Hiena blogja

Fizetések

 ( Hiena | 2017. március 16., csütörtök - 12:23 )

_Joel blogbejegyzése alatt több szálban is ment a tippelgetés a mennyi az annyiról. Annyi bizonyos, hogy a hazai környezetben iszonyatosan félreinformált az átlagember a fizetésekről. De, vajon mennyire jól informáltak azok akik ezt a műfajt főállásban űzik? Majd minden fejvadász cég üzemeltet bériránytűt, így elkezdett bennem motoszkálni a kisördög, hogy vajon mekkora eltérések is vannak ezekben az adatbázisokban.

Ezért érett meg a modern web a pusztulásra

 ( Hiena | 2017. március 12., vasárnap - 11:44 )

A modern web egyik rákfenéje, hogy szükségtelenül komplexé vált. Míg régen az oldalak információt tartalmaztak, manapság, sokszor az oldal kliens oldali megjelenítéséhez szüksége keretrendszerek és egyéb nyalánkságok kerültek túlsúlyba. Utóbbiakra sokszor nincs is szükség, mert pusztán szemcukorkák. Hasonlóképp az oldalak mögött álló back-end rendszerek is átmentek egy bloatosodási folyamaton.

Fizetett megmondóemberek

 ( Hiena | 2017. március 4., szombat - 16:00 )

Érdekes dolog a világ változása. Régen a filozófusok, gondolkodók a tevékenységüket másodállásban űzték. Ugyan minden korszakban voltak szponzorált okos emberek, de ezek száma a népességhez képest elenyészett, és egy ilyen pozíciómegnyeréséhez tényleg le kellett valamit tenni az asztalra. Aztán jött az internet, a közösségi média és sokan rájöttek, hogy szép pénzt lehet szakítani a megmondóemberségből. Nem is kell hozzá tudás, elég csak a hangerő és megtalálni a megfelelő pénzforrást, akiknek szócsöve lehet.

Az autizmus ára

 ( Hiena | 2017. február 22., szerda - 0:45 )

Munkahelyem viszonylag nagy cég, így a munkatársak között előfordul az emberi psziché teljes palettájából mindenféle fajta, kezdve magas funkcionalitású autistáktól, a szenvedélybetegeken át, a csendes szociopatákig. Ezekkel az emberekkel együtt kell dolgozni, és munkahelyről lévén szó az ember hajlamos szakmai, szociális szempontok szerint csoportosítani a munkatársait.

Cui bono?

 ( Hiena | 2017. február 13., hétfő - 9:59 )

Az elmúlt hetekben több cikk jelent meg a médiákban, ahol a januári szmoghelyzet kapcsán vegyes tüzelést jelölték meg bűnbakként. Ismerve a magyar média érzékenységét és szakmai felkészültségét, ez vajon melyik szervezetnek/csoportosulásnak/államszervnek újabb pénzlehúzási kezdeményezésének az előkészítése? Sanda gyanúm, ugyanis, hogy ha mást nem is, de egy levegőtisztasági adó bevezetése várható, ahol van sapka, nincs sapka, minden tüzelőberendezést üzemeltető ingatlantulajdonos számára.

V mint vérbosszú

 ( Hiena | 2017. február 5., vasárnap - 14:23 )

A kétezres évek környékén kezdődött Hollywood próbálkozása a képregény adaptációkkal. Többsége ezeknek a műveknek, elég vegyesre sikeredett, kellett némi idő mire ráéreztek a megfelelő kezelésére. A filmek leggyakoribb hibája az volt, hogy túlságosan hozzányúltak az eredeti anyaghoz, felhígították, mainstreammé próbálták tenni.
V, mint vérbosszú furcsa módon az a mű, amit pont az eredeti forrás "ráncfelvarrása" tesz nézhetővé.

Puliflllppppprrrrr

 ( Hiena | 2017. január 27., péntek - 10:44 )

Most olvasom, hogy kiválasztásra került az Google Lunar Xprize döntőbe jutott öt csapata. SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, TeamIndus, Hakuto rendelkezik indítási szerződéssel különféle űreszközök kilövésével foglalkozó céggel. A listából valahogy hiányzik a magyar csapat neve. Csak nem sikerült Astrobotic-nak kiköhögni, azt az alig 1.5 millió dollárt? Miért nem lepődök meg ezen?

