Hiena blogja

Alt-Tab javítása Gnome Desktop alatt

Az open-source egyik innovatív aspektusa, hogy minden faszságot át kell venni, vagy amit el  kell cseszni, ezért nem ért meglepetésként, hogy Debian alatt Gnome Desktopra váltás után az Alt+Tab nem az ablakok között váltott, hanem alkalmazások között, és kreatív módon, az adott alkalmazáshoz tartozó ablakokat összecsoportosította legördülő menü alá, agyoncsapva az ablakok közötti gyors váltás lehetőségét. Mivel, az utóbbi időben, max. 10 perceket töltök az itthoni gép előtt, eddig nem lépte át az ingerküszöbömet a dolog, egészen mostanáig.
 

Microsoft megveszi a ZeniMax Media-t

A 7.5 milliárd dolláros üzlet keretében a Microsoft tulajdonába kerülnek a Bethesda Softworks, id Software, Arkane Studios, Machine Games, Tango Gameworks, Alpha Dog, and Roundhouse Studios játékfejleztő stúdiók. Az ügylet lezárulta a 2021-es üzleti év második felére várható és nem fog különösebb kiadást jelenteni a Microsoftnak.
 

Virtuaverse

Poin-n-click kalandjátékoknak az arany korszaka valamikor a 90-es évek elején volt. Aztán szép lassan már-már kihalt a játékstílus. Az utóbbi években csak hébe-hóba  jelentek meg új címek. Ezek grafikailag igényes, rajzfilmes stílustól (Deponia) az egyedi képi világgal rendelkezőkön (Machinarium) át egészen retró 8 bites utánérzésekig (Primordia)  igen széles skálán mozogtak, ahogy az általuk prezentált történetek mondanivalójai is.

Mozdítsd előre karriered egy egyszerű trükkel

Multinál húzod az igát és nem jutsz előre? Folyton csak pár százalékot fejlesztenek a fizetéseden? Úgy érzed, hogy a frissen felvett kollégák többet keresnek nálad? Hiába szólsz a főnöködnek, de folyton lepattint? Unod amit csinálsz, de nélkülözhetetlennek vagy beállítva? Kiégtél? Ráadásul, nincs kedved munkahelyet váltani? Van kiút!

[KV] Bolti agyhalál elkezdődött

Nem vagyok prepper, legfeljebb 10-15 napnyi tartós élelmiszert tartok itthon. Általában szép lassan eleszegetjük a készletet és amikor elfogy valami akkor újratöltjük. Leginkább praktikussági okból követjük ezt, mert ritkábban kell boltba járni, plusz faluhelyen télen, könnyen előfordul 1-2 nap közüzem szünet.

Polgár Tamás - Emberi Tényező

Magyar irodalom nem dúskál az informatikai krimikben. Ebbe a könyvpiaci űrbe próbál Polgár Tamás regénye beleférni. Információbiztonsági krimi, melyben jó és rossz hacker feszül egymásnak Budapesten, egy túszejtéses bankrablás közepén. A neves informatikai szakértő próbálja segíteni rendőrséget egy bombával felszerelt, távvezérléses, robot-wurstlimacska hatástalanításában, és az azt irányító hacker elfogásában.

Apa kezdődik, nálunk is

Ezidáig a transzgender mizériák nagyjából szórakoztató heccként figyeltem méla popcorn ropogtatás kíséretében. A jelenséget, a  jóléti társadalom fokmérőjeként, a dekadencia a józan gondolkodás feletti győzedelmeskedésének egyfajta jelölőjének tartva számon. Úgy voltam vele, hogy nálunk ez még legalább 8-10 évig váratni fog magára, lévén az átlag embereket jobban leköti a mindennapi megélhetés és a mind nagyobb lapos TV hajkurászása. Tévedtem.

Sonic mozi, avagy ismerd a célközönségedet

Az idő múlásának az egyik jele, hogy azok akik valamikor egyko a konzol játékok fanatikus célközönségei voltak, pénzkeresővé váltak. Kitermeltek még egy generáció gamert és bizony kellő mennyiségű pénzzel rendelkeznek, hogy meg lehessen kopasztani őket. Egyetlen probléma ezzel a célcsoporttal, hogy problémások. Beépített reklámszűrővel rendelkeznek, nehezen mozdíthatóak meg a hagyományos marketing eszközökkel és a pici szűk buborékukon kívülre igen nehezen mozdulnak ki. Hagyományos módszerekkel nem hypeolhatóak, nem bevonhatóak a marketingbe, így igazán nehéz belőlük jó fogyasztót csinálni.

