9 eves gyerek kihivta a yardot, mert nem tetszettek a karacsonyra kapott ajandekok

es a yard ki is jott, sot intezkedtek is: https://hvg.hu/elet/20181226_Kihivta_egy_kilenceves_fiu_a_rendorseget_n…

El is kepzelem, ahogy jovore a csalad kozli a karacsony alkotmanyos koltseget. Persze ujsagkivagas alapjan keszitett emailben ;-)

Hozzászólások

1. Mi is telefonbetyárkodtunk annak idején, nincs ebben semmi különös.
2. A yard szerintem teljesen jól kezelte a helyzetet.
3. Ez azért szomorú, mert pontosan jelzi, hogy milyen a gyerek-szülő közötti kapcsolat, ki az úr a háznál, és hogy mennyire a pénzről és az ajándékokról szól a karácsony.
--
"Sose a gép a hülye."

Az utolso ponthoz:

Nemetorszagban mar bo 10 eve ez volt a helyzet. Annyi hulyegyereket, mint ott nem lattam azota sem. Tulzasok nelkul. Dehat akkor es ott mar meg volt kotve a szulok keze a nevelest illetoen es nem is tortek magukat, hogy a helyzet jobb lehessen.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A cikkben annyi volt, hogy megállapították, hogy más az amit kapott, mint amit kért. Az nem megerősítés.
Viszont a másik oldala meg szerintem az, hogy ha ilyenkor elbagatellizálják a dolgot, és nem mennek ki, akkor lehet, hogy a gyerek sosem fog többet a rendőrségben és semmilyen egyéb hatóságban bízni, mert úgysem hallgatnak rá, és esetleg akkor se fogja hívni, amikor tényleg szükség lenne rá - bármi miatt.
--
"Sose a gép a hülye."

Én, ha anno nagyon hisztiztem, akkor a mutertól kaptam egy jó nagy pohár hideg vizet a fejemre, illetve a fatertól egy fülest. Mindkettőből értettem. :)

Akkor már én is egyet, amit a napokban láttam, csak hogy a másik véglet is itt legyen: https://www.youtube.com/watch?v=lxAe_V5vD_0

(a linkelt sztoriban a rendőröknek tényleg respect)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Sokkal egyszerubb lenne a gyereknek sajat neven ajandekot adni, es nem hazudozni neki golyarol, fogtunderrol, mikulasrol, nyuszirol, angyalkarol, jezuskarol, meg istenrol.
Viszont ha megigerik neki, hogy a lathatatlan unikornis teljesiti a kivansagat, es az nem teszi, akkor okkal lesz ra merges. Holott nem is letezik.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ez a hárfa nagy szöveg :D Reálisan ilyen elcseszett kölöknek nem adnék olyat a kezébe, úgy még idegesítőbb, ha még valamit tépked is mellé. A probléma megoldása egyszerű, jövőre vagy pénzt visz neki a télapó, és vesz azon valamit, amit szeretne, vagy vesz abból a pénzből, amit keres.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

14 év alatti egyes iskolás csoportok viselkedését látva 150-450 Ezer Ft-os mobiltelefokkal hőbörögni, jó lenne, ha legalább 18 éves korhatárhoz kötnék az okostelefon használatát.
Addig csak butatelefon, hogy el lehessen érni.
A Facse is 14 évhez köti a regisztrációt, aztán mégis tele van 10 év alattival is, pedig ott 21 év a jogképesség.
Egyszerűen teljesen éretlenek még lelkileg arra, ami az interneten folyik.

Nálunk sincs jézuska, a gyerekek minden tudnak, viszont valahol olvastam/hallottam, hogy segíti a kritikus gondolkodást, mikor a gyerek magától jön rá erre több karácsony után, mert ez az első komoly dolog, amikor a saját tapasztalatait és gondolkodását használva képes szembemenni a rá gyakorlatilag minden irányból érkező hazugságcunamival - és ez pozitívan hathat a jövőben is a hasonló jellegű dolgokra :)

Szóval szíved szerint inkább hazudnál nekik, hogy még a sikeresebbnél is sikeresebbek™ és a kritikusabbnál is kritikusabbak™ legyenek.

Ha értelmes cikkeket is olvasnál, nem csak dívány.hu-n megjelent így neveld a copy-paste gyerekedet jellegű förmedvényeket, akkor tudnád, hogy az elfogadott gyerekkori igazságokkal, szabályokkal való masszív szembehelyezkedés a dacos kamaszkorban alakul ki, akarva-akaratlanul. Ezzel együtt kialakul a kritikus gondolkodás is, hiszen a télapó kiléténél sokkal jelentéktelenebb dolgokat is megkérdőjelez a kamasz. Mint például, hogy miért nem lehet olyan okostelefonja, mint Ifj. Tapicskoló Tamásnak, vagy hogy miért kell 10-re hazaérnie, mikor Ifj. Menő Miklósnak csak éjfélre kell.

Ha segíteni akarsz nekik a kritikus gondolkodásban, akkor mutass meg nekik néhány reklámfilmet a tévéből, utána pedig néhány kisfilmet és dokumentumfilmet arról, mi a valódi ára a nagy bőségnek, amibe beleszülettek. Vagy hogy a jó illatú, meleg otthonotok fenntartásához mennyi rombolás, pazarlás és szenvedés tapad, ha apuci nem válogatja meg a termékeket bevásárláskor. Annak még talán értelme is lesz.

Minden hazugsag okoz bizalomvesztest, ha csak atmenetileg is. Termesztesen nem jelenti azt, hogy mondjuk egy 8-10 eves gyerek, aki rajon, vagy az osztalytarsai felvilagositjak, hogy a szulei megetettek valamivel, ami nem igaz, utana soha tobbe nem bizik majd a szuleikben. Ki igy, ki ugy tullep rajta es kesz. Persze, hogy kesobb ujra bizik a szuleiben. Azert lesz egy csomo olyan gyerek, akinel kimondva kimondatlanul kerdeojelek kerulnek ide-ida, de nyilvan ezek nem eles dolgok, a gyerkoc lerendezi magaban. En azert ezt akkor sem tartom jonak, persze csak, ha megendeded, hogy velemenyem legyen.

Igazad van, pongyolán fogalmaztam: fontosabb dolgok is vannak a valóságnál. A valóság az, hogy a szüleim vettek ajándékot, becsomagolták és megcsengették a csengettyűt amíg vártunk a sötétben. Attól még hogy ezt tudom, gyerekként megtörtént a csoda, megéltem, így is emlékszem rá. Lassanként eszméltem persze, de csalódás sosem volt sem bizalomvesztés, felnőtt fejjel pedig kifejezetten hálás vagyok nekik, hogy részesítettek ezekben a csodákban.

Azért ebben is van szerintem, nem is kevés. Ők a nélkülözésben, az éjjel nappal semmi pénzért dolgozás mellett színtiszta szeretetből tették ezt értünk, és még csak kreditet sem kértek érte, hiszen a jézuska volt. Gyerekként a csengettyű a csoda, felnőttként ez.

Ha a Télapó telefonszámát ismerte volna, akkor nyilván azt hívja fel. Nem ismerte. Mondjuk a szülők felelősségét ebben az ügyben lehetne vizsgálni. Miért nem tanítanak meg a kölyöknek ilyen fontos információkat? Vagy legalább a telefonszám tudakozó hívószámát.

Vagy ha nem hazudtak volna a gyereknek, akkor a listát nem a Télapónak küldi el, hanem átadja a szüleinek. És ha valami mégsem stimmel, akkor még telefonálnia sem kellett volna, mert egyből rákérdezhetett volna a szüleinél az eltérés okára. Persze értem én, ha valami nem tetszik a gyereknek, akkor a szülőknek sokkal jobb, ha azt a „szemét Télapót” szidja.

Errol egy klasszikus vicc jutott eszemebe:

Érkezik a postára egy levél, a Mikulásnak címezve. A postások felbontják, kiderül, egy kisgyerek írta
- “Kedves Télapó! Mi nagyon szegények vagyunk, így nem tudok a szüleimnek ajándékot venni. Jó lenne, ha tudnál küldeni nekem 10.000 forintot.”
A postások megsajnálják, gyűjtést rendeznek, össze is jön 5000 forint, ezt elküldik a kisfiúnak.
Megérkezik a köszönőlevél, izgatottan olvassák
“Kedves Télapó! Köszönöm a pénzt, de képzeld, ezek a mocskos postások lenyúlták a felét!”

Már ott hibáztak hogy a karácsonyi ajándékokat véletlenül SEM a "Télapó" hozza.
Ha már ragaszkodunk a hagyományokhoz
Az dec 6.-án van!

Ez a komment mindent visz
"Persze, jó hír, hogy nem vitték el a szülőket nehéz vasban, mert nyugati típusú demokrácia"