Karácsonyi hack

 ( Hiena | 2016. december 25., vasárnap - 12:22 )

Olvasom a Fejérmegyei Hírlap tegnapi számát, benne egy oldalas cikkel a miniszterelnökünkkel. A cikk olvasása közben szemet szúrt, egy túlságosan is "őszinte" mondat mit követett még pár. Bizony médiahack áldozata lett a karácsonyi évértékelő. A kiadó azóta már bocsánatot kért a megjelentekért.

Internet térkép, 1973

 ( Hiena | 2016. december 16., péntek - 16:42 )

David Newbury a Art Track kezdeményezés fejlesztője érdekes kortörténeti dokumentumot talált édesapjától kapott papírok közt válogatva. Az öreg Newbury Carnegie Mellonban dolgozott a 70-es évektől kezdve, és ott került hozzá az ősinternet akkori kiépülésének a térképe. Hogy pontosan milyen dokumentum része volt eredetileg a térkép még kérdéses, de egy 1974-es NASA jelentésben (6. oldal)már kiépültebb hálózat található.

Mit csinál a fordító?

 ( Hiena | 2016. december 15., csütörtök - 15:40 )

Ma futottam rá a Compiler Explorer oldalra. A bal oldali mezőben megadott C/C++ forráskódot, a jobb oldali mezőben, valós időben fordítja assembly-re különféle fordító verziókkal és architektúrákra. Nagyon érdekes látni, hogy különféle architektúrákon, milyen eltérések vannak a fordított kódban.

LUKS who's talking now?

 ( Hiena | 2016. november 16., szerda - 23:52 )

Kedvenc Linuxos mottóm, hogy ami működik, azt úgyis elbasszák. Vegyük példának okáért a LUKS-ot. Mi az a LUKS? Linux Unified Key Setup, egy egységesített lemeztitkosítási eljárás, aminek az eredeti célja az lett volna, hogy platformfüggetlenül lehessen kezelni a különféle titkosított merevlemezeket. Oh, és nem csak lemeztitkosítás de még szabványosított jelszókezelési eljárás is akart lenni.

Linux stabilitás 2016

 ( Hiena | 2016. november 1., kedd - 17:46 )

Testvérem gépe, feldobta a talpát, de vajon hogyan is? Stílszerűen, öngyilkos lett.

Google felvételi interjú

 ( Hiena | 2016. október 18., kedd - 9:26 )

Mindig kicsit felvidít, mikor az aktuális "jócégről" kiderül, hogy ők sem jobbak a többi egy tucat, tizenkettő multinál. Most éppen egyesek kedvenc nagy testvére, a Google futott bele egy PR pofára esésbe.

Emberi relációk

 ( Hiena | 2016. október 4., kedd - 21:22 )

Egy ideje amatőr fejvadászt játszom és embereket próbálok felhajtani a céghez. Így, lassan két év után rávilágított, hogy mennyire nincsenek egyszerű helyzetben a főállásúak sem. Most például forrasztani tudó emberek kellenének a csapatba, és igen lehangoló a kép, de erre még visszatérek a végére.

Lábonlövés Youtube módra

 ( Hiena | 2016. szeptember 22., csütörtök - 21:10 )

Ha az előző poszt írásakor megkérdezte volna valaki, hogy mi lesz a Youtube következő húzása, azt mondtam volna, hogy a közösségi moderálás. A reklámelhelyezési és kifizetési cécó után, ugyanis a logikus lépés az lett volna, ha fenti ügyintézés felpörgetéséhez, a tartalomgyártókkal és fogyasztókkal közös konszenzust tudnak kialakítani. Erre a közösségi moderálás látszik a legkézenfekvőbbnek. De csak látszik. A moderálás, mindig is közösségfüggő, és a moderátorok tevékenysége nagyban meghatározza a közösség arculatát.

Youtube "cenzúra"

 ( Hiena | 2016. szeptember 9., péntek - 15:24 )

Lassan egy hónapja figyelem a Youtube vloggerek vergődését a Youtube régi/új tartalomszabályzatának a hirtelen betartatásából eredően. A dolog nem új, hanem már 2012 óta élő dolog, csak úgy egy éve kezdtek a tartalmak készítői értesítéseket kapni, és csak most érte el egyes "kiemelkedő netes személyiségek" érzékelési küszöbszintjét, értsd. most nyúltak először igazándiból a zsebükben.

