Hiena's blog

Sonic mozi, avagy ismerd a célközönségedet

Az idő múlásának az egyik jele, hogy azok akik valamikor egyko a konzol játékok fanatikus célközönségei voltak, pénzkeresővé váltak. Kitermeltek még egy generáció gamert és bizony kellő mennyiségű pénzzel rendelkeznek, hogy meg lehessen kopasztani őket. Egyetlen probléma ezzel a célcsoporttal, hogy problémások. Beépített reklámszűrővel rendelkeznek, nehezen mozdíthatóak meg a hagyományos marketing eszközökkel és a pici szűk buborékukon kívülre igen nehezen mozdulnak ki. Hagyományos módszerekkel nem hypeolhatóak, nem bevonhatóak a marketingbe, így igazán nehéz belőlük jó fogyasztót csinálni.

Unikornisok trágyaszaga

Startup szcéna egyik szépsége, hogy rengeteg csillogó, villogó csoda ígéretekkel teli prezentációk mellett sokszor valahogy elmaradnak az eredmények. Az egyik nap még szupernovaként felfénylő, az életünket gyökerestül megváltoztatni akaró technológiai cégek szép csendben omlanak össze pénznyelő fekete lyukakká.
Mi a leggyakoribb oka az összeomlásnak? A tisztán lehúzásra, az alapítók gyors meggazdagodására építő shémák mellett a világ működésének meg nem értése, a bullshit oly töménységű porlasztása a levegőben, amitől a projekten dolgozók nem veszik észre a világot maguk körül. Pontosabban, nem veszik észre, hogy a világ az ajtajukon és fejükön kívül teljesen más. A legjobb, mikor ezt a mágikus ködöt a befektetők is beszívják és pénzzel tömik a szarporlasztót.

Function 2019 partyreport

Ismét szeptember, ismét Function. Idén, a korábbi problémák és anomáliák miatt új helyen, a Bakelit Multi Art Centerben.
Az első benyomás, hogy tegnap durva party lehetett, mert ép ablak nem maradt a szomszédos épületen. Viszont itt biztos nem lesz probléma a hangerő, mert kilóméteres körzetben senki nincs.
Maga a hely egy gyárépület emeletét foglalja el, egy ipari lift és egy nem túl életbiztosítás lépcső biztosítja a bejutást. Valószínűleg a lépcső által sugallt, "ha részegen ezen leesek, megdöglök" gondolatok, segíteni fog a demoscener kollégák alkoholfogyasztását moderálni, vagy épp újabb scenersztorik születéséhez vezetni.
Egy helyett, most 3 terem áll a rendelkezésünkre. Sajna a nagyterem kisebb mint mindegyik korábbi hely, így nincs dedikált kóder asztalsor, mindenki ott szerez magának helyet és konnektort ahol tud. Ez utóbbiból nincs és kivételesen én sem hoztam hosszabbítókat.

ITs papercut-ok

Reggel azzal fogad a telefonom, hogy a Carrier Services alkalmazás hibával leállt, mert nincsenek megfelelő engedélyei a Google Services-nek. Nincs ebben semmi csoda, egyedül a helyszolgáltatásokhoz fér hozzás a szemtem és csak akkor, ha szükségem van a térképre. Boldogságtól repesve voltam kénytelen a Carrier Servicest kigyalulni.

Mire végeztem, a Névjegyek alkalmazás is bejelentkezik, hogy ő bizony működési problémákba ütközött, mert nincs jogosultsága a hálózathoz való hozzáféréshez. Hát persze, hogy nincs kispofám, hisz nem szeretném, ha a kapcsolataimat kiszinkronizálnád a fake Gmail fiókomba. Az már mellékes, hogy az névjegyek szinkronizálása érdekes módon, minden második telefon újraindulásnál valahogy bekapcsolódik.