Unikornisok trágyaszaga

Startup szcéna egyik szépsége, hogy rengeteg csillogó, villogó csoda ígéretekkel teli prezentációk mellett sokszor valahogy elmaradnak az eredmények. Az egyik nap még szupernovaként felfénylő, az életünket gyökerestül megváltoztatni akaró technológiai cégek szép csendben omlanak össze pénznyelő fekete lyukakká.
Mi a leggyakoribb oka az összeomlásnak? A tisztán lehúzásra, az alapítók gyors meggazdagodására építő shémák mellett a világ működésének meg nem értése, a bullshit oly töménységű porlasztása a levegőben, amitől a projekten dolgozók nem veszik észre a világot maguk körül. Pontosabban, nem veszik észre, hogy a világ az ajtajukon és fejükön kívül teljesen más. A legjobb, mikor ezt a mágikus ködöt a befektetők is beszívják és pénzzel tömik a szarporlasztót.

Function 2019 partyreport

Ismét szeptember, ismét Function. Idén, a korábbi problémák és anomáliák miatt új helyen, a Bakelit Multi Art Centerben.
Az első benyomás, hogy tegnap durva party lehetett, mert ép ablak nem maradt a szomszédos épületen. Viszont itt biztos nem lesz probléma a hangerő, mert kilóméteres körzetben senki nincs.
Maga a hely egy gyárépület emeletét foglalja el, egy ipari lift és egy nem túl életbiztosítás lépcső biztosítja a bejutást. Valószínűleg a lépcső által sugallt, "ha részegen ezen leesek, megdöglök" gondolatok, segíteni fog a demoscener kollégák alkoholfogyasztását moderálni, vagy épp újabb scenersztorik születéséhez vezetni.
Egy helyett, most 3 terem áll a rendelkezésünkre. Sajna a nagyterem kisebb mint mindegyik korábbi hely, így nincs dedikált kóder asztalsor, mindenki ott szerez magának helyet és konnektort ahol tud. Ez utóbbiból nincs és kivételesen én sem hoztam hosszabbítókat.

ITs papercut-ok

Reggel azzal fogad a telefonom, hogy a Carrier Services alkalmazás hibával leállt, mert nincsenek megfelelő engedélyei a Google Services-nek. Nincs ebben semmi csoda, egyedül a helyszolgáltatásokhoz fér hozzás a szemtem és csak akkor, ha szükségem van a térképre. Boldogságtól repesve voltam kénytelen a Carrier Servicest kigyalulni.

Mire végeztem, a Névjegyek alkalmazás is bejelentkezik, hogy ő bizony működési problémákba ütközött, mert nincs jogosultsága a hálózathoz való hozzáféréshez. Hát persze, hogy nincs kispofám, hisz nem szeretném, ha a kapcsolataimat kiszinkronizálnád a fake Gmail fiókomba. Az már mellékes, hogy az névjegyek szinkronizálása érdekes módon, minden második telefon újraindulásnál valahogy bekapcsolódik.

Szivárványos mese Brazíliából

Hol volt, hol nem volt, volt egy aranyos 9 éves kisfiúcska, ki együtt él anyukájával és másik anyukájával. Anyuka boldog volt, mióta leszbikus barátnőjével élhetett és otthagyhatta a kisfiú apukáját ki nagyon csúnyán bánt vele. Egyetlen szomorúsága volt, hogy a kisfiúcska, fiúcska volt és nem lányocska. Nosza, a barátnőjével fogták a fiúcskát és nyissz-nyassz, levágták a fütyijét és a heréjét. De az anyukák nem voltak boldogok, mert az internet bölcselete nem tanította meg nekik, hogyan csináljanak vaginát a kisfiúnak. Így hát egy évvel később acetonos vattát nyomtak a kisfiú arcába, és az anyukája tizenegy késszúrással megölte, mindezt úgy, hogy a kisfiú nyolc éves húgocskája végignézte. Utána fogták a kisfiút és feldarabolták, és megpróbálták megsütni egy barbeque sütőn, hogy a lehúzhassák a WCn, de túl büdös volt, így két iskolás hátizsákba csomagolták. És az anyukák még ma is boldogan élnének, ha a csúnya gonosz kisfiúk nem veszik őket észre, miközben megpróbálták kidobni kisfiú maradványait, és a gonosz rendőrök le nem tartóztatják őket.
Itt a vége, fuss el véle, legyen veletek a megértés, tolerancia, a szivárvány és az unikornisok ereje.

