Gnome 3 irány - frissült.

Amikor az ember azt hinné, hogy már nem lehet hova butítani valamit, a 3.16-ban kiveszik a nautilusból azt a funkciót, hogy a fájlokat különböző programmal is megnyithassuk.

Pontosabban nem lehet már kiválasztani egy egyszerü kinyíló menüből: Feljön egy ablak, alkalmazás kiválaszt, majd azon nyomban alapértelmezetté is teszi azt.
Mert ugye a júzer egy szerencsétlen jpg-t vagy csak nézeget, vagy azonnyomban szerkeszteni is akar minden áldott képet gimp-el.
Meg amúgy is egy submenu csak összezavar mindenkit.

bah... pacman -Sy nemo

szerk.: Ránéztem újra, most megint jól működik.

Hozzászólások

A jövő az informatikai analfabétáké. Sajnos egyre több felületen látszódik ez a "lebutítás" (legutóbb pl. a Gmail login felülete).

Mert egyre butább az átlag felhasználó. Eddig legalább valamennyire figyeltek informatika órán, ma már csak a Facebook meg Instagram megy. Sajnos nincs is igény másra, csak szét kell nézni az utcán: emberek az utcán sétálva is a mobiljukat nyomkodják és valami rejtélyes kék-fehér oldalt nézegetnek. Láttam már egy 22 év körüli fickót így átsétálni a zebrán piros lámpa mellett. Szerencséjére nem jött autó.

Teljességgel értem, amit mondasz, ugyanakkor nehezen használható, körülményes eszközöktől elmegy az ember maradék életkedve. Én azt szeretem, ha van lehetőség konfigurálni az alkalmazást igény szerint, akár saját scripteket futtatni belőle, ugyanakkor, akinek ez nem igénye, az csak használja, aztán jól van.

Ha a butítás alatt azt értjük, hogy nincsenek beállítási lehetőségek, nehogy „összezavarja” szegény ostoba felhasználót, az rettentően frusztrál, mert nem tudom az igényeimre szabni az egészet. Olyan meg szinte soha sincs, hogy épp úgy működik valami, ami nekem megfelel, az ízlésemet kiszolgálja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem nem lehetetlen egy egyszerűen használható, ugyanakkor okos felületet létrehozni. Akár úgy, hogy "bután" indul, majd egy "haladó beállítások" ablakban mindenki hozzákattingathatná azokat a képességeket, melyekre szüksége van.

Úgy gondolom, hogy egy Caja & Nemo & Dolphin használatát bárki el tudja sajátítani. Nem kellene ennél lentebb adni.

Miért lesz nehezen használható és körülményes az ilyen lehetőségektől?
Dolphin pl rengeteg lehetőséget ad, de alapból ha nincs rá szükség, ezt észre sem veszed, használod, azt' jólvan :) Akit meg zavar a hosszú és bonyolult jobb gombos menü, az ne nyomogassa a jobb gombot, mert másoláshoz, mozgatáshoz, megnyitáshoz, törléshez, átnevezéshez nincs rá szükség. :D

> a Gmail login felülete

Nem használok Gmailt, de ez érdekes. Mitől lesz egy login felület túl egyszerű? Kell rá kettő darab textbox és egy gomb, hogy lehet ennél kevesebb?

Amúgy imho kicsit gáz, ahogy az informatikus master race osztja az észt az átlagfelhasználóknak, hogy ők mennyire hülyék. (No offense, valamilyen szinten nyilván én is ezt a csoportot gyarapítom.) Ennek viszont nem teljesen értem az okát.

Analógia: naponta többször használom a vízcsapot, de amikor egyszer barna víz jött belőle, szerelőt hívtam. A szerelő nem dörgölte az orrom alá, hogy ha nem értek a vízcsaphoz, miért használom annyit. Az átlag informatikus (hupper? stb.) megteszi. Hogy van ez?

Először csak egy input boxot látsz, ha jó e-mail címet írsz be, akkor beírhatod a jelszót is. A hangsúly a feltételen van. Ha rossz az e-mail cím, már ott kiírja, hogy nincs ilyen user (ezt gondolom nem kell kifejtenem, hogy miért probléma). Ha jó címet írtál be, kiírja a nevet és kirakja a fotót is (ez sem magyaráznám).
A hivatalos kommunikáció szerint a felhasználók nem tudták eldönteni, hogy az e-mail címet vagy a jelszót gépelték el, így számukra készítették ezt a "fejlesztést".

azert gmailen kb. az osszes permutacio megtalalhato. Szoval ez azert eros.
Raadasul 10 evig megfelelt emberek millioinak, mosgmeg csak ugy betettek egy ilyen szopatast (+5 mp)

De nem baj jatszanak a kenyuk-kedvuk szeirint. Erdemi fejlesztes, ami nem visszafele vitt volna mar kb. 5 eve nem volt...
Mar csak beeri valamelyik masik, van par jelentkezo...
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nyisd meg a sajátotok közül pl. az https://onedrive.live.com/-ot, és kattints a Sign In gombra...

Én is megtettem, és találomra beírtam egy létezőnek vélt címet. Erre az oldal megkérdezte, hogy hova jelentkeznék be, sima OneDrive/OneDrive for Business (a testvérem fiókjánál nem szokta kérdezni, neki csak sima van). Bármelyiket választottam, ezek után átdobott a login.live.com-ra, ahol a normális bejelentkező felület fogadott...

:)

Én ha a céges email címet írom be, akkor egyből az org login oldalra dob, mert nincs hozzá társított Live account. Igaz, hogy (ezek szerint a google-lel ellentétben) nem is derül ki rólam személyes adat

Nem olyan hülyeség ez, ha belegondolsz, mert egy email címhez tartozhat lakossági és üzleti szolgáltatás is, amikhez teljesen máss identity management folyamat tartozik. Pl. a privát címemnél nem ajánl fel smartcard-os bejelentkezést. ;)

Pedig írtani kellene ezt az irányt.

Nem is tudom, hogy mernek egy ilyet meglepni...

Konkretan meg nem talalkoztam olyan linuxszal,
amelyiknel a MIME hozzarendeles zokkenomentesen mukodott volna...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Aham: a problémát az okozza, hogy alapesetben a winemenubuilder lefut, ha frissült a wine, vagy bármi okból lefut a winecfg, és ilyenkor az összes mime beállítást legenerálja a $HOME/.local alá.
Ez kiküszöbölhető az itt leírt módon. A már létező mime beállítások törölhetők, a $HOME/.local/share/applications/, és a $HOME/.local/share/mime/ mappák alól, és eltávolítható a $HOME/.local/share/icons/hicolor mappa is, hacsak nem kellenek a csinos wines ikonok valami perverz okból :)
Ha esetleg van olyan társítás, amit meg szeretnél őrizni, vagy a menüben meg akarod hagyni a megfelelő programhoz a bejegyzést, természetesen bonyolódik a dolog, mert azt akkor kézzel kell kiválogatni, hogy mit szeretnél megtartani, és mit nem.
KDE alatt érdemes törölni a $HOME/.kde4/cache-$USER/icon-cache.kcache fájlt is, hogy azonnal érzékelhetőek legyenek pl a dolhin-ban a normál ikonok.

Thunar működik. Még.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most akkor a KDE ennyivel jobb, vagy a GNOME 3-ba nem működik a jobb klikk, fájltulajdonságok, program hozzárendelés?
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem tetszett megerteni a problemat. A GNOME 3-ban eddig is voltak alapertelmezett programok, csak e mellett volt egy olyan lehetoseg, mint ami az XP alatt jott be, hogy az alapertelmezett program helyett massal is meg lehett nyitni a fajlt. Pl. (csak hogy KDE-s peldat mondjak) a kepeket alapertelmezes szerint a gwenview nyitotta meg, de e mellett volt lehetoseg arra, hogy az ugyanerre a MIME tipusra beregisztralo Gimppel is megnyisd.
Ez azonban most megvaltozott, ha valami massal akarod megnyitni, akkor az implicite atvaltja a default hozzarendelest is, fuggetlenul attol, hogy neked ez most egy one-shot akcio lenne.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mivel szinte abszolúte nem használok GNOME-ot, ezért volt ilyen hülye a kérdésem. Szóval ez az egész magának a GNOME-nak a sara, vagy az adott disztro hanyagul állította be?

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Én anno pont az ilyenek miatt váltottam KDE-re.
Nem tudom mire lehet majd számítani a 4->5 váltásnál, kíváncsian várom.

Üdv

Azon en is nehezen tettem tul magam, de szerencsere egyfelol a GNOME 3-as appok is mukodnek alatta, masreszt egy-ket jol elhelyezett symlink az /usr/local/bin alatt orvosol barmilyen nevproblemat. Nekem foleg a Gedit -> Pluma atallas volt ilyen, meg az Evince -> Atril mostanaban.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem tudom, én most direkt kipróbáltam Fedora 22 alatt, hogy jobb egérgombbal egy .png fájlra kattintottam majd kiválasztottam az "Open with other application" lehetőséget, majd ott a GIMP-et. Alapértelmezettként egyébként a Shotwell képnézegetőjében nyílik meg. Na de, megnyitotta szépen a GIMP-ben, bezártam, majd egy másik .png fájlt megnyitottam és ugyanúgy a Shotwell-ben nyílik meg ami ugye az alapértelmezett.

Szóval vagy nálad csesztek el valamit vagy én vagyok kivételes helyzetben.

Installed Packages
Name : gnome-desktop3
Arch : x86_64
Epoch : 0
Version : 3.16.2
Release : 1.fc22
Size : 2.6 M
Repo : @System
From repo : updates-testing
Summary : Shared code among gnome-panel, gnome-session, nautilus, etc
URL : http://www.gnome.org
License : GPLv2+ and LGPLv2+
Description :
: The gnome-desktop3 package contains an internal library
: (libgnomedesktop) used to implement some portions of the GNOME
: desktop, and also some data files and other shared components of the
: GNOME user environment.

Az emberek 99%-a adott típusú fájlt adott alkalmazással szeretné mindig megnyitni, nem értem hogy mi a gond azzal hogy a többséget segítjük. A Gnome szeretne általános felhasználású DE lenni, tehát mindenkié, nem csak a fejlesztőké, hobbistáké.
Ha később máshogy akarjuk megnyitni akkor használjuk az egyéb alkalmazásos opciót.

--
arch,debian,openelec,android

Éppen a képek szoftveres kezelésénél szükség van legalább két opcióra, a válogatásos vagy az editálásos. Ennek minden megnyitásnál jelen kell lennie, mert ehhez két különböző szofver minimum kell. (De a *.RAW-os eseteknél akár 3 is lehet.)

Még a leganalfabétább felhasználó érdekében is. Nem lehet másként kényelmesen használni a "képfeldogozás" funkciót. Ez sokakat érint, még a "csak Facebook-osokat" is...

A Gnome-os arcok már akkor tanújelét adták az autizmusuknak amikor JavaScript-tel írták a rendszert. MATE master race.

Hálistennek kigyomlálták ezt az új ficsőrt, most már minden a régi.