Notebook, laptop, mobiltelefon ...

HP eszközök bővíthetősége

Régen volt dolgom HP eszközzel, így nem tudom, mi az aktuális helyzet a bővíthetőséggel.

Annyit tudok, hogy úgy 10 éve még egy átlag processzorhűtőt se lehetett betenni egy ilyen brand gépbe, mert biztosan nem fért el.

Bele lehet-e manapság tenni egy (felső kategóriás) HP laptopba "közönséges" NVME SSD-t, "átlag" DDR4 SO-DIMM RAM-ot, uram bocsá' "egyszerű" SATA HDD-t?

HP laptop kikapcsolva is finoman sípol

Nemrég vettem észre, hogy ha a kikapcsolt állapotban levő, tábkábeltől leválasztott, viszonylag új laptopomat a fülemhez emelem, akkor a tápkábel lyukja körül hallgatva halk (irtó magas frekvenciájú) sípoló hangot ad. Mitől lehet ez? Valami tekercs vagy kondenzátor teszi? Gondolom, hogy az akkuból nyeri ehhez az energiát (s akkor az lassacskán fogyogathat).

dokkoló + töltő

Sziasztok!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy venni szeretnék egy dokkolót egy HP2170p-s géphez. Tápot nem adnak hozzá. A gyári 65w-os tápja a laptopnak jó lenne a dokkolóhoz?

A dokkolónak 90w-os táp kellene de ahhoz külön meg kellene venni. Érdemes?

A laptopban kb sosincs benne az akksi, így ha működne a dokkoló a laptop tápjával de nem töltené az akksit az eleve nem gond.

Thinkpad és RAID

Thinkpad T520-am van. Már elég öreg, szerintem a 15 évhez közel jár. Még tökéletesen működik, szeretem, de most már nagyobb kellene.

Természetesen megint Thinkpadet szeretnék. Windows lesz rajta. Azt gondoltam, hogy 2x1 TB SSD-t szeretnék bele RAID1-ben. Az most nekem mindegy is, hogy Intel fake RAID vagy Windowsos szoftveres csoda lesz rajta, csak férjen bele két SSD. Ezen kívül kb. tök mindegy a hardver, a legalja ma elérhető CPU és 16 GB RAM és integrált VGA is elég bele, legtöbbször monitorra lesz kötve, szóval a képernyő és akksi se olyan fontos, stb.

Első kérdés: végig lehet valahol böngészni, hogy melyik Thinkpadek tudnak 2x1 TB SSD-t befogadni? Kattintgattam össze-vissza a webshopban, eddig csak a P16v Gen 1 tudja ezt. Még az E16 Gen 1 tud kettőt, de csak 512 GB + 1 TB kiépítésben, szóval az is kiesett. De közel sem tudtam végignézni a teljes kínálatot, sok klikkelés és sok idő, mire a konfigurátorban odajutok egyesével. Jó lenne, ha több közül is tudnék választani. Nem mintha az első találat ne lenne jó, de azért na.

Második kérdés: érdemes a gyári SSD-ben bízni, vagy inkább vegyem minimál kiszerelésben és tegyek bele külön vásárolt másikakat? A Thinkpad konfigurátor azt ajánlja, hogy "1 TB SSD M.2 2280 PCIe Gen4 TLC Opal", ebben a TLC-t értem, hogy nem a legjobb, de a RAID1 és kevés írás miatt nem is annyira gáz, az Opal meg nem mond semmit. Mivel egy SSD a HDD-hez képest sokkal jobban szeret hirtelen 100-ról 0-ra romlani, ennek az esélyét szeretném csökkenteni megbízható márkával.

Oneplus-ra valtas?

Tisztelt HUP kozosseg,

Sok eve egy ismert gyarto termekeit hasznalom mobiltelefonkent is, azonban erosen megingott a bizalmam mind a termekek minosegeben, mind a problemak kezeleseben a kepviselet altal.

