben: ez egy olyan valami, amivel binarisokat es/vagy szkripteket lehet parhuzamosan futtatni, ugy hogy a futtatasi parametereket (stdin/out/err, kornyezeti valtozok) adott halmazon varialja. Tud csak localhoston is mukodni, de a szegeny ember vizzel foz, remote hoston is fut egy kellemes rsh segitsegevel. Van meg hatra par dolog (signalok kulturalt kezelese, remote control, mutexek), ezeket a napokban, szabadido" fv-eben megcsinalom; de addigis lehet hasznalni, a mai sokprocis/sokmagos ge'pek idejeben neha nem is rossz, hogy ki is lehet hasznalni a teljesitmenyt...

y2k038

No, nem tudom mennyire kozismert, de a unix-os y2k problema't kvazi megoldotta'k:


apal@szofi:~/progs/test$ cat sizeof.c 
#include <stdio.h>
#include <time.h>

int main(void)
{
 fprintf(stdout,"time_t: %d\n",(int)sizeof(time_t));
 return(0);
}
apal@szofi:~/progs/test$ gcc -o sizeof sizeof.c 
apal@szofi:~/progs/test$ ./sizeof 
time_t: 8
apal@szofi:~/progs/test$ arch
x86_64
apal@szofi:~/progs/test$

Apro oromok :]