Szivárványos mese Brazíliából

Hol volt, hol nem volt, volt egy aranyos 9 éves kisfiúcska, ki együtt él anyukájával és másik anyukájával. Anyuka boldog volt, mióta leszbikus barátnőjével élhetett és otthagyhatta a kisfiú apukáját ki nagyon csúnyán bánt vele. Egyetlen szomorúsága volt, hogy a kisfiúcska, fiúcska volt és nem lányocska. Nosza, a barátnőjével fogták a fiúcskát és nyissz-nyassz, levágták a fütyijét és a heréjét. De az anyukák nem voltak boldogok, mert az internet bölcselete nem tanította meg nekik, hogyan csináljanak vaginát a kisfiúnak. Így hát egy évvel később acetonos vattát nyomtak a kisfiú arcába, és az anyukája tizenegy késszúrással megölte, mindezt úgy, hogy a kisfiú nyolc éves húgocskája végignézte. Utána fogták a kisfiút és feldarabolták, és megpróbálták megsütni egy barbeque sütőn, hogy a lehúzhassák a WCn, de túl büdös volt, így két iskolás hátizsákba csomagolták. És az anyukák még ma is boldogan élnének, ha a csúnya gonosz kisfiúk nem veszik őket észre, miközben megpróbálták kidobni kisfiú maradványait, és a gonosz rendőrök le nem tartóztatják őket.
Itt a vége, fuss el véle, legyen veletek a megértés, tolerancia, a szivárvány és az unikornisok ereje.

Gondolatébresztő techfelszopóknak

Talán az egyik legfájdalmasabb dolog, amikor egy adott informatikai feladatot az aktuális trendek vagy épp ajnározott techóriások döntései alapján akarnak megoldani. Ennek a legalja talán, mikor egy pár oldalból álló céges weboldalt több tucatnyi felesleges modullal megspékelt CMS-en, Amazon konténerbe gyömöszölve hostolnak. Mert a napi 4 látogatónak kell a vCPU, négykilences rendelkezésre állás. Nos, ha esetleg valaha is késztetést éreztetek a nagyok technológiáinak szükségtelen alkalmazására, itt egy kis szösszenet arról, hogy miért nincs értelme majmolni őket:
https://blog.bradfieldcs.com/you-are-not-google-84912cf44afb

Linkedin LoL

Linkedinen rendszeresen megtalálnak recruiterek és fejvadászok, akiknek nagy, multinacionális munkaadóiknak arra sem telik, hogy előfizetett formában öntsék rám a spamet. Ezen szerencsétlen lánykákat, általában egy adatlap stírölés után azonnal ignorálom is.
Ma viszont, beesett egy igazi nagy hal és akkorát csobbant, hogy fél órája vigyorgok rajta.
A hölgy, a fejvadászkodás mellett, a hívásvanviccesponthu-nál oktatja a hideghívás tudományát és ezen belül is a LinkedIn-es hideghívásét, tárgyalási, telefonálási technikákat. Ha valakinek nem lenne meg, a hideghívás az a marketing megoldás, mikor véletlenszerűen kiválasztott valakinek megpróbálsz valamit eladni. Elég nehéz művészeti ág, nagyon jó emberismeret és improvizációs készség kell hozzá.
És akkor most idéznék a meghívó levélből:
"I'd like to join your LinkedIn network."
Igen, ennyi. Az oktató kisasszonytól tellett egy alapbeállításos meghívóra.
Könyörgöm, ha már ezt a szakmát választotta, legalább legyen annyira kreatív, hogy ne a közösségi oldal alapbeállítását használja. Mégis, milyen PR-t csinál a munkahelyének, ha kapásból így mutatkozik be?
Tudom, HR, PR, marketing dolog nincs a csúcson itt az országban, de ennyire mélyen legyen a színvonal...