Gondolatébresztő techfelszopóknak

Talán az egyik legfájdalmasabb dolog, amikor egy adott informatikai feladatot az aktuális trendek vagy épp ajnározott techóriások döntései alapján akarnak megoldani. Ennek a legalja talán, mikor egy pár oldalból álló céges weboldalt több tucatnyi felesleges modullal megspékelt CMS-en, Amazon konténerbe gyömöszölve hostolnak. Mert a napi 4 látogatónak kell a vCPU, négykilences rendelkezésre állás. Nos, ha esetleg valaha is késztetést éreztetek a nagyok technológiáinak szükségtelen alkalmazására, itt egy kis szösszenet arról, hogy miért nincs értelme majmolni őket:
https://blog.bradfieldcs.com/you-are-not-google-84912cf44afb

Linkedin LoL

Linkedinen rendszeresen megtalálnak recruiterek és fejvadászok, akiknek nagy, multinacionális munkaadóiknak arra sem telik, hogy előfizetett formában öntsék rám a spamet. Ezen szerencsétlen lánykákat, általában egy adatlap stírölés után azonnal ignorálom is.
Ma viszont, beesett egy igazi nagy hal és akkorát csobbant, hogy fél órája vigyorgok rajta.
A hölgy, a fejvadászkodás mellett, a hívásvanviccesponthu-nál oktatja a hideghívás tudományát és ezen belül is a LinkedIn-es hideghívásét, tárgyalási, telefonálási technikákat. Ha valakinek nem lenne meg, a hideghívás az a marketing megoldás, mikor véletlenszerűen kiválasztott valakinek megpróbálsz valamit eladni. Elég nehéz művészeti ág, nagyon jó emberismeret és improvizációs készség kell hozzá.
És akkor most idéznék a meghívó levélből:
"I'd like to join your LinkedIn network."
Igen, ennyi. Az oktató kisasszonytól tellett egy alapbeállításos meghívóra.
Könyörgöm, ha már ezt a szakmát választotta, legalább legyen annyira kreatív, hogy ne a közösségi oldal alapbeállítását használja. Mégis, milyen PR-t csinál a munkahelyének, ha kapásból így mutatkozik be?
Tudom, HR, PR, marketing dolog nincs a csúcson itt az országban, de ennyire mélyen legyen a színvonal...

