eInsatz

 ( whitehawk | 2010. november 19., péntek - 15:17 )

Nemsokára lesz a kezeim közt egy remélhetőleg működőgépes másik laptop, és mielőtt élesben használnám tesztelés gyanánt feltennék kipróbálásra egy a szokásos gentootól eltérő másik oprendszert.

Mivel az állandó fikázásból megtudtam, hogy a linux egy fostartály ezért most kipróbálnék valami mást. Egyik lehetőség a haiku ami lehet, hogy az új gépen nem is fog menni.. tehát azt lehet, hogy a régi laptopra teszem rá, ha az új már fut.

Szóval milyen rendszert telepítsek, amely jobb felhasználói élményt fog nekem nyújtani, vagy amely technikailag fejlettebb mint a megszokott GNU/Linux rendszer(em).

(Hackintosh valószínüleg szintén nem futna, de majd azért ránézek, alapból win7 lesz a gépen amit törlés előtt azért kipróbálok..)

Egyelőre a FreeBSD jutott eszembe, de biztos van sok érdekes lehetőség.

Előre is köszönöm az ötleteket, és némi pro/kontra részt is írjatok.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Desktopra egyáltalán nincs más lehetőséged, mint a Linux, Windows és Mac OS X, persze attól is függ, hogy pontosan mire akarod használni, szövegszerkeszteni azt FreeBSD-n is lehet.

Én is így voltam vele, hogy kipróbálok más operációs rendszereket is desktopra, de aztán rájöttem, hogy mégannyira nincsenek driverek, alkalmazások, dokumentáció stb. amik kellenek, kellhetnek, mint Linuxra.

A FreeBSD-t is használtam egy ideig, szerverre rendben lehet, de máskülönben az infrastruktúrája (dokumentáció, közösség, csomagkezelés stb.) jelentősen kevésbé fejlett a népszerűbb Linux disztribúciókhoz mérve (Ubuntu, Debian, Arch Linux stb.).

Egyedül akkor érdemes ezzel foglalkoznod ha nagyon sok szabadidőd van, és van egy számítógéped amit éppen nem használsz semmire.

Az olyan operációs rendszereket, mint a Haiku felejtsd el, virtuális gép alatt tanulmányozni, ezek arra jók, az, hogy az egy tetszőleges hardveren desktop célokra használható legyen, olyan nincs, az egy ilyen játszótér, nem arra van, hogy használd is.

Hagyd rajta a windowst...

Mondjuk nem ártana mgnézni a win7-et, mert nem baj ha az ember otthonosan mozog abban is, de már vagy 8 éve használok fő oprendszerként linuxot, és az az érzésem, hogy egy hasonló rendszerben boldogulnék el kényelmesen, ezért jutott eszembe pl a FreeBSD vagy a Haiku(amely ugyan nem unix szerű, de posix kompatibilis).

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Én 15 évig használtam linuxot desktopnak, most mégis úgy látom, hogy a windows jobb.

+1

használok win7-et és ubuntut is párhuzamosan, de mégis azt kell mondjam hogy desktop felhasználásra (értsd: munka) jobb a windows. Egyszerüen nem kell az időt tölteni egyéb dolgokkal....

Windows->Linux->FreeBSD->egyébBSD->minden más

(hw / sw support, desktopra alkalmasság és egyéb dolgok szerint sorba rendezve).

Windowsból vegyél eredetit, nem olyan drága, és hosszú távra megéri (még ma is sokan XP-t használnak több mint 10 év távlatában) a Windows Update-n érkező hotfixek és "új ficsőrök" miatt.
Linux -ot csak akkor ha Intel vagy Nvidia vga van benne. Ha bármi más akkor azonnal felejtsd el. (és minden mást is).

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

A hardware nem kérdés, mindig úgy választok.

Windowsból van több évjárat több verziója (eredeti)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Tény, hogy vásárlás előtt kell tájékozódni. Bár inkább a hardver az, amit az ember választ, valami, aminek elvárja a működését, a szoftver pedig, amelyik megvalósítja, kihozza a dolgot. Szóval kicsit olyan, mintha autót választanál a benzinhez.

--
eladni a' eladhatót! http://napivatera.blog.hu/

Pedig valaki a dízel ára miatt vesz dízeles kocsit..

Visszatérve, VIA, SIS és egyéb hasonló dolgokat amúgy is kerülöm, a minőségibb hw-k meg működnek.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

OSX86

Pro:
- Kiprobalhatod a Mac OS -t.
- Szerintem jo cucc.
Contra:
- Kicsit hekkelos, mire bekonfolod a hardverhez (bar... egy Gentoo-snak ez semmi)
- Nem egeszen legalis
- Nem megy rajta a Passziansz :-)

Ha keresgelsz, iAtkos fele nezelodj, a 10.5 -os sorozat - bar mar regi, es lassan outdated - atomstabil, nekem munkagepnek nagyon bejon, ha nincs valami "Te, dugjuk mar at a gepedet ebbol abba" tipusu keres, akkor nem is kell rebootolni. Egyelore irodaatrendezgetes okan nem tudok osszeszedni egy normalis uptime-t a melohelyi gepemen (nem laptop).

Egy MSI EX600X -en viszont nagyon szepen muzsikal, egy hatrany, hogy a beepitett wifi unsupported (Intel negyezervalamennyi AGN), egy Cisco/Linksys WUSB-vel kezdodot hasznalok helyette. Sleep/hibernate hardverfuggo.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal