Hiena blogja

Chiphiány/alkatrészhiány és egyéb multinacionális balekságok testközelből

Tegnap délután az egyik tesztutomatizálással foglalkozó kolléga szólt, hogy az egyik teszberendezés hajtása hibával kiállt. Megnézte a hajtás diagnosztikai programjával, ami hűtőborda hőmérséklet hibát jelzett. A kérdése az volt, hogy szerintem is csapágyas a drive ventillátora?

[fun]Megvan a chiphiány oka!

Kollégákkal való reggeli eszmefuttatás eredménye:

"A chiphiány oka, hogy a gyártók elhasználták az összes sziliciumot az oltásokban lévő 5G chipekhez, és az oltásokat azért kell félévente ismételni, mert lejár a cert a chipekben és nem tudnak szerverhez kapcsolódni!"

Asszem ellenőriznem kell, hogy mit tesznek a céges kávégépekbe szemeskávé és laktózmentes tej címén...

Mikor a ransomware visszanyal

A ransomware talán az egyik legaljasabbja a netes pénzszerzési módszereknek. Mert míg a nagy, emberek millióinak az adataival kereskedő cégek zsarolása felfogható egyfajta Robin Hood tevékenységnek, a mikrovállalkozások és kisvállalatok sarcolása már inkább gennyes aljasság. A kórházak, kritikus közintézmények zsarolása meg egyenértékű a terrorizmussal.
 

npm csomag kódinjektálás

Az egyik szépsége a modern webnek, hogy egy cukormázzal bevont, trágyalével összeragasztott kártyavár.  A millió egy HTML és CSS implementációk, megtákolva a javascripttel és a frontend fejlesztők ész nélküli mindent letöltő és telepítő hozzáállása mellett, néha az ember még azt is csodálja, hogy egyáltalán működik az egész.

Function 2021- Party report

Tavalyi parti kihagyása után, Back to CSOKI 2, azaz parti a demoscene klasszikus helyszínén a Csokonai Művelődési Házban. Az elmúlt években szépült a hely, vagy csak az emlékek változnak. Fél dél magasságában futottam be, páran ébredeznek még csak. Csókolom, belépőt, pólót, kérem, köszönöm. Kipakolás, hoztam egy hőnyomtatót, Z80-as laptopot, meg egy marék 8 bites alkatrészt.
A hőnyomtató tápkábeléből persze kitört az érintkező... Mindegy, a tanulólaptophoz nincs manual, próbáltuk kicsit hackkelni BASICben, de nem jutottunk előre.

Izgalmas lesz az olimpia

A Tokiói olimpia  egyik újdonsága a lesz a nők között nyíltan megjelenő transznemű sportolók is. Eddig, ugyebár az olimpiai felügyelőbizottság nagyon szigorúan veszi a doppingolást, különösen a hormon alapú szerek használatát. Példának okáért, tiltottak már el indiai atlétát rendkívül magas tesztoszteron szintje miatt, aztán ott volt a még kétségesebb identitású Semenya Caster esete is, nem beszélve az NDKs sportolónőkről.
Az igazat megvallva, ezt a kérdést le lehetne zárni egy szimpla ultrahang vizsgálattal. Akinek van méhe és petefészke az megy a nőkhöz, akinek nincs az versenyezhet a fárfiakkal. De, a világ nem ennyire  egyszerű. Az olimpia rég nem a sportról, hanem a reklámról, szponzori pénzről szól, plusz ezen pénzforrások lementek kreténbe, a mélyrepülés még tartani fog egy ideig.

Ez necces lesz...

Május 2.-án 00:35 UTC-kor megkezdi a Spacex Crew-1 a visszatérését a Földre a nemzetközi űrállomásról. Ezzel párhuzamosan egy G1-es kategóriájú napkitörést észleltek ami ugyanaz nap fogja telibe kapni a Földet.  Mondjuk egy ilyen kitörés elég harmatos, mégsem jó dolog ezzel tesztelni egy friss űrtechnológia tűrőképességét. Különösen, hogy 4 űrhajós lesz a fedélzeten. Reméljük a legjobbakat...

Új társadalmi réteg kialakulóban?

Jó hónappal ezelőtt összefutottam egy régi ismerősömmel. A "hogy vagy, jól vagy" köröket lefutva kicsit egyeztettük az elmúlt pár év történéseit. Kiderült, hogy az irodai létet megunva, Pesttől 120km-re, vidékre költözött. Vett egy telket disznót, csirkét, kacsát tart, zöldségféléket termel saját fogyasztásra és emellett vállalkozóként tovább tolja az informatikai témát.  A házára feldobott elegendő napelemet, hogy szigetüzemben ellegyen, a rezsijét leminimalizálta. Jelenleg nagyjából 2-3 havi munkával képes kitetermelni a éves rezsijét és ha van kedve dolgozni akkor amit megtermel az megy megtakarításba. Költése szinte nulla, boltba tisztálkodó-, mosószerért és édességért jár be. A COVID helyzetből nagyjából csak annyit érzékel, hogy több a munkája és még kevesebbet kell bejárni.
 