Filmes dilettantizmus

Imádom a sci-fit, imádom a krimit, a független filmeket. Nem várok el óriási büdzsét, szupersztárokat a stáblistában, csak annyit, hogy amit látok, a film keretei közt hihető legyen. Viszont, ezt semmi sem tudja annyira elrontani a számomra, mint amikor valami felesleges díszletként van megjelenítve, mikor a logikán, józan észen keresztül próbálnak valamilyen mondanivalót a torkomon lenyomni. Ismerős ajánlotta a Casa de Carne-t mint gondolatébresztő filmet. Két és fél perc, belefér az életembe.
És ha a filmezést, a színészi játékot veszem figyelembe, rendben is lenne. Egyetlen aprócska hiba amin bukik az egész, az az eszköz amit a pincér átad a főszereplőnek. Az ugyanis egy Santoku kés, ami teljességgel alkalmatlan a célra. Ugyanis aki volt már disznóvágáson az tudja, hogy milyen a böllérkés, és miképp használják azt. És innen kezdve az egész film embertelenné válik. Képzeljük el, hogy egy dilettáns embert belekényszerítünk egy helyzetbe, amit még tetőzünk is azzal, hogy a feladatára alkalmatlan eszközt adunk is a kezébe. Nem beszélve a disznóról, ami köszönőviszonyban sincs az asztalunkra kerülő példányokkal. És a film pillanatok alatt a komoly üzenetű dologból abszurd paródiába megy át. Erre még rátetéznek a feldolgozó helyiség sterilitásán és alkalmatlanságával, nem beszélve a "kisegítő személyzet" öltözetéről. Fehér köpeny, tépett farmerral egy disznóvágáshoz. Könyörgöm, ha realisták akarnak lenni, akkor legyen húskampó, csempés padló véres fugával, PVC nadrág és kötény. Csak ahhoz a filmesnek, nem egy túlérzékenyített hipszternek kéne lenni.
És sajnos az átlag ember simán megkajálja az ilyent, mert ez az igényszint. Az átlag embernek 30 másodperc alatt két tucat rendszert feltörő hacker kell, autószerelő aki egy kerékcsere alatt tesz a kocsiba +100 lóerőt, orvost aki idegsejt szinten képes szemtükrözéssel diagnózist felállítani. Csakhogy, ennek a következménye, hogy mindez átmegy a mindennapi életbe és rendkívül hibás elvárásokat gerjeszt. Nem tudatosan, csak épp a tudatalatti felett egy vonással.

Feltétel nélküli alapjövedelem, finn kudarc

Van ez a humoros, ballib ötlet, miszerint mindenkinek akinek testhőmérséklete 30 C fok felett van és képes stabil életjeleket felmutatni, mindenféle feltétel nélkül járna annyi összeg, hogy ne dögöljön éhen. Az elgondolás, hogy a létfenntartás napi stresszétől megszabadulva, az embrek könnyebben keresnek munkát, csökken a leszakadás a különféle iskolázottsági rétegek között, mindenki önképzésbe kezd, megtalálja önmagát és megnyílik a szívcsakrája. Vagy legalábbis valami hasonló.
Az ötlet jó, mert jó eszközt ad, megfelelően buta néprétegek szavazatainak megvásárlására, és azokban az országokban, ahol eddig hírből sem ismerték a szociális hálót, megtáltositotta az embereket.
Ennek hatására a finnek kiscsoportos foglalkozás keretében elindítottak egy kétéves projektet a dolog kipróbálására.
Az eredmény az első év után? Bukta. Ugyan résztvevők boldogabbak lettek, de ez várható is. Ki ne lenne boldog havi 560 EUR ingyen pénztől? Hogy tettek-e erőfeszítést az emberek, fejlődésre? Egy nagy lószervet. Miért is tettek volna bármit is? Az átlag ember előbb viszi le az igényszintjét, hogy megéljen az erőfeszítés nélkül kapott pénzből, semhogy belefeszüljön és dupla erőfeszítéseket tegyen.
Remélem az indiai projekt is hasonló sikerekkel zárul, és a politikusok elfelejtik ezt az életképtelen baromságot.

Szabadalmi kérdés

Ismerősöm megkeresett, hogy lenne egy szabadalmaztatható ötlete, ami ugyan másfajta szakterülethez kapcsolódik, mint a jelenlegi munkahelye, de vannak átfedések a kettő közt. Emellett az ötlet piacosíthatóságához kellene neki némi pénzmag. Azt akarta tudni, hogy mit tennék én helyében?

Jobban belegondolva, nem egyszerű a kérdés:
Megkeresheti a jelenlegi munkahelyét az ötlettel, amit a jelenlegi munkahelye levédet és adott esetben kap érte pár fillért. Ha nagyon szerencsés, akkor még kész termék is lesz belőle. Ez elég biztosnságos, mert a jelenlegi munkáját nem befolyásolja.

