Des Laszlo a kulturkampfrol

Interju Des Laszloval a topikrol annak oromere, hogy a madzsar idok nevu fake news "media"prostitualtjai raszalltak: https://hvg.hu/kultura/20181025_Des_Laszlo_Akarhogy_is_probalnak_minket…

Nagyon igaz, amit mond, hogy a kulturkampf csak pusztitani kepes, de alkotni nem:

"Sok mindent lehet tönkretenni, de teremteni, újat létrehozni nem kinevezés, ideológiai hovatartozás, hanem tehetség, tanulás, tudás, tapasztalat, műveltség és munka kérdése."

Hozzászólások

Az idézet önmagában igaz, csak az nem mindegy, ki mire használja a tehetségét, tudását.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az idézet egy baromság kb semmi értelme nincs. Elöször is csúsztatás mivel a a kinevezés, ideológiai hovatartozás és a tehetség, tanulás, tudás, tapasztalat, műveltség és munka között nincs logikai ellentmondás, ezek nem egymást kizáró opciók - sőt... Másodszor némi meggondolás után belátható, h mondandójának alapindukciója a saját [vélt/valós - én valamely okból nem ismerem a munkásságát] tehetségére való rátartisága, ami lehet h az ő vérségi/baráti körében nem éppen szokatlan, de a kultúremberek számára meglehetősen visszás. Harmadszor pedig konkrétan hamis az állítása mivel új dolgok létrehozásának éppen feltétele lehet a helyzetbe kerülés, az erőforrások feletti diszponálás is, nemcsak a tehetség.

'kinevezés, ideológiai hovatartozás és a tehetség, tanulás, tudás, tapasztalat, műveltség és munka között nincs logikai ellentmondás, ezek nem egymást kizáró opciók'

elvileg nincs, gyakorlatilag van
a kulcsszó kontraszelekció..
a szélsőjobb meg kifejezetten, újításellenes, és ellensége mindennek ami nem minimum nyilvánvaló giccs. vagy művi

'h mondandójának alapindukciója a saját [vélt/valós - én valamely okból nem ismerem a munkásságát] tehetségére való rátartisága'

vagy lehet hogy a számtalan díj az oka, amit kapott itthon és külföldön.
lisz díj
kossuth díj
...
https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9s_L%C3%A1szl%C3%B3
de hát a dzsessz a féleszű kormányközeli népnemzeti dilisek számára nyugati dekadens métely, a fiatalság megrontója.. :)

persze azt tudjuk, hogy a jelenlegi vezetés ízlése konkrétan a giccs, amit láthattunk a kerényi féle alaptörvény asztala, meg a különböző orbánról készült iszonyú festmények állami felvásárlásánál:))

'új dolgok létrehozásának éppen feltétele lehet a helyzetbe kerülés, az erőforrások feletti diszponálás is'
már feltéve, hogy nem az első pont határozza meg, hogy ki kit hoz helyzetbe, és milyen alapon.

és hogy mennyi sápot kell leadni ezért.

Most azt akarod mondani, hogy ez nem mindig is pontosan így volt? :) Maga az a tény, hogy állami (vagy adott korbéli megfelelője - királyi, földesúri, egyházi, akármi) támogatást adjanak olyan művésznek, aki épp ellenük szól.

Mondjuk... Nemrég pont láttam NKA-s plakátot olyan helyen is, ahol sem a zene, sem a közönség nem kifejezetten a kormánypárti volt :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

oda nyomják a pénzt ahonnan visszakapják, v. a saját hasznukra tudják fordítani, v. az eszetlen fanatikusok ordibálással kikényszerítik, és ezzel még azt is le fogják rombolni, ami eddig működött.

lásd magyar foci:)
lásd kafeteria:)
lásd oktatás:)
lásd önkormányzat, szemétszállítás, egészségügy, hadsereg..
szinte bármi, amihez csak hozzáfértek..

2010-ben már Fidesz kormány Jankovics Marcell volt az NKA elnöke -aki egyébként olyan 'giccset' gyártott, mint a Fehér ló fia stb - és a liberális bagázs milliós pályázatokon markolta fel az apanázsát, h aztán kórusban hányja az epét a kormányzatra köszönetképpen. Mert hát őket ...izé...a kultúrát támogatni kell ám! Ez a tarnopoli söpredékmentalitás: ott kuncsorogtak a pénzért, aztán amikor megkapták akkor ugatni kezdték, h d-i-k-t-a-t-ú-r-a. Volt is botrány belőle - vannak akik még emlékeznek rá. Fizethettük a Heller Ágnes repjegyét Brüsszelbe, h a rusnya banyája ott kavarja a mérgét ellenünk.
Akkor sem értettem, h minek ezeket etetni? És h három 2/3-ad kelljen ahhoz h végre elzárják az állami pénzcsapot a számukra (és az általuk istenített 'piacról' kelljen megélniük) most nem tudom, h a Fidesz nagylelkűségét vagy ostobaságát mutatja.

