FreeBSD, miegymás

Nem sok kézzelfoghatót fogok írni, ez megint egy rizsázós blog lesz, sajnos nincs időm a komolyabb utánajárásra.

Utoljára ott tartottam, hogy felraktam a 9-es bétát, és szundiból visszajövet fele panicol valamiféle fpu probléma miatt. Ígértem egy textdump-ot, de itt jöttek az újabb problémák:

Szerény angol és szakmai tudásom mellett nekem annyit sikerült leszűrnöm a handbook-ból, hogy elég az /etc/defaults/rc.conf-ból átemelnem a crashdump-pal kapcsolatos részeket, és akkor megy minden a /var/crash alá. Csakhogy miután elpanicol, hiába indírom újra, állítom le teljesen, a kernel megáll egy sornál: (acpi: lenovo tp-79 motherboard, vagy valami ilyesmi, szóval csak jelzi milyen lap van a gépben) És ez rendes boot alatt is látszik, csak továbblép azonnal. Ezen csak az segít, ha kiveszem az akksit a gépből egy fél órára, és hagyom "pihenni", vagy betöltök egy másik rendszert. Na ez baromi nagy rejtély számomra, nem értem hogy lehetséges ez. A másik rendszer történetesen windows, aminek semmi köze nem lehet a freebsd-s partícióhoz, így én arra gondoltam, hogy a memóriában marad valami szemét, ami csak felülírásra, vagy hosszú áramtalanításra tűnik el. Ha most oltári nagy bullshitet írtam bocs, de egyszerűen nem tudok másra gondolni. Ezek után pedig a /var/crash üres. Egyébkén ez már jelen volt 8.2-nél is, de ott csak egyszer panic-olt el a kernel, mert valamit rosszul lőttem be)
Ezek után vettem észre, hogy 9.0beta-nál ez mindig előjön, ha nem init 0-val állítom le a gépet. Ugyanis shutdown -h now után a gép nem áll le, csak a végén szól hogy nyomjak meg egy billentyűt ujraindításhoz, de újra így sem indul, resetelni kell. Ezek után pedig jön a fentebbi probléma.

Opera Coco-opera témával, aweseome ablakkezelővel, és bármilyen alap gtk témával de ikonok nélkül baromi jó. Abszolút sallangmentes, ezzel a beállítással és 7pt-os betűmérettel még xga-n is kényelmesen elférek :). Emelfm2 fájlkezelő, opera mail+egérgesztusok, zsh+minden földi jó amit csak tud, tucatnyi egyedi alias, és persze a trackpoint: Hát ezekkel minden eddigi "desktop élményem" csak nyögvenyelős kezelhetetlen borzadálynak tűnik. Mondjuk ennek semmi köze a FreeBSD-hez, inkább csak az én ízlésem finomodik :)

Megint más: vaterán 2 negatívot könyvelhetek el magamnak az miatt, hogy a yahoo egyszerűen nem fogadta a gmail-es címekről érkező leveleket. Semmi szűrő, spam-ben nincsen, csak az egyik partner fölhívott, hogy visszadobja a leveleket a yahoo-m. Egyelőre vissza gmail-re, bár nagyon gondolkodok fastmail+pop3 kombón. Legalább nem fogok megőrizni minden sz@rt. Gmail ugyan jó, csak sokszor lassú, ill. nokia messaging push-email-ek órákat késnek. Többek között ezért tértem át ovi(yahoo) mail-re, de megittam a levét...

Utoljára megint freebsd: pcbsd8.2 alatt tökéletes volt a flash, de most egy picit akadozik. Videogyorsítást exa-ra állítottam, nem tudom mit tudott még a pcbsd, amit én nem állítottam be. Tudom, witness mód van a freebsd beta-ban, de semmilyen más téren nem tapasztaltam lassulást. Valali ötlet?

Hozzászólások

Melyiket raktad fel, az i386 -ot? Mert az amd64 változattal jobb működik a suspend+resume, nekem pl. ThinkPad -en.