Csak óvatosan az uefi-vel, meg a fastboot-tal...

...mert ha nagyon jól működik, többet nem kell belépni a "biosba" :)

Történt ugyanis, hogy az ubuntut belőttem gpt+uefi kombóra, még jó pár hónappal ezelőtt. Nagyon pöpec, gép bekapcsolásától 1mp és már belilul a kép, (ubuntuék mikor akarnak normálisan működő splashscreent csinálni?) 5 másodperc múlva meg felállt az asztal.

Persze ehhez be kellett kapcsolni fastboot-ot. Aminek eredménye, hogy egyszerűen nincs időm belépni a biosba. Valamiért a shift-re a grub se jön elő, pedig elvileg ott lehet valamit matatni az uefi-hez. Eddig sose volt erre szükségem, ezért nem is vettem észre.

Asrock lap, windowsra elvileg van valami tool hogy rebootkor belépjen, illetve cmos resettel minden bizonnyal "megjavulna" de azért ez hideg zuhany volt :)

Aki hasonlóval próbálkozik, nézzen előtte utána hogy az alaplapja hogy viselkedik, vagy ne kapcsolja be a fastboot-ot!

Hozzászólások

Ennek a "fastboot" opciónak (ha jól rémlik) az egyik mellékhatása, hogy a BIOS/UEFI nem inicializálja az USB alrendszert. Ha a billentyűzeted véletlenül USB-s, akkor ígyjárás™ van. Kell egy régi PS/2-es, azzal be fogsz tudni lépni. (Persze ha a lapon van hozzá csatlakozó.) Az USB-s billentyűzet addig nem fog működni, ameddig az OS el nem indul. (Tehát nem tudsz vele a GRUB-ba se matatni.)

mea culpa, és tényleg! Ha jól emlékszem figyelmeztetett anno, de csak az jutott eszembe, hogy "nagyügy, nem bootol pendriveról, ha nagyon kell, majd átállítom" :) Az nem esett le, hogy a billentyűzet is usb-n lóg.

Akkor most hülyét csináltam magamból, de itt hagyom az utókornak. Talán más nem lesz ilyen láma mint én :)

> windowsra elvileg van valami tool hogy rebootkor belépjen

Ez a tool nem Windowsra van, hanem maga a Windows. :)

És ha a grub configjában a betöltés türelmi idejét kicsit megnyújtanád?
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Uefinél ha jól emlékszem valahogy userspace-ből is lehet kérni, hogy a következő újraindulásnál lépjen be a "biosba", bár most nem találom, hogy hogy...

Ez engem is érdekelne. Bár kísérteties módon ma reggel pont az uefi fogadott, azzal az üzenettel, h a fastboot nem támogatott, mert a dedikált gpu-m nem támogatja. :) Ehhez képest:
-Fél éve így ment
-Integrált gpu-m van
-Nem berheltem semmit, azon kívül, hogy írtam ide.

Még hogy nincs lelke! :)

Kikapcsolt állapotból power gombot - az acpisat, nem a tápot:) - nyomod addig, két másodperc?, míg nem pittyeg párat, majd normál (fast boot disabled) módban indul, és meg is kérdi, hogy köv. bootnál újból be legyen-e kapcsolva a fast boot vagy sem.