Amikor az embernek mindenről az jut az eszébe

Ismerős, minap megkért, hogy hazafelé menet gyorsan javítsak meg egy csatlakozót a hajójában. Pikk-pakk, két forrasztás és már tekerte is vissza a panelt a kormányállásban. Én meg közben nézem a Dunát amin sodrással szépen jött lefelé a PK Panther teherhajó. Odaszólok ismerősnek:
- Jön a Panther...
Felnéz:
- Ah, a Blackpanther!
Erre elkezdek röhögni, a linuxra asszociálva és modnom:
- Biztos viszi a telepítőcsomagokat...
Ismerős, ez hülye megint, arckifejezéssel:
- Ömlesztett árut szokott szállítani.
Kapcsolok, hogy ismerős, hajós szakiként nem vágja a magyar linuxos cicaharcokat. Kédezem:
- Miért mondtad, hogy blackpanther?
- Régen volt egy feketepárduc felfestve az álláson.

[kv]Szükséges funkcionalitások egy COVID útlevélben

Elkezdődtek a COVID oltások, és korábban megjelentek olyan hírek, hogy oltási app-al igazolhatják magukat az emberek.  Ez utóbbi feltétlenül szükséges, hiszen az általános utazási tilalmak és lezárások mellé kell valamilyen hatósági igazolás, melynek segítségével könnyen és zökkenőmentessé tehető a visszatérés a normális életbe. 
Az oltási igazolások és útlevelek, nem új dolgok, léteztek korábban is. Egyes országokba, eddig is csak bizonyos oltások meglétével lehet beutazni. A papír alapú megoldás viszonylag egyszerű, de egy kormányzat számára az igazi megoldást ennek az elektronikus formája adja, különösen azért mert a COVID egy minden országban jelenlévő világjárvány.

Mikor egy kutatásnak mellékhatásai vannak

Vicces dolog, mikor egy kutatás kérdéseket tesz fel és amikor a kérdésekre kapott válaszokat elemzésnek vetik alá olyan eredményeket hoz ami nem is volt a kutatás témája. Valahogy így járt a Pew Research center, mikor márciusban azt vizsgálta, hogy az amerikai népességre milyen hatással van a COVID-19 járvány. Mint minden normális szociális tanulmány, kitért a kérdezettek körülményeire is úgy mint etnikum, iskolázottság, politikai preferencia és társai.

Alt-Tab javítása Gnome Desktop alatt

Az open-source egyik innovatív aspektusa, hogy minden faszságot át kell venni, vagy amit el  kell cseszni, ezért nem ért meglepetésként, hogy Debian alatt Gnome Desktopra váltás után az Alt+Tab nem az ablakok között váltott, hanem alkalmazások között, és kreatív módon, az adott alkalmazáshoz tartozó ablakokat összecsoportosította legördülő menü alá, agyoncsapva az ablakok közötti gyors váltás lehetőségét. Mivel, az utóbbi időben, max. 10 perceket töltök az itthoni gép előtt, eddig nem lépte át az ingerküszöbömet a dolog, egészen mostanáig.
 

Microsoft megveszi a ZeniMax Media-t

A 7.5 milliárd dolláros üzlet keretében a Microsoft tulajdonába kerülnek a Bethesda Softworks, id Software, Arkane Studios, Machine Games, Tango Gameworks, Alpha Dog, and Roundhouse Studios játékfejleztő stúdiók. Az ügylet lezárulta a 2021-es üzleti év második felére várható és nem fog különösebb kiadást jelenteni a Microsoftnak.
 

Virtuaverse

Poin-n-click kalandjátékoknak az arany korszaka valamikor a 90-es évek elején volt. Aztán szép lassan már-már kihalt a játékstílus. Az utóbbi években csak hébe-hóba  jelentek meg új címek. Ezek grafikailag igényes, rajzfilmes stílustól (Deponia) az egyedi képi világgal rendelkezőkön (Machinarium) át egészen retró 8 bites utánérzésekig (Primordia)  igen széles skálán mozogtak, ahogy az általuk prezentált történetek mondanivalójai is.

Mozdítsd előre karriered egy egyszerű trükkel

Multinál húzod az igát és nem jutsz előre? Folyton csak pár százalékot fejlesztenek a fizetéseden? Úgy érzed, hogy a frissen felvett kollégák többet keresnek nálad? Hiába szólsz a főnöködnek, de folyton lepattint? Unod amit csinálsz, de nélkülözhetetlennek vagy beállítva? Kiégtél? Ráadásul, nincs kedved munkahelyet váltani? Van kiút!