whitehawk blogja

eFI kúrás..

 ( whitehawk | 2015. július 20., hétfő - 0:46 )

Az történt, hogy minden (majdnem) tökéletesen működött, de ez nekem nem tetszett..

eLjátszott bizalom

 ( whitehawk | 2013. december 10., kedd - 1:47 )

Egy francia közbenső CA engedély nélkül adott google tanúsítványt harmadik félnek.

http://googleonlinesecurity.blogspot.hu/2013/12/further-improving-digital-certificate.html

(elnézést, ha már volt..)

//certificate magyarosítva..

eLkezdtem letölteni a Team-Fortress2-t:

 ( whitehawk | 2012. december 10., hétfő - 23:48 )

Linuxon, Steammel.

Ugyan azt írtam, hogy nem ubuntut használok, de hirtelen ezt tudtam felrakni, nem gondoltam, hogy egy hét alatt benne leszek a béta programban. Most töltődik szépen le a TF2.
Annyi van csak, hogy a videokártyával bekrepál bootkor, ezt még ki kell küszöbölni... mondjuk egy jó gentooval :D
Ha fent leszek már játszani, akkor beszámolok róla, már ha lesz érdeklődés.

eLnyúlt Xfce 4.10 kiadás

 ( whitehawk | 2012. január 7., szombat - 13:12 )

Mindig csak a KDE és a Gnome a hír, az Xfce pedig szép csendben, és frusztráló lassúsággal fejlődik...

Úgy volt, hogy január idusán lesz végleges kiadás, de úgy néz ki, hogy majdnem két hónapot fog késni a végleges verzió.
A frissített útiterv: http://wiki.xfce.org/releng/4.10/roadmap

Azt még érdemes tudni, hogy csak a 4.10 megjelenése után kezdődik az Xfce gtk+-3-ra portolása, így valószínűleg csak a következő nagy kiadásban jelenik csak meg mint függőség.

eZ mára:

 ( whitehawk | 2011. november 7., hétfő - 22:51 )

Sikerült feltörni a 3DES titkosítást... az index szerint...

Csak az a baj, hogy nem.. (mondjuk itt legyen mondva, egy az egyben átvettek egy blogbejegyzést..) Nem a titkosítást törték fel, hanem az implementáció gyengeségét használták ki. A side channel támadás lényege pont az, hogy nem az algoritmus, hanem az implementáció hiányosságait használják ki. Jelen esetben az áramfelvételt mérve fejtették vissza a kulcsot.

eCsalád (szappanopera 12./x rész)

 ( whitehawk | 2011. október 8., szombat - 23:12 )

Ha minden igaz 2005-ben volt utoljára eCsalád, és most kicsit vissza is tér..

A minap a törlőrongy ott hevert a radiátoron, és anyám kérdezte, hogy mit is töröltem én azzal.. (mert van nagyontiszta, tiszta, közepes, koszos, nagyonkoszos rongy is, és nem mindegy mit mire használ az ember ugye)

Mondtam, hogy a nyomtatót.. (azt hiszem itt derült ki számomra, hogy a nagyontiszta rongyot mertem használni a nyomtatón, amikor az amúgy a tiszta és a koszos közötti kategóriák egyikébe tartozik.... vagy nem.. ez számomra titok )

eLkúrtfox 2

 ( whitehawk | 2011. április 30., szombat - 16:22 )

Mivel a múltkor írtam, hogy a 4-es firefox nem kicsit szar, és azóta másoktól is hallottam, hogy folyamatosan másodpercekig nem reagál semmire, valamint folyamatosan lemez IO műveleteket végez ezért visszaváltottam 3.6-ra.

Laptopon az akku időre is rossz hatással volt, hát még az idegeimre, hogy egy szövegdobozba beírásnál 2-3 szavanként várnom kellett 5-10mp-t hogy folytathassam újabb 2-3 szó erejéig. Ha esetleg valamikor hajlandóak egy használható verziót kiadni, akkor esetleg újra megpróbálom.

eLkúrtfox

 ( whitehawk | 2011. április 11., hétfő - 22:18 )

Itt ez a 4-es firefox, és irdatlanul idegesít.

Bizonyos lapváltások a reszponzivitás totális elvesztését okozzák, ekkor gyakorlatilag nem marad más mint kilőni a programot, mert utána már ha véletlen meg is várom, hogy megjelenjen az ablak, akkor is továbbra is lassú marad.

Valamilyen meggondolásból a fülek minimum szélességét megnövelték, így most nem látom az összes lap fülét, csak 13,5-et és 3-4 "oldalt" kell gurigáznom, hogy megtaláljam amit keresek.

eLektronikai hulladék

 ( whitehawk | 2011. április 8., péntek - 16:56 )

Bár feltételezem, hogy itt talán az országos átlaghoz képest felülreprezentált a környezettudatos réteg azért biztos akad olyan is aki nem tudja, vagy csak lusta, de az elektronikai hulladékot érdemes és illik is a megfelelő helyre vinni. Ilyen helyek például a hulladékgyűjtő udvarok ahol magánszemély díjmentesen hagyhatja ott háztartásában keletkezett elektromos hulladékát, legyen az régi monitor, alaplap, tévé stb.

http://www.elektrohulladek.hu/atvetel.html

eMail

 ( whitehawk | 2011. március 16., szerda - 16:41 )

Küldtem egy emailt a minap, amely kapcsán elgondolkodtam hirtelen, hogy számomra ugyan ésszerű és lényegre törő, hogy egyszerű szövegben írom a leveleimet, de talán aki kapja az ezt igénytelennek érzi. (Mert teszem azt valami hülye kis titkárnő, akinek a kinézet a fontos... vagy valamiért nem a szöveg által közvetített információ az elsődleges számára, tfh szabad bölcsész..)

Szóval kíváncsi lettem az elektronikus levelezési szokásaitokra.

Még nem lehet szavazni, de majd itt:
http://hup.hu/node/100604

eGy kis Fukushima magyarázat (angolul)

 ( whitehawk | 2011. március 15., kedd - 1:43 )

http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/

Röviden:
Az erőművet 8.2-es földrengésre tervezték, de a 9.0-es sem okozott problémát.
A tartalék generátorok amelyek a hűtésért felelős energiát szolgáltatják ugyan üzemeltek, de gyorsan elmosta mindet a cunami.
8 órán át még így is ment a hűtés akkuról.
A mobil generátorok amelyeket addig odavittek nem lehetett a rendszerre csatlakoztatni.

A reaktor melegedését a maradvány anyagok (cézium, jód) okozták a leállás után, amelyek 3%-át adják a normál működés hőjének.

eSzmeralda :D

 ( whitehawk | 2011. március 14., hétfő - 16:40 )

Először is egy kis magyarázat :D

Amikor sok éve vettem egy PDA-t... hp hx4700 (htc roadrunner) és keresgéltem mindenfélét a témában, és találtam egy cikket/blog bejegyzést, amiben a srác a készülékek személynevekkel való ellátásáról írt :D Így lett az első laptopom Lüci (így magyarosan) vagy Cindi.. :D Az egész csak azért, mert az akkori barátnőmet robbant mód bosszantotta, bár a névválasztás miatt meg is nevettette.. :D (egyébként portatile néven van a hálón, olaszul hordozható, gyk. laptop.. az asztali gépem nido (fészek) névre hallgat...)

eNergiatakarékos molibdenit (meg az index ostobasága)

 ( whitehawk | 2011. január 31., hétfő - 15:55 )

http://index.hu/tudomany/2011/01/31/molibdenit_lehet_a_szilicium_utodja/

Általában elmegyek amellett, hogy az indexen milyen pongyolán fogalmaznak, vagy mennyire szarul írnak meg valamit, ha technikáról van szó de valahogy most nem megy. A cikket azért akartam elolvasni mert "szakmába vág". (szilicium technológiát tanultam mostanában)

Képesek voltak leírni ezt a mondatot: "A francia Ecole Polytechnique egyetem kutatói a 60 százalék molibdént és 40 százalék ként tartalmazó molibdenit ásvány (MoS2) vizsgálatával jöttek rá, hogy az kitűnő félvezető."

eInsatz

 ( whitehawk | 2010. november 19., péntek - 15:17 )

Nemsokára lesz a kezeim közt egy remélhetőleg működőgépes másik laptop, és mielőtt élesben használnám tesztelés gyanánt feltennék kipróbálásra egy a szokásos gentootól eltérő másik oprendszert.

Mivel az állandó fikázásból megtudtam, hogy a linux egy fostartály ezért most kipróbálnék valami mást. Egyik lehetőség a haiku ami lehet, hogy az új gépen nem is fog menni.. tehát azt lehet, hogy a régi laptopra teszem rá, ha az új már fut.

eGy könyv kéne nékem*

 ( whitehawk | 2010. szeptember 16., csütörtök - 3:49 )

Szóval egy könyv kéne, mégpedig olyan amelyből praktikusan meg lehet tanulni, meg lehet tanítani valakit egy Linux alapú rendszer használatára. Olyan könyv amely az alapoktól kezdi...

eLkezdtem LaTeXban dolgozni

 ( whitehawk | 2010. szeptember 14., kedd - 1:11 )

A félreérthetőség jegyében kezdhetném azzal, hogy LaTeXban dolgozni kényelmes, és szexi... :D

eLsejére filmajánló

 ( whitehawk | 2010. július 31., szombat - 22:32 )

Holnap lesz az m2-n "A mennyország színei" című iráni film. Már láttam perzsául, angol felirattal, gondolom most magyarul láthatom. Művészfilmnek sorolnám be, akit érdekel az ilyesmi annak ajánlom.

