Elmélkedés a DE/WM-ek használhatóságáról.

Az elmúlt 1-2 évben folyamatosan váltogattam az asztali környezeteket. Azt hiszem most értem körbe.

-Unity: a compiz egy frissítés után csak 30fps-sel hajlandó pörögni, hiába állítom át 60-ra.

-Gnome: a 3.16-nál már az ingerküszöböm alá butították a nautilust. Ablakok mozgatása darabos.

-Cinnamon: sokáig fent volt, elég kezes. az ablakok mozgatása itt is darabos, egy időben elkezdett bugzani a tálca, így váltottam.

-KDE: az örök visszatérő, ám előbb utóbb mindíg kibukik valami ordas bug. Kijelentkezésnél befagy, phonon megbolondul és eltüntetni a hangot ujraindításig. Most ezek jutottak eszembe, de vannak még.

-Awesome wm: ez húzta legtovább, itt alapvetően az volt a baj, hogy nem arra használtam amire igazán való. (tiling)
Compton/Xcompmgr: ez kellett awesome wm-hez: Natúr X alatt mindig van valamilyen tearing, hiába matatok a xorg.conf-ban (intel)
a probléma az, hogy bekapcsolt comtpon esetén random glitchek, fekete kockák jelentek meg. Hetente 1x-2x biztosan előjött.
Itt tartottam legutóbb, szóval a következő kör az openbox lett volna, de ugye ahhoz is kell (nekem) compton.

-Enlightenment: itt vagyok most, pár napja szántam rá egy kis időt hogy belekjam, ezek után elég kezes lett. Sajnos itt is előjött egy elég furcsa bug: ha vivaldit használok (márpedig azt használok) akkor az ablakváltás nem működik. Előhozza az ablakokat, majd az alt-tab elengedésénél újra a háttérbe ugranak. Érdekes, hogy csak a enlightenment/vivaldi párossal tudom ezt reprodukálni.

Ugyan alapvetően egyik rendszerrel sincs komoly gond, de van. És ez engem elszomorít. Ha tökéletes "desktop élményt" akarok, kénytelen vagyok öszvér megoldások után nézni: pl lxqt kwin-nel. (ez lesz a következő)
Vagy beletörődni hogy ez nem megy, az nem megy. Wayland még ígéretes, de sanszos hogy még mindig évekre van attól, hogy elmondhassam: kompromisszumok nélkül működik, és van választék de/wm-ek között is.

Költői kérdés: hol lehet az az ablakkezelő amelyik:
- Tökéletesen "fluid": nincs tearing, vsync használata esetén sem lesz darabos.
- Kellőképpen konfigurálható: custom hotkey, lehessen megjegyeztetni bizonyos abalakok/alkalmazások tulajdonságait (monitor, méret, ontop, stb). Lehessen egérrel és billentyűzettel IS kezelni mindent, vagy közel mindent.
- Nincs pre-alpha állapotban

Számomra még nem jött el a desktop linux éve :)

Hozzászólások

compiz-on nincs tearing, de kb 2 éve 30fps-sel pörög csak compiz. Compizconfigmanagerben be lehetett állítani 60fps-re, amitől minden szépen megjavult régen, most viszont semmi nem történik.

De az is lehet, hogy régen csak azért volt jó mert még nvidiám volt. Az biztos hogy most nem jó.

Igaz. Tudom, én vagyok igénytelen, de edig nekem a vsync nem hiányzott. Bár valóban zavaró, ha mozgó kép valahol a kép belsejében eltörik. Videónál nem tapasztalom - lehet, a VLC megoldja? -, ritkán scrollozok, inkább olvasom a tartalmat, szóval ezzel nem nagyon van bajom. Ettől még az igény valóban jogos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"marco does not support vertical synchronization via OpenGL, which may cause video tearing with enabled compositing. [1] Consider a different composite manager with OpenGL support such as Compton. "

composite nélkül szintén felejtős. Ez vonatkozik bármilyen ablakkezelőre. Ha nincs valamiféle opengl backend+vsync, akkor 1080p-ben bizony huzkodja a csíkokat, ami engem zavar. Jellemzően bluray nézés közben jelentkezik, lejátszótól függetlenül. De hajlamos ablakmozgás közben is szétesni a tartalom.

Nem mindig volt ez így, régebben jól megvoltam nélküle. Talán intel driver bug, vagy az 1080p izzasztja meg az X-et, nem tudom. option "tearfree" és hasonló xorg.conf-os varázslatok sem segítenek.

Kwin, enlightenment, és wayland(+gnome) alatt hibátlan a kép, compton egy idő után elhánnya magát, mint fentebb írtam.

Nemrég én is visszaváltottam Mate felületre, mert a Cinnamon az egyre nagyobb tudása mellett egyre nagyobb gépigényt is jelentett, így már kezdett elveszni a felhasználói élmény. Mindemellett még valami miatt hajlamos is volt egy pár nap alatt 1GB memóriát felzabálni az Xorg-al karöltve. Az Xfce is jónak tűnik, csak nekem kevés volt az alapszolgáltatása még nemrég (pl. a nyomtatókezelés).

--
Lenovo E335, LMDE 2 & Mate

Alapvetően az OSX egy BSD alapú valami lenne nagyon pongyolán. Nem lehetne, ha nem is a forráskódot elérni de valahogy a felület működését visszafejteni és átportolni Linuxra, mint a WINE projekt esetén a WIN32 API-t?
Biztos nagy baromságot írok, de nagyon távolról nézve eddig a legjobban működő grafikus felületet/környezetet UNIX szerű rendszerekre az Apple adta eddig.

Ugyanezt a kört megjártam. Az Enlightenment-kb egy fél évig húzta nálam. Majd kezdtem elölről. Most a Gnome 3.18 -ról írok. A legújabb az, hogy hetente egyszer kikapcsolja az extensionjaimat, amit régen nem csinált.

Fura. Nekem desktop gépen az Xfce Compizzal teljesen jó, live-on pedig Openbox, fbpanel, compton, skippy-xd. Az egy kicsit kellemetlen, hogy ez utóbbi kettőt forrásból kell fordítanom, s rpm csomagot csinálni belőle. Túlélem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Xfce + composite mód-ot bekapcsolva nem szabad hogy legyen tearing.

A vsync-es nagy DE-knél a 60 fps leesése 30 fps-re engem is rohadtul zavar. Ez egyébként még Fedora 17-nél jött be egy kernel frissítésnél. Kernel oldalon módosítottak valamit, mert azóta a notimon (szintén Intel) ez van. Semmi Xorg hack (EXA meg egyéb nyalánkságok) nem hat rá, pedig rádobtam sok órát. Valamit nyugdíjaztak a kernelben az adott verzió óta.

Ennél azért kicsit árnyaltabb a kép. Én ezt a 30fps-re esést csak compiz és mutter esetén tapasztaltam, kwin alatt a helyzet épp ellenkező: Most már 60fps, és vsync is van. Kb fél évvel ezelőtt még vagy-vagy volt.

Ellenben a kde más szempontból bűzlik, pont ezért gondolkodok az lxqt+kwin bevetésén.

már jó rég nem ubuntuzom, de ahogy emlékszem más különösebb probléma nem volt vele. Max apróságok, pl dash megnyitása, kezelése nem volt épp villám.

Ha kijön az új lts, rá fogok nézni újra.

szerk.: rá is néztem a xenial daily buildra, ebben már jó: compizconfig-ban ki kell kapcsolni a képfrissítés automatikus felismerését, majd átírni 60-ra.

Ez 14.04-en nem működött, 12.04-en viszont igen.

Mi az a másik szempont, ami miatt bűzlik?
Nekem a plasma 5 bevezetése óta okoz bosszúságot, olyannyira, hogy sok év KDE után már futottam egy kört más DE-kkel én is. Amit látok most, az a kwin_x11 többé-kevésbé rendszeres elhalálozása, vagy épp "csak" pocsék megjelenítése. A fagyást bizonyos dolgokkal tudom triggerelni is, csak épp bugreportolni nem, mert ilyenkor a drkonqui sem tud elindulni...
Hogy másnak hogy megy, nem tudom, de arch-on pont ezért nem vagyok benne biztos, hogy az lxqt/kwin jó ötlet.
A vivaldi-s bug érdekes, nem kapja el a shortcutot teljesen az e előle?

vivaldi: shortcutot próbáltam, végignéztem mindent, plusz e-ben átállítottam az alt+tabot másra, de a hiba maradt.
szerk.: nem a vivaldiban nem működik a tab váltás, hanem az e-ben az ablakváltás, ha a vivaldi az aktív ablak.

Plasma 5 per pill nekem jól megy arch-on. Úgy en-bloc így vagyok a kde-vel már cirka 4.4 óta, elkezdem használni, jó, majd előjön pár bug, váltok. Aztán idővel, új kiadásnál újra ránézek, és megint jónak tűnik, stb...

Ami az utóbbi időben volt: lassú bejelentkezés (már jó), kijelentkezésnél fagyás vagy percekig molyolás (most épp nem jön elő), samba-ról nem megy a streaming. (ezt a kio nem tudja, megoldás nincs, workaroundként autofs-t használok.)

kwin-re nincs panaszom.

No ráérő időmben megnézem majd a vivaldit e alatt, ez érdekes.
Plasma 5 nekem valószínűleg az AMD kártya/radeon driver miatt bugzik, ami szomorú, mert egyébként nincs gondom ezzel a kártyával, és más DE-vel sem. Egyébként én is évek óta KDE-t használok, teljesen nem tudta kiváltani eddig semmi. Meg lehetne szokni, meg testre lehetne szabni mást is biztosan, az e-vel futok is néha egy-egy kört, csak mindig valahogy limitáltnak érzem egy idő után :)
Lassú bejelentkezés alatt mit értesz? Nekem most sem szélvész, de betudom annak, hogy egypár szolgáltatást is indít (redshift, dropbox, insync, octopy) ami időt kér.
Kilépéskor akkor szokott összeomlani néha, ha előjön a video hiba, amit említettem, de az sem mindig okozza, illetve néha ha az usb3-as külső lemez rajta van a gépen, akkor vár sokat.
Hogy érted, hogy a KIO nem tudja, a kio-extras felrakásával elvileg tud smb-t. Azért írom, hogy elvileg, mert itt nincs, nem tudom kipróbálni.

smb-t tud a kio, de smb-ről streamelni nem tud. Pl hálóról filmet nézni nem lehet vele, mert vagy meg se nyitja, vagy előtte elkezdi letölteni a tmp-be. Gvfs ezzel szemben simán felcsatolja, és onnan már bármilyen program úgy játsza le, mintha a helyi gépen lenne. Autofs végülis ugyanezt csinálja, szóval workaround van.

Lassú bejelntkezés: valamelyik kde-specifikus processz (már elfelejtettem melyik) megfogja 15-20 mp-re az asztal betöltését. Csak vár, nem történik semmi. De ez már megjavult.

Usb3 nekem is lóg a gépen, ha legközelebb megakad kijelentkezésnél lehúzom, meglátjuk mi lesz.

Van még egy kde-s bug, az képernyő sarok kék-effektje (amikor odahúzom az egeret) nekem beteríti a fél képernyőt. Bár ez sanszos hogy igazából a monitorom miatt van (tesco gazdaságos tv) mert 7"-nak érzékeli a 24"-es kijelzőt. Szerencsére kikapcsolható.