Napi picsogás, avagy a windows és a stereo "upmix"

Adódott, hogy fel kellett tennem egy windows 7-et. Ideig óráig áthoztam ide a dolgaimat, nem szeretnék ide-oda bootolgatni.

Első észrevétel: 2014-ben, egy linux alatt is jól támogatott nem őskövület gépen (nvidia gts 450,intel sandy bridge) még mindig ott tartunk, hogy windows-t bootlova lényegesen gyorsabb, folyamatosabb a működés: tettenérhető lemezműveleteknél, komolyabb kép szerkesztésnél, blu-ray lejátszásnál, illetve egyszerű scrollozás közben is.

Ami viszont kivitte a biztosítékot: Egyszerűen nem tudom megoldani komolyabb haxolás nélkül, hogy a stereo hangok mind a 4 hangszórómon megszólaljanak:

Realtek alaplapi hangkártya, 2 analóg jack-en jön ki belőle a 4.0.
Linux alatt a beállítás úgy néz ki, hogy alsamixeren átállítom a hangszórók számát, és kész, egyszerre szól mind. Teljesen mindegy, hogy milyen programon, asztali környezeten, vagy pulseaudion keresztül tolom.

De nem úgy windowson:
Az 5.1-el nincs gond, viszont a stereo alapértelmezetten csak két hangszórót használ.
A hangkártya flancos és ízléstelen beállítóprogramjában ugyen lehet állítgatni mindenféle hangszín-kitöltést, mélyhangkezelést, de a végeredmény mindig valamiféle viszhang lesz. Képtelen ugyan azt a jelet kitolni a másik két hangszóróra.
A windows beállításai között annyi a különbség, hogy ott mind a 4 hangszóró eltorzul.

Buzgón keresgélek, de csak a szokásos "frissítsd a drivert, használj dedikált hangkártyát, telepítsd ezt és ezt a filtert a vlc-hez" jönnek. Biztosan meg lehet oldani, hogy működjön rendszerszinten, de nekem elment a kedvem az egésztől.

A grátisz, hogy firefox alatt a flash tartalmak viszont gyönyörűen szólnak mind a 4 hangszóróból. Chrome-on viszont már nem jó. Neten keresgélve a válaszok hasonlók, mint a feljebb.

Megoldást nem várok, annyira nem fontos ez nekem. Csak meglepődtem hogy pont ezt az egyszerű dolgot nem tudom kivitelezni.

Hozzászólások

Nekem a realtek programban a jack képére kattintva előjön hogy milyen hangszórónak szeretném használni. kb így: http://i.imgur.com/4qhGavX.png Nekem 3 külön hangszóróból is jön stereo hang ha éppen úgy kell.

Mondjuk nekem is giabyte lapom van de a drivert azt a realtek oldaról szedem és szerintem az adja be ezt a progit. A képet csak gugliztam mert nem vagyok az asztali előtt (valszeg itt az első analóg jack bedugásánál dobta fel az ablakot és azért szürke mind), de természetesen az analóg kimenetekre is így működik.

Nekem ezek a driver paraméterei:
http://imgur.com/qqUiv9j

Nem tudom az milyen verzió szám de elvileg ez is a 2.75.

Így néz ki amikor rádugok egy újabb jack-et:
http://imgur.com/hDaQ9tw

Ameddig az első hangszóró kimenetet választom addig stereo jön mindenhonnan.

Az alaplapom egy gigabyte Z77-HD3

Na még egyszer, légyszíves mutasd meg konkrétan, hova kattintasz, mert egyszerűen nem hiszem el hogy nem megy :)
Most már megtaláltam több helyen is neten ezt a témát, és az általad javasolt megoldást hozták fel, viszont sehol nem írták hogy ez ne működne. Konkrétan az alaplapommmal kapcsolatban nem találtam ilyen problémát, nameg ugye linuxon pöpecül működik.

Leszedtem a gyári drivert, csökkentett módban eltávolítottam a windows-os eszközmeghajtókat is, kipróbáltam több féle régebbi drivert (még 32biteset is, hátha) de semmi.
Az egyetlen dolog ami előjön a jack-csatlakozó emblémákra kattintva (jobb egérgombra) a "Audio Device Settings". De ha arra rámegyek, nem történik semmi.

Közben meg rájöttem, hogy ha olyan a keverés, az 5(7).1 is nagyon rondán szól.