"A SIM-kártyát is beépítené az iPhone-ba az Apple"

http://www.hwsw.hu/hirek/45560/apple-iphone-okostelefon-mobilszolgaltat…

Lehet csemegézni, flémelni :)

kedvencem: "Nem lenne többé szürkeimport a nem támogatott országokban, hiába tudnánk elutazni egy országba, ahol lehet kapni az okostelefont, nem érünk vele semmit, ha hazahozzuk."

Hozzászólások

ezen mi a meglepo?

a nem GSM telefonok nagyreszeben, fokent amerikaban nem is volt SIM...
___
info

Kivancsi lennek, mibol gondolja S.Teve ur, hogy az o okos SIM-helyettesito megoldasanak eszen nem lehet tuljarni.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Eddig úgy tudtam, hogy (a GSM szabványok alapján) a hívószám a SIM-hez tartozik. Ha mondjuk az iPhone6 után megveszem az iPhone7-et, akkor megváltozik a számom is? Érdekes ötlet.
Ha pedig a SIM újraírható, akkor csak idő kérdése, hogy mikor lesz rá egy program, amivel én is újra tudom írni.

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

én sem tudom de azért úgy tippelem semmi köze a gsm szabványnak a hívószámhoz
az legfeljeb valami imei-t keres, a telefonközpont (vagy akármi) dönti el hogy melyik telefonszámot hogy keresse

tehát biztos könnyen változtatható és semmi köze fizikailag a simhez, így az "újfajta" telefonhoz sem

(nem tudom mennyire pontos hasonlat de kb mint a mac és ip cím)

Én is ilyesmit írtam. :-) A GSM szabvány szerint a hívószámnak nem a telefonhoz, hanem a SIM kártyához van köze. ("a hívószám a SIM-hez tartozik"). Nem azt írtam, hogy a SIM-en van a hívószám! Az is igaz, hogy bekapcsoláskor az imei alapján azonosítja a készüléket a hálózat.
Azt hiszem, nem voltam elég alapos, így nem érthető a probléma: Ha veszek majd egy új iPhone-t, és megadom az addigi számomat, akkor azzal a számmal aktiválhatja a szolgáltató az új készüléket. Ettől a pillanattól fogva a régi készülékhez nem lesz hívószám rendelve, addig amíg a szolgáltató nem rendel hozzá egy másik hívószámot. Ez arra is jó lesz, hogy anonim módon nem lehet iPhone-t használni.
További hátrány: Legutóbbi telefon vásárlás után megtartottam a régi készüléket is. (De lehet erre a célra venni, egy 5 eFt-os tartalék készüléket is.) Mondván, ha az újnak valami baja lenne, akkor átteszem a SIM kártyát a régibe, addig amíg a másikat meg nem javítják, és ha két hétig nincs időm szerviz/szolgáltató felé menni, az sem baj. Az Apple új elképzelésével kicsit bonyolultabb lesz a dolog, mert egyből rohanni kell a szolgáltatóhoz.

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

az anonímat nem értem, segélyhívni most is lehet sim nélkül, annak meg hogy a rajta lévő játékkal lehet-e játszani szintén nem a simhez van köze hanem a telefon egyéb "üzleti" beállításától (az enyémen még a számológépet sem lehet használni)

bonyolultabb, mint az aksicsere is, azt is lenyelte a világ almásabb fele:) városi használatra van, ha sivatagba mész ahol aksit cserélni szeretnél nem feltölteni akkor vigyél másik telefont.. kb így lehet majd a telefonszám is, lenyelik mert úgy diktálja a "nagytesó" :D

Hosszú évek tapasztalata alapján: Aki sokat nyelv, az a végén nagyot köp. :-)

Anonim: Például, ha veszel egy használt készüléket, akkor jelenleg beleteheted egy kollégád/ismerősöd már nem használt kártyáját is. A szolgáltató nem fogja tudni, hogy a tied a készülék. Az elképzelt "rend" szerint, a szolgáltató tudomása nélkül nem tudod életre lehelni a hívószám nélkül maradt készüléket. Esetleg felfogadhatsz erre a célra egy hajléktalant, de az már gyanús, amikor egy hajléktalan birtokol iPhone-t. Továbbá ilyenkor is előírhatja, hogy minimálisan milyen díjcsomagot kell fizetned.

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

"Például, ha veszel egy használt készüléket ..."
... es a tobbi mar tuti fail. Az Apple mindig uj gepekben gondolkodik, itt nincs olyan, hogy hasznalt. X evig van tamogatas ra, utana engedd el a kuka folott, es vegyel ujat - ez az Apple uzletpolitikaja.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

A sim azonosítóját (nem a készülékét!) kötik egy naaaagy adatbázisban a telefonszámhoz. Ha a sim (subscriber identity module) fixen beépítésre kerül a készülékbe, akkor készülékcsere esetén az eljárás a sim megdöglésével/elvesztésével azonos lesz: az új azonosítóhoz fogják hozzákötni a régi hívószámot.
Az persze jó kérdés, hogy készülékhiba esetén az üf. hogy a pékbe fogja használni a hívószámát? Mert ugye cserekészülék az nem biztos, hogy jár, és ha jár is, az pontosan két darab elvesztési procedúrával jár.

És mi van a garis javítás után? Egyébként meg nem jár automatice cserekészülék minden javításnál. Ráadásul a javítás során/után ki is kéne próbálni a készüléket - célszerűen szervíz célra fenntartott sim-et használva.
Almabácsi menjen szépen vissza az NMT-s világba, vagy próbálja megérteni, hogy a sim az a subscriber-t, azaz az előfizetőt azonosítja, és nem az ő szappantartóját - ez utóbbira ott van az imei.

Baromi egyszeru. Ha egy almauser simet/akkut akar cserelni, vagy mas, a fingemulatornal erkolcstelenebb dolgot keszul tenni a szifonnal, azt Jobs bacsi nem hagyja, kenytelen lesz valtani mas platformra. Akit ez nem zavar, az lenyeli, ahogy eddig is tette (esetleg meg meg is magyarazza forumokon, hogy ez direkt erte van).
Mostantol majd tobb alma->android switcher story lesz.

--
The iPad: Because the iPhone was too small for other people to notice you.