sj blogja

Heti 5 kg fogyas egeszsegesen

Ma reggel a metron a tekintetem egy venasszonyra tevedt, aki a habonygeci szennylapjat olvasta, ami a fenti cimmel kozolt interjut valami lodoktorral.

Az megvan, hogy a politikaval kapcsolatos cikkekben meg a kerdest sem szabad a lokalnak elhinni. Azonban az eletmod topikban akar igazat is irhatnanak. De ugy tunik, ha mar egyszer raalltak a hazudozasra, akkor meg az ilyen artatlan temakban sem megy mar a valosaggal valo egyezes. Vagy egyszeruen arrol van szo, hogy naluk ez sose volt szempont, mert szerintuk ezek a hulyek (=az olvasoik) ugyis barmit beszopnak, amit ott olvasnak...

pep8 config

A pep8 es mas static code analyzer-ek jo hasznalatot tesznek barkinek, aki kodot ir. Python-hoz jo valasztas a pep8. Feltettem, es kapasbol sirt, hogy kerem, szepen ez a sor tul hosszu:

(81 > 79 characters)

Ertem en, hogy elfarad a review-zo szeme, mire a kepernyo egyik vegebol ater a masikba, de a mai kepernyok koraban a 8079 karakterre korlatozas kisse anakronisztikus. man pep8, majd egyszer elunk alapon be is allitottam az alabbit:

~/.config/pep8:

[pep8]
max-line-length = 85

Majd, amikor ujrafuttatom, akkor megint sir, hogy hosszuak a sorok. Nyadat. Kiderult, hogy egyreszt az alabbi kell:

Banki email kommunikacio protopmail-en?

A phishing levelek elleni 101 elso tanacsa az, hogy soha ne kattints (a latszolag) a bankodtol jott levelben egyetlen linkre sem. Meg hogy nezd meg a header-t, hogy valoban a bankodtol jott-e, etc.

Nekem pl. a minimalis elvarasok kozott van, hogy a bank domainjebol, a bank halozatarol jojjon az email. Erre ma jon egy (allitolag) banki level a protopmail halozatabol. (A protopmail.com alias automizy egy mailchimp-hez hasonlo tarsulat, magyarok egyebkent, es a Rendszerinformatika Zrt halozatan vannak a gepeik). A level maga validnak tunik, de inkabb nem kattintottam semmire a levelben.

A kerdes pedig inkabb affele kozvelemenykutatas, hogy megbizol-e abban a levelben, amit a bankod random bulk mail szolgaltatokon keresztul kuld?

Sztrajk lesz?

Jonnek a hirek, hogy lehet, hogy sztrajk lesz, pl. https://hvg.hu/itthon/20190115_Orszagos_sztrajkot_hirdet_a_kozszolgalat… . Cegledi Zoltan egy elgondolkodtato irassal jelent meg az aktualis HVG-ben, aki szerint egy altalanos sztrajk, utlezarasok, stb. nem a legjobb otlet.

Ugyanis az az O1G-nek vagy atlagbelanak faj hamarabb, ha nem jar a BKV? Az orbangeci max a kisvasuton tomegkozlekedik, viszont aki BKV-val is 2 ora alatt er be dolgozni, annak okozna par osz hajszalat egy ilyen megmozdulas. Hanem Cegledi Zoltan azt javasolja, hogy nem mindenhol kell sztrajkolni, meg tuntetni, csak ott, ahol az O1G-nek faj, de ott izombol.

Gundel a varban

Gomperz zsenialis szatiraja (https://hvg.hu/gazdasag/20190109_Gomperz_Menzaszocializmus):

– Gergőkém, mi a mai menü?

– Az A menü: felcsúti szelet gazdagon, a B menü: rablóhús nyárson.

– Ez a nyársra húzott rabló nem tetszik. Értem a tréfát, de nem szeretem. Maradjunk a gazdag felcsútinál, az jobban hangzik. Mit kapok ma desszertnek?

– A szokásost: egy nyertes közbeszerzés Lőrincnek.

– Úgy értem, mi az édesség?

– Ja, pardon, söjtöri képviselőfánk vagy indiáner.

– A képviselőkre allergiás vagyok, az a másik meg túl migránosnak hangzik. Hozz inkább egy kis szotyit.

A munkaido hossza

A Magyar Narancs (idei) utolso es dupla szamaban a Tamas Gaspar Miklos nevu marxista filozofus is kifejtette gondolatait, hogy mennyit kellene dolgozni.

A cikke kozepen bibliai hivatkozasokat, alatamasztasokat is kozol. Ezt irja abban a reszben:

"A munkat a Biblia is az eredendo bun fejeben kijaro buntetesnek ('arcod veritekevel kell dolgoznod') tekinti, a munka a bun rabsaganak kovetkezmenye, amelyben a termeszet tobbe nem paradicsomi (azaz emberi erofeszites nelkul, a maga adott termeszeti mivoltaban all az ember rendelkezesere). Az Ujtestamentom is erre utal a maga anarchisztikus munkaellenessegeben: a mezok liliomait, az eg madarait az Ur taplalja, az Ur ruhazza (s milyen szepen), az igaz ember majd meglesz valahogy, a legfontosabb az, hogy higyjen es legyen jo. Itt a kozosseg a hivok kozossege: a kozottuk levo szeretet (baratsag, philia) definicioja egyertelmuen gorog jellegu, ez folytatodik a szerzetesi kozossegek onmeghatarozasaban is."

Police reveal tactic to stop moped crime

Az angol rendorseg megunta a motoros bunozest, es taktikat valtott: az uldozo autoval fellokik a motoros bunozoket. Alltolag bevalt, es ~felere esett vissza az ilyen buncselekmenyek szama.
https://www.youtube.com/watch?v=TtoKz1FLVh8

A hazai kicsit sarga, kicsit savanyu, de legalabb a mienk fakkabataink meg legfeljebb teged loknek fel gyalogosan a rendorautoval, ha kinyitod a pofad, hogy nem tetszik a rendszer....

Sajnos nem on az elso

Egy linkedin beszelgetes morzsai (kb. idezve):

- Az IT Services Hungary szamara keresunk mernokot, mellekelve a pozicio leirasa
- Koszonom a leirast. Sajnos az IT Services vallalhatatlan szamomra, nem az a ceg, ahol szivesen dolgoznek ...
- Sajnos nem on az elso, aki ezt mondja, de igyekszunk valtoztatni a kialakult velemenyen ...

Des Laszlo a kulturkampfrol

Interju Des Laszloval a topikrol annak oromere, hogy a madzsar idok nevu fake news "media"prostitualtjai raszalltak: https://hvg.hu/kultura/20181025_Des_Laszlo_Akarhogy_is_probalnak_minket…

Nagyon igaz, amit mond, hogy a kulturkampf csak pusztitani kepes, de alkotni nem:

"Sok mindent lehet tönkretenni, de teremteni, újat létrehozni nem kinevezés, ideológiai hovatartozás, hanem tehetség, tanulás, tudás, tapasztalat, műveltség és munka kérdése."

"Muszaki okok miatt" - hat persze...

Ma a 4-esen beszorultunk a vegallomas elott, kb. 200 m-re. Bemondjak a hangszorobol, hogy muszaki okok miatt nem tud tovabb menni a metro. Paran klausztrofobiasok lehettek, mert a vesznyitoval kiszalltak, es a peronon oldalt elindultak tovabb.

Ja, es a legjobb, hogy jon hulyegyerek valahonnan hatulrol, es at akar menni rajtam, mert o nem birja kivarni (~3 perc utan). Kerdem is magamban, hova sietsz, idiota? Percekkel kesobb hallom, ahogy a szerelveny elejeben levo ajtot rugdossak, hatha ott ki tudnak jutni. Szerintem nem tudtak.

Amikor vegre beertunk a vegallomasra, csak 1-2 bkv-s tag volt ott, rajtuk kivul kihalt volt az allomas. Erdekes, hogy felul visszatartottak a metroba lemenni keszulo tomeget.

HVG tura

Mult heten lehetosegem volt egy turara a HVG szerkesztosegen. Jo volt. A program kb. ugy nezett ki, hogy egy tortenelmi attekinto a kezdetektol kezdve (hoskor). Szoba kerult, hogy az elejen (evekrol beszelunk) a partallam keretei kozott kellett mukodni. Amit pedig akkor megtanultak, az egyre inkabb hasznos lesz mostansag is. A kovetkezo kiseloadasban a nyomtatott (es digitalis) hetilap kulisszatitkairol lehetett hallani, pl. hogy lehet ugy dolgozni, hogy a narancsos bunozok (ezt nem ok mondtak, hanem en) barminemu kommunikacio elol elzarkoznak. Meg azt is, hogy amikor a hirdetesi piac nem volt blokkolva (allitolag informalis csatornakon kozolte nem egy potencialis hirdeto, hogy nem szabad nekik a hvg-ben hirdetniuk), akkor az az edes nehezseguk volt, hogy eleg cikk legyen a reklamok kozott. Hat, ezeknek az idoknek egyelore vege.

Eddig a VB

Az argentinok bun gyengek, nem erdemlik meg a csoportkorbol tovabbjutast. Szerencsere fekete testvereim egyenlitettek, igy jelen allas szerint csomagolhatnak a pampak bikai.

A nemetek sem tul acelosak eddig. A svedek ellen nem erdemeltek volna x-nel jobbat, de Kroos golja a vegen az tenyleg ott volt a szeren...

A Hotel Caramell Premium Resort nevu hulladek spammer es a GDPR

Mostanaban a csapbol is a gdpr folyik, es nemelyik spammer most becsinalt a gatyajaba, hogy hu-hu, mi lesz most?! Kozejuk tartoznak a Hotel Caramell nevu spammer kocsogok is.

