eGy tera..

 ( whitehawk | 2009. augusztus 20., csütörtök - 1:12 )

Vettem ma egy merevlemezt. Az elsőt ami SATA csatlakozós. Még nem sikerült beüzemelnem (idő hiányában..). Már csak azt nem tudom, hogy hogyan is kéne particionálni, formatálni stb..

Szerintem 4 partíciót érdemes létrehozni, hiszen irdatlan nagy területről van szó.

Általában a tároló partícióimat ext2-re szoktam formázni az undelete lehetősége miatt. Ext3 alatt ez nem volt lehetséges. Most azon gondolkozom, hogy esetleg ext4-et használjak-e.

Tanácsok, tippek?

Egyébént gondolkoztam RAIDben.. de a végén most csak 1 lemezt vettem. A fontos dolgokat meg a régi lemezekre is átmásolom. (Kiváltanék ezzel a naggyal több kisebb kapacitásút.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Undelete lehetoseg.. lehet en vagyok tul egyszeru. de nekem mar a lomtar is sok. Shift+DEL-ezek altalaban, mindig megnezem mit torlok. En ext4-et hasznalnek, 2.6.30 ota mar nem volt semmi gondom vele, meg anno .29-el volt egyszer kissebb gond, de az mar pipalva. (Marmint Ext4-et mindenhova..ha tamogatja az OS). RAID....hmm..vinyotol fugg. Ha samsung/seagate akkor en is RAIDeznek. Ha WD..akkor nem annyira (koltseges nagyon..meg amugy se hamar doglik be egy WD vinyo (legalabbis eddig ez a tapsztalat))

Valszeg a lomtar nem muxik amikor rm-ezel, vagy eppen egy programbol torolsz vmit ami nem tamogatja. Azert az FS-ben levo lomtar tamogatas nem egy rossz dolog. Pl az osszes programban megsporolhatod a letezesenek a tenyet is. A Shift Del mellett gondolom a cilinderszamot is fejbol irod be, mert minek a disk driverben levo sok hulyeseg ? :o)

Jo ertem en hogy rm -el nincs.. de csak azt rm-ezem amirol megbizonyosodtam hogy nem kell. Ha van ra meg esely hogy kell, akkor vagy masik vinyo, vagy nem torlom.

hogyan is kéne particionálni,

Hint: lvm. 1 TB-t sem nehez kinoni, ill. 3 honap utan rajonni, hogy megis rosszul particionaltad...

ext2-re szoktam formázni az undelete lehetősége

Mit szolsz ehhez: undelete helyett backup(+restore) [az egyik regebbi lemezeddel]?

SPAMtelenul - POP3 spamszuro szolgaltatas

"Általában a tároló partícióimat ext2-re szoktam formázni az undelete lehetősége miatt."

Ez most ugye nem komoly?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Attól tartok, komolyan gondolta...

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Az a partíció amin a rendszer van az ext3 vagy reiser. Az adataimat ext2-n tartom. Frankón azért mert egyszer egy véletlen törlésnél nem tudtam visszaállítani ext3-ról. Lehet, hogy amatőr... és a biztonsági másolatok lennének jó megoldások, de...

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش