Hiena blogja

Új himnusz

Mivel a magyar jelképek, az alkotmány egy gumicsont rugalmasságával változnak és változtathatóak, ráadásuk a külföldi szomszédaink sem veszik igazán komolyan őket, ideje lenne kicsit modernizáni. Mondjuk kezdhetnénk a himnusszal. A pátoszt és a búvalbaszottságot sutba kéne dobbni, helyette kicsit több frissességget, tenni bele.

Function 2022 party report aka fukjuuu paty

A nap úgy kezdődött, hogy a laptopom dobott egy hátast, emiatt az elmúlt egy hétben reszelt blankphone proto teljes fejlesztői környezete maradt otthon. Közben bejöttek a szokásos családi mizériák, minek hatására sikeresen lekéstem a vonatom, és mehettem az eggyel későbbivel.
 

Csak szólok...

Ha debian 11 alatt az nvidia-driver telepítés után nem akarna elindulni, mert bootnal az nvidia modul loader hibát dob. Akkor érdemes  a
systemctl status systemd-modules-load.service
segítségével megnézni, hogy valóban nem találja-e az nvidia kernel modulokat (nvidia-drm), és

apt install  linux-headers-$(uname -r) futtatni.

 

Rezsicsökkentés blues

Rezsicsökkentés kivezetésének a bejelentése előrehozott pár, korábban takaréklángon rotyogó projektet, úgy mint a neplemtáblák felrakása a végleges helyükre, bojler felokosítása és átkötése napelemre, mosógép/mosogatógép átkötése melegvízre, hűtő/faygasztó csere stb. Az elsődleges matekolás elég horribilis rezsiösszegeket dobott ki, aminek leginkább kényelmi okai voltak. Csak azért, mert az ember családja rühelli rakni a vegyestüzelésű kazánt, most legalább egy évig fizethetjük a versenypiaci árat. A dolog potitív oldala, hogy áprilisban fél köbméternyi fával kezdtem a téli felkészülést. Pillanatnyilag, olyan 3 köbméter van a pincében, kettő az udvaron, Egyébként vicces, hogy hány embernek lesz hirtelen realitás, ami nekem évtizedek óta normális dolog. Minden évben cca. 3-4 hónapot, heti szinten töltök különféle fák vágásával, kertisztításokból, metszésből származó nyesedékek begyűjtésével, feldolgozásával.
 

[POL] Nyertesek beszéde

Figyelem Zelenszkij megszólálalásait és őszinte csodálattal adózom. A hangsúlyok, a precizitás, a megszólítások. Az elmúlt 30 évben nem láttam ennyire ügyesen összerakott, ennyire manipulatív megszólalásokat. Ugyanis túllép az eddig megszokott formákon, nem a politikusok, szűk elitklubját szólítja meg, hanem azoknak a szavazóit. Az aranyhal memóriájú, külföldi szavazókat, akik a józan érvek helyett az érzelmek és zsigerek mentén döntenek.
A valóság finom torzítása, a tények kiemelésének és elhallgatásának a Steve Jobs szintű, mesteri alkalmazása.

[pol] Oroszország támad, jah, nem

Tegnap elkezdtem írni egy blogbejegyzést, hogy hol és mikorra várható az Ukránok támadása az Oroszok ellen, aztán úgy döntöttem, hogy az elmúlt hét, témával kapcsolatos 20-30 linkjét nem keresem vissza, azok nélkül meg elég lapos lett volna. A be nem küldött bejegyzés egyik része azzal foglalkozott, hogy a nyugati média, miképp próbálja a közvéleményt ráhangolni egy Oroszországgal szembeni katonai fellépésre és mennyire kellemetlen számára, az orosz türelemjáték.

NFT támadási lehetőség

Pörög az új crypto őrület, mindenki NFT-t akar gyártani vagy legalábbis NFT-n keresztül sajátként legalizálni a mástól lopott képeit és így meggazdagodni. Ez utóbbi odáig terjedt, hogy pl. a DeviantArt-on már művészek kezdték törölni a galériáikat, mert nem egy esetben több száz képnél egyesével kellene bizonyítaniuk, hogy ők rendelkeznek a kép feletti tulajdonjoggal. Ráadásul, az NFT tulajdonságából adódóan minden egyes token, más és más jogokat biztosít a tulajdonosnak a bizonyos vagyontárgy felett. Ezek lehetnek olyan kizárólagos jogok, amik megtiltják annak a reprodukcióját, másolatát bármilyen formában.  Ezen tokenek alapján jogi eljárás indítható, amin keresztül a token tulajdonosa megakadályozhatja az érdekeinek további sérülését.
 

Chiphiány/alkatrészhiány és egyéb multinacionális balekságok testközelből

Tegnap délután az egyik tesztutomatizálással foglalkozó kolléga szólt, hogy az egyik teszberendezés hajtása hibával kiállt. Megnézte a hajtás diagnosztikai programjával, ami hűtőborda hőmérséklet hibát jelzett. A kérdése az volt, hogy szerintem is csapágyas a drive ventillátora?

[fun]Megvan a chiphiány oka!

Kollégákkal való reggeli eszmefuttatás eredménye:

"A chiphiány oka, hogy a gyártók elhasználták az összes sziliciumot az oltásokban lévő 5G chipekhez, és az oltásokat azért kell félévente ismételni, mert lejár a cert a chipekben és nem tudnak szerverhez kapcsolódni!"