Kaptam toluk egy spamet [spam???] HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS MEGERŐSÍTÉSE ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKÉRT subject-tel. Megfigyeltetek, hogy az osszes spammernek hirlevele van? :-)

Egy jo ideig a mail.globalfaktor.hu nevu geprol toltak a szarukat, akiknek innen is kuldenek egy kozepsoujjat. Viszont most attettek a gepuket egy francia halozatra: caramellpremiumresort.hu [213.32.172.109]

Ezt a gepet kell blokkolni, ha teged sem erdekel egy random spammer magyar szalloda, ahol (tan meg a Homaron is volt rola cikk) raadasul a kellemetlen review-kat kiradirozzak. Jaj! Csak nem ott is hz bloggLOL?!

FSF konferencia 2018

Iden eloadokent vettem reszt az esemenyen, es a time series adatbazisokrol (a TICK stack-et is megemlitve) tartottam eloadast, ill. mutattam peldakat, hogy mi mindenre lehet egy ilyet hasznalni.

Altalaban szeretem a video felveteleket, de iden nem lesz, ami talan most jobb is, mert reggel eleg keves idom volt, es valasztanom kellett, hogy indulas elott meg TRX-ezek egyet vagy megborotovalkozom. Hat az elobbi lett :-), de egy gyors tusolas meg belefert ;-)

Kadlecsik Jozsef igyekezett osszezavarni Linux tuzfal ugyben. A lenyeg az, hogy a jovo nincs kobe vesve, de jol teszed, ha barakozol az nftables nevu cuccal.

villanyborotva vs hagyomanyos pengek

Eljott az ideje egy borotvalkozo cucc upgrade-nek. A kerdes az, hogy villanyborotva legyen vagy inkabb a hagyomanyos borotvahab/gel/zsele/... + borotvapenge?

Nehany szempont:
- minel hamarabb, minel kisebb maceraval vegezni a muvelettel
- erzekeny arcbor
- nem szoktam naponta borotvalkozni
- mivel egy villanyborotva valoszinuleg nagyobb beruhazas (legalabbis egy pengehez kepest), igy hosszu (~1-2 ev) tavu koltsegeket hasonlitom egymashoz - de persze egy vagyont nem akarok a projektre kolteni.

Melyiket javasoljatok? Ha a villanyborotvara szavaztok, akkor johet konkret tipus javaslat is, tippek, whatever. Thanks!

"Request a quote" avagy miert nem lehet kiirni az arakat?

Koztudott, hogy a magyar nepseg olyan szinten fillerszabo, hogy kepes atbuszozni a varos tulso vegere is, ha ott 5 Ft-tal olcsobb a parizer. OK, vagom. De ugy tunik, nem csak mi vagyunk ilyenek, amire abbol kovetkeztettem, hogy tobb gyarto oldalat is vegignezve igen ritka az, amikor kint vannak az arak. A legtobb helyen (barracuda, smarsh, sonasoft, metalogix, ...) csak annyi szerepel, hogy 'request a quote'.

Btw. eszembe jutott, amikor (mar van par eve) szervervasakat kerestem, es a takforsys(?) oldalara tevedtem. Barcsak ne tettem volna. Valami olyasmi BS-t akartak beadni az oldal latogatoknak, hogy azert nem irjak ki az arat, mert az tobb mindentol fugg, meg szemelyes tanacsadas, mert a hulye vasarlo ugysem tudja, mit akar, bla-bla. OK*. Ilyenkor szoktak a kulturnepek egy varazslot tenni az oldalra, ahol van par elore elkeszitett, "nepszeru" konfig, meg egy lego reszleg, ahol az ember osszekattintgathatja, ami neki kell, a vegen meg kiveri a szemet a $$$, amit fizetni kell a kasszanal.

Luzerek ujra akcioban: Skocia megy 1-gyel

https://index.hu/sport/futball/2018/03/27/magyarorszag-skocia/

Arra gondoltam, hogy amikor a ranglista 200. helyen allo antarktiszi valogatott (tehat az ott tanyazo 3 kutato + meg 8 pingvin) ellen kerul sorra a magyar nemzeti 11 luzer, akkor meg kene spammelni a fogadoirodakat, hogy most a 11 luzer (hint: nem a pingvinek) nagyon jo formaban van, es tuti elpicsazzak a pingvineket. Aztan uzsorakolcsont felvenni a providenttol, meg a pingvinekre fogadni. A nyeremenybol meg kifizetnem az allamadossagot. 2x!

update: "Nagyon nyomunk. De sajnos különösebb ötlet nélkül."

a meccs vegen az index ertekelese:

Kazahsztan eddig csak Pakisztannak lott 3-at

A falabuak most igazan megmutattak. Falabuak alatt ezuttal a kazahsztanokat ertem, akik elegge vergyengek fociban. De meg ok is porra alaztak a - nem falabuakat, mert Csucsakek mar ebbol a kategoriabol is kiestek - luzereket. Igen, luzerek, ez lesz a kovetkezo, beka segge alatti kategoria, amibe a magyar nemzeti valogatott belekvalifikalta magat. Mostansag, amiben szerepel a nemzeti jelzo, arra leginkabb ugyis csak szegyennel telve lehet gondolni. A 11 luzer is pont ilyen...