eSzmeralda :D

 ( whitehawk | 2011. március 14., hétfő - 16:40 )

Először is egy kis magyarázat :D

Amikor sok éve vettem egy PDA-t... hp hx4700 (htc roadrunner) és keresgéltem mindenfélét a témában, és találtam egy cikket/blog bejegyzést, amiben a srác a készülékek személynevekkel való ellátásáról írt :D Így lett az első laptopom Lüci (így magyarosan) vagy Cindi.. :D Az egész csak azért, mert az akkori barátnőmet robbant mód bosszantotta, bár a névválasztás miatt meg is nevettette.. :D (egyébként portatile néven van a hálón, olaszul hordozható, gyk. laptop.. az asztali gépem nido (fészek) névre hallgat...)

Valamikor ősszel haldokló hp nc4200-asom (tehát Lüci, vagy Cindi :D) helyett vettem egy úgy laptopot. Megint kicsit szerettem volna, sokat cipelem, suliba ide oda. Lenovo thinkpad x200s volt a kiszemelt, bár kerestem más hasonló kaliberű laptopokat is, de a végén ennél maradtam. eBay-en találtam egy jó darabot, nem is volt annyira drága ebben a kategóriában, (szubnotik mindig drágábbak, ez a kijelzőfelbontás 12.1"-on meg még rátett egy kicsit..) Egy spanyoltól vettem, spanyol billenyűzettel, pusztán ezért lett Eszmeralda Doloresz Huanita Koncsita Lopez.. (vagy valami hasonló, kétszer ezt így nem tudom elmondani :D ) a blog címzési szokásaim miatt most Eszmeralda. :D

Lassan fél éve megvan, és egyelőre elégedett vagyok a dologgal.

Egy kis összehasonlítás:

      nc4200(Lüci/Cindi)   x200s(Eszmeralda ... stb.)

súly:   2Kg          1,4Kg

képernyő: 12,1"         12,1"
képarány: 4:3          16:10
felbontás: 1024x768        1440x900

proci:   Pentium M       Core2Duo
kódnév:  Dothan         Penryn
típus:   M740          SL9400
freki:   1,73GHz        1,86GHz
magok:   1           2
L2 cache: 2MB          6MB

RAM    DDR2          DDR3
mennyiség: 2*512MB        1*2048MB

HDD    IDE          SATA
eredeti:  60GB          160GB
mostani:  250GB         750GB

chipset:  i915gm         gm45
videohw:  gma900         x4500mhd
wifi:   PRO/Wireless 2915abg  iwl5300

bluetooth: nincs         2.0EDR

Ami persze a sebességen kívül, az a felbontás, és képarány, ami sokkal kényelmesebb, a bluetooth pl. nagyon hiányzott, bár volt egy usb-s bluetooth fütyi, de nem szeretem pazarolni az USB portokat.
Az, hogy a chipset támogatja a monitor hot-plugot, az megint csak egy rég várt funkció, valamint, hogy a video lejátszásnál a processzor tehermentesül.
És, hogy legyen hely filmeknek, sorozatoknak beletettem egy nagyobb vinyót is.. így már kényelmesen elférek.

Az, hogy 450Mbit-es sebességet is támogat vezeték nélkül az sem rossz, a G már kevés a 60Mbites internetnél (már 30-nál se volt elég..), a helyi hálón meg eddig is karcsú volt.

A thinklightot azért nem nagyon emlegetem, mert azért a világító billentyűzet vagányabb lenne :D

Az x szériás thinkpadek egyik nagy előnye az ultrabase, amit szeretnék majd beszerezni a gépemhez, a displayport és a dvd író miatt remek volna.

Az a fél kiló mínusz pedig kimondottan jólesően hiányzik a táskából. :D

Még annyi... hogy nincs beépített webkamera.. eszmeralda vak :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én még nyüstölök egy nc4200-et. De remélhetőleg előbb-utóbb le tudom cserélni egy erősebb gépre. :D

Az enyém kicsit lehasznált. A vinyó fedél törött, egy két műanyag rész itt-ott, az lcd zsanérokat ki kellett cserélnem, mert azok is eltörtek. 2 táp ment tönkre eddig, az egyiket most szétvágtam, és megjavítottam. A kép az lcd-n néha kifehéredik. Nem tudom, hogy ez alaplapi (ram / IC stb) hiba, vagy kábel probléma.

Nem kimondottan szeretem már :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Nekem 99%-ban dokkolón pihen(garázs). A dokkolóban minden periféria bedugva. Így a gépből általában nem lógnak ki kábelek.

kösz :)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Es gyujtest rendezel a mutetre? :-)

Egyebkent en amikor nevet kell adni valaminek, es nincs kotelezoen tartando konvencio, akkor azt kapja, ami akkor a kozelemben van, es megtetszik. Volt mar virtualis gepkent waffel, peach, meg ilyenek. A munkahelyi gepem az konstans sunshine, a mostani laptopom omicron neven fut, az otthoni gepem pedig merlin.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Hát a régi laptopot műteni kéne, mert így még odaadni sincs pofám senkinek. :D Ebayen már néztem alkatrészt.. de lusta voltam rendelni.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش