eFI kúrás..

 ( whitehawk | 2015. július 20., hétfő - 0:46 )

Az történt, hogy minden (majdnem) tökéletesen működött, de ez nekem nem tetszett.. (Egy Windows 7 frissítés után eltűnt az egyik boot opció, amikor visszaállítottam, akkor meg nem működötött.) Két külön időben telepítettem két külön lemezre Windowst és Linuxot. (Gentoo, mert ugyan a baszódással elvesztegetett időt sose fogom visszanyerni, akár milyen jól is fut, de még sose vált javíthatatlanná). Mivel a gép csupán 2-3 éves, EFI van rajta, és ezt is használom bootoláshoz.
Viszont van/volt 2 EFI partícióm. Legalábbis azt hittem. Egy windows frissítéskor az egyik boot opció nem működött tovább, így gondoltam rendbe kéne tenni. Először Windows alól próbálkoztam, de valamiért a Windows melletti EFI partíciót nem volt hajlandó felismerni, csak a másikat. Sikerült azért mindent még egy kicsit jobban elkúrni.. :D Helyre akartam Win7 telepítővel is állítani, de annak se tetszett a partíció.
Így jött, hogy SystemRescueCD segítségével bootoltam, és gondoltam helyrepofozom. Megnéztem mi van egyiken, másikon, miért nem megy a boot stb.. Másolgattam jobbra, balra, újraindítottam egyszer, kétszer. Semmi. Akkor a gdisk (GPT fdisk) segítségével ránéztem, a meghajtóra és hát látom, hogy MBR is van, meg GPT is, fel is ajánlotta a javítást, de nem lett tökéletes, mert az MBR-t PMBR-re cserélte, de a GPT üres maradt. Sebaj testdisk helyreállította seperc alatt a partíciós táblát, amit aztán már okosabban transzformáltam GPT-re. Na ekkor minden boot megszűnt.. :D Nem is tudom mikor jött a gyanú, megnéztem gparteddel is a dolgot. Kiderült, hogy a az EFI(nek hitt) partíció (a windowsos lemezen) flagjei nem voltak rendben, mert "msftdata" volt "esp" és "boot" helyett. Ezt ekkor javítottam is, valamint, a másik (linuxos lemezen) lévőről ezeket elvettem. Na ekkor már a windows helyreállítás is rendesen működött helyrerakta a bootloadert és megjelent a rendszer (a maga pompájában ugye)...

Egyébként volt még némi szopórollerezés a Windows telepítőből pendrive-ra másolással is, bár aztán a winusb tool megoldotta, bár nem automatikusan, mert először kézileg kell a pendrive-ot GPT-s partíciós táblával ellátni, kreálni rajta egy FAT32-t majd kiadni a winusb --install /x/y/z.iso /dev/sdXn parancsot.. (a --format opció NTFS-re formázná a partíciót, ami aztán nem bootol EFIről, szóval hagyjuk)

Valahol volt egy pont, ahol azt hittem valami BCD-s probléma van, és majd megszerkesztem, de erre aztán nem volt szükség, illetve Linux alól kilátástalannak is tűnt. Ha valaki mégis tudna praktikus megoldást adni erre a dologra akkor szívesen fogadom.