eLnyúlt Xfce 4.10 kiadás

 ( whitehawk | 2012. január 7., szombat - 13:12 )

Mindig csak a KDE és a Gnome a hír, az Xfce pedig szép csendben, és frusztráló lassúsággal fejlődik...

Úgy volt, hogy január idusán lesz végleges kiadás, de úgy néz ki, hogy majdnem két hónapot fog késni a végleges verzió.
A frissített útiterv: http://wiki.xfce.org/releng/4.10/roadmap

Azt még érdemes tudni, hogy csak a 4.10 megjelenése után kezdődik az Xfce gtk+-3-ra portolása, így valószínűleg csak a következő nagy kiadásban jelenik csak meg mint függőség.

Részemről a GTK3-ra való portolástól a Waylanden való futás lehetőségét várom. Egyelőre a GTK+ alkalmazások fele még GTK2 másik része pdig GTK3 függőséggel bír, amely néha furcsa dolgokat is produkál, legalábbis nálam. Ez is remélem hamarosan letisztul...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet, lassan fejlődik, de én mindig tartok a fejlődéstől. Amennyiben több dolgot raknak bele, ez is egy elhízott disznó lesz, mint a Gnome illetve a KDE. Egyébként mik a 4.10-es feature-ei?

Milyen furcsa dolgokra kell gondolni, amit tapasztaltál?

Engem az zavar, hogy néha elfelejt dolgokat. Nagyon ritkán nem tölti be a háttérképet, olykor a billentyű layout váltó applet elfelejti a magyar billentyűt, valamint azt, hogy Shift-Alt-tal szeretnék váltani. Nem gyakori, de előforduló jelenség.

Lehetne a Thunar-nak olyan kapcsolója, hogy kétpaneles filemanagerré változzon. Aztán az előnézetek kezelése kicsit zűrös. Fedorán egy daemon-nal oldották meg, de miután az nem engedte el egyszer a pendrive-omat, s nem tudtam umount-olni, csak a daemon kinyírása után, úgy döntöttem, ezt az eszközt uninstallálom, persze azóta nincsenek előnézetek a Thunar-ban. Mondjuk engem nem izgat, mert mc-t használok, de az öcsémnek felhasználóbarátabb megoldás kellene.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szervusz,

a fent említett hibák nálam, hogy F15-nél jelentkeztek, amióta frissítettem F16 megszűntek, ami azért meg meglepő, mert elvileg ugyan az a verzió van mindkét rendszeren.

Ami bosszantó, és nem jöttem még rá hogyan lehetne orvosolni, az a billentyűzet váltó plugin hektikus működése.
Ha nem "global" módban használom akkor vagy vált kiosztást, vagy se, pedig marha jó lenne ha a "per window" működne rendesen mint gnome alatt.

Ill. ami még előjött a Thunar-ral kapcsolatban, hogy /elfelejti/ a bal oldali könyvjelzők körül a távoli FS-eket linkjét, legyen az samba, nfs, sshfs bármi.

Ezt a két apróságot leszámítva rettentően jól használható kellemes kis ablakkezelő.

Üdv:
Sherpa

Fedora 16-on is létezik a hiba, legfeljebb mázlid volt, s nem jött még elő. Ettől függetlenül én is együtt tudok ezekkel élni, nem vészes.

Mondjuk az időjárás plugin licensz problémáját megoldhatnák végre.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Feltételezem az F15 meg F16 az fedora akar lenni, én gentoot használok.

Szüleim gépén Xubuntu van, de annak az hiszem 10.04.. abban még nincsenek GTK+-3-as alkalmazások, és ők billentyűzet kiosztást se váltanak. Azt hiszem azzal nincs probléma.

A Terminal a pszeudo átlátszósághoz a gtk téma hátterét veszi, nem a valódit. A notification területen az ikonok néha összekeverednek.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Igen az F15 F16 az Fedora akar lenni.

