Hiena blogja

Jogszabályalkotás magyar módra

 ( Hiena | 2017. június 24., szombat - 13:39 )

A bevezető:
https://youtu.be/M3j59I9vrJk?t=4977

Most akkor tegye fel a kezét, aki nem érzi úgy, hogy az ilyen jogszabályalkotó hölgy és az egész sleppje a főnökeivel együtt, olyan helyre való, ahol az egyetlen papír amihez hozzányúlhatnak az a WC papír? Komolyan, milyen az amikor TV csatornáról tájékozódik egy jogszabályalkotó, mikor a kiválasztandó sportok aszerint kerülnek sorrendbe állításra, hogy "melyik látszik drágának" és melyiket nem csinálja valamelyik főnök?
És a legszomorúbb, hogy erről nyíltan mer beszélni.

Hogyan tégy seggfájóssá 800 embert egyszerre?

 ( Hiena | 2017. június 7., szerda - 12:10 )

Cseréld le mindenkinek a a háttérképét a céges előírásoknak, brand szabályzatnak, whatevernek megfelelőre.

Pedig én csak nyomtatni akartam...

 ( Hiena | 2017. április 23., vasárnap - 13:54 )

Leltározom az itthon felhalmozott IT szemetet, és megunva, "az ebben a dobozban milyen és mennyire működő konfig van" kérdéseket, kitaláltam nyomtatok azonosító lapokat és hozzácsapom a dobozokhoz. Hogy ne kelljen fel le rohangálnom a galéria és a szobám között, a kupacból kihúztam egy öreg Panasonic KX-p1150 nyomtatót, rádugtam egy USB-párhuzamos adapter, és huss már el is ment másfél napom. Igen, beleszaladtam abba a bizonyos lótagba, de rendesen.

Mikor a "mesterséges intelligencia" nem tud hazudni

 ( Hiena | 2017. március 31., péntek - 18:33 )

Alexa, az Amazon személyi asszisztense, aki ugyan néha néha hibázik, és nem egészen gyerekbiztos, de folyamatosan fejlődik.

Fizetések

 ( Hiena | 2017. március 16., csütörtök - 12:23 )

_Joel blogbejegyzése alatt több szálban is ment a tippelgetés a mennyi az annyiról. Annyi bizonyos, hogy a hazai környezetben iszonyatosan félreinformált az átlagember a fizetésekről. De, vajon mennyire jól informáltak azok akik ezt a műfajt főállásban űzik? Majd minden fejvadász cég üzemeltet bériránytűt, így elkezdett bennem motoszkálni a kisördög, hogy vajon mekkora eltérések is vannak ezekben az adatbázisokban.

Ezért érett meg a modern web a pusztulásra

 ( Hiena | 2017. március 12., vasárnap - 11:44 )

A modern web egyik rákfenéje, hogy szükségtelenül komplexé vált. Míg régen az oldalak információt tartalmaztak, manapság, sokszor az oldal kliens oldali megjelenítéséhez szüksége keretrendszerek és egyéb nyalánkságok kerültek túlsúlyba. Utóbbiakra sokszor nincs is szükség, mert pusztán szemcukorkák. Hasonlóképp az oldalak mögött álló back-end rendszerek is átmentek egy bloatosodási folyamaton.

Fizetett megmondóemberek

 ( Hiena | 2017. március 4., szombat - 16:00 )

Érdekes dolog a világ változása. Régen a filozófusok, gondolkodók a tevékenységüket másodállásban űzték. Ugyan minden korszakban voltak szponzorált okos emberek, de ezek száma a népességhez képest elenyészett, és egy ilyen pozíciómegnyeréséhez tényleg le kellett valamit tenni az asztalra. Aztán jött az internet, a közösségi média és sokan rájöttek, hogy szép pénzt lehet szakítani a megmondóemberségből. Nem is kell hozzá tudás, elég csak a hangerő és megtalálni a megfelelő pénzforrást, akiknek szócsöve lehet.

Az autizmus ára

 ( Hiena | 2017. február 22., szerda - 0:45 )

Munkahelyem viszonylag nagy cég, így a munkatársak között előfordul az emberi psziché teljes palettájából mindenféle fajta, kezdve magas funkcionalitású autistáktól, a szenvedélybetegeken át, a csendes szociopatákig. Ezekkel az emberekkel együtt kell dolgozni, és munkahelyről lévén szó az ember hajlamos szakmai, szociális szempontok szerint csoportosítani a munkatársait.

