"Request a quote" avagy miert nem lehet kiirni az arakat?

Koztudott, hogy a magyar nepseg olyan szinten fillerszabo, hogy kepes atbuszozni a varos tulso vegere is, ha ott 5 Ft-tal olcsobb a parizer. OK, vagom. De ugy tunik, nem csak mi vagyunk ilyenek, amire abbol kovetkeztettem, hogy tobb gyarto oldalat is vegignezve igen ritka az, amikor kint vannak az arak. A legtobb helyen (barracuda, smarsh, sonasoft, metalogix, ...) csak annyi szerepel, hogy 'request a quote'.

Btw. eszembe jutott, amikor (mar van par eve) szervervasakat kerestem, es a takforsys(?) oldalara tevedtem. Barcsak ne tettem volna. Valami olyasmi BS-t akartak beadni az oldal latogatoknak, hogy azert nem irjak ki az arat, mert az tobb mindentol fugg, meg szemelyes tanacsadas, mert a hulye vasarlo ugysem tudja, mit akar, bla-bla. OK*. Ilyenkor szoktak a kulturnepek egy varazslot tenni az oldalra, ahol van par elore elkeszitett, "nepszeru" konfig, meg egy lego reszleg, ahol az ember osszekattintgathatja, ami neki kell, a vegen meg kiveri a szemet a $$$, amit fizetni kell a kasszanal.

Azonban a legtobb helyen mar pusztan azert bekernek annyi adatot, ami mar majdnem feler egy C-tipusu nemzetbiztonsagi atvilagitassal, hogy megtudd, mennyibe kerul a cuccuk...

*: most ujra raneztem az oldalukra, a jelek szerint - nagyon helyesen - felhagytak a szerverek arusitasaval, bar arakat azota sem irnak ki. el-o-el...

Hozzászólások

Lehet, hogy rossz a filozófiám, de valószínűleg azért kell ajánlatot kérni egy humanoidtól, mert ő eldönti, hogy adott térben és időben, árumennyiség, infláció, a neved és a szüzességed elvesztésének dátuma alapján beárazhassa a terméket.

Hasonló jelenséggel nem csak IT-ban lehet találkozni.

----------------------------------------
o.-

+1

A ritka kivetel amikor egyetertunk.

Elso dolgom ilyenkor megkeresni azt a versenytarsat, amelyik publikalt arakat, es a "penztarcammal szavazok". Illetve nem, mert nem megyek oda a flexibilis arazasuhoz alkudozni hogy ennyiert csinalja a versenytarsuk. Hanem megveszem a korrektebb versenytarsnal.

Vedd hozzá az összes kib@ "mesterembert" aki még itthonmaradt és nem ment külföldre (ács, bádogos, *.szerelő).
Árat soha nem mondanak már telefonba, csak miután kijött és már félig megcsinálta a melót. Addig hiába próbálod kihúzni belőlük, ha megdőglik se árulja el. Elküldeni meg nem fogod, mert 1) a kiszállást elkéri akkor is ha nem csinálta meg amiért kiszállt 2) örülsz h. egyáltalán nagykegyesen besúvasztott téged is az elfoglalt naptárjába. Amikor meg befejezte a melót, és benyögi a pofátlan árat, már muszáj perkálni.
És mindegyik ezt csinálja. Megtehetik, mert nincs már másmilyen féle embertípus aki elvégezné helyettük a melót.
--

Sajnos tényleg utálatos :/

----------------------------------------
o.-

Van terméket gyártó és forgalmazó ismerősöm (nem informatika). Ő mondta, hogy többszörös árkülönbséget lehet érvényesíteni New York és Budapest között. Nyilván nem fog New Yorkban pesti áron árulni. Viszont ha neten árulná, akkor nem tudná ezt érvényesíteni. Ezért nem árul neten és kész. Ha neten árulna, akkor be kellene szállnia az árversenybe. Így meg exkluzív boltokban árul magasabb áron az egész világon, így is alig bírja a gyártást, és így jó neki.

Hasonlót képzelek itt is. Írsz, hogy kellene valami. Megnézi honnan írsz, megnézi a céged publikus adatait, és ezek alapján eldönti, hogy milyen árra vághat meg téged.