Felmerult bennem, hogy a Oneplus marka fele fordulnek es lattam, hogy epp aktiv elorendeles is van a Oneplus 12-re.

Kerdesem az lenne azok iranyaba akiknek szemelyes tapasztalatuk van a gyartoval, hogy mennyire megbizhatoak keszulekek? Mennyire rendszeres a hibak javitasa? Osszessegeben mennyire elegedett a Oneplus gyartotol szarmazo eszkozukkel (amennyiben elegedetlen, akkor 1-2 mondatban leirna, hogy miert?).

Meg soha nem volt a kezemben Oneplus keszulek.
Nyilvan, nem biztos, hogy pont egy uj keszulekkel erdemes egy szamomra uj gyartot kiprobalni... Mert a konkret tipusrol nem sok tapasztalat lesz olvsahato :)

Koszonom

Fujitsu akku - lehet más feszültség?

Fujitsu LifeBook NH532-höz keresek új akkut. Találtam is, viszont kétféle feszültséggel is létezik, 11,1V és 14,4V. Az egyik webshop általános leírása szerint mindegyik jó, csak a kapacitásban van különbség. A használati utasításban is két akku szerepel, mint lehetőség, eltérő feszültség értékekkel.

Ha gyárilag 14,4V-os akkuval jött, azt minden további nélkül kicserélhetem egy 11,1-esre? Van valakinek ilyennel tapasztalata? El tudom képzelni, hogy a laptop felismeri az eltérő feszültséget és mindkét félét tudja kezelni, csak ilyenről még eddig nem hallottam és bizonytalan vagyok, megrendelhetem-e a kisebb feszültségűt. Merthogy ez gyakoribb és van készleten is, a 14,4-es meg rendelhető, aztán talán majd egyszer megérkezik a világ másik feléről.. Előre is köszi mindenkinek a segítséget!

Lenovo T560 random kikapcsol

Sziasztok!

 

Kb. 1-1.5 honapja csinalja a laptopom (Lenovo T560), hogy random kikapcsol ugy, hogy alul meg kell nyomni a reset gombjat (fogpiszkaloval:).

Nem tudok rajonni, hogy mi a baj. Szetszedtem kitakaritottam, a hutobordat ujrapasztaztam (cpu+gpu).

Nem reprodukalhato, ez zavar a legjobban. Van ugy, hogy csak gepelek, meg se mozditom a laptopot, es puff kikapcsol.

Van ugy, hogy megfogom egy kezzel a laptopot, hogy arrebb tegyem, vagy felvegyem, es akkor kapcsol ki.

Altalaban hetente 1x kapcsol ki, de ha pechem van, akkor kb. naponta par orankent random eloadja.

 

Homerseklettel nem fugg nyilvanvalo modon ossze, mert lehet buildelni a gepen, es fujtat a ventilator akar fel orat is, mindenfele problema nelkul.

Ezzel a szkripttel szoktam a homersekletre ranezni, de ritkan megy 60 fok fole, alapvetoen 40 alatt van mind, hosszu buildnel 55 fok (ekkor kapcsol be a ventilator is halhatoan:

$ for i in `seq 1 500`; do sleep 1; cat /sys/class/thermal/thermal_zone*/temp; echo "--"; done
--
42000
39500
30000
41000
--
42000
39000
30000
42000
--

 

Van diagnosztika beepitve a laptopba (inditasnal Esc, majd Ctrl-S, es elojon a Lenovo Diagnostic tool), de minden zold.

Ha toltore van dugva akkor is ki tud kapcsolni, vagy ha akksirol megy, akkor is kapcsolt mar ki.

 

Most azt csinaltam, hogy kivettem a kulso akksijat, es igy hasznalom. De szerintem igy is ki fog kapcsolni (ez mai 5let).

De tobb nap, mig elojon a problema:(

 

Baromi zavaro, hogy mindent ujra be kell allitgatni ujrainditas utan (foleg a shell ablakaimat sajnalom).