nyekhere blogja

Nyílt levél a világ webdesignereinek :)

Én is elkezdem a vasárnapot picsogással :D

Kérek mindenkit, hogy xarja le nagy ívben a G és az F által "majdénmegmondomafrankót" és "nagyvagyokúgyisénvagyokazetalon" üzenetű design "javaslatokat", mert írtó ronda világ elé nézünk. Én legalábbis most majdnem kitettem magamból a reggelit a Fácse kilépő oldalán látható gyönyörű és igényes .png-től. Biztos van ennek a stílusnak is valami szakmai neve, de én egyszerűen csak torkon ledugott pávatollnak titulálnám...

(Tudom, én vagyok a hülye, mit keresek a Fácsén...:) )

Vigyázat! Picsogás.... idokep.hu

Bocs, idokep.hu, de sokadszori látogatás alkalmával is az a véleményem, hogy ezért kár volt... Tudom, az a trend, hogy majmolni kell a "menőbb" oldalak kinézetét meg színvilágát, de eddig éppen az tetszett, hogy volt egyéniség. Ez a homálykék felület a fehér alapon meg kimondottan zavaró...

A korábbi kisebb változtatások sem voltak már szimpatikusak, de ahogy egy-két hozzászólást olvastam, nem vagyok egyedül.

Szemétkupac aka internet :)

Ha az ember kíváncsi, hogy tulajdonképpen mennyi baromság (is) található az internetnek nevezett (szemét)kupacon, akkor kezdjen el pld. gitár tabulaturákat keresgélni :).

Bezzeg a hőskorban: megbuherált walkman, oda vissza tekergetések, fülelés ezerrel meg ilyesmi. Internet sehol, számítógép sehol, meg kellett küzdeni az eredményért :).
Nem az volt, hogy az ember szinte minden szám kottáját pár másodperc alatt megszerzi, esetleg hozzá tecső tutorialt is talál. Hozzáteszem, hogy akinek nincs sok köze a gitározáshoz, vagy botfülű, az remekül megtanulja xarul az adott számot, ha éppen kifog egy hibás kottát vagy videót, amire igencsak nagy az esély...

Ez is remake volt - True Lies

Mindig tanul valamit az ember :)
Mivel nem szokásom különösebben utánanézni a filmeknek, így tegnap este jöttem rá, hogy a Swarci féle True Lies is "csak egy" - igaz alaposan felturbózott - remake. A Dunán ment a Titkolt titkos ügynök nevű francia 1991-s film, amiben már a pattogó és magától minden rosszfiút kinyíró géppisztoly is benne volt :) (igazából az előzetest olvastam, és gyanúsan ismerős volt a sztori, így kiváncsiságból megnéztem, bár az elejéről lemaradtam.)

Egyébként a Running Man sztoriját is láttam már, asszem az valami olasz film volt, és a végét tekintve nem annyira happy end, inkább elgondolkodtató volt. Annyi rémlik még, hogy a showman ott is hasonló figura volt (hacsak nem ugyanaz a szinész). Most utána olvasva megtudtam, hogy egy Stephen King regény az alapötlet (amit még Richard Bachman néven adott ki). Hogy melyik film volt korábban, azt nem tudom, de most elovasva a wikit, az olasz változat jobban a könyvre épített. (ha egyáltalán olasz volt...)

Amiért nem szimpi számomra a Steam...

És még finom voltam... - figyelem! Poli hosszúságú regény következik egy valószínűleg piti problémáról:

Az az Update... az a kib***ott Update... hányszor megfogadtam már, hogy nem adok neki netet! A történet innen indul.

Elöljáróban: Csak a HL2 miatt van Steam accountom, multiban HL2-t (és más Steam-es játékot) nem játszom, szóval én teljesen békésen meglennék a megvásárolt, kézzel fogható HL2 csomagommal (HL2, EP1, EP2 + sallangok DVD-n).

Már anno a HL2 megvásárlása és feltelepítése után a tököm tele lett a Steam-el, hogy DVD-ről felnyomom a játékot a vinyóra, majd ez a **** se szó se beszéd még egy órát eltököl azzal, hogy tulajdonképpen szinte újratelepíti az egészet a netről. Mi a rákért.... ott a DVD-m, nekem az azon lévő játék tökéletesen megfelel. Persze net nélkül nincs Steam, Steam nélkül nincs játék. De végül feltelepedett. Hogy legközelebb ne szívasson, kikapcsoltam a HL2-nél az automatikus update-t. (Ha majd olyan hibával futok össze a játékban, ami zavar, akkor majd manuálisan frissítem... hittem ezt én kis naív.)
Megvettem később az Episode Pack-et. Persze Steam kiabált netért, adtam neki. Mivel régen volt neten egyből frissítette magát. Közben belenéztem, és a tetű visszaállítottam, hogy a HL2 is frissítse magát (csak lestem, hogy miért lassul a gép, meg mi zabálja a sávszélességet). Felment az EP1 EP2 - persze hasonlóan, DVD-ről egyszer, majd netről másodjára - még jó hogy nem korlátos netem volt már akkor, meg totál szívás lