Linuxbuzerálás, thinkpad, miegymás

Beújítottam egy thinkpad t60-at pár hete. Igazából már régóta készülök rá, konkrétan egy éve ruháztam be majdnem egy t61-be, amiből végül egy consumer toshiba gép lett. Nem volt vele gond, de kellett egy könnyebb, kisebb gép. Fél év (persze nem lenovo) garanciával sikerült szereznem egy t60-at, kívülről gyakorlatilag új állapotban.
A formája nagyon tetszik, még 4:3-mas. Először féltem tőle, de miután megláttam egyből beleszerettem. Nincs helypazarlás, és könnyű megfogni a sarkánál is. Most már szörnyülködve nézek a mai tepsikre.

Sírtam fórumon sokat a melegedés miatt, végül sok olvasgatás után elfogadtam, hogy ez ilyen. Végülis egyáltalán nem hangosabb mint a régi gép, csak a hangja egész magas, nem az a mélyen duruzsoló fajta. Trackpoint nagyon bevállna, ha nem nyikorogna a bal gomb. Talán majd kicserélem egyszer, úgyis finn kiosztású a billentyűzet.

A géphez van xp prof, ami finoman szólva is nem elégítette ki az igényeimet, dög lassú volt. Warez win7-et nem akartam, így kénytelen vagyok 1 év win7 után újra linuxot használni.

Elsőre debian squeeze-t tettem fel, pöpecül ment, viszont a melegedés nem hagyott nyugodni. Ugye legacy fglrx-hez régebbi rendszer is kell, gondoltam kipróbálom a CentOS-t, Scientific Linuxot. Előbbi 5 perc után merevre fagyott, utóbbi "csak" 2-3percre adta meg magát. Elszoktam a hajnalig tartó buherálástól, úgyhogy hagytam a fenébe. Következő egy Ubuntu 8.04 lett, de csak 1-2fokkal lett átlagban hűvösebb a zárt driverrel, és azt is csak csökkentett órajellel. Mivel már sokáig nincs hozzá támogatás, ezt is hanyagoltam.

Következő egy opensuse 11.4 lett, gondoltam kipróbálok valami frisset is. Hát az újabb kernelekkel a videokártya teljesítménye botrányosan szar. (Kipróbáltam egy fedora livecd-t is hasonló volt a helyzet) Kwin effektekkel max 15fps, 720p-s video megfekteti, gpu mag normál állapotban tartósan 80fok felett jár. Ha bekapcsolom a videókártya takarékos módját low-ra elpanicol a kernel. (mindent thinkwikiből olvasgattam ki, aki kíváncsi a részletekre ott meg tudja nézni)
Kikapcsolt kernelmodesetting-el ez mondjuk megoldódott, de a teljesítmény problémák nem.

Végül úgy döntöttem megy vissza a squeeze, De dvd és vezetékes net és idő híján kipróbáltam a Chrunchbang-ot. (szívni kellett volna a free kernel miatt)

Ez egyelőre bevállt, jól működik, gyorsan, és mindent sikerült beállítani az ujjlenyomat olvasótól a ventillátor szabályozásig. Openbox is tetszik, eddig nem merültem bele mélyebben soha a "könnyebb" wm-ek világába, de most hogy mindent összecsiszoltam rajta szájízem szerint nem látom értelmét kde/gnome használatának.

Hiányzott már a linux, de a naphosszat tartó fórumozás/próbálgatás egy cseppet sem. És valahogy sejtem, hogy nem ez volt az utolsó, szívtam eleget 2004-2009 között. (Kicsit olyan érzésem van most, mint amikor hosszabb külföldi tartózkodás után jöttem haza:) ) Win7-re viszont nem fogok beruházni, mert akkor vehetnék még ramot, és a gép sem fiatal már.

Ma lettem 4 éves a hup-on. Ha egy egész blogbejegyzést szerintem nem is ér meg, azért ezt idebiggyesztettem. :)

Hozzászólások

Üdv a Crunchbang-használók gyorsan bővülő táborában!