Asszem ellenőriznem kell, hogy mit tesznek a céges kávégépekbe szemeskávé és laktózmentes tej címén...

Mikor a ransomware visszanyal

A ransomware talán az egyik legaljasabbja a netes pénzszerzési módszereknek. Mert míg a nagy, emberek millióinak az adataival kereskedő cégek zsarolása felfogható egyfajta Robin Hood tevékenységnek, a mikrovállalkozások és kisvállalatok sarcolása már inkább gennyes aljasság. A kórházak, kritikus közintézmények zsarolása meg egyenértékű a terrorizmussal.
 

npm csomag kódinjektálás

Az egyik szépsége a modern webnek, hogy egy cukormázzal bevont, trágyalével összeragasztott kártyavár.  A millió egy HTML és CSS implementációk, megtákolva a javascripttel és a frontend fejlesztők ész nélküli mindent letöltő és telepítő hozzáállása mellett, néha az ember még azt is csodálja, hogy egyáltalán működik az egész.

Function 2021- Party report

Tavalyi parti kihagyása után, Back to CSOKI 2, azaz parti a demoscene klasszikus helyszínén a Csokonai Művelődési Házban. Az elmúlt években szépült a hely, vagy csak az emlékek változnak. Fél dél magasságában futottam be, páran ébredeznek még csak. Csókolom, belépőt, pólót, kérem, köszönöm. Kipakolás, hoztam egy hőnyomtatót, Z80-as laptopot, meg egy marék 8 bites alkatrészt.
A hőnyomtató tápkábeléből persze kitört az érintkező... Mindegy, a tanulólaptophoz nincs manual, próbáltuk kicsit hackkelni BASICben, de nem jutottunk előre.

Izgalmas lesz az olimpia

A Tokiói olimpia  egyik újdonsága a lesz a nők között nyíltan megjelenő transznemű sportolók is. Eddig, ugyebár az olimpiai felügyelőbizottság nagyon szigorúan veszi a doppingolást, különösen a hormon alapú szerek használatát. Példának okáért, tiltottak már el indiai atlétát rendkívül magas tesztoszteron szintje miatt, aztán ott volt a még kétségesebb identitású Semenya Caster esete is, nem beszélve az NDKs sportolónőkről.
Az igazat megvallva, ezt a kérdést le lehetne zárni egy szimpla ultrahang vizsgálattal. Akinek van méhe és petefészke az megy a nőkhöz, akinek nincs az versenyezhet a fárfiakkal. De, a világ nem ennyire  egyszerű. Az olimpia rég nem a sportról, hanem a reklámról, szponzori pénzről szól, plusz ezen pénzforrások lementek kreténbe, a mélyrepülés még tartani fog egy ideig.

Ez necces lesz...

Május 2.-án 00:35 UTC-kor megkezdi a Spacex Crew-1 a visszatérését a Földre a nemzetközi űrállomásról. Ezzel párhuzamosan egy G1-es kategóriájú napkitörést észleltek ami ugyanaz nap fogja telibe kapni a Földet.  Mondjuk egy ilyen kitörés elég harmatos, mégsem jó dolog ezzel tesztelni egy friss űrtechnológia tűrőképességét. Különösen, hogy 4 űrhajós lesz a fedélzeten. Reméljük a legjobbakat...

Új társadalmi réteg kialakulóban?

Jó hónappal ezelőtt összefutottam egy régi ismerősömmel. A "hogy vagy, jól vagy" köröket lefutva kicsit egyeztettük az elmúlt pár év történéseit. Kiderült, hogy az irodai létet megunva, Pesttől 120km-re, vidékre költözött. Vett egy telket disznót, csirkét, kacsát tart, zöldségféléket termel saját fogyasztásra és emellett vállalkozóként tovább tolja az informatikai témát.  A házára feldobott elegendő napelemet, hogy szigetüzemben ellegyen, a rezsijét leminimalizálta. Jelenleg nagyjából 2-3 havi munkával képes kitetermelni a éves rezsijét és ha van kedve dolgozni akkor amit megtermel az megy megtakarításba. Költése szinte nulla, boltba tisztálkodó-, mosószerért és édességért jár be. A COVID helyzetből nagyjából csak annyit érzékel, hogy több a munkája és még kevesebbet kell bejárni.
 

Amikor az embernek mindenről az jut az eszébe

Ismerős, minap megkért, hogy hazafelé menet gyorsan javítsak meg egy csatlakozót a hajójában. Pikk-pakk, két forrasztás és már tekerte is vissza a panelt a kormányállásban. Én meg közben nézem a Dunát amin sodrással szépen jött lefelé a PK Panther teherhajó. Odaszólok ismerősnek:
- Jön a Panther...
Felnéz:
- Ah, a Blackpanther!
Erre elkezdek röhögni, a linuxra asszociálva és modnom:
- Biztos viszi a telepítőcsomagokat...
Ismerős, ez hülye megint, arckifejezéssel:
- Ömlesztett árut szokott szállítani.
Kapcsolok, hogy ismerős, hajós szakiként nem vágja a magyar linuxos cicaharcokat. Kédezem:
- Miért mondtad, hogy blackpanther?
- Régen volt egy feketepárduc felfestve az álláson.