Nekem a Terminal valódi átlátszóságot produkál a beállított átlátszósággal, akár video is mehet alatt úgy, hogy látom.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valódi átlátszósághoz szvsz kell xcompmanager vagy valami más kompozit megoldás.
De ez talán még az XFCE beállításaiban is állítható.

Igen. Nem használok külső komponenst, az Xfce saját kompozitorát csak.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az új ficsrok engem is érdekelnek, no lehet olvasgatok ey kicsit. Thunar-ról olyan emlékeim vannak amúgy, hogy kijelentették, hogy sose lesz kétpaneles. (*) Erre valaki felvetette - azt a szerintem teljesen jogos - kompromisszumos javaslatot, hogy akkor legalább legyen benne annyi, hogy ha két példány fut ugyanazon a desktopon, akkor mindig a másik legyen az aktuális célja a fájlmásolásnak/mozgatásnak. Ekkor már a talán legfontosabb funkcióját a kétpaneleseknek el lehetne érni :-).

Attól én is tartok, hogy meghízik, bár nagyon tudnám díjazni, ha belehízna a BSD-s eszközkezelés (ugye HAL ki, udev/udisk/uanyámkínja be, és *BSD-n az XFCE natívan nem tud pl. fényképezőgép rádugásakor kisablakban automatikusan képeket áttölteni). El vagyok kényelmesedve (de főleg a családtagok), így ez pl. hiányzik. Amúgy én se nagyon tudom, hgy mi lenne az, ami nekem kéne *bele* az XFCE-be. Olyan apróság pl. *kellemes* lenne, ha a wifi-pluginra kattintva pl. el tudná indítani a wifimanager-t - ahogy valamelyik óra applet elindítja az orage-t, vagy a hangerőszabályzó a mixert. És hasonlók. De más már nem nagyon kéne *bele*. Hozzá jól jönne egy-s-más.

(*) Igaz, azt is mondták, hgy sose fog tudni SMB-t mountolni, de azt mintha a GVFS-re váltással meglépték volna. (Egyelőre 4.6-ot nyűvök, ezért a bizonytalanság-)

Milyen wifi managerre gondolsz? A wicd-nél így működik - ott figyel az applet-ja és ráklikkelve feljön a manager ablaka.

wicd (tudtommal) nincs FBSD-n, így marad az ami van: xfce4-wavelan-plugin-0.5.4_14 és wifimgr-1.7 (ez utóbbi FBSD specifikus: http://opal.com/freebsd/ports/net-mgmt/wifimgr/ , ezért őszintén szólva az lenne a legjobb, ha a wavelan-plugin-ban konfigurálható lenne az elinduló alkalmazás :-) )

Fényképezőgépre írtam egy scriptet, amelynek az a lényege, hogy a bedugáskor létrehoz egy alkönyvtárat, majd letölti a képeket a gphoto2 -P, ha jól emlékszem. A zenity-t használom arra, hogy a felhasználó tudja, mi történik, mikor húzhatja ki a fényképezőgépet.

Hangerőhöz a gnome-sound-applet nevű dolgot használom.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hangerő appletje is van XFCE-nek, használom is. xfce4-mixer progit nyitja meg.

Van, de nem tudom alkalmazásonként állítani a hangerőt vele. A gnome-os az lényegében egy GUI a pulseaudio-hoz. Az xfce-s mixer szerintem ezt nem tudja.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, programonként biztos hogy nem tudom vele állítani valóban, igaz régi Debian stable verziót használok és nincs is pulse audio-m.

Én anno beállítottam szntén a gphoto indítását, de ugye a HALatlanítás óta ez nekünk *BSD-n nem játszik.
Ami a mixer-t illeti, én egyelőre erősen kerülöm ezeket a modern eszközöket, mint pl. a pulseaudio, így az xfce mixerje tökéletesen elgendő. (Igaz, nekem az lpd is teljesen megteszi az itthoni környezetben, és nem kell a cups sem.)