Hiena blogja

Trashreality celebek

Megjátszod, nyomorult, magad hülyének,
csakhogy munka se kelljen és megélhess.
Tévedsz, mert hülye mégse vagy szememben.
Így nem tud hülye mégse viccelődni,
és nincsen hülye, kit pörölni látnál,
nem képes hülye pénzt se kéregetni,
és csak nagy hülye adja meg, ha kérik.
Még csak gondolom - ez csinálja máris,
még csak nyújtom - ez elragadja tüstént,
Dús asztal finom ízeit kivánod:
kolbászt, emse tejes csecsét, rigócskát,
majszolsz sok süteményt, bekapsz kalácsot,
és újbort iszogatsz, alább nem adnád.
Gondoljuk csak ezért hülyének azt, ki
téged vélne s itélne tán hülyének.

Function 2023 partyreport

A parti úgy egy héttel ezelőtt indult, azzal a realizációval, hogy nem a hó második felében lesz. Ez megfelelő mennyiségű és minőségű hisztit generált otthon.
Mivel új cégnél kezdtem szeptemberben, feltettem a kérdést, hogy szeretnének-e promóciózni a partin? A válasz, az volt, persze összeszednek valami szóróanyagot. Ez pénteken úgy módosult, hogy nekem kéne felvenni a nyomdában az anyagot. Némi egyeztetés után, annyiban maradtunk, hogy a nyomda melletti kisboltban kéne felvennem a szóróanyagot. Hogy nem teljesen esik útba a dolog, az részlet kérdés.
Pénteken este felmarkoltam az összes kompozit videobemenettel rendelkező, hordozható eszközömet és levonultam a ZX Spectrum társaságában a pincébe, hogy működő konfigot rakok belőle össze.

Este 11-re rájöttem, hogy apóstól örökölt kistévében kompletten hiányzik a kék szín, a digitális fotókeretnek 75Ohmos a videóbemenete és agyonveri a videójelet, a Jaytech hordozható DVD lejátszó működik, de az is erősen nyírja a jelet, emiatt szürke a fehér. Plusz kénytelen voltam megállapítani, hogy Valaki az elmúlt egy évben elfelejtette újrakondizni a Speccit, emiatt továbbra is irgalmatlanul zajos a jele. Szóval, retro gépet nem viszek, pedig van félig készen egy képmutató BASIC szösszenetem.

Reggel párom még megkért egy lavornyi paradicsomszósz beüvegelésére.

 

Elhunyt Kevin David Mitnick

Kevin David Mitnick, az 1980-as és 2000-es évek ikonikus kiberbiztonsági alakja, 2023 július 16-án, 59 éves korában elhunyt. Mr. Mitnick volt talán az első, aki informatikai rendszerek és azok üzemeltetőinek a hibáit, és azok kihasználására szakosodott bűnözőket a köztudatba hozta. Az ellene folytatott, aránytalan, sokszor jogszerűtlen eljárások, hatással voltak az informatikai bűnelkövetés kezelésének a megfelelő jogi keretek közé terelésében. Személyiségének a megítélése mind a cracker társadalomban, mind a köztudatban elég vegyes volt, mert a bűncselekményeinek java részét social-engineering segítségével követte el, másrészről sok esetben az általa elkövetett cselekmények fajsúlya és értéke mindkét oldal részéről el volt túlozva.

Mi folyik a boltokban?

Ma élesedett a kormányzati árfigyelő, ahol listázásra kerülnek a nagy áruházak egyes termékeinek az árai. Így, egy-egy termékcsoportról pár kattintással tudhatjuk meg, hogy, hogy melyik üzletben a legolcsóbb. Mikor híre ment a rendszernek, pár ismerős azonnal elkezdett fújni, hogy ez  "alattomos kormányzati beavatkozás a piacba", "a boltok maguk döntsék el, mi nekik a gazdaságos ár", "ez versenykényszert fog okozni, amit, mi vevők szívunk meg", stb. Hogy milyen hatással is van egy ilyen beavatkozás?

Szoftverek ne segítsetek!

Egyik régi hitvallásom, hogy az eszközeinknek kell szolgálnia minket és nem nekünk az eszközeinket. Az eszközöknek statikusnak állandónak kell lenniük, a feladatukat mindig ugyanúgy, gyorsan, pontosan, egyszerűen kell elvégezniük. Mint egyfajta virtuális eszközök, ez vonatkozik a szoftverekre is. De ez valahogy nem mindig sikerül.

15 perces város

A 15 perces város, a digitális röghöz kötés prototípus modellje. Gyakorlatilag úgy tartani az embereket, hoyg azok ne akarjanak helyet változtatni, legyenek elégedettek a sorsukkal és a status-quo-val, mindezt a legnagyobb profit termelés érdekében. Könnyen kontrolállhatóak legyenek a problémás egyedek és gyorsan, hatékonyan ki lehessen őket zárni a társadalomból. Hogy nem működne? Dehogynem, íme itt az állatkísérlet:

[POL] Kezdődik a röghöz kötés

Az egyik 21. századi problémája, hogy az emberek utazgatnak. Nem keveset. Ráadásul a szegény régiókból átutaznak a gazdag régiókba dolgozni aztán visszautaznak a szegény régiókba és ott költik el a pénzüket. Ezek az emberek mindezt a saját gépjárműveikkel teszik, ami ugyan fogyasztja az üzemanyagot és koptatja az utat, de nem termel elég pénzt. A szegény emberek ebből a szempontból még rosszabbak, mert szakadt autókat vásárolnak és nem újat. Galád módon képesek akár évtizedekig életben tartani ezeket az autókat. Ezek a régi autók, el nem ítélhető módon, még praktikusak is. Némelyik régi autóba egy modern furgonnyi dolgot lehet belepakolni. Folyamtosan növekvő autók száma parkolási, infrastruktúráis problémákat vet fel. Hogyan lehetne ezeket a problémákat egy csapásra megoldani?
Mi lenne, ha lecsréltetnénk ezeket az autókat elektromosokra? Egycsapásra összeomlana a teljes EUs elektromos infrastruktúra.

"Ezért nem fogsz soha összegyűjteni egy saját lakásra"

Telexesek összehoztak egy propaganda, kampány, ismeretterjesztő filmet, ami az utóbbi napokban nagy népszerűségre tett szert ismerősi körökben. Mejdnem minden embert érintő témát próbál körbejárni, mégpedig a lakhatást és annak is a gazdasági hátterét. A benne megfogalmazottak, meglepően kevés helyen csúsztatnak, többé-kevésbé pontosak, jól rávilágítanak egyes neuralgikus pontokra úgy mint a lakáskorszerűsítési és családtámogatási rendszer hatása az ingatlanpiac alakulására.

Új himnusz

Mivel a magyar jelképek, az alkotmány egy gumicsont rugalmasságával változnak és változtathatóak, ráadásuk a külföldi szomszédaink sem veszik igazán komolyan őket, ideje lenne kicsit modernizáni. Mondjuk kezdhetnénk a himnusszal. A pátoszt és a búvalbaszottságot sutba kéne dobbni, helyette kicsit több frissességget, tenni bele.

Function 2022 party report aka fukjuuu paty

A nap úgy kezdődött, hogy a laptopom dobott egy hátast, emiatt az elmúlt egy hétben reszelt blankphone proto teljes fejlesztői környezete maradt otthon. Közben bejöttek a szokásos családi mizériák, minek hatására sikeresen lekéstem a vonatom, és mehettem az eggyel későbbivel.
 

Csak szólok...

Ha debian 11 alatt az nvidia-driver telepítés után nem akarna elindulni, mert bootnal az nvidia modul loader hibát dob. Akkor érdemes  a
systemctl status systemd-modules-load.service
segítségével megnézni, hogy valóban nem találja-e az nvidia kernel modulokat (nvidia-drm), és

apt install  linux-headers-$(uname -r) futtatni.

 

Rezsicsökkentés blues

Rezsicsökkentés kivezetésének a bejelentése előrehozott pár, korábban takaréklángon rotyogó projektet, úgy mint a neplemtáblák felrakása a végleges helyükre, bojler felokosítása és átkötése napelemre, mosógép/mosogatógép átkötése melegvízre, hűtő/faygasztó csere stb. Az elsődleges matekolás elég horribilis rezsiösszegeket dobott ki, aminek leginkább kényelmi okai voltak. Csak azért, mert az ember családja rühelli rakni a vegyestüzelésű kazánt, most legalább egy évig fizethetjük a versenypiaci árat. A dolog potitív oldala, hogy áprilisban fél köbméternyi fával kezdtem a téli felkészülést. Pillanatnyilag, olyan 3 köbméter van a pincében, kettő az udvaron, Egyébként vicces, hogy hány embernek lesz hirtelen realitás, ami nekem évtizedek óta normális dolog. Minden évben cca. 3-4 hónapot, heti szinten töltök különféle fák vágásával, kertisztításokból, metszésből származó nyesedékek begyűjtésével, feldolgozásával.
 

[POL] Nyertesek beszéde

Figyelem Zelenszkij megszólálalásait és őszinte csodálattal adózom. A hangsúlyok, a precizitás, a megszólítások. Az elmúlt 30 évben nem láttam ennyire ügyesen összerakott, ennyire manipulatív megszólalásokat. Ugyanis túllép az eddig megszokott formákon, nem a politikusok, szűk elitklubját szólítja meg, hanem azoknak a szavazóit. Az aranyhal memóriájú, külföldi szavazókat, akik a józan érvek helyett az érzelmek és zsigerek mentén döntenek.
A valóság finom torzítása, a tények kiemelésének és elhallgatásának a Steve Jobs szintű, mesteri alkalmazása.

[pol] Oroszország támad, jah, nem

Tegnap elkezdtem írni egy blogbejegyzést, hogy hol és mikorra várható az Ukránok támadása az Oroszok ellen, aztán úgy döntöttem, hogy az elmúlt hét, témával kapcsolatos 20-30 linkjét nem keresem vissza, azok nélkül meg elég lapos lett volna. A be nem küldött bejegyzés egyik része azzal foglalkozott, hogy a nyugati média, miképp próbálja a közvéleményt ráhangolni egy Oroszországgal szembeni katonai fellépésre és mennyire kellemetlen számára, az orosz türelemjáték.

NFT támadási lehetőség

Pörög az új crypto őrület, mindenki NFT-t akar gyártani vagy legalábbis NFT-n keresztül sajátként legalizálni a mástól lopott képeit és így meggazdagodni. Ez utóbbi odáig terjedt, hogy pl. a DeviantArt-on már művészek kezdték törölni a galériáikat, mert nem egy esetben több száz képnél egyesével kellene bizonyítaniuk, hogy ők rendelkeznek a kép feletti tulajdonjoggal. Ráadásul, az NFT tulajdonságából adódóan minden egyes token, más és más jogokat biztosít a tulajdonosnak a bizonyos vagyontárgy felett. Ezek lehetnek olyan kizárólagos jogok, amik megtiltják annak a reprodukcióját, másolatát bármilyen formában.  Ezen tokenek alapján jogi eljárás indítható, amin keresztül a token tulajdonosa megakadályozhatja az érdekeinek további sérülését.
 

Chiphiány/alkatrészhiány és egyéb multinacionális balekságok testközelből

Tegnap délután az egyik tesztutomatizálással foglalkozó kolléga szólt, hogy az egyik teszberendezés hajtása hibával kiállt. Megnézte a hajtás diagnosztikai programjával, ami hűtőborda hőmérséklet hibát jelzett. A kérdése az volt, hogy szerintem is csapágyas a drive ventillátora?