Filmes dilettantizmus

Imádom a sci-fit, imádom a krimit, a független filmeket. Nem várok el óriási büdzsét, szupersztárokat a stáblistában, csak annyit, hogy amit látok, a film keretei közt hihető legyen. Viszont, ezt semmi sem tudja annyira elrontani a számomra, mint amikor valami felesleges díszletként van megjelenítve, mikor a logikán, józan észen keresztül próbálnak valamilyen mondanivalót a torkomon lenyomni. Ismerős ajánlotta a Casa de Carne-t mint gondolatébresztő filmet. Két és fél perc, belefér az életembe.
És ha a filmezést, a színészi játékot veszem figyelembe, rendben is lenne. Egyetlen aprócska hiba amin bukik az egész, az az eszköz amit a pincér átad a főszereplőnek. Az ugyanis egy Santoku kés, ami teljességgel alkalmatlan a célra. Ugyanis aki volt már disznóvágáson az tudja, hogy milyen a böllérkés, és miképp használják azt. És innen kezdve az egész film embertelenné válik. Képzeljük el, hogy egy dilettáns embert belekényszerítünk egy helyzetbe, amit még tetőzünk is azzal, hogy a feladatára alkalmatlan eszközt adunk is a kezébe. Nem beszélve a disznóról, ami köszönőviszonyban sincs az asztalunkra kerülő példányokkal. És a film pillanatok alatt a komoly üzenetű dologból abszurd paródiába megy át. Erre még rátetéznek a feldolgozó helyiség sterilitásán és alkalmatlanságával, nem beszélve a "kisegítő személyzet" öltözetéről. Fehér köpeny, tépett farmerral egy disznóvágáshoz. Könyörgöm, ha realisták akarnak lenni, akkor legyen húskampó, csempés padló véres fugával, PVC nadrág és kötény. Csak ahhoz a filmesnek, nem egy túlérzékenyített hipszternek kéne lenni.
És sajnos az átlag ember simán megkajálja az ilyent, mert ez az igényszint. Az átlag embernek 30 másodperc alatt két tucat rendszert feltörő hacker kell, autószerelő aki egy kerékcsere alatt tesz a kocsiba +100 lóerőt, orvost aki idegsejt szinten képes szemtükrözéssel diagnózist felállítani. Csakhogy, ennek a következménye, hogy mindez átmegy a mindennapi életbe és rendkívül hibás elvárásokat gerjeszt. Nem tudatosan, csak épp a tudatalatti felett egy vonással.

Feltétel nélküli alapjövedelem, finn kudarc

Van ez a humoros, ballib ötlet, miszerint mindenkinek akinek testhőmérséklete 30 C fok felett van és képes stabil életjeleket felmutatni, mindenféle feltétel nélkül járna annyi összeg, hogy ne dögöljön éhen. Az elgondolás, hogy a létfenntartás napi stresszétől megszabadulva, az embrek könnyebben keresnek munkát, csökken a leszakadás a különféle iskolázottsági rétegek között, mindenki önképzésbe kezd, megtalálja önmagát és megnyílik a szívcsakrája. Vagy legalábbis valami hasonló.
Az ötlet jó, mert jó eszközt ad, megfelelően buta néprétegek szavazatainak megvásárlására, és azokban az országokban, ahol eddig hírből sem ismerték a szociális hálót, megtáltositotta az embereket.
Ennek hatására a finnek kiscsoportos foglalkozás keretében elindítottak egy kétéves projektet a dolog kipróbálására.
Az eredmény az első év után? Bukta. Ugyan résztvevők boldogabbak lettek, de ez várható is. Ki ne lenne boldog havi 560 EUR ingyen pénztől? Hogy tettek-e erőfeszítést az emberek, fejlődésre? Egy nagy lószervet. Miért is tettek volna bármit is? Az átlag ember előbb viszi le az igényszintjét, hogy megéljen az erőfeszítés nélkül kapott pénzből, semhogy belefeszüljön és dupla erőfeszítéseket tegyen.
Remélem az indiai projekt is hasonló sikerekkel zárul, és a politikusok elfelejtik ezt az életképtelen baromságot.

Szabadalmi kérdés

Ismerősöm megkeresett, hogy lenne egy szabadalmaztatható ötlete, ami ugyan másfajta szakterülethez kapcsolódik, mint a jelenlegi munkahelye, de vannak átfedések a kettő közt. Emellett az ötlet piacosíthatóságához kellene neki némi pénzmag. Azt akarta tudni, hogy mit tennék én helyében?

Jobban belegondolva, nem egyszerű a kérdés:
Megkeresheti a jelenlegi munkahelyét az ötlettel, amit a jelenlegi munkahelye levédet és adott esetben kap érte pár fillért. Ha nagyon szerencsés, akkor még kész termék is lesz belőle. Ez elég biztosnságos, mert a jelenlegi munkáját nem befolyásolja.