Amúgy engem is idegesít, de a kereskedő oldaláról érthető.

Egyedi gyártású Rolls Royce-nál / Gucci táskánál v. szűk rétegnek szóló terméknél lehet erről szó. De abban a magasságban a pénz már amúgy sem tétel.

Egy ájfónnál v. egy HP szervernél viszont nem látom realitását h. bármennyire is nézni kelljen ki akarja épp megvenni a portékádat (senkinél nem láttam még külön magánember árat -olcsóbban- egy Proliant szerverre, ugyanígy az ájfón is g€cidrága Mo.-n legyen a vásárló proli v. tehetős, New York-ban pont könnyebben kiköhögik az átszámítva ugyanolyan árát).
--

Pedig a szerver piacon ez valamennyire releváns, és ki is jön. Ráadásul nem is tök fals, az oka az nbd meg a 4 órás gari, amit valahogy tartani kell, és nem mindegy, hogy ezt az usaban, taiwanban vagy kenyában kell megugrani. Mi csináltuk cuccot mindenhova a világon, nem keveset kellett magyarázni, hogy kizárólag direktben a beszállítótól tessen rendelni, mert van global szerződés. És a helyiek igen vicces quoteokkal tudtak jönni.

Megnézi honnan írsz, megnézi a céged publikus adatait, és ezek alapján eldönti, hogy milyen árra vághat meg téged.

hogy a viktor dugna a repajat a seggebe! https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1977/19774/197743/19774343_e9203cd982e0…

--
A rendszervaltas jeloltjei: https://rendszervaltas2018.hu/

Azzal meg nem lenne baj, ha valaki tul inkompetens egy webaruhaz uzemeltetesere. Viszont itt altalaban arra megy ki a jatek, hogy eladjanak olyat is amire nincsen szukseged es lehetoleg minel dragabban adjak el az adott termeket (bar ezen a masodik probleman fake arajanlatok megfelelo utemu es sebessegu lobogtatasaval lehet segiteni).

--
http://blog.htmm.hu/

Ennek több oka is lehet, íme az egyik.

Tegyük fel, hogy az adott Gyártó disztributorokon és tőlük vásárló, viszonteladó partnereken keresztül értékesít. Ebben a modellben a gyártó tipikusan egy ajánlott végfelhasználói árat (Estimated Retail Price) határoz meg, mert az árképzés a viszonteladó Partner felelőssége.

Tegyük fel, hogy az Ügyfeleknél aktív partnereket a Gyártó díjazni szeretné.
Ennek egyik bevált módja a "deal-védelem" vagy "deal regisztráció".
Ilyenkor az adott Ügyfélnél aktív Partner jó előre jelzi, hogy melyik Ügyfélnél, minek az eladásán dolgozik éppen.
Ha az ügy árajánlati szakba kerül, ez a Partner ilyenkor kedvezőbb árat, visszatérítést vagy egyéb kedvezményt kap a Gyártótól a megjelölt holmira.
Így
-a szorgos Partner jól jár, mert megjutalmaztatik
-a Gyártó jól jár, mert szorgos Partnerei lesznek
-az Ügyfél is jól jár, mert kedvezőbb árat kaphat (hiszen az érintett Partner továbbra is versenyben van a többi pályázó viszonteladóval, ezért náluk kedvezőbb árat kell mondania, hogy nyerjen).

Fentiek miatt a Gyártó legfeljebb ERP-t tud mondani, ami tipikusan több, mint amennyiért a Partnertől megkapod. A Partner ára pedig függ attól, hogy milyen gyártói kedvezményeket tud megszerezni az üzlethez.

Üdv,
Marci

Miért is nem? A kérdéses gyártó nem ebben a modellben értékesít? Hanem milyenben?

Barracuda deal registration
SonaSoft Deal Registration Form
Metalogix Registered Silver partners have access to deal registration

Ja, és arra is jó ez a módszer, hogy megnehezítse a versenytársak dolgát, hogy megismerjék a pontos feltételeket és árazást. Tudom, ez sem releváns ebben a kontextusban, csak úgy eszembe jutott! :D

Üdv,
Marci