Cui bono?

 ( Hiena | 2017. február 13., hétfő - 9:59 )

Az elmúlt hetekben több cikk jelent meg a médiákban, ahol a januári szmoghelyzet kapcsán vegyes tüzelést jelölték meg bűnbakként. Ismerve a magyar média érzékenységét és szakmai felkészültségét, ez vajon melyik szervezetnek/csoportosulásnak/államszervnek újabb pénzlehúzási kezdeményezésének az előkészítése? Sanda gyanúm, ugyanis, hogy ha mást nem is, de egy levegőtisztasági adó bevezetése várható, ahol van sapka, nincs sapka, minden tüzelőberendezést üzemeltető ingatlantulajdonos számára.

V mint vérbosszú

 ( Hiena | 2017. február 5., vasárnap - 14:23 )

A kétezres évek környékén kezdődött Hollywood próbálkozása a képregény adaptációkkal. Többsége ezeknek a műveknek, elég vegyesre sikeredett, kellett némi idő mire ráéreztek a megfelelő kezelésére. A filmek leggyakoribb hibája az volt, hogy túlságosan hozzányúltak az eredeti anyaghoz, felhígították, mainstreammé próbálták tenni.
V, mint vérbosszú furcsa módon az a mű, amit pont az eredeti forrás "ráncfelvarrása" tesz nézhetővé.

Puliflllppppprrrrr

 ( Hiena | 2017. január 27., péntek - 10:44 )

Most olvasom, hogy kiválasztásra került az Google Lunar Xprize döntőbe jutott öt csapata. SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, TeamIndus, Hakuto rendelkezik indítási szerződéssel különféle űreszközök kilövésével foglalkozó céggel. A listából valahogy hiányzik a magyar csapat neve. Csak nem sikerült Astrobotic-nak kiköhögni, azt az alig 1.5 millió dollárt? Miért nem lepődök meg ezen?

Karácsonyi hack

 ( Hiena | 2016. december 25., vasárnap - 12:22 )

Olvasom a Fejérmegyei Hírlap tegnapi számát, benne egy oldalas cikkel a miniszterelnökünkkel. A cikk olvasása közben szemet szúrt, egy túlságosan is "őszinte" mondat mit követett még pár. Bizony médiahack áldozata lett a karácsonyi évértékelő. A kiadó azóta már bocsánatot kért a megjelentekért.

Internet térkép, 1973

 ( Hiena | 2016. december 16., péntek - 16:42 )

David Newbury a Art Track kezdeményezés fejlesztője érdekes kortörténeti dokumentumot talált édesapjától kapott papírok közt válogatva. Az öreg Newbury Carnegie Mellonban dolgozott a 70-es évektől kezdve, és ott került hozzá az ősinternet akkori kiépülésének a térképe. Hogy pontosan milyen dokumentum része volt eredetileg a térkép még kérdéses, de egy 1974-es NASA jelentésben (6. oldal)már kiépültebb hálózat található.

Mit csinál a fordító?

 ( Hiena | 2016. december 15., csütörtök - 15:40 )

Ma futottam rá a Compiler Explorer oldalra. A bal oldali mezőben megadott C/C++ forráskódot, a jobb oldali mezőben, valós időben fordítja assembly-re különféle fordító verziókkal és architektúrákra. Nagyon érdekes látni, hogy különféle architektúrákon, milyen eltérések vannak a fordított kódban.

LUKS who's talking now?

 ( Hiena | 2016. november 16., szerda - 23:52 )

Kedvenc Linuxos mottóm, hogy ami működik, azt úgyis elbasszák. Vegyük példának okáért a LUKS-ot. Mi az a LUKS? Linux Unified Key Setup, egy egységesített lemeztitkosítási eljárás, aminek az eredeti célja az lett volna, hogy platformfüggetlenül lehessen kezelni a különféle titkosított merevlemezeket. Oh, és nem csak lemeztitkosítás de még szabványosított jelszókezelési eljárás is akart lenni.

Linux stabilitás 2016

 ( Hiena | 2016. november 1., kedd - 17:46 )

Testvérem gépe, feldobta a talpát, de vajon hogyan is? Stílszerűen, öngyilkos lett.