Magyar Posta látlelet

Miden kommentár nélkül:
2019-02-01 10:00
Csomag megérkezett.
|
|
|
2019-01-22 20:21
HU, BUDAPEST, Arrived in country
2019-01-22 04:40
HU, FERIHEGY, Flight landed in destination country
2019-01-19 10:10
HK, HONG KONG, Flight departed from origin country
2019-01-18 00:24
CN, SHENZHEN, Departed from facility
2019-01-17 10:19
CN, SHENZHEN, Processed at facility
2019-01-17 08:03
CN, SHENZHEN, Arrive at origin facility
2019-01-17 05:51
CN, DONGWAN, Regional distribution center departed
2019-01-16 20:01
CN, Package received
2019-01-16 11:43
CN, Shipment data received
Kiegészítés:
Dongwan és Shenzen között a távolság 75 km.
Budapest és Shenzen között a távolság 8356 km.
Budapest repülőtér kifutópálya és Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központ között a távolság 2 km.
Ferihegy és a Cím között a távolság 22 km.
A csomag a kínai szállító cégnél folyamatosan követhető volt, a magyarországi beérkezésig, utána egyszerűen eltűnt.
A termék szállítással együtt kifizetett ára nem érte el egy azonos méretű csomag magyarországi belföldi szállítási díját.

Időlimites, online szakmai teszt. A háttér.

Összefutottam egy ismerősömmel és miután lement az "asszony, gyerek, kutya, macska, rendben?" kör elkezdett egy kicsit panaszkodni. Annó, kicsi weblap reszelgető céggel indult, most amiből egy 20 fő körüli leginkább kicsit frontend, kicsit backend-el foglalkozó cég lett. Elsődlegesen olyan cégeknek szállítanak, akiknek valamilyen okból nincs elég pénze a nagyok megoldásaira, vagy épp csak egy-egy megoldást kellene integrálni. Ennek megfelelően elég széles technológiai spektrumot kell átfogniuk.
Mivel van náluk is fluktuáció, időnként fel kell venni egy-egy embert, lehetőleg a szenior kategóriából. Ennek az oka az, hogy mivel kicsi a cég és darálás van, nincs idő fél évig coachingolni, plusz remélhetőleg egy szenior fejlesztőnek vannak tapasztalatai régebbi technológiákról. (Csak ízlelgetés kedvéért: Online frontend fejlesztés egy dbase alapú, dos-os készletnyilvántartóhoz 2018-ban.)
És itt belefutottak a magyar rögvalóságba. Mert jelentkező akad, diploma kipipálva, CV alapján van releváns tapasztalata is, rendelkezik paklira való képesítésekkel, plusz csoportvezető volt hasonló területen. Aztán pár hét alatt kibukott, hogy a képesítések azért voltak meg mert a cég fizette és csoportjában mindenkinek kellett vizsgáznia. Plusz utoljára vagy 15 éve kódolt utoljára, azóta manageri pozícióból, manageri pozícióba jobhopperkedett.
Aztán volt olyan jelentkező aki elméletileg mindenhez értett, de nagyjából mindenre 3-4 webes technológiát akart használni és a felvétele után sem értette meg, hogy egy siteba való integrálás nem azt jelenti, hogy lecserélik a komplett siteot az ő kedvenc CMS-ére.
Emellé természetesen jött még a szokásos majd kéttucatnyi interjú, ami szintén elég vegyes képet festett.
Ami lejött neki:
1. A felsőfokú végzettség megléte vagy nem megléte irreleváns. A diplomás jelentkezők közel harmada nem rendelkezett szakirányú végzettséggel, viszont találkozott olyan nem diplomás jelentkezővel akinek a szakmai kompetenciája köröket vert a diplomásokra.
2. A tanúsítások, tanfolyamok megléte és száma nem releváns, mert nagy cégeknél sokszor kell, nem kell alapon küldenek el embereket képzésekre, és a megszerzése után sokszor nem is használja az illető.
3. Nagyon erősen működik a kalapács elv (Akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz.), és iszonyatosan rugalmatlanná válnak 3-4 év után.
4. Sok ember sértve érzi magát, ha a CVjében leírtakat megkérdőjelezik.
5. Nagyon sok a fekete öves google-fu és stackoverflow sensei, ami nem rossz, csak a napi munkában nem termelékeny, hogy mindent kigooglezzen a munkatárs.
6. Sokszor fontosabb, hogy a papíron való buborékrendezés lekódolás helyett, mennyire gyorsan tud valódi hibát keresni, javítani és tesztelni.
7. Kisvállalati területen nem megengedhető, hogy próbaidő után bukjanak ki az esetleges hiányosságok.

