Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Amilo 1425 hidden USB

Halihó!

Csak szeretném megkérdezni, hogy találtat-e már valaki laptopon rejtett USB csatit, és van-e valakinek tippje, hogy "ezt most miért???" ?

Adott egy Fujitsu-Siemens Amilo M 1425 notebook, minden leírása szerint 3 USB porttal. Kívül annyi is van rajta. lspci szerint azonban:

0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)

Azt hittem, hogy a negyediken a CardReader csücsül, de nem!
Lecsavaroztam az alul található egyik kis lapkát, és alatta találtam egy USB csatit. Elég kényelmetlen nyílásban van, de egy USB hosszabbító még pont befér, és ha a végére dugok valamit, az működik!

Ez miért van rajta? És miért van eldugva? És mire jó egyáltalán? Mivel alul van egy igen szűk résben, legfeljebb egy szétszedett pendrive férne bele.

Gábor

Toshiba - Ubuntu 6.06

sziasztok,

felkerult a gepemre probakepp egy ubuntu 6.06. Elvileg minden megy rendesen is, de ami zavar, az az, hogy a huto ventillator nem all le. Acpi kornyeken keresgeltem, de nem talaltam semmi erdemlegeset - valoszinuleg rossz helyen keresgeltem. Valami otlet, hogy mivel tudnam jobb belatasra birni, es halkabba tenni az uzemet? :)
A laptop egy toshiba satellite m100-164 - ha erdekes lehet a tipusa.
koszi,
kaly

MSI notebook tapasztalatok

Szeretnék venni egy notebook-ot. Nemrég ki is néztem magamnak egy MSI-t (MSI 1057-es). Konkrétan ezt:
http://www.notebook.hu/catalogue/notebook/?cat_docpath=notebook%2Fmsi%2…

Az egyetlen probléma, hogy kissé aggódom a Linux kompatibilitása miatt. SuSE Linux fog majd rákerülni (10.1-es vagy esetleg SLED), viszont a támogatottságról semmilyen infót nem találtam, pedig igen kitartóan googliztam. Esetleg valakinek vannak valamilyen tapasztalatai ezekkel a lapto-okkal kapcsolatban? Támogatottak? Vagy vegyek inkább egy hasonló árkategóriájú HP-t?

Előre is köszi a segítséget,
toros

wlan kontra usb fusi amilo L7310gw-n ubuntu alatt

Sziasztok!

Kb. egy hónapja vettem a címben említett notebookot a laptop.hu-nál, mint linuxos gépet (a win-es 20k-val több volt). Gondoltam, jobb is, ha linuxos, notebooknál úgyis van mindenféle fura periféria ami normális gépbe nincs, ha gyárilag linuxos a gép, legalább normálisan be lesz állítva, gyári driverek, ha kell, belőve, stb...

Ez volt az első tévedés :) A gépet úgy adták ide, hogy semmi nem volt rajta, de üsse kavics, raktam rá egy Ubuntut. Első körben minden szép volt és jó, viszont amikor előkerült egy pendrive, kiderült a turpisság:

Ha acpi be van kapcsolva a kernelbe, nem megy az usb alrendszer, mindenféle megszakításproblémára hivatkozva. A kernel javaslatot is tesz, hogy próbáljam ki a pci=noacpi-t. OK, kipróbáltam, usb megy, de ekkor meg a wifi modulok nem mennek (madwifi), mert ezeknek meg kell az acpi, mert azon keresztül intézik a megszakítást.

Gondoltam, még garanciális a cucc, oldja meg, aki eladta. Laptop.hu-nál közölték, hogy Serco kft a hivatalos szervíz, velük próbálkozzak, ők biztos tudnak segíteni. (Ja, eszembe ne jusson biost frissíteni - amihez a cd image a fujitsu-siemens.com -ról letölthető kb. két kattintás után - mert elvesztem a garanciát!!!) Felhívtam őket telefonon, mondták, hogy nem értik, mi a baj, vigyem be a gépet. Bevittem, mondták, hogy a linuxos csapat most épp nincs benn, de itt egy mail cím arra küldjek logokat és tuti segítenek. A logokat elküldtem, közölték, hogy használjak fedora-t, mert azt adták a géphez és csak ahhoz tudnak terméktámogatást nyújtani. A géphez egyébként egy nyamvadt knoppix cd-t adtak :) Letöltöttem a fedora mostani kernelét, hátha valahogy meg van patch-elve, de azzal se ment az usb, ha nem kapcsoltam ki az acpi-t.

Azóta (kb. 3 hete) írtam nekik 3 levelet, egyikre se válaszoltak. Na ennyit serco kft-ről :)

Van valakinek ötlete, mi lehet a gebasz?

Egy másik kérdésem, hogy hogy lehetne beállítani xorg-ot úgy, hogy a külső monitor normál 1024x768-as felbontásba 4:3 képarányba menjen, de az lcd 16:9-be. Valami miatt meghülyülnek a külső monitorok és kicsúszik a kép.

Köszi,
pentike

Milyen wlan kártyát válasszak?

Albacomp activa eco mobile business notebbokhoz milyen wireless kártyát érdemes használni?
Debian sarge disztrib alatt szeretném használni, de nem tudom, hogy mi lenne a jobb.
Intel PRO/Wireless 2100 vagy 2200 -at tudnának beleoperálni, amit a gép gyártója is patentül kezelne.
Gondolom energiatakarékosság szempontjából a fenti jobb választás lenne, mint pl. egy PCMCIA kártya.
Viszont nem ártana, ha lenne beépített antennája is, meg külső csati is rajta (ha jól tudom, n- vagy f-tipusú csatinak mondják).
A PCMCIA kártyákról nem sokat tudok (0 tapasztalat, szinte 0 infóm van a kártyák minőségéről, megbízhatságáról, élettartamáról).

Szóba jöhetne még esetleg egy olcsóbb bridge is.
Szempont, hogy lehessen MAC címet csereberélni.
A full mobilitáson még gondolkozom.

Lehet voksolni! :)

mennyiért javitják vajon?

végülis kiderült, hogy két baja lehet a notimnak. 1 a kijelző világitásának kábele a forróságtól összeolvadt...(cserére szorul), vagy 2 maga a kijelző fénycsöve ment tönkre a 12órán át tartó folyamatos világítástól(szerintem ez nem reális, mert szerintem bírnia kell a 12órát egy lcd-nek, de nem értek hozzá) az első a valószínűbb, ugyanis a proci felett van elvezetve a világítás kábel, aqmi önmagában egy ökörség sztem de mind1. ott meleg van.tehát...mennyiért javítják körülbelül ezeket a hibákat?

picimaci gond

Sziasztok !

olyan gondom van hogy a pcmcia lan kártyák nem működnek, csak a pcmcia wireless kártyák, mást tipus nem néztem.
jelenség:

wireless kártya behelyezésekor a syslog:
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Hardware identity 801b:0000:0001:0000
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Station identity 001f:0004:0001:0007
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Firmware determined as Intersil 1.7.4
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Ad-hoc demo mode supported
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: IEEE standard IBSS ad-hoc mode supported
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: WEP supported, 104-bit key
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: MAC address 00:06:25:44:FB:55
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Station name "Prism I"
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: ready
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: index 0x01: Vcc 5.0, irq 3, io 0x3100-0x313f

és minden megy mármint müxik az eth1

LAN kártyánál :

May 18 08:50:11 thinkpad kernel: pcmcia: registering new device pcmcia0.0
May 18 08:50:11 thinkpad kernel: eth1: NE2000 (DL10022 rev 05): io 0x300, irq 3, hw_addr 00:E0:98:2D:04:29

meg csak ennyi van és nincsen eth1 sem.

megnéztem más tipusú picimaci lan kártyával, de ugyanez

rendszer debian sid 2.6.15.4 es kernel, és udev.

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.15.4

P3 M cpu freq

Sziasztok.

Van egy HP Omnibook Xe3 mam.

A kérdésesm , hogy lehet -e menet közben freq-et váltani.
Ugy tudom a frenti proc van benne
A biosban be tudom állítani, hogy kihuzva 600 on bedugva 1000-en menjen.

Ubuntu alatt ha felrakom a gnome appletet (scaling) az azt irja not supported.

Kösz a segítséget

G.