Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Miért nem lehet Magyarországon normális (*) prémium laptopot vásárolni - kivéve Apple-t?

Igen, szándékosan flamebait a cím.

(*) A következők az igények (szerintem 2021-ben ez nem elszállt):

- AMD Ryzen 7 Pro 4750u processzor
- 16GB RAM, min 32GB-ig bővíthető
- NVMe SSD cserélhető legyen (mindegy mekkora, 2TB-re fel lesz bővítve.)
- 13"
- Legalább 1080p Display, matt, jó fényerő (500 Nit +)
- Ujjlenyomatolvasó
- USB-C port
- Hardveresen letakarható kamera
- Különálló PgUp / PgDn gomb (Home, Delete, Insert) nice to have
- Ne legyen fekete a színe
- Windows 10 Pro (ha nem lenne hozzá, akkor vennék egy licenszet online, nem probléma)

Ezeknek megfelel a HP Envy 13 (olyan verziója, ami Mo-n nincs) és a HP EliteBook 835 G7 (meg a G8-is, de nem vagyok telhetetlen, tudom, hogy év közepe előtt esélytelen, hogy itt is lehessen kapni).

Ilyen konfiguráció gyakorlatilag sehol nem kapható. A HP webshop minősége kritikán aluli. "Nincs raktáron" - ok, de akkor mikorra lesz, ha megrendelem? 3 nagyker közül egyikben sincs, és nem tudják mikor lesz. A német HP shop ugyanezt (illetve kicsit jobbat, mert abban van LTE modem is) 2 nap alatt szállítja.

Az összes márkánál azt látom, hogy ha megnézem a nemzetközi oldalakat, akkor van minden _is_, Magyarországon meg mindenből a kicsit olcsóbb, kicsit szarabb. Vagy van (néha), csak angol billenytűzettel - magyar billentyűzetet szeretnék (volt aki mondta, hogy a prémium laptopot matricázzam fel, mint a 90-es években a billentyűzetet volt szokás...).

Az a helyzet, hogy az Applenél nem ehhez vagyok szokva. Ott is kutyaütő a magyar viszonteladó / szervízhálózat (ha úgy érzed, hogy megsértettelek, akkor írj privátot, és meglátjuk mennyire vagy jó...:) ), de legalább van Apple webshop, ahol összekattintom, hogy mit akarok, és kiírja, hogy mikorra fog ideérni, és általában akkor tényleg meg is hozza a futár...

És ne mondja nekem senki, hogy a milliós Apple laptopból több fogy, mint az 500k-s HP-ból. Ez szerintem egyszerűen igénytelenség. Ti mit gondoltok? Tényleg ennyire nincs igény normális prémium laptopra, hogy nem éri meg rendes kiszolgálást nyújtani? Nekem túl extrák az igényeim (amit "nyugaton" simán teljesítenek)?

Nektek lenne igényetek olyan boltra, ami csak a prémium / üzleti kategóriás notebookokkal foglalkozik, az árnak megfelelő szolgáltatásokkal?

Ui: Nem azt várom, hogy minden legyen raktáron. Most megnéztem az Applenél, a fullos (16GB, 2TB SSD) MBP 13"-ra március 11 - 15-öt ír. Ha ugyanezt tudnák a "többiek" is,  nem született volna meg ez a poszt.

Ui2: Az a helyzet, hogy 2 éve, amikor legutóbb akartam hasonlóan notebookot venni, ugyanez volt a helyzet, hogy Magyarországon sok mindenből csak a gagyibb volt. Akkor Dell-t néztünk, és nem volt az adott típusból magyar billentyűzettel... Tehát lehet, hogy mindenhol gondokat okoz a COVID, de ez a helyzet hosszabb ideje fennáll.

Melyik laptopot vegyem? 13 vagy 15 hüvelyk?

Hali!

Új gépet akarok. Korábban a Surface Book 2-vel nagyon elégedett voltam (bár nem tökéletes ez az eszköz sem, volt hardveres és szoftveres panaszom is). Az új eszköz egy Surface Book 3 lesz. Amit nem döntöttem még el, az az, hogy 13 vagy 15 hüvelykes méretet vegyek.

Felhasználás:
- tollal jegyzetelés, kézírás, esetleg vonalak, nyilak, de nem szép képeket akarok rajzolni (illetve akarni akarok, csak nem megy papíron se).
- email, web
- táblázatkezelés
- grafikonok nézése, elemzés
- film nézés
- játék (Rocksmith, XCOM, Fallout 4, ilyesmik. Örülnék neki, ha pl. Cyberpunk 2077-et vinné, de nem néztem utána, hogy teljesíti-e a követelményeket)

A kisebb és a nagyobb között nincs sok különbség, de azért van. A baj az, hogy nem tudom, hogy ezek a különbségek fontosak-e az én számomra (vagy fonrosak lesznek-e). Méret és súly miatt egyébként a kisebbet választanám.

Ideírom, ami különbséget látok, és ezekre mondjatok valamit, légyszi (nem írom ide, hogy a 15"-ös az nagyobb, nehezebb, és a nagyobb kapacitású akku miatt hosszabb üzemet ígér lemerülés előtt mert ezekkel kapcsolatban nincs kérdésem).