Sqlite code of conduct

Gabucino dobta fel a #nohup-on ezt a gyöngyszemet:
https://www.sqlite.org/codeofconduct.html

Csodálatos.
Bár a 63.-as pontnál a legtöbb, lila hajú, transzformer fejlesztő kihullana.
A 47.-es pont határozottan ösztönző a szép, egyszerű kódok írására.

Gyönyörű, pár apróbb dolgot még hiányolok, mint a füstölő gyújtása a debugoló gumikacsa előtt, kódoló mantrák mormolása, junior programozó feláldozása az első kódfuttatás előtt, de határozottan haladás a Warhammer 40000 világa felé.

Aki esetleg szeretne egy kicsit játszani, az regisztráljon és upvote-olja ezt:
https://news.ycombinator.com/item?id=18273390
Ha kikerül a főoldalra garantált lesz a popcornfaktor.

Mit tenne Ön...

...abban az esetben, ha egy 16 éves lányon csoportos nemi erőszakot elkövető férfi kiutasítását a vele egy repülőgépen ülő önérzetes polgártársak megakadályozzák? Pontosan ez történ Angliában.
Őszintén? Mi van Nyugat-Európában? Ennyire betett a polgári jólét? Egy bűnöző, bűnöző, legyen fekete, fehér, hupilila, vagy bármi. Ha kiutasítanak valakit egy országból annak oka van. Nagy valószínűséggel vétett az adott ország törvényei ellen. Nekem mint állampolgárnak, ha nem tetszik az adott személlyel szembeni bánásmód, akkor az adott legális módokon próbálom segíteni az ügyét, de nem akadályozom a hatóság működését.
Az igazat megvallva, hatóságként, egy ilyen esetben még azt is megtenném, hogy eljárást kezdeményezek és a kiutasítás menetét akadályozókra terhelem rá a delikvens egyedi szállítási költségét.

Index.hu siralom

Ugye, tegnap pár órára eltűnt az index.hu, mire a magyar netes újságírás alja, vagy kaján örömmel, vagy mély megrendüléssel már kongatni is kezdte a gyászharangokat. Aztán kiderül, hogy ez is csak egy marketing stunt volt, "ha...ha...haa..., hogy megijedtetek", mert elzárták a pénzcsapokat.
Ma aztán szembesültem a "támogassátok az indexet" koncsorgó bannerrel és majdnem leamortizáltam kávéval a céges laptopot. Gyerekek, ti ott a szerkesztőségben, ennyire elgurult a gyógyszeretek? Ennyire Pesti hipszterek vagytok, akiknek a Budapest vége táblánál Mordor, pusztulat és világvége kezdődik? Mégis, hogy a rákban próbáltátok beárazni magatokat? Megnéztétek a DigitalStand árait és levontatok egy ezrest a napilapok digitális előfizetéseinek az átlagából? 2000, 4000, 6000 Ft havonta?
Két aprócska dolog, ami ha nem tűnt volna fel:
Ez itt a net, az átlagos felhasználó fizetésével fordítottan arányos az igénye a magyar nyelvű bulvárra, kielégíti azt más forrásokból. A ti generációtok ingyen sajtón nőtt fel, nem úgy mint a nyomtatott napilapoké. Jóval alacsonyabb ebben a csoportban a fizetési hajlandóság és jóval alacsonyabb a fizetési lehetőség is.

