Notebook, laptop, mobiltelefon ...

widescreen bug [Dell Notebook Inspiron 6000,WSXGA+]

Sziasztok !

Egy erdekes problemat szeretnek megosztani veletek. Habar nem unix/bsd/linux-on jellentkezett,
(Windows/Internet Explorer) de lehet, hogy mashol valaki tapasztalta mar.
Adott egy webes alkalmazas amit nagyon sok ember hasznal europa kozel 20 orszagaban. Mindenki
boldog mig nem nemet joemberek haladva a korral beszereznek az alkalmazas boldogabb hasznalatara
sok-sok db "Dell Notebook Inspiron 6000, widescreen 1680x1050-WSXGA+" szamitogepet es szomoru modon azt tapasztaljak, hogy webes alkalmazasunkat nem tudjak hasznalni.

A hiba jelenseg egyszeru a feljovo dialog ablakok, hibas merettel jelennek. Pontosabban
kisebb merettel mindket iranyba. Ezert aztan az ablak aljan feljovo gombok nem latszanak
illetve a jobb oldalan az ablaknak az feliratok/mezok eltunnek mivel nem fernek ki a kepernyore.

A hibat a showModalDialog-gal eloallitot ablaknal tapasztaltam, de lehet, hogy mashol is
jelentkezik, sima open-nel nyitott ablakoknal is. Sajnos mivel ugyfel gepe volt ezert nem
tudtam tul sokat jatszani rajta.

Az erdekesseg, hogy kiprobaltuk egy hasonlo HP notebook-on 1680x1050-es felbontassal illetve meg mas
hasonlo aranyu kepernyokon, de minden tokeletesen mukodik.

Egy keres. Ha valaki hasonlo nem 4:3-as kepernyot hasznal (valoszinuleg itt van a kutya
elasva) vegezze el a kovetkezo tesztet. Sajnos Windows+IE kell hozza.

http://widescreen.uw.hu/widescreentest.html

Ez egy egyszeru oldal, amin ha megnyomod a "dialogs" gombot akkor feldob egy par db
modeless ablakot. Az oldal egy negyzatracsot tartalmaz. A racstavolsag mindket iranyba
20 pixel. Az ablakokba bele van irva a top,left,width,height poziciok/meretek (kulso pozicio/meret). Ha rosszul jelenik meg az oldal akkor az ablak kisebb kb. 1/3-al, illetve a kozepen levo 4-es csoport el van csuszva egymastol.

Ezen az oldalon latod az idealis megjelenes kepet:

http://widescreen.uw.hu/orig.png

Ha nem a jo kepet latod a kepernyodon akkor ird le legyszives a geped tipusat+felbontast+grafikus kartya tipusat+diver nevet.

Koszi a segitseget !

Gabor

filmlejátszás meg-megáll...

MPlayer-rel játszok le avit Mandriván, és a rohadék néha-néha megáll, tölt egy kicsit a vinyó, aztán folytatja a lejátszást.

Létezik, hogy egy kicseszett asus laptopnak 3000+ sempron-nal, 768MB rammal ekkora feladat a beolvasás és lejátszás, hogy nem tudja egyszerre csinálni?!

Mivel lehet a gond? Esetleg a SiS integrált vga-nak túl magas a léc? Dögöljek meg, ha értem, hogy miért nem tud egy rohadt avi lejátszás zökkenőmentes lenni egy vadi új laptoppal?!

Aki tud valami bíztatót az írjon légyszi!

Kösz. Üdv.

waxy2

Egy kicsit Apple... :)

Sziasztok!
Lehet, hogy nem teljesen helyénvaló a téma, de azért remélem nem gond, hogy felhozom. Egy régi álmom megvalósulása kezd realizálódni mégpedig, hogy vegyek egy Apple gépet.
Érdekelne, hogy ha vannak olyanok akiknek vannak tapasztalatai a legújabb MacBook névre keresztelt notebook-okkal akkor azok milyen véleménnyel vannak róluk. ( Honlap: http://www.apple.hu/hun/apple/hardware/macbook/index.html )
Mennyire lett stabil ez a konfig? És ha mondjuk úgy döntenék, hogy az almával fémjelezett rendszer mellé pingvint is telepítenék rá, akkor mennyi hajam bánná? Szóval stabilitás és linuxos támogatottság érdekel a legjobban, de mindenféle véleményre kiváncsi vagyok.

A Linux mikor vágja haza a notebookomat?

Sziasztok!

Egy kicsit kezd nagyon elegem lenni abból, ahogy a Linux Kernelek mostohán bánnak - vagyis normálisan nem támogatják - a notebookomat.

Az ACPI képtelen normálisan szabályozni a ventillátort: Linux alatt állandóan megy, gondolom, ez csökkenti a élettartamát.
Most, hogy a lakásban 25-28 ˚C fok van, nem lehet üzemeltetni a gépemet a préselt fából készült íróasztalomon, mert nem képes a fordulatszámot feljebb szabályozni. A gép 10 percenként egyszerűen leáll. (Na, jó, ebben van konstrukciós hiba is, mert 5 cm-re megemeltem a gépet úgy, hogy a gép alján lévő beszívó oldal távolabb kerüljön az asztallaptól.)
Ezek a hibák Windows használatakor elő sem fordulnak. Próbaképpen ugyanazt a filemrészletet el kezdtem Xvidbe kódolni Linux és Windows alatt mencoderrel, csak, hogy terheljem a processzort. Linux alatt kikapcsolt a gép.
Nem lehet információt kinyerni a processzor hőmérsékletéről, az aksi töltöttségéről Linux alatt. Voltaképpen nem is merek Linux alatt fontos dokumentumot írni a gépbe, ha csak akkumulátorról megy a gépem, mert nem tudom, mikor áll le. Ez nagyon nem jó.
Attól félek, hogy a kikapcsolgatás és a ventillátor állandó, még indokolatlan esetben is folyamatos működése a hardverre negatív hatást gyakorol.
Nagyon nem jó ez így.

Ja, a Notebook: Acer Aspire 5024, Turion1800, ATIX700...

A /proc/acpi/fan/, a /proc/acpi/thermal_zone/TZS... könyvtárak tök üresek. Ebből arra következtetek, hogy a Linux ACPI abszolute nem támogatja ezt a gépet.
2.6.12 és 2.6.16.21-gyel is ez a probléma...

Mit tehetnék?

Nokia

Kicsit off, de talan tud valaki segiteni:
Van egy Nokia 6230-as telefonom kb 150 nevvel. Ezeket a neveket a telefonrol at akarom masolni a telefon kartyajara, de azt irja ki, hogy kb 80-at atmasol, 20 nem. A windows-os nokia cimhegyzek szerkesztoje is ezt latja.
Viszont a telefonon megvan a cimjegyzekben megvan a teljes cimjegyzek, tehat nem azt latom a telefonon, mint amit a windowsos program alol, illetve nem annyi cimet, mint amit maga a telefon at akar masolni.
Linux alatt a wammu-val nezem, es mondjuk mentem a cimjegyzeket, megvan az osszes cim. Ezt igy ki is tudom menteni egy fajlba. A gond az, hogy nekem egy olyan telefonra kellene ezeket visszatoltenem, amin nincs se infra, se bluetooth... Tehat szerintem csak ugy tudom atvinni, ha ramasolom a simkartyara, na de ezt hogyan?

Coppermine proci + speedstep baj

Sziasztok!

Adott: Gericom webboy noti, benne 1Ghz-es coppermine proci, Debian Sid, kernel 2.6.16.20.

Helyzet: Feltettem acpi-s cuccokat, powersave-t, powersave mutatja, hogy mennyi van meg az akuban, homersekletet, viszont nem hajlando a proci orajelet valtoztatni. (Pedig allitolag a Coppermine proci mar tamogatja). kernelben benne van minden ami csak kellhet (vegso ketsegbeesesemben betettem mindent a frequency scaling alatt...), megis azt irja ki, hogy Speedstep not supported.

Otlete van valakinek? Esetleg tapasztalata?

Koszi: ha1dfo

Amilo 1425 hidden USB

Halihó!

Csak szeretném megkérdezni, hogy találtat-e már valaki laptopon rejtett USB csatit, és van-e valakinek tippje, hogy "ezt most miért???" ?

Adott egy Fujitsu-Siemens Amilo M 1425 notebook, minden leírása szerint 3 USB porttal. Kívül annyi is van rajta. lspci szerint azonban:

0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)

Azt hittem, hogy a negyediken a CardReader csücsül, de nem!
Lecsavaroztam az alul található egyik kis lapkát, és alatta találtam egy USB csatit. Elég kényelmetlen nyílásban van, de egy USB hosszabbító még pont befér, és ha a végére dugok valamit, az működik!

Ez miért van rajta? És miért van eldugva? És mire jó egyáltalán? Mivel alul van egy igen szűk résben, legfeljebb egy szétszedett pendrive férne bele.

Gábor

Toshiba - Ubuntu 6.06

sziasztok,

felkerult a gepemre probakepp egy ubuntu 6.06. Elvileg minden megy rendesen is, de ami zavar, az az, hogy a huto ventillator nem all le. Acpi kornyeken keresgeltem, de nem talaltam semmi erdemlegeset - valoszinuleg rossz helyen keresgeltem. Valami otlet, hogy mivel tudnam jobb belatasra birni, es halkabba tenni az uzemet? :)
A laptop egy toshiba satellite m100-164 - ha erdekes lehet a tipusa.
koszi,
kaly

MSI notebook tapasztalatok

Szeretnék venni egy notebook-ot. Nemrég ki is néztem magamnak egy MSI-t (MSI 1057-es). Konkrétan ezt:
http://www.notebook.hu/catalogue/notebook/?cat_docpath=notebook%2Fmsi%2…

Az egyetlen probléma, hogy kissé aggódom a Linux kompatibilitása miatt. SuSE Linux fog majd rákerülni (10.1-es vagy esetleg SLED), viszont a támogatottságról semmilyen infót nem találtam, pedig igen kitartóan googliztam. Esetleg valakinek vannak valamilyen tapasztalatai ezekkel a lapto-okkal kapcsolatban? Támogatottak? Vagy vegyek inkább egy hasonló árkategóriájú HP-t?

Előre is köszi a segítséget,
toros