Magyar Posta látlelet

Miden kommentár nélkül:
2019-02-01 10:00
Csomag megérkezett.
|
|
|
2019-01-22 20:21
HU, BUDAPEST, Arrived in country
2019-01-22 04:40
HU, FERIHEGY, Flight landed in destination country
2019-01-19 10:10
HK, HONG KONG, Flight departed from origin country
2019-01-18 00:24
CN, SHENZHEN, Departed from facility
2019-01-17 10:19
CN, SHENZHEN, Processed at facility
2019-01-17 08:03
CN, SHENZHEN, Arrive at origin facility
2019-01-17 05:51
CN, DONGWAN, Regional distribution center departed
2019-01-16 20:01
CN, Package received
2019-01-16 11:43
CN, Shipment data received
Kiegészítés:
Dongwan és Shenzen között a távolság 75 km.
Budapest és Shenzen között a távolság 8356 km.
Budapest repülőtér kifutópálya és Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központ között a távolság 2 km.
Ferihegy és a Cím között a távolság 22 km.
A csomag a kínai szállító cégnél folyamatosan követhető volt, a magyarországi beérkezésig, utána egyszerűen eltűnt.
A termék szállítással együtt kifizetett ára nem érte el egy azonos méretű csomag magyarországi belföldi szállítási díját.

Időlimites, online szakmai teszt. A háttér.

Összefutottam egy ismerősömmel és miután lement az "asszony, gyerek, kutya, macska, rendben?" kör elkezdett egy kicsit panaszkodni. Annó, kicsi weblap reszelgető céggel indult, most amiből egy 20 fő körüli leginkább kicsit frontend, kicsit backend-el foglalkozó cég lett. Elsődlegesen olyan cégeknek szállítanak, akiknek valamilyen okból nincs elég pénze a nagyok megoldásaira, vagy épp csak egy-egy megoldást kellene integrálni. Ennek megfelelően elég széles technológiai spektrumot kell átfogniuk.
Mivel van náluk is fluktuáció, időnként fel kell venni egy-egy embert, lehetőleg a szenior kategóriából. Ennek az oka az, hogy mivel kicsi a cég és darálás van, nincs idő fél évig coachingolni, plusz remélhetőleg egy szenior fejlesztőnek vannak tapasztalatai régebbi technológiákról. (Csak ízlelgetés kedvéért: Online frontend fejlesztés egy dbase alapú, dos-os készletnyilvántartóhoz 2018-ban.)
És itt belefutottak a magyar rögvalóságba. Mert jelentkező akad, diploma kipipálva, CV alapján van releváns tapasztalata is, rendelkezik paklira való képesítésekkel, plusz csoportvezető volt hasonló területen. Aztán pár hét alatt kibukott, hogy a képesítések azért voltak meg mert a cég fizette és csoportjában mindenkinek kellett vizsgáznia. Plusz utoljára vagy 15 éve kódolt utoljára, azóta manageri pozícióból, manageri pozícióba jobhopperkedett.
Aztán volt olyan jelentkező aki elméletileg mindenhez értett, de nagyjából mindenre 3-4 webes technológiát akart használni és a felvétele után sem értette meg, hogy egy siteba való integrálás nem azt jelenti, hogy lecserélik a komplett siteot az ő kedvenc CMS-ére.
Emellé természetesen jött még a szokásos majd kéttucatnyi interjú, ami szintén elég vegyes képet festett.
Ami lejött neki:
1. A felsőfokú végzettség megléte vagy nem megléte irreleváns. A diplomás jelentkezők közel harmada nem rendelkezett szakirányú végzettséggel, viszont találkozott olyan nem diplomás jelentkezővel akinek a szakmai kompetenciája köröket vert a diplomásokra.
2. A tanúsítások, tanfolyamok megléte és száma nem releváns, mert nagy cégeknél sokszor kell, nem kell alapon küldenek el embereket képzésekre, és a megszerzése után sokszor nem is használja az illető.
3. Nagyon erősen működik a kalapács elv (Akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz.), és iszonyatosan rugalmatlanná válnak 3-4 év után.
4. Sok ember sértve érzi magát, ha a CVjében leírtakat megkérdőjelezik.
5. Nagyon sok a fekete öves google-fu és stackoverflow sensei, ami nem rossz, csak a napi munkában nem termelékeny, hogy mindent kigooglezzen a munkatárs.
6. Sokszor fontosabb, hogy a papíron való buborékrendezés lekódolás helyett, mennyire gyorsan tud valódi hibát keresni, javítani és tesztelni.
7. Kisvállalati területen nem megengedhető, hogy próbaidő után bukjanak ki az esetleges hiányosságok.