(PC)FreeBSD helyzetjelentés

Még mindig megvan :)

Már egy ideje tervezem ezt a bejegyzést, de a helyzet az, hogy nincs mit írnom. Minden úgy megy, ahogy kell neki. Noha az itt leírt suspend és egérproblémákat nem tudtam megoldani, újabb probléma nem jelentkezett, ami még soha nem fordult elő linuxos kalandjaim során. Azért igyekszem összefoglalni azt a pár dolgot, aminek örültem:

+ baromi stabil. Mármint egy random linuxos disztróhoz képest biztosan. Ott mindig előfordult valami, ami épp nem ment, összeomlott, stb. Eddig még a plasma (KDE 4.5.5) sem dobta el magát. Nagyon rég, még a kde 3.3-3.4 idejében volt valahol egy leírás ahol azt írták "FreeBSD-n egyenesen tökéletes" (mármint a kde). Na ez most nyert nálam értelmet :) Uptime-ot nem tudok mondani, mert nem szeretem ha megy a gép amikor nem vagyok előtte, suspend ugye meg nincs. Majd ha nem lesz ilyen meleg, akkor megnézem meddig bírja kikapcsolás nélkül.

+ Baromi gyors, és nem fekszik rá a gépre. KDE alatt mindig az első dolgom volt a strigi és nepomuk kikapcsolása. Egy hete próbaképp visszakapcsoltam, hagytam hogy beindexeljen mindent, és azóta úgy használom. Általában kopete, konsole, dolphin, showphoto, opera (10-30tab) nyitva, 2 asztal amiből az egyik tele van pakolva minden szarral (mármint plasmoiddal), és a load soha nem megy 0,3 fölé, de a 0,1 sem ritka folyamatos netezés, netrádió mellett (kivéve ha az opera mail bugzik, az néha megfogja az egyik magot) Ubuntu alatt X nélkül voltak hasonló top kimenetek, de egy csupasz debian awesome-mal sem érte el soha ezt a szintet.

- Elég gyakran előfordul, hogy valamilyen csomagot nem sikerül telepíteni. Általában függőségi problémák vannak, vagy nem talál meg valamit a tükrön. Különösebben nem foglalkoztam vele, mert ports-ból minden fordul (most már általában oda megyek másodszorra, ha nincs vagy túl nagy a pbi)

- Nem elég hogy lassan indul, még baromi lassan áll is le. (1perc) Ezzel jó lenne valamit kezdeni. Gondoltam rá hogy forgatok kernelt amibe csak az lesz ami kell, de a bootidő nagy részét az init viszi el.

Nagyjából ennyi, terzvezem a upgrade-et 9.0-ra, de még várok egy kicsit. BETA2-őt már megnézem szerintem egy külön partíción, aztán majd meglátjuk. Csak a suspend hiányzik nagyon, ha 9-esen sem javul a helyzet, beszerzek egy 64bites cpu-t, állítólag azzal megy szépen az SMP suspend is.

Hozzászólások

"- Nem elég hogy lassan indul, még baromi lassan áll is le. (1perc) Ezzel jó lenne valamit kezdeni. Gondoltam rá hogy forgatok kernelt amibe csak az lesz ami kell, de a bootidő nagy részét az init viszi el."

ezt fogadd el, es torodj bele ;)
server rendszer, igy ezt nem fogja elkapkodni
___
info

"Csak a suspend hiányzik nagyon, ha 9-esen sem javul a helyzet, beszerzek egy 64bites cpu-t, állítólag azzal megy szépen az SMP suspend is"

7-STABLE es 8-STABLE alatt nem nagyon :)
___
info