Falcon9 kablam

 ( Hiena | 2016. szeptember 1., csütörtök - 22:26 )

Javítás: Ahogy BaT kolléga is rávilágított a hozzászólásban, a rakéta nem újrahasznosított első fokozat volt. Mentségemre legyen mondva, hogy a nagy konteo keresés közben már nekem is átcsúszott a konteóból pár infó.

The Lord Inquisitor - Prologue [UHD]

 ( Hiena | 2016. augusztus 30., kedd - 21:37 )

Ilyen amikor a megszállottság találkozik a hozzáértéssel és a tehetséggel.
https://www.youtube.com/watch?v=cZc6cr6G2E4
A háttér, a környezet, a modellek kidolgozottsága, már-már tökéletes. Ami érezhetően hiányzik egy jó mocap felszerelés, és egy, a WH40k világát kellően ismerő, profi rendező. Plusz a pénzszivattyú Games Workshop áldása.

fglrx, Debian, meg a kernelfejlesztők varázslata.

 ( Hiena | 2016. augusztus 29., hétfő - 23:21 )

Radeon tulajdonosként, ezidáig, nem sok bajom volt a grafikus driverrel. A legtöbb esetben "simán ment", értsd 1-2 nap elbaszásával, az ATI/AMD által adott telepítő és volt öröm, boldogság, lévén a grafikus lassítás, khm gyorsítást, legfeljebb a videólejátszásnál használtam ki.

IoS (gyk. Internet of Shit)

 ( Hiena | 2016. augusztus 22., hétfő - 11:24 )

Nincs twitter accountom, így eddig elkerülte a figyelmemet ez a szösszenet. Pár szösszenet az oldalról:
Ramsonware termosztátra
Wifi jelszót leakelő kancsó
Gmail hozzáférést szabadon hagyó hűtő

Samsung, ez most komoly?

 ( Hiena | 2016. augusztus 1., hétfő - 12:03 )

Vettünk egy porszívót. Az eladó közölte, hogy termékregisztrációért cserében kapunk egy év garancia kiterjesztést. Gondoltam, hát legyen. Elmentem a my.samsung.hu oldalra kiválasztottam a Termék regisztációt, elkezdtem megadni a személyes adataimat, majd ezek a kérdések fogadtak:
Adjam meg 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire vagyok:

Kockázatvállaló 										
Meleg szívű, szívélyes 										
Érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam									
Követem a trendeket és a divatot 										

Érdekes cikk egy sikeres vállakozóról

 ( Hiena | 2016. július 27., szerda - 12:12 )

Szembejött egy cikk az Indexen, ami egy sikeres, milliárdos magyar vállalkozó portréját festi meg.

Tendenciák

 ( Hiena | 2016. július 24., vasárnap - 12:13 )

Úgy jó nyolc évvel ezelőtt kirámoltam a szobámat takarítási, festési céllal. A több köbméternyi könyvet, vázlatrajzot, elektronikai hulladékot, és egyéb IT cuccot felrámoltam a használaton kívüli galériára, mondván,egyszer majd szétválogatom. Aztán jött az élet, és úgy hozta, hogy két héttel ezelőtt sikerült komolyabban nekiállni a válogatásnak. Az instant nosztalgiafaktoron kívül realizáltam, hogy majd kétszáz, korábbi archiválásból származó CD és DVD-vel állok szemben.

Jótanácsok tóra ruccanó pöstieknek.

 ( Hiena | 2016. július 11., hétfő - 0:13 )

Kedves fővárosi, autós embertársaim lemmingek!
(Bár ezúton kérek elnézést a lemmingektől, lévén csak a Walt Disney féle természetfilm óta kerülte be a köztudatba, mint a sziklákról ész nélkül leugró állatocskák, holott ez csak egy népi legenda alapján készített, állatkínzó filmjelent volt.)

Szóval, mint a velencei-tó környékén élő ember élnék pár jó tanáccsal és ötlettel, hogy a nyaratok bosszúságoktól mentes legyen.

Kocka szobadísz

 ( Hiena | 2016. július 6., szerda - 18:34 )

Több mint 42000 tranzisztor, 256 byte ram, több mint 10000 LED, 16 bites busz, max. 20kHz órajel sebesség. 15 négyzetméter processzor felület, 3 négyzetméter memória felület. És mindez alig 500W fogyasztással. De legfőbb, hogy vizuálisan lehet debugolni a regiszterek és céláramkörök állapotát!
Ez kérem: Megaprocesszor