"Ez a tarnopoli söpredékmentalitás: ott kuncsorogtak a pénzért, aztán amikor megkapták akkor ugatni kezdték"

Lásd: "Állítsuk meg Brüsszelt!"

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Miben nyilvánul meg az elintézésük? Abban, hogy nem kapnak állami megrendelést, állami pénzt? Abban, hogy negatív kritikát is kapnak? Jujj, de rossz. Ilyen a popszakma, fel kellene nőni hozzá.

Mert én úgy látom, hogy még Sickratman is simán koncertezhet, pedig az ő "művészete" másról sem szól, mint az ország ócsárlásáról. Ameddig ő koncertezhet, addig nincs semmilyen elnyomás, nincs semmi látnivaló.

hogy nem kapnak állami megrendelést, állami pénzt?

lol. Az alkotas es az allami megrendeles egymast kizaro fogalmak. Ez amugy azon is tetten erheto, hogy tan meg L. Simon is elismerte, hogy naluk van a penz, a paripa, meg a fegyver is, csak eppen a tehetseg hianyzik. Szoval hiaba toljak a zset a narancs konform performerekbe, az eredmeny leginkabb kis stilu, kozepszeru valami.

még Sickratman is simán koncertezhet

nem ismerem, es egyelore nem erzem az emiatti urt. Viszont ha egy kicsit kinyitod a szemed, akkor meg te is lathatod, hogy egyre inkabb hallani olyan elszomorito dolgokrol, hogy bizonyos szervezok, helyszinek lemondanak fellepoket, eloadasokat, es tobbnyire nem a kozonseg hianya az ok. Hanem vagy fentrol az ukaz, vagy rosszabb esetben mar az sem kell, mert be vannak szarva...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

"Ellenzékiként felkerült a kormányoldal feketelistájára, korábban előfordult, hogy nem hívták meg a saját darabjai vidéki bemutatójára, mert a fideszeseknek kellett a hely. "
"Rendszeresen szerepelek a Magyar Időkben a kultúrharc kapcsán, mint elvetendő figura. Semmi nem igaz abból, amit rólam írnak, de legalább a kulturális térben szerepel a nevem rosszfiúként.
Nemrég Mindszenty József szoboravatásán, Máriapócson a nemzetiségi, civil és vallási ügyekkel foglalkozó államtitkár a beszédében közölte, hogy magyar-, haza- és kereszténygyűlölő vagyok. "

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Dés Lászlót nem ismerem, de a cikkben hivatkozott Eszterházy például az "Így gondozd a magyarodat" írásával szerintem kiérdemelte a mellőzést. (Amit az irodalomtanárunk felolvasott nekünk gimiben, így jobbszándékom ellenére magam is megismertem. Nem tudom, hogy elrettentésnek vagy jó példának szánta-e.)

Azért legalább az első pár sorban egyetérthetnénk:

Thomas Bernhardnak

Mottó 1. Az oly nemzet, mely gyanúval és haraggal nézi, ha írói a nemzeti érdekeknél szentebbnek tartják az erkölcsöt és igazságot, elsősorban a saját igazsága iránt költene gyanút. (Babits Mihály, 1939)
....

Ahogy szegény Kerényi Imre rendező úr mondta, a fáraó idejében is így ment. Sapienti sat.

emberunk diszpeldanya (volt) a szanalmas bohocoknaknarancsos kulturharcosoknak. Aki mellesleg voros komcsikent kezdte, majd kesobb sapkat valtott, es narancsos komcsikent fejezte be. Sad. De hat mindenki olyan fagyit nyal, amilyet valasztott. Bar az o eseteben az a fagyi a Thomas gozmozdonyt is nyomorito ronda segg volt...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

en nem kotom meg a kezem ilyen ostobasagokkal (ami fyi egyebkent egy felreforditas). Mert pl. ki akar csak jot mondani pl. Hitler vagy Sztalin bacsikrol? Csak aki meghamisitja a multat. Szoval a fenti ertekelesem tovabbra is tartom...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

"Halottról jót vagy semmit! (Ez mekkora hülyeség...)" -- persze, mert ahogy a legtöbben, te is hibásan idézted. :) A helyes megoldás: "halottról JÓL, vagy semmit". A gondolat itt az, hogy igyekezzünk igazat, valósat mondani (arról, aki már nincs jelen, hogy korrigálhasson), nem pedig az elvtelen talpnyalás.