Notebook, laptop, mobiltelefon ...

wlan kontra usb fusi amilo L7310gw-n ubuntu alatt

Sziasztok!

Kb. egy hónapja vettem a címben említett notebookot a laptop.hu-nál, mint linuxos gépet (a win-es 20k-val több volt). Gondoltam, jobb is, ha linuxos, notebooknál úgyis van mindenféle fura periféria ami normális gépbe nincs, ha gyárilag linuxos a gép, legalább normálisan be lesz állítva, gyári driverek, ha kell, belőve, stb...

Ez volt az első tévedés :) A gépet úgy adták ide, hogy semmi nem volt rajta, de üsse kavics, raktam rá egy Ubuntut. Első körben minden szép volt és jó, viszont amikor előkerült egy pendrive, kiderült a turpisság:

Ha acpi be van kapcsolva a kernelbe, nem megy az usb alrendszer, mindenféle megszakításproblémára hivatkozva. A kernel javaslatot is tesz, hogy próbáljam ki a pci=noacpi-t. OK, kipróbáltam, usb megy, de ekkor meg a wifi modulok nem mennek (madwifi), mert ezeknek meg kell az acpi, mert azon keresztül intézik a megszakítást.

Gondoltam, még garanciális a cucc, oldja meg, aki eladta. Laptop.hu-nál közölték, hogy Serco kft a hivatalos szervíz, velük próbálkozzak, ők biztos tudnak segíteni. (Ja, eszembe ne jusson biost frissíteni - amihez a cd image a fujitsu-siemens.com -ról letölthető kb. két kattintás után - mert elvesztem a garanciát!!!) Felhívtam őket telefonon, mondták, hogy nem értik, mi a baj, vigyem be a gépet. Bevittem, mondták, hogy a linuxos csapat most épp nincs benn, de itt egy mail cím arra küldjek logokat és tuti segítenek. A logokat elküldtem, közölték, hogy használjak fedora-t, mert azt adták a géphez és csak ahhoz tudnak terméktámogatást nyújtani. A géphez egyébként egy nyamvadt knoppix cd-t adtak :) Letöltöttem a fedora mostani kernelét, hátha valahogy meg van patch-elve, de azzal se ment az usb, ha nem kapcsoltam ki az acpi-t.

Azóta (kb. 3 hete) írtam nekik 3 levelet, egyikre se válaszoltak. Na ennyit serco kft-ről :)

Van valakinek ötlete, mi lehet a gebasz?

Egy másik kérdésem, hogy hogy lehetne beállítani xorg-ot úgy, hogy a külső monitor normál 1024x768-as felbontásba 4:3 képarányba menjen, de az lcd 16:9-be. Valami miatt meghülyülnek a külső monitorok és kicsúszik a kép.

Köszi,
pentike

Milyen wlan kártyát válasszak?

Albacomp activa eco mobile business notebbokhoz milyen wireless kártyát érdemes használni?
Debian sarge disztrib alatt szeretném használni, de nem tudom, hogy mi lenne a jobb.
Intel PRO/Wireless 2100 vagy 2200 -at tudnának beleoperálni, amit a gép gyártója is patentül kezelne.
Gondolom energiatakarékosság szempontjából a fenti jobb választás lenne, mint pl. egy PCMCIA kártya.
Viszont nem ártana, ha lenne beépített antennája is, meg külső csati is rajta (ha jól tudom, n- vagy f-tipusú csatinak mondják).
A PCMCIA kártyákról nem sokat tudok (0 tapasztalat, szinte 0 infóm van a kártyák minőségéről, megbízhatságáról, élettartamáról).

Szóba jöhetne még esetleg egy olcsóbb bridge is.
Szempont, hogy lehessen MAC címet csereberélni.
A full mobilitáson még gondolkozom.

Lehet voksolni! :)

mennyiért javitják vajon?

végülis kiderült, hogy két baja lehet a notimnak. 1 a kijelző világitásának kábele a forróságtól összeolvadt...(cserére szorul), vagy 2 maga a kijelző fénycsöve ment tönkre a 12órán át tartó folyamatos világítástól(szerintem ez nem reális, mert szerintem bírnia kell a 12órát egy lcd-nek, de nem értek hozzá) az első a valószínűbb, ugyanis a proci felett van elvezetve a világítás kábel, aqmi önmagában egy ökörség sztem de mind1. ott meleg van.tehát...mennyiért javítják körülbelül ezeket a hibákat?

picimaci gond

Sziasztok !

olyan gondom van hogy a pcmcia lan kártyák nem működnek, csak a pcmcia wireless kártyák, mást tipus nem néztem.
jelenség:

wireless kártya behelyezésekor a syslog:
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Hardware identity 801b:0000:0001:0000
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Station identity 001f:0004:0001:0007
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Firmware determined as Intersil 1.7.4
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Ad-hoc demo mode supported
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: IEEE standard IBSS ad-hoc mode supported
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: WEP supported, 104-bit key
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: MAC address 00:06:25:44:FB:55
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: Station name "Prism I"
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: ready
May 18 08:49:06 thinkpad kernel: eth1: index 0x01: Vcc 5.0, irq 3, io 0x3100-0x313f

és minden megy mármint müxik az eth1

LAN kártyánál :

May 18 08:50:11 thinkpad kernel: pcmcia: registering new device pcmcia0.0
May 18 08:50:11 thinkpad kernel: eth1: NE2000 (DL10022 rev 05): io 0x300, irq 3, hw_addr 00:E0:98:2D:04:29

meg csak ennyi van és nincsen eth1 sem.

megnéztem más tipusú picimaci lan kártyával, de ugyanez

rendszer debian sid 2.6.15.4 es kernel, és udev.

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.15.4

P3 M cpu freq

Sziasztok.

Van egy HP Omnibook Xe3 mam.

A kérdésesm , hogy lehet -e menet közben freq-et váltani.
Ugy tudom a frenti proc van benne
A biosban be tudom állítani, hogy kihuzva 600 on bedugva 1000-en menjen.

Ubuntu alatt ha felrakom a gnome appletet (scaling) az azt irja not supported.

Kösz a segítséget

G.

SuSE Linux 9 telpítése Acer Aspire 3000-ra SiS M760GX-el

Olvastam már arról hogy a SiS M760GX nem túl szerencsés linux szempontjából. Hát nekem is adott egy laptop a következő konfigurációval:

Tipus: Acer Aspire 3000
CPU: Mobile AMD Sempron 3000+
Kijelző: 15,4"WXGA wide TFT LCD
Memória: 60 GB HDD, 512MB DDR
Grafika: SiS M760GX integrált 3D AGP grafika 128 MB VRAM-mal :)

Sajnos adott a konfiguráció, szóval ebből kéne kihozni valamit...

A történet a következő: SuSE Linux 9-et telepítettem rá. A telepítés alatt minden szép és jó volt, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Aztán mikor végeztem és testre akartam szabni a grafikus felületet, az ablakokat egyszercsak nem tudtam mozgatni. Amelyiket be tudtam zárni, részben tűnt csak el. Szépen szétesett az egész felület és teljesen behalt a rendszer, csak resetelni tudtam. Megpróbáltam még párszor újraindítani és a felbontást átállítani hátha.., de nem sok sikerrel. Pár másodperc után mindig ugyanez történt.

A telepítés is grafikus felületű volt, ott érdekes módon nem volt semmi gond vele. A fenti okokból kifolyólag még nem lettem egy linux guru, úgyhogy igazából nem tudom mit lehetne tenni. Jó lenne lelket önteni bele mert a munkámhoz kellene.

nem jelzi a telep töltöttségét.

Hello mindenki!

A notebookomra Mandriva One linuxot telepítettem, de nem tudom, hogyan lehet megjeleníttetni vele a telep töltöttségét. Jelenleg úgy dolgozom rajta, hogy percenként mentek, mert egyszercsak szó nélkül lemerül. Kérdesem, hogy hogyan tudom bekapcsolni ezt a lehetőséget, valamit olvastam, hogy valami ac-t meg valami battery-t be kell kapcsolnom és újrafordítani a kernelt. Szóval légyszi' írja le valaki, hogy hogyan és mit csináljak.

Köszi

waxy2

notebook hdd

Tud-e valaki segítni notebook hdd beállításában.
Az a gondom, hogy PATA disk van a notebookomban, de ha simán fordítok
kernelt akkor csak 2,5MBs sebességet mutat a hdparm.
Ugyanakkor a fedora 5c alatti kernellel 32Mbs sebességet kapok, de a kapott configgal nem müködik az új kernel.
A kernel 2.6.16. Hogy kell beállítani a kernelt, hogy SATA-ként lássa a hdd-t.
Már megpróbáltam mindenféle képpen, de nem akar müködni, vagy kernel panic-al
lefagy butoláskor.