13": 3000x2000 pixel felbontás. 15" 3240x2160 pixel. Nekem a 3000x2000 is elég volt a SB2-ben, viszont ezek eléggé random számok. A másikban legalább a 2160 az egy sokak által használt méret. A kérdés: okozhat-e gondot ez, pl. ismertek-e olyan programot, ami 2160-as függőleges felbontással boldog, de a 2000-re fúj, mert nincs a szokásos felbontások listájában?

13": GeForce GTX1650 MaxQ 4G RAM vs. 15" GeForce GTX 1660 Ti MaxQ 6G RAM vagy GeForce RTX 3000 MaxQ 6G RAM. Videokártyákhoz nem értek. Azt látom, hogy több a RAM a nagyobb laptopban, de ezen kívül van lényeges különbség a három kártya között? Lesz olyan játék a jövőben, ami mondjuk fut az RTX nevű kártyával, de nem fut a GTX nevűn? Vagy fut a 1660-on, de nem fut a 1650-en? Feltételezem, hogy a 1650 nem _lényegesen_ lassabb, mint a 1660 (és fogalmam sincs, hogy az RTX az milyen a másik kettőhöz képest). Próbáltam Google keresést, de nem nagyon értem, hogy az egymás mellé dobált technikai részletek valójában mit jelentenek nekem.

15": Xbox Wireless - jól gondolom, hogy ez Xbox kontrollerek csatlakozásához való? Ha igen, akkor nem érdekel, mert csak vezetékes Xbox kontrollerem van, illetve a Steam kontrollerhez úgyis USB dongle-t használok.
De ha esetleg valami mást jelent, azt írjátok meg, légyszi! Bár felteszem ez annyit jelent, hogy aki az Xbox Wireless-t akarja, bármi is az, az a kisebbik laptophoz egy külön kis dongle-t kell használjon. Nem?

hp probook 4540s - táp kérdés

Hi,

 

Tegnap óta egy HP ProBook 4540s:

- nem tölti az akksit

- akksi nélkül csak töltővel nem indul

- a töltő csatlakozó fölött 9-et villan a led

 

Ahogy néztem, a következő okai lehetnek:

- hibás táp (megmértem, jó)

- hibás akksi (akksi nélkül sem indul a gép)

- hibás töltő csatlakozó

- egyéb

 

Látott-e már valaki ilyet és meg tudta-e oldani? Adott esetben szervizre is költenék, mert a gép jó, ésszerű összegig érdemes javítani v. javíttatni.

 

Thx.

[Lezárva] Törött kijelzőjű Androidos mobilról adatok kinyerése

Kaptam egy törött kijelzőjű Androidos mobilt (Redmi6), semmit sem érzékel a touchból. Van lehetőség szerintetek a belső tárhelyről kinyerni a képeket?
Ahogy rádugom a gépre egyből tölt és kérdezi hogy mit akarok vele csinálni, de a telefonon nem tudom kiválasztani hogy fájlokat másolni.
Dev mód sem volt bekapcsolva értelemszerűen rajta így az adb-vel sem látom.

Valami lehetőség?
Köszi!

Laptop vásárlás 2020. karácsonyra

Igény: Programfejlesztés (Eclipse környezetben), előadások video streamelése és/vagy rögzítése fullHD felbontással.

Új laptopot keresek full HD felbontású, 15.6" képernyőjvel (HDMI csatlakozás, 5 GHz WiFi, Bluetooth kapcsolat mindenképp kell).

Az alábbi ajánlat jónak mondható, vagy keressek mást? A válaszokat előre is köszönöm!

https://edigital.hu/notebook/lenovo-legion-5-82au005hhv-notebook-fekete…

 

Frissítés (újrafrissítve):

Mivel a fenti konfiguráció leggyengébb pontja a 8 GB RAM, megnéztem, hogy hol lehet szabadabban konfigurálni:
ilyenek pl. a MYSOFT.hu (például https://www.mysoft.hu/searchdetails.aspx?fs=csalad%3Dlegion%3A) vagy a
RADIUM.HU (pl. https://radium.hu/lenovo-laptop/lenovo-legion-5-ar.html)
DIGIPRIME.HU (pl. https://www.digiprime.hu/laptop/lenovo-laptop/lenovo-legion-5-ar)

 

Közben felvetődött, hogy az AMD RYZEN processzorok is számításba jöhetnek (pl. AMD Ryzen 5 4600H, vagy AMD Ryzen 7 4800H).

https://www.mysoft.hu/searchdetails.aspx?fs=csalad%3Dlegion%3Aprocesszor%3Dryzen5_ryzen7%3A

https://radium.hu/gamer-laptop/amd-ryzen-4000-gamer-laptop.html

https://www.digiprime.hu/laptop/asus-laptop/asus-tuf-gaming-a15-fx506-ar

 

Konlúzió :

Sokat hezitáltam a Lenovo Legion 5 és az ASUS TUF A15 között, végül az utóbbi rendeltem meg - a pénzügyi keret által behatárolt konfigurációban: ASUS TUF Gaming A15 FA506II - Ryzen 7 4800H, 15.6FULL HD 144Hz, 512 GB SSD, 16GB RAM, Geforce GTX 1650 Ti 4GB + ajándék ASUS egér. Ez a topiknyitóhoz hasonló árfekvésű konfiguráci, csak több a RAM, nincs HDD és AMD Ryzen 7 a CPU.

https://www.digiprime.hu/laptop/asus-laptop/asus-tuf-gaming-a15-fa506-a…