Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Notebook winyó crash & új beszerzése

Kedves Kollégák!

Kellemetlen dolog történt velem a héten. A notebookom másfél éves winyója nyugdíjba ment. Már kedden fura hangokat hallottam belöle, péntekre teljesen használhatatlanná vált. Az a dolog érdekessége, hogy ha hideg a gép, és úgy kapcsolom be, simán bebootol a gentoo, olyan mintha minden oké lenne. Müködik is szépen kb. 10 percig (így az adatokat szerencsére sikerült lementenem róla), de mikor bemelegszik, elkezd csúnya hangokat adni (olyan mintha a tengely egy kis precessziós mozgást is végezne). Ilyenkor csak pörög és szenved, látszik hogy nagyon akar olvasni de nem sikerül. Ha kicsit oldalba lököm a gépet akkor egy-két percig megint jó. Végül megfagy a rendszer Input/Output errorral. Érdekes, mert CRC errorokat nem produkál, amikor müködik akkor jól müködik, amikor nem müxik akkor meg egyáltalán nincs semmi.

Két kérdésem lenne a dologgal kapcsolatban:

1.) Tudtok esetleg ajánlani valami egyszerü diagnosztikai progit, amivel a SMART adatokat megtekinthetem/analizálhatom? (csak hogy valami közelebbit megtudjak arról mi történhetett)

2.) Ti milyen márkájú winyót vennétek? Elég sokat megy a gépem, a legfontosabb kritérium a hosszú élettartam lenne.

Válaszaitokat elöre is köszönöm:

pink

Acer notebook javittatas - hattervilagitas

Hali!
Felajanlottak nekem egy Acer 2200 notebookot igen kedvezo aron, egyetlen bibije, hogy a hattervilagitas kaput az LCD-n. Kulfoldon vasarolt es a gari lejart, szoval sajna garos javitas nem jatszik. A kerdesem, hogy - ha lehet - kb mennyibe kerul egy ilyen jellegu problema orvoslasa? Foleg videk erdekelne, pecsi vagyok es ha nagyon nem muszaj nem vinnem fel a gepet. Esetleg alkatreszt lehet-e venni (rendelni?) kulon, mert van kis rutinom mar noti javitasban, ha nem muszaj nem fizetnem a szervizdijjat :)
Udv!
--
TH

h3950 PDA linux és win install

Sziasztok! Volna egy apróbb gondunk a bátyámmal! Mindkettőnknek h3950-es pda-nk van! Most kaptuk, használtan! Német win fut az enyémen és egy linux az övén!
Tudom nem kimondottan win-es témákra vagytok szakosodva de remélem tudtok segíteni!
A bátyámén jelenleg egy linux fut (nemtom melyik!) de szeretné lecseréni minimum egy angol winre! Kellene hozzá program - hátha tudtok segíteni!
Nekem pedig német win fut rajta és most még én is egy magyar win-t szeretnék rátenni! Pláne azért, mert összeomlott! De a későbbiekben linuxot szeretnék rátenni, úgyhogy ehhez is szívesen fogadnék tippeket!

Előre is köszi

Nagy fájlok synce-pcp-vel

Sikeresen összekötöttem az ubuntumat a pocketpcvel de belefutottam egy problémába:
ha nagy fájlokat (>50MB) próbálok másolni a számítógépről a memóriakártyára(ami a poketpcben van) akkor ~50MB után:

skynetpro@ddt: ~$ synce-pcp valami.avi :/Storage\ Card/valami.avi
(... dolgozik jó ideig ... )
synce-pcp: Failed to write to destination file
':/Storage Card/upload/valami.avi'

/valami.avi 150MB-os/
a gépre csak az első ~50MB kerül át.

a kártyán van elég hely és a kapcsolat a másolás megszakadása után is megmarad. (tehát nem kell újracsatlakoznom)

feltettem aliennel ezt a synce-gnomevfs csomagot rpm csomagból de nem látok semmi változást a nautilusban.
Hogy is kéne ezt használni? Vagy lehet hogy ez is megcsinálja ugyanezt a hibát?

Acer Aspire 5002 wlmi boot

Üdv mindenki!

Van egy Acer Aspire 5002wlmi notebookom és szeretnék bebootolni rajta egy usb-s eszközt (pendrive, külső vinyó). A probléma, hogy a bios nem ismeri fel a pendriveot és az usbs vinyót sem bootolja be. Más gépen működnek ezek az eszközök.

Eggyes weboldalakon találtam arra utalást, hogy a biosom nem támogatja az usb-ről bootolást. Ha tud valaki valamit erről vagy arról, hogy hogyan oldjam meg a problémát akkor írjon. Előre is köszönöm.

Még egy kis infó: a biosom verziója 3a27

Alienware notik, PCk, és minden más

Szóval egy kis kozvelemenykutatas arrol, hogy mit gondoltok ezekrol a gepekrol. Az Alienware felsokategorias PC-ket gyart, elsosorban skinezett Windowssal. Gamerek, es uzleti felhasznalok. Hordozhato otebookjaik kb. 3 orat birnak, desktop notebookokban pedig akar dualmagos desktop proci ketyeg(ugye ez nem bir annyit).

Arra lennek kivancsi, h talalkozott-e mar vki ilyen gepekkel, ha igen honnan szerezte be, mi a velemenye rola. Ha megjelenne egy magyar disztributor, vasarolnal-e ilyet.

Kingston pen-drive partíció kiosztása?

Röviden összefoglalva: egy KINGSTON DataTraveler 128 MB-os kütyüvel találkoztam. Ezek az adatai (ami rajta van külsőleg, gyárilag):
DTI/128
ON 120405
5V
05261-014,A00LF
CHINA

A következő parancs ezeket "írja ki" róla (nem írtam ki minden megjelenő információt):

fdisk /dev/sde1

Disk: 128 MB, 128958464 bytes
16 heads, 32 sectors/track, 491 cylinders
Units: cylinders of 512 x 512 = 262144 bytes

Device ------------------ Id
/dev/sde1p1 ------------- 74 unknown
/dev/sde1p2 ------------- 65 Novell Netware 386
/dev/sde1p3 ------------- 53 OnTrack DM6 Aux3
/dev/sde1p4 ------------- bb Boot Wizard hidden

Csak annyit akartam volna elérni - SuSE 10.0 alól, igaz, próbálkoztam néhány Live CD-s változattal is (Frenzy, Kanotix, DSL) -, hogy "kettévágom" (megfelezem) a pen-drive-ot, de sehogyan sem sikerült! :D

Mi ennek az oka?

Az addig világos, hogy 4 partíció van MÁR gyárilag rajta, csak ezt sehol nem írták az eredeti csomagoláson (vagy belsejében)...