Google felvételi interjú

 ( Hiena | 2016. október 18., kedd - 9:26 )

Mindig kicsit felvidít, mikor az aktuális "jócégről" kiderül, hogy ők sem jobbak a többi egy tucat, tizenkettő multinál. Most éppen egyesek kedvenc nagy testvére, a Google futott bele egy PR pofára esésbe.

Emberi relációk

 ( Hiena | 2016. október 4., kedd - 21:22 )

Egy ideje amatőr fejvadászt játszom és embereket próbálok felhajtani a céghez. Így, lassan két év után rávilágított, hogy mennyire nincsenek egyszerű helyzetben a főállásúak sem. Most például forrasztani tudó emberek kellenének a csapatba, és igen lehangoló a kép, de erre még visszatérek a végére.

Lábonlövés Youtube módra

 ( Hiena | 2016. szeptember 22., csütörtök - 21:10 )

Ha az előző poszt írásakor megkérdezte volna valaki, hogy mi lesz a Youtube következő húzása, azt mondtam volna, hogy a közösségi moderálás. A reklámelhelyezési és kifizetési cécó után, ugyanis a logikus lépés az lett volna, ha fenti ügyintézés felpörgetéséhez, a tartalomgyártókkal és fogyasztókkal közös konszenzust tudnak kialakítani. Erre a közösségi moderálás látszik a legkézenfekvőbbnek. De csak látszik. A moderálás, mindig is közösségfüggő, és a moderátorok tevékenysége nagyban meghatározza a közösség arculatát.

Youtube "cenzúra"

 ( Hiena | 2016. szeptember 9., péntek - 15:24 )

Lassan egy hónapja figyelem a Youtube vloggerek vergődését a Youtube régi/új tartalomszabályzatának a hirtelen betartatásából eredően. A dolog nem új, hanem már 2012 óta élő dolog, csak úgy egy éve kezdtek a tartalmak készítői értesítéseket kapni, és csak most érte el egyes "kiemelkedő netes személyiségek" érzékelési küszöbszintjét, értsd. most nyúltak először igazándiból a zsebükben.

Falcon9 kablam

 ( Hiena | 2016. szeptember 1., csütörtök - 22:26 )

Javítás: Ahogy BaT kolléga is rávilágított a hozzászólásban, a rakéta nem újrahasznosított első fokozat volt. Mentségemre legyen mondva, hogy a nagy konteo keresés közben már nekem is átcsúszott a konteóból pár infó.

The Lord Inquisitor - Prologue [UHD]

 ( Hiena | 2016. augusztus 30., kedd - 21:37 )

Ilyen amikor a megszállottság találkozik a hozzáértéssel és a tehetséggel.
https://www.youtube.com/watch?v=cZc6cr6G2E4
A háttér, a környezet, a modellek kidolgozottsága, már-már tökéletes. Ami érezhetően hiányzik egy jó mocap felszerelés, és egy, a WH40k világát kellően ismerő, profi rendező. Plusz a pénzszivattyú Games Workshop áldása.

fglrx, Debian, meg a kernelfejlesztők varázslata.

 ( Hiena | 2016. augusztus 29., hétfő - 23:21 )

Radeon tulajdonosként, ezidáig, nem sok bajom volt a grafikus driverrel. A legtöbb esetben "simán ment", értsd 1-2 nap elbaszásával, az ATI/AMD által adott telepítő és volt öröm, boldogság, lévén a grafikus lassítás, khm gyorsítást, legfeljebb a videólejátszásnál használtam ki.

IoS (gyk. Internet of Shit)

 ( Hiena | 2016. augusztus 22., hétfő - 11:24 )

Nincs twitter accountom, így eddig elkerülte a figyelmemet ez a szösszenet. Pár szösszenet az oldalról:
Ramsonware termosztátra
Wifi jelszót leakelő kancsó
Gmail hozzáférést szabadon hagyó hűtő

Samsung, ez most komoly?

 ( Hiena | 2016. augusztus 1., hétfő - 12:03 )

Vettünk egy porszívót. Az eladó közölte, hogy termékregisztrációért cserében kapunk egy év garancia kiterjesztést. Gondoltam, hát legyen. Elmentem a my.samsung.hu oldalra kiválasztottam a Termék regisztációt, elkezdtem megadni a személyes adataimat, majd ezek a kérdések fogadtak:
Adjam meg 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire vagyok:

Kockázatvállaló 										
Meleg szívű, szívélyes 										
Érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam									
Követem a trendeket és a divatot