eGy könyv kéne nékem*

 ( whitehawk | 2010. szeptember 16., csütörtök - 3:49 )

Szóval egy könyv kéne, mégpedig olyan amelyből praktikusan meg lehet tanulni, meg lehet tanítani valakit egy Linux alapú rendszer használatára. Olyan könyv amely az alapoktól kezdi...

{Apukám most, hogy nyugdíjas lett mondta, hogy taníthatnék neki pár dolgot. Gondolkozni kezdtem, hogy hogyan is kéne. Felnéztem a polcomra, [Pere László: Linux - Felhasználói ismeretek 1-2. (bash scriptelés, awk, mittomén), Marcel Gagné: Linux rendszerfelügyelet] és rájöttem, hogy egyik könyv se hasznos. Elkezdtem gondolkodni, hogy miért is utálom mindet. Annak idején lelkesen megvettem őket, hogy na majd ebből jól megtanulok mindent, és elkezdtem az első fejezetnél... és abbahagytam. Még néhányszor nekifutottam... Elkezdtem gondolkozni, hogy mi is volt a baj a könyvekkel, és miért tartom kilátástalannak a dolgot.}

...sajnos sok könyvíró számára az alapok valahol a rendszermag fordításánál, vagy jobb esetben a konzol használatánál kezdődnek, és ha a könyv terjedelmes akár az X11-es ablakkezelőkig is eljutnak, de egy számítástechnikát nem igazán ismerő viszont sokkal inkább az ellenkező irányból ismerkedik a rendszerrel és az alapok mást jelentenek. Ablakokat akar látni, kattintani akar. Gépelni max. a böngésző címsorába. Ez teljesen érthető is.

Amit ma tudok, és valószínüleg egyébként elég keveset, a linux rendszeremről azt nem könyvből hanem tapasztalatból, és szükségből tanultam meg. Használtam békésen a grafikus felületet és ha valamihez nem volt elég akkor merültem a felszín alá.

Létezik-e ilyen könyv magyarul? Ki mit tanácsol? Sajnos nem vagyok könyvesbolt közelben ahol magyar nyelvű kiadványok (leszámítva a német-magyar szótárt) kaphatóak, így nem tudtam böngészni milyenek is az eladni kívánt kiadványok.

*a bejegyzés címe egy szánalmasan kifacsart utalás egy furcsa együttes, furcsa számára.. a megfejtéseket hozzászólásokban várom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ennek az eleje elég olvasmányos, egyben informatív:
https://help.ubuntu.com/6.10/ubuntu/desktopguide/hu/linux-basics.html
(Sajnos néhány helyen elfelejtették lefordítani, de ebben segíthetsz neki.)

Az http://edu.ubuntu.hu/ szinte teljesen magyar nyelvű, viszont túlságosan a Lucidre van kihegyezve. Ellenben nagyon szép (már akinek ilyesmi tetszik).

Plattensee?

Titisee közelebb van. (Hát nem csodálatos, hogy Cicitó? :D)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Bizottság?

:)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

+1

... ki hideg mint a ho, egy lany kene nekem, ki semmire sem jo.

En azt talalom szomorunak hogy van akinek nem ez jutott eszebe :/, pedig amikor ok alkottak en meg terv is alig voltam, megis ismerem es imadom oket :)

U.I.: aki koszos es budos! :D

Szerintem ez nem felel meg a kívánalmaimnak. Ez egy marketing könyv, nem pedig olyan amelyből tanulni lehet legalábbis nem a rendszer használatát.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Igen, a rendszer használatát valóban nem lehet megtanulni belőle, de szerintem
kezdők számára nagyon jól, érthetően leír alapvető dolgokat, mint például hogy mi a Linux, mi a szabad szoftver, stb...

Én jelen esetben ezt mind leszarom, nem hittéríteni akarok, hanem technikai tudást adni. Grafikus, fájlkezelés, gyorsbillentyűk stb.. szövegszerkesztés stb. De lehet, hogy veszek egy windows könyvet, és mindenhol kihúzom a windows szót, és még azzal is jobban járok.

(a morgásomat ne vedd személyeskedésnek, köszi)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Sikos László: Bevezetés a Linux használatába, elég olvasmányos van benne minden grafikus állítgatás is meg terminál is.
Egyébként én anno a SuSE kézkönyvből tanultam linuxozni, szerintem elég hasznos tud lenni.

Ebbe bele kéne néznem.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Van SuSE kézikönyvem, igaz 8.0-hoz, ha érdekel valakit.
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2