Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Új laptopot szeretnék venni ...

Sziasztok!

Tervezem, hogy veszek egy új laptopot, de nem igazán tudom milyet érdemes megvenni. A Pénz, hát 200e alatt legyen azért. Nem szeretnék olyan nagy kijelzőset kb 15"-os jó lenne. Gondolkoztam (csak márkában), hogy milyet lenne érdemes? IMB? Fujitsu Siemens? Esetleg HP? Egy Biztos, most egy Acer Aspire 3020-asom van, ill. céges gép és ez alig bíja egy órát, azt hallottam, hogy ez az AMD CPU miatt van. Nekem egy gyors Celeron M tökéletes lenne sztm, inkább RAM igényes vagyok, de inkább mégse mondanám, mert kezdetnek 512 bőven elég lenne. VGA: nem is tudom, erre nem tudok mit mondani, erős VGA-ra nincs szükségem. DVD -+RW ez kell, ami nagyon fontos lenne (de ezek ma már természetesnek mondhatók): WiFi 802.11B és 802.11g szabv. interface, bluetooth, infra nem fontos, memória kártya olvasó.

Amire használnám: WinXP és Linux lenne rajta (szándékosan nem írtam, hogy milyen Linux, mert sztm mindegy, lesz SUSE vagy Debian, vagy ezis azis).
Semmi extra dolgot nem csinálok vele általános rendszergazdai környezetben használóm, tehát max egy grafikus hálózatelemző progi ami nagy durranás lehet.

Lehet azt mondjátok, hogy erre elég lenne egy jó használt gép is. Lehet, de én újat szeretnék. Könnyen hordozhatót, mert ez az Acer elég nehéz sztm és az se lenne baj ha 3 vagy több óráig bírná.

Egy IBM Thinkpad T43-as van gy ismerősömnek ez 450e Ft volt és majdnem harmad ennyiért lehet venni másik márkában olyat ami ugyanilyen teljesítmény csak nincs ujjlenyomat azonosító rajta meg minden kutyafüle.
Van ennél olcsóbb kategóriás IBM laptop is új szériában?

(Fenntartom a hülye kérdések feltételének jogát, ezért elnézést kérek :D)

ASUS A9RP-5B002

Üdv.
Sok téma topik foglalkozott itt már, hogy "mégis milyet vegyek Linux alá".
Nekem most egy konkrét típusról kellene kis infó:

ASUS A9RP-5B002

Ittvannak a részletek:

képernyő méret
1024x768 átlagos felbontás.
15.0" XGA TFT GlareType
képernyő felbontás
1024x768
processzor
Mobile Intel® Celeron® M
processzor frekvencia
1600 MHz
chipkészlet
ATI Xpress X200
memória
512MB DDR2-533 (bőv)
merevlemezes meghajtó
60GB
optikai meghajtó
8x-os sebességű "pluszminuszos" DVD író/újraíró egység. DVD RAM-ot is ír.
8x DVD+-RW SM drive
grafikus vezérlő
ATi Mobility Radeon® X200/16-128MB

Én a chip-készlet miatt aggódok kicsit. Nyugtassatok meg, hogy minden rendben lesz vele.

PATRIOT 3070

Hali!

Van-e valakinek valamilyen tapasztalata a fenti, vagy ehhez hasonló notebookkal?
Ha igen milyen linux-szal?

Ez van a noteszban:
VIA C3 CPU 1.2GHz CLE 266 Processor
256MB DDR Memory
40GB Hard Disk Drive
CD-RW/DVD Internal COMBO Drive
14.1" XGA Display
Integrated 2.1 Audio Speakers
56K V.90 AC Link Modem
10/100 Ethernet
Universal AC Adapter
4 Cell Li-Ion Battery Pack

Core Logic VIA® - CLE266+8235
Memory Expansion - 1 slot of 200pin SO-DIMM DDR module, 512MB total memory capacity
LCD Display - 14” XGA (1024 x 768) TFT LCD display
Video & Graphics - Embedded Castle Rock GFX in CLE 266, AGP4X,
Hard Drive - 2.5” 9.5mm height, ATA 66 /100 supports
Pointing Device - Synaptics touchpad
Size - 315mm(W) x 255mm (D) x 35.5 mm(H)/37mm(front/back)

Vismajor

i2c+i8k+gkrellM konfig SEGÍTSÉG!!!!!

Adott egy Dell D610 Latitude notebook és egy Debian sarge 3.1.(kernel:2.4.24.x)
A neten találtam egy diagnosztikai programot, ami beépített szenzorokon keresztül egy grafikus (gkrellM) felületet adó programon megjeleníti a kapott adatokat(proc hőmérséklete, venti ford.száma,stb).Sőt, létezik hozzá kiegészítés, ami manuális beállításokat (pl processzor ventilátor fordulatszám)engedélyez.
Mindent feltelepítettem, de a rendszer nem érzékel szenzorokat.
Ha valaki már telepített ilyet, segítsen lépésről-lépésre megcsinálni.
Nem tudom hol szúrom el, minden van és mégsem megy.

Talán mást is érdekel a dolog...
Köszi!
iec

iBook G3 (feher) vs. aksi

Szereztem tesztelni egy iBook G3/600-at (feher szinu, nem Clamshell), amit lehet hogy kesobb meg is vennek ha a csillagallas is ugy akarja.

Felraktam ra az Ubuntu 6.06-ot, mert ezzel kivannam hasznalni (en PPC fan vagyok, nem OSX fan :). Megy is minden remekul, ahogy kell neki. Egy gond az aksival van. A Linux azt mondja hogy tolti, ill. feltoltotte 100%-ig, de a gep aljan az aksi toltottsegjelzoje ureset jelez (megnyomom a gombot, es csak 1 led villog ketsegbeesetten). A gep kb. 10 percig bir uzemelni aksirol, egy feloras vagy meg hosszabb feltoltesi ciklus utan.

Ez azt jelenti hogy nem tolti a gep az aksit, vagy hogy az adott aksi mar halott teljesen? Van jelentos kulonbseg a gep fogyasztasaban attol fuggoen hogy OS X-et, vagy Linuxot hasznalunk? Ezt nem tartom valoszinunek, de hat ki tudja. :) Elkepzelheto, hogy az aksi toltese nem mukodik Linux alatt? Sajnos a merevlemez eleg kicsi a gepben, igy nem tudok ket OS-t egyszerre felkuzdeni ra, igy nem tudom kiprobalni.

A tulaj azt allitotta, hogy neki masfel orat ment aksirol a gep, de ezt en a fentiek ismereteben kizartnak tartom, hacsak az OSX nem kepes valamifele fekete magiara a toltes vagy az aramfogyasztas kapcsan (a Power Management amugy megy Linux alatt is remekul, allitgatja a kijelzo fenyet, a CPU sebesseget, es tenyleg valtozik is minden ahogy kell, szoval ezt nem tartom valoszinunek).

Otletek? Elore is kosz mindenkinek.

486-os laptop :)

Egyre valószínűbb, hogy veszek egy 486-os laptopot. Pontos adatai közül csak ezeket tudom:

486-os proci
8MB RAM
5-600MB körüli merevlemez
nincs hálókártya
akksi rossz
csak flopiolvasója van

Mindezt 3500Ft-ért adják, szerintem, ha működik, megéri...

És hogy kérdés is legyen: Mi fusson rajta?

DSL-nek 16MB az igénye, de hátha....
Puppy azt mondja, futna rajta.
Ha mégis DSL, akkor flopiról hogyan?
Egyéb ötlet?

Sulinet-es Toshiba Satellite L30-115 Celeron M 380A @ 1.60GHz 14.1" 256MB 40GB

Helló!

Notebook-vásárláshoz szeretnék segítséget kérni tőletek.

Ez lenne az: PDF!!!

Ahol eddig nézelődtem:
linux-laptop.net(ami az alábbi helyre vezetett mint leginkább olyasmi típus:)

Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) on a Toshiba Satellite L25-S11*

tuxmobil.org Fenti helyre visz ugyancsak a végén

Toshiba gyártói oldal

ahonnan megtudtam az aksiról hogy, Li-Ion 4300mAh

Mivel azt rebesgetik a Sulinet megszűnik (most már tényleg) és ez ráadásul ingyen hiteles (egyben ennyim nincs és nem is lesz egyhamar) gondoltam bele kéne vágnom.

Viszont nekem még nem volt notim. Ez lenne az első. Duplán nem szeretnék vele befürödni:
1. Nem olcsó mulatság
2. Sulinet

Mint leendő notebook tulaj, tapasztalat nélkül, belegondolva (akárcsak a mobiloknál) az aksi gondolom eléggé fontos, ezért kerestem míg meg nem találtam a fennti cirill-betűs oldalt. RAM és HDD bővvithető. Ezek nem izgatnak. Ára jól van belőve.
A VGA az ami nekem semmit nem mond: ATI Radeon Express 200M
Hova lehet ezt tenni (mi elé/mögé, mik közé) ha "asztali" Radeont néz az ember.

A belinkelt Breezy kapcsán fog-e ez nekem menni szintén Ubuntu-val? Vagy egy-egy generáció nagyon eltérhet-e az előzőtől notebookoknál?

Illetve a lényeg [első noti lesz ezért 1000 kösz minden segítő embernek]:
- Toshiba noti általában
- laptop lényegi elemek általában
- 4300mAh elég jó érték-e
- minden ami egy első notebook-hoz jól jöhet

Szerk: csütörtökön venném meg, ha addig nincs megosztható tapasztalat akkor hétvégén v. jövő héten én írok mi lett. Bár remélem lesz legalább egy darab Toshibás ember itt aki megnyugtat megvehetem / eltérít a mgevásárlásról mert ...

Köszönök szépen előre is minden tanácsot, tapasztalatot:

tomio

Pici laptopra linux??

Adott egy pici gép IBM 360PE ( 300 mega vinyó 8 mega ram)

Erre szeretnék rakni valamit, aminek van grafikus felülete, és amin elmegy valami aim program ). Ez lenne a két legfontosabb dolog benne.

Damn Small linux-nak 16 mega ram kellene

Ötletek? Tud valami valami ilyen megoldásról?

hp nw8240 + linux

Üdvözlet!
Sikerult megbótolnom egy ilye jo kis HP notit. A kérdésem a kovetkezo:
-Van valakinek esetleg ilyen vagy hasonlo? Linuxos tapasztalatok kellenének.
-Milyen disztrót tegyek rá? ...ami "gond nélkul" felismer mindent.
Ubuntu live-cd elindult, a gnome is felfutott -ezt a hangszignál alapján tudom, de kép az nem jott be.
3D támogatás fontos. Sajna win az kell rá, mert 80%-ban AutoCad fut rajta, ezenkívul 3d-re Blender -no az linuxon...
(Endjúzer vagyok, és nem linuxguru. De az alapok azért már megvannak)

Nem volt még időm szórakozni vele (tök új még) ezért gontoltam előbb rákérdek.