Function 2018 party report

Ismét szeptember, ismét Function. A partyra hozni akartam a jó öreg ZX Spectrumomat és ha már lúd, legyen kövér, csináltattam hozzá illő pólót. Kénytelen voltam megállapítani, hogy a 10 évvel ezelőtti igazság, miszerint "csak az megy pólógyártónak aki semmihez sem ért" még mindig él. Egy tételesen szedett levél pontos méret és szín egyeztetéssel, két telefonbeszélgetésen szín és méret leegyeztetetés után, szerdán hívtak, hogy az egyik minta nem fog jól kinézni fekete pólón. Vajon melyik az? Amelyiket fehér pólóra kellett volna nyomni.
Csütörtökön próbáltam éleszteni a rendszert, mikor Specci közölte, eljött az ideje az újrakondizásnak. Az eddig is zajos kép nagyjából nézhetetlenre esett szét, és a dobozból jön a +12V kapcsolóüzemű részének a ciccergése. A gép maradt otthon én meg csak a minimális partifelszereléssel vágtam neki kilenc felé a túrának.
A hely a Dajka kolesz, ahogy korábban is. Becsekkolás, igen kérek pólót.
Tavalyhoz képest vagy az asztal lett kevesebb, vagy többen hoztak gépet. Az idei téma: Elmegyógyintézet. Minden szervező, sztetoszkópos, "I'm a doctorrr!" pólóban feszít. Újabb változás, hogy idén vannak ventillátorok. Érezhetően jobb a légkör és hűvösebb van.

Mikor megérik a genderizmus dúdvavetése

Lassan háromnegyed órája sírva röhögök a Telegraph tegnapi cikkén. A történet annyira iskolapéldája a transzgenderség és genderizmus retardáltságának, hogy ezt igen nehéz lenne fokozni.
A történet úgy kezdődik, hogy adott Karen White (Szül.: Stephen Wood) nevű, és itt egy pillanatra meg kell állnom, hogy a megfelelő kifejezést megtaláljam, mondjuk, genetikai hulladék. Ezen életforma volt már bűntetve gyerekkel szembeni nemi erőszakért és most is többszörös nemi erőszakért ítélték el. Mivel "nőnek aposztrofálja" magát ezért a kretén, gender tudatos hatóság hova máshova sittelte volna le tavaly szeptemberben, mint egy női börtönbe. Tetszik érteni, egy pénisszel rendelkező, többszörösen büntetett szexuális erőszaktevőt bezárnak egy nőkkel teli intézménybe.
Természetesen Woods nem hazudtolta meg magát és az első adandó alkalommal álló fasszal tett ajánlatot egy másik elítéltnek. Majd pár nappal később egy másik női elítéltnek tett ajánlatot orális szexre. Újabb pár nappal később nekinyomta a péniszét egy újabb női elítéltnek. Végül Novemberben nyakon csókolt egy újabb női elítéltet.
Eddigre a börtön vezetőségének is leesett, hogy itt valami nem kóser, és megérdemelt helyére, HMS Arley férfi börtönbe helyezték át. Persze a hatóság szánja, bánja a tévedését.

