balagesz blogja

Hardverhullás – nem is értem (RR XIV?)

Sokszor emlegettem már itt, hogy hobbiból szoktam nyúzni régi, jellemzően 8 bites gépeket. Ugyan néha beesik egy-egy ennél több bites darab is, de nem az van többségben. Az egyik nagy nehézség velük kapcsolatban a megjelenítő: a videó-kimenetük jellemzően a korabeli TV-k paramétereihez illeszkednek, a szabvány(oka)t meg több, de inkább kevesebb sikerrel próbálják közelíteni. Az ilyen videojelek fogadására a mai, új monitorok közül egy se képes, néhány évvel ezelőtt még elvétve akadt egy-kettő, de azok is jellemzően a szabványosLDTV” jelekkel boldogultak jól, a többi meg vagy sikerült nekik, vagy nem.

Frissen tanult szitokszavak – meg a szomszéd képe

A cím eleje kissé félrevezető, mivel annyira nem frissek ezek a dolgok, csak mindig elfelejtkezem a megoldásról, állandóan lehet keresgélni. Na majd most, lesz róla saját leírás, lesz mit előszedni amikor aktuális. Már ameddig ezek aktuálisak lesznek, de nem rohannék ennyire előre, amúgy is, most tele lesz a poszt egy jó adag morgással. :|

Az atomhulladék hasznosítása (Pécé szerviz #3 / RR XIII)

Nem szoktam túl gyakran cserélgetni a használati tárgyaimat. Meg vigyázni is szoktam rájuk. (Lehet, hogy a kettő összefügg?) Sőt: nálam az eszközök inkább megjavulni szoktak, nem tönkremenni. (Ez a „statisztika” ugyan most romlott egy kicsit, minden azért nem jöhet össze. :) ) A mostani buherálás alanya se mai darab: annó még meséltem is róla. Igen, ez még azóta is meg-, sőt használatban van!

Retró rovat XII: modernizált (hehe...) adatmozgatás V1 (Plusz pécé szerviz #2)

Több alkalommal írtam már retró mikrogépes témában, de eddig az adatmozgatás valahogy kimaradt. Ez elsőre rendkívül triviálisnak tűnik, de van egy rakás „kellemetlen” körülmény, ami – fogalmazzunk úgy – nem segíti megoldani a feladatot. Mivel manapság már minden is megtalálható az interneten, tartalmat beszerezni nem kaland. Viszont ha az ember nem csak emulátorban akarja „élvezni” a letöltött BYTE-halmazt, valahogy bele kellene juttatni a kiválasztott masina memóriájába. Ugyanez igaz egy esetleges fejlesztésnél is, amit rendes, valódi gépen is ki akarna próbálni.

Retró rovat XI: Kinek mit hozott a miku...nyuszi?

A hosszú hétvégére nekem speciel egy régi ismerőst. Az akkor boncolt / takarított gép még most is megvan, szépen bedobozolva vár a sorára. Nem állítom, hogy azóta rengeteg alkalommal előkerült volna, pedig a maga nemében egy eléggé érdekes „jószág”. Valahogy nem sikerült neki akkora kultuszt elérnie, mint a C64-nek, a C128 az eladott darabszámot tekintve messze nem érte utol.

Manapság meg szinte csak elvétve találkozni vele, pedig annyira azért nem rossz gép!

Mint említettem, az „elmosogatott” darab jelenleg is a szekrényben pihen, nem is róla lesz most szó. Meg most nem is a takarításé a főszerep (pedig bőven lenne ok rá, :) majd legközelebb), hanem némi tesztelés / javítgatás, ha meg már úgyis itt járok, jöhet egy kis érdekesség-felderítés is. No de jöjjenek az alanyok:

A karom, a karom! Cortex-M0 kiadásban – egy kis linkeskedés (3. rész)

Az előző rész valahol ott maradt abba, hogy az alap² (alap×alap, alap a négyzeten) tesztek lefordulnak, majd a mikrokontrollerbe töltve futnak is, amit még debugolni is lehet. De nagyon fontos részek hiányoznak, emiatt még normális C-s programot nem lehet írni. Lassan (ismét eltellett egy év..?!) ideje lenne ennek is utána járni... Jelenleg a szimpla C érdekel, a C++ annyira nem. „Csak ezért” nem akarnék olyat csinálni, ami a pluszplusz használatát direkt gátolja, de majd kialakul.

Retró rovat X: HIDcsekk

Lehet, hogy ez a billentyűzetes téma másnak már a könyökén jön ki, nekem még mindig akad hozzá időnként lelkesedésem. A közelmúltban szintén volt egy olyan napom, amikor másra nem voltam képes, csak egy szokásos régi vasas takarításra, néha van ilyen is. Magának a billentyűzetnek a takarítását lehet, hogy túllihegtem, most a mozgó részek még kaptak egy kevés szilikonos zsírt is. Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy egyáltalán kenőzsír-e, amit használtam. De a jelek biztatóak, a darab olyan, mint a vaj!

A karom, a karom! Cortex-M0 kiadásban (2. rész)

A múltkori történet ott végződött, hogy – immár sok év után, végre – sikerült a µC FLASH memóriájába adatokat tölteni, jöhet a „belevaló” elkészítése. Legalábbis valami egyszerűbb tesztkód... Kár, hogy az ilyen nem lelkesít akkor, ha nem használandó program lesz a végeredmény, csak egyszerűen teszt, de ez a környezet annyira újdonság, hogy nem maradhat ki ez a lépés.

A karom, a karom! A karom akarom!

Annyiszor leírtam már, hogy jobb ha nem is linkelem: C-t kellene tanulnom. Ehhez viszont jól jönne valami projekt, mert csak a „tanulás kedvéért” az ilyen nem szokott menni. Azért akadt már a múltban példa, (meg jó pár nem publikus is, ) de a cézés előnye nem a 8 bites, egyszerű mikrovezérlőknél jön majd elő, hanem akkor, ha valami „modernebbet” akarok programozni.

Rágcsálók: egér és patkány

Az egész egy egyszerűnek tűnő gyorsjavításnak indult, de – mint oly sokszor – ez is hosszabb feladat lett. De ha már hack-elés, akkor akár mesélhetek is... Mivel volt már billentyűzet, ez most egy kis „egerészés” lesz, a másik periféria, amivel a munkásember relatív sokszor kerül interakcióba.

Kis multimédiás elmaradás

Jó egy éve foglalkoztam már ezzel a témával, de maradt akkor egy kis elmaradásom. A történet ilyen-olyan, „régi” videojelek (Composite/CVBS illetve S-Video) digitalizálásáról szól; a feladat, hogy ezek valahogy a számítógép képernyőjén meg tudjanak jelenni. Erre a célra szolgálnak az un. „Video Grabber” eszközök, a választék az széles, a róluk fellelhető specifikációk ezzel ellentétben igencsak szűkösek.

Káosz van – de ez most jó

Néhány évvel ezelőttig (kíváncsiságból előkerestem a szerződést: 2005 március, hogy megy az idő...) a jó öreg, hagyományos modemes, „betárcsázós” internetet használtam. (Nem kapkodtam el a váltást, na...) Havi időlimites előfizetés volt, amit csak azért vállaltam be, mert napra leosztva az időkeretet olyan mennyiség jött ki, amennyit tutira nem használtam.

CentOS7: núvó (nouveau), meg annak a hiánya

Volt egy mesém régebben a CentOS7-re történő átállásról, abban sikerült azt a „konklúziót” is levonni, hogy a videokártyámhoz már nem kell a gyári, proprietary driver, bőven megfelel a nyílt forráskódú nouveau helyette. Azon persze lehet elmélkedni, hogy a hardver mekkora részét hajlandó használni, meg hogy lenne rajta még bőven mit optimalizálni, de ez most nem erről fog szólni. (A történet időben hosszú, cserébe ez egy ultra-rövid beszámoló lesz a részemről.)

Retró rovat VIII: „Egy kis kiruccanás” (amiből szép nagy „kirándulás” lesz idővel)

Sokszor „megénekeltem” már, hogy anno mivel is kezdtem az 'ámítástechnikát. Az igazi hőskor (lyukszalag, teletype és társai) – szerencsére vagy sem, de – kimaradt, cserébe a 8 bites un. Home Computer „őrület” még javában tartott. Itthon persze akkor még egy kissé mások voltak a lehetőségek mint „nyugaton”, de ennek talán megvolt az az előnye, hogy a halva született próbálkozások nem hogy nem jutottak el Magyarországra, hanem még csak nem is hallottunk róla.