Ha lesz akinek tetszik akkor legközelebb török és indiai filmeket ajánlok. :)

eGy kis német zene

 ( whitehawk | 2009. szeptember 2., szerda - 17:36 )

A németek nem tudnak jó zenét csinálni... legalábbis nem nagyon gondoltam, de azért van pár jó szám. Bár haverom aki szintén kint van ő még most is így gondolja.

Na mindegy. Itt van 1-2 kedvencem..

Wir Sind Helden - Von Hier An Blind (létezik még japánul - Sā Itte Miyō és franciául..) (Hősök vagyunk - Innentől Vakon :p) http://www.youtube.com/watch?v=_SoYZdqm_nI

Peter Fox - Haus am See (Ház a Tónál) http://www.youtube.com/watch?v=gMqIuAJ92tM

Luxulärm - Unsterblich (Luxuszaj - Halhatatlan) http://www.youtube.com/watch?v=SkIfQ8jkfj8

eGy tera..

 ( whitehawk | 2009. augusztus 20., csütörtök - 1:12 )

Vettem ma egy merevlemezt. Az elsőt ami SATA csatlakozós. Még nem sikerült beüzemelnem (idő hiányában..). Már csak azt nem tudom, hogy hogyan is kéne particionálni, formatálni stb..

Szerintem 4 partíciót érdemes létrehozni, hiszen irdatlan nagy területről van szó.

Általában a tároló partícióimat ext2-re szoktam formázni az undelete lehetősége miatt. Ext3 alatt ez nem volt lehetséges. Most azon gondolkozom, hogy esetleg ext4-et használjak-e.

Tanácsok, tippek?

eRJé-45

 ( whitehawk | 2009. március 31., kedd - 15:49 )

Nah... Itt a koliban, meg a suliban sokat használtam az UTP kábeleimet és a csatlakozók fülei "elkoptak". Ígyhát utamat a foopoolba vettem, ahol kértem eszközt meg új csatikat és krimpeltem magamnak.

eLőre az Xfce 4.6 felé [update]

 ( whitehawk | 2008. október 14., kedd - 20:20 )

Még nincs kint a hír, de a szervereken már elérhető a beta kiadás!
Feature freeze-t hoz a béta, és elvileg minden komponens ami a véglegesben is lesz már benne van. Kezdődhetnek a bugfixek.

Az overlay még nem tartalmazza az új ebuildeket, de lehet, hogy csak átírom a nevüket és feltelepítem úgy.

[update]

Szóval közben a bejelentés is meglett, így egy napra rá, de az xfce46 overlay még nem reagált. Tegnap meg úgy döntöttem, hogy azért is kipróbálom, és fel is raktam. Még nem tudom mivel lett jobb...

eLszállt OOO oldal

 ( whitehawk | 2008. október 14., kedd - 8:37 )

"Apologies - our website is struggling to cope with the unprecedented
demand for the new release 3.0 of OpenOffice.org. The technical teams are
trying to come up with a solution.

Thank you for your patience."

Angolul nem tudóknak:

"Elnézést - a weboldalung szenved/küzd, hogy megfeleljen az Openoffice.org 3.0-as kiadására felmerült eddig sose tapasztalt igényeknek. A technikai csapatok próbálnak a problémára megoldást találni.

Köszönjük a türelm(edet/ét)."

(Nem a legjobb fordítás, de most keltem :D)

eGér alfa..

 ( whitehawk | 2008. szeptember 21., vasárnap - 13:26 )

Xfce 4.5.90 (4.6 alpha). Kódneve Pinkie. (Hogy miért nem Pinky ha már egyszer egér nevek, és Brain is lesz...). Szóval Bunkó :D

Rég óta nem volt semmi Xfce fronton így nagy öröm, hogy végre az új nagy kiadásnak valami nyoma is van. Mindez persze semmit se érne, ha nem próbálhatnám ki Gentoo alatt. Nagy örömöm a mai napra, hogy az xfce overlay megszűnt, avagy inkább átalakult. Lett xfce-svn és xfce46. Az utóbbi a már említett verziót tartalmazza, míg az svn mindig naprakész, ellenben más baja lehet...

Éppen telepítek.. :D

eHulladék tömege....?

 ( whitehawk | 2008. július 20., vasárnap - 12:27 )

"Az előzetes tömeg 13,3 hüvelykes WLED-kijelző, Eredeti Windows® XP Professional, betöltőnyílásos DVD-író és 4 cellás akkumulátor esetén értendő. A tömeg függ a konfigurációtól és a gyártás körülményeitől."

Vajon ha nem eredeti a windows ami telepítve van, vagy netán Vista van rajta az miben befolyásolja a tömeget? Ha nincs rajta OS akkor meg még könnyebb...

eLektromos..

 ( whitehawk | 2008. június 26., csütörtök - 19:28 )

Najó villamos, és mérnök, és mától, és jeeeee. :D Na megyek inni.