#hup.hu halal


[09:23] --> slackjeff (~slackjeff@AOrleans-652-1-114-194.w90-21.abo.wanadoo.fr) has joined this channel.
[09:23] <slackjeff> Aⅼⅼaһ ⅰs dഠiᥒg
[09:23] <slackjeff> sun ⅰѕ nοt ԁοing Allah іs doіnɡ
[09:23] <slackjeff> mοⲟn is ᥒot dοing Alⅼah is ԁoing
[09:23] <slackjeff> stars arе ᥒot ⅾoіnɡ Alⅼah is dοinɡ
[09:23] <slackjeff> plaᥒets arᥱ not doinɡ Αⅼlah iѕ ԁοinɡ
[09:23] <slackjeff> galaⲭіeѕ ɑre not doⅰᥒg Allah іѕ doіng
[09:23] <slackjeff> οceɑᥒs ɑrᥱ nοt ԁoiᥒg Allaһ ⅰs ԁoinɡ
[09:23] <slackjeff> mഠᥙntaiᥒs are not doіng Аⅼlɑh is doіnɡ
[09:23] <slackjeff> treᥱs arᥱ ᥒοt doing Aⅼlah іs doіnɡ
[09:23] <slackjeff> ⅿഠm іs ᥒot dοⅰᥒg Aⅼlɑһ ⅰѕ ԁoіnɡ
[09:23] <slackjeff> ԁaԁ iѕ ᥒot doing Alⅼɑh is doіnɡ
[09:23] <slackjeff> bοss is not ԁoinɡ Alⅼah іs doіng
[09:23] <slackjeff> job іs not ԁοіᥒg Αⅼlɑһ іѕ ⅾoiᥒg
[09:23] <slackjeff> ⅾolⅼar is ᥒot doing Aⅼlah is ԁοing
[09:23] <slackjeff> deɡrᥱe ⅰѕ ᥒοt doinɡ Αⅼⅼaһ іs doing
[09:23] <slackjeff> ⅿeԁiсіne iѕ ᥒⲟt doing Aⅼlah iѕ ԁoiᥒg
[09:23] <-- slackjeff (~slackjeff@AOrleans-652-1-114-194.w90-21.abo.wanadoo.fr) has left this server (Remote host closed the connection).

Freenodegate by #hup.hu

Létezik a freenode irc hálózaton egy #hup.hu csatorna mely egykoron aktív volt, de mostanra már csak #nohup trollokon kívül az jár oda akiknek egyszer be lett állítva a kliense és úgy maradt. Ennek megfelelően, közel nulla kommunikáció folyt a csatornán egészen a mai napig. Mikor este fél tíz magasságában beléptem a csatornára, megjelent egy Sveta6 nevüű user, aki elkezdett postolni. Aztán kilépett, majd belépett egy másik nick és az is postolt egyet, majd az is kilépett.
A postolt linkeket megnézve elég masszív dráma van kialakulóban a Freenode háza táján és kik voltak a hibásak? Már megint a trollok.
A sztori ott kezdődött, hogy létezett egy ##hamradio a freenode hálózatán, ahova betévedt egyik archtroll Rucas picit heccelni az ott összegyűlteket. Sajnos a jelenlévők nem vették a poént és rövid úton bannolták a csatornáról. Ez felpiszkálta Rucas kíváncsiságát, és haverjaival (GNAA) visszatért egy második menetre. Nem kis meglepetésükre, hamar kiderült, hogy belecsusszantak egy kis kellemes pedo/fetisiszta mocsárba. Ez már kicsit erős volt troll gyomornak is, úgyhogy ment a jelzés a hálózat op-oknak, hogy jó lenne csinálni valamit a pedomacikkal. Ekkor jött a meglepetés, mert a trollok nagyon gyorsan ki lettek K-line-olva, a ##hamradio meg maradt a régiben. A K-line-okat Kloeri osztotta ki. És itt jön a csavar, ugyanis ezen op.-nak, létezik egy névre szóló weboldala, amire igen cifrákat posztolgat valaki. Jogosan, felmerülhet a kérdés, hogy az egész nem csak Kloeri lejáratása van a háttérben. Érdekesség csak az, hogy a regisztrált oldal az archive.org crawlere szerint már 2016 óta él.
Ennél a pontnál a hullámok átcsaptak egy másik pöcegödörbe (reddit), ahol igen komoly munkát adtak a moderátoroknak a Kloerihez kapcsolódó topikok és kommentek törlésével.
Összegezve, a történteket: Adott egy enyhén autista irc op. aki valamikor rálépett valakinek a lábára és az illető legalább 2 éve lejárató kampányt folytat ellene.

Anya, betéptem és kibasztak a suliból...