Multimédia (vagy mi a szösz) faragás – továbbra is

Ez még mindig a CentOS6 → 7 / Fedora20 → 21 migrálás utóélete, amiben az a legszebb, hogy már a Fedora22 is kijött hetekkel ezelőtt. Így elment fél év? :-| A mostani téma pedig csupa móka és szórakozás. A feladat tartalmaz némi „multimédiát” (de nem szeretem ezt a szót...), ami – mondjuk úgy – nem éppen célterülete a CentOS-nak, de ezen tény fölött most nyugodtan átsiklok. :)

A 64 fele 32, bitfaragás (még mindig)

A téma még mindig a CentOS6 → 7 / Fedora20 → 21 migrálás utóélete, meg a megoldandó feladatok. Két „forgatandó” is vissza van, az egyik egy normális WINE, ami tud 32 bites stuffokat is futtatni, a másik az ugyancsak 32 bites FS-UAE. A kutakodást az előbbivel kezdtem, de ~egyszerű megoldás az utóbbira lett.

RTFM1 – mindig van mit faragni

A CentOS6 → 7 / Fedora20 → 21 migrálás óta eltellett pár nap, az eddigi tapasztalatok – szerencsére – továbbra is pozitívak. De ha már (magával a cserékkel) ennyire felborítottam mindent, akkor miért ne borogatnám tovább a dolgokat? Van még vissza pár régi adósság, amit célszerű lenne még most megcsinálni, a későbbiekben meg csak használni a végeredményt.

Migrálunk, migrálunk...

Egyszer régen már meséltem egy ilyen történetet, és ami számomra is meglepő: ez már több mint három (!) éve volt. Egyrészt eszement módon megy az idő, másrészt vannak az Enterprise Linuxnak előnyei is: ezen idő tulajdonképpen eseménytelenül tellett. Méghozzá annyira, hogy a pár hónappal ezelőtti hely-elfogyásig SEMMI extra megoldandó feladatra nem emlékszem.

„Csavargás a gombok birodalmában”, avagy mit nyomogattunk régen / most? (Harmadik, talán utolsó rész)

Az előző, azaz második rész egy kapacitív billentyűzettel ért véget, meg azzal, hogy lesz mit még megvizsgálni a működése szempontjából. Illetve hogy valamerre akad egy roncs példányom, ami még a részletezettnél is öregebb, és mintha EPROM-ban lenne a működtető firmware, így azt meg lehet komolyabban is vizsgálni.

„Csavargás a gombok birodalmában”, avagy mit nyomogattunk régen / most? (Még csak a második rész)

A múltkor valahol ott maradt abba a mese, hogy fóliabillentyűzet, a jelenlegi olcsó klaviatúrák is ilyen felépítésűek, és mutatok olyat, ami – ellentétben a régi Enterprise gombjaival – használható módon működik. No de ne szaladjunk ennyire előre! A „mai korban” is van olyan, ami nem üti meg a kellő szintet...

„Csavargás a gombok birodalmában”, avagy mit nyomogattunk régen / most? (Érzésre első rész)

Az cím egy régi játék nevének az elferdítése, de most határozottan illik ide. (Terv szerint most is nekiállok valaminek, aztán a végén valami más fog kisülni belőle... Kép az lesz bőven!) Egyszer régen meséltem már, hogy kaptam az egyik haveromtól egy csomó régiséget. Akkor az időjárásra fogtam a mocskolást, most pusztán jókedv kérdése volt az egész. (Egy kissé „havazós” idők járnak (lassan szó szerint, lejár az év...), de most eldöntöttem, hogy egy napot pihenek, ha a fene fenét eszik, akkor is. Összejött...)

Még mindig C, beágyazva

Szó se róla, már elég régóta emlegetem, hogy kellene C-t tanulnom. Annyira azért nem kapkodom el a dolgokat, de jobb később, mint még később. A „tanulást” jelen esetben több tényező is akadályozza (a lustaságon kívül), például ilyenek, hogy a különböző típusú, nagy példányszámban használt operációs rendszerekre való programírás sose vonzott igazán. Azt szeretem, ha a vasat közvetlenül lehet „birizgálni”, nem rengeteg mindenféle rétegen keresztül.