Megjelent egy cikk az indexen, ami erős seggfájós stílusban azt ecseteli, hogy a balatonfüredi Lóczy Lajos gimnázium több tanulóját is távozásra szólítottak fel, miután felmerült, hogy drogoztak.
A cikk több szempontból is problémás. Hibásként állítja be az igazgatónőt, holott ő csak egy rendőri intézkedés folyományaként hozta meg azt a döntést, amit meg kellett hoznia. ("Nem értik, miként fordulhat elő, hogy az igazgatónő egy ilyen horderejű ügyben a bevonásuk nélkül dönt.")
Hibáztatják a rendőröket, hogy a 17-18 éves, szegény, "ártatlan" bárányokat, a szülői jelenlét nélkül fingatták meg. Akik aztán fel is dobták az összes füves haverjukat. ("Ennek az lett az eredménye, hogy minden gyerek beismerte, kivel, mikor és hol szívott.")
A dolog erősen képmutató. Ismert, hogy a mai tizenévesek között menő és elfogadott dolog a füvezés. Ez általában "fű" alatt megy, a legtöbb szülő és tanár ilyen vagy olyan okok miatt szemet huny felette. A tinédzserek társadalma általában elég zárt, a felnőtteknek, a hatóságoknak vajmi kevés belelátása van.
Picit a felszín mögé nézve, valószínűleg itt is az történt, hogy mindenki csak a dolgát végezte. A rendőrök elkaptak egy kölyköt, aki meg felnyomta a haverjait és szépen beborult az egész dominósor. A rendőr ilyenkor nem állhat meg, és ha intézkedik, akkor bizony értesítenie kell az iskolát. Az igazgató sem mérlegelhet egy ilyen esetben, és máris a kialakult helyzetnél vagyunk.
Ki a felelős? Leginkább a szülők és a kölykök. Az előbbiek azért mert nem tanították meg a gyerekeket nemet mondani és nem tanították meg a kábítószerezés veszélyeire. Utóbbiak azért, mert bár majd minden tizenéves fejből fújja a kábítószerfogyasztás veszélyeit, nulla önkontrollal rendelkezik és nem gondolkodik előre. Lehet ezt élettapasztalat, vagy nevelés hiányára fogni, de a valóság sokkal inkább az, hogy egy átlag fiatal nem akar és nem mer szembemenni a csordaszellemmel.

Posta csekkautomata, már majdnem jó

A két nappal ezelőtt féktuskónak avanszált macskámnak hála, kicsi késve indult a napom. Ha már kések, akkor gondoltam feltöltöm az asztali teakészletemet is, és beugrottam a kelenföldi Primába. A pénztárnál konstatáltam a Posta csekkfizető automatáját, és mivel egy hete hurcoltam egy köteg csekket, úgy döntöttem játszok egyet.
Maga az automata egy zöld doboz, tetjén egy csekkbetöltő nyílással, középen egy érintőképernyővel, az alján meg kártyaolvasóval és pinpaddal. A használata faék egyszerű, az ember elindítja a csekkfizetést a terminálon, felül betuszkolja a csekket a résbe, indítja a beolvasást, vár...vár...vár... és vár... leokézza a csekk összegét és fizet, vagy megismétli a műveletet további csekkekkel. A fizetés a jegyautomatáknál megszokott módon történik.

Holdkórosok

Van valami a levegőben...Nem a szerelem, nem is a pollen, ami ugye a növények szerelmének a mellékterméke. Valami, ami sokkal mélyebben hat a látens zakkantakra.

Múlt hét közepén, a Kelenföldi-pályaudvar aluljárójában négy Anonymous maszkos fiatal próbált valami flashmobot összehozni, az utazóközösség fásult és unott tekintetének kereszttüzében. Innen üzenem nekik, hogy az üzenetük sehova nem jut el, ha csak egy tableteken futó videóval kommunikálják.

Szintén még a múlt hét hétvégéjén, a gárdonyi piacon megjelent egy a kormánypárttal szemben felháborodott bácsika, aki a mondandóját egy fekvő elrendezésű, 5-ös stafnilécre szerelt, 2x0.8m-es táblával próbálta nyomatékosítani. Az elképzelésébe csak ott köpött bele a valóság, hogy a bácsika 160cm magas és 60 kiló volt. Minden erejét összeszedve küzdött, hogy a táblaszörnyét minél magasabbra tartsa a tavaszi szellő és a gravitáció ellenében, de így is újra és újra le kellett támasztania. Ilyenkor fáradt tekintetében látszott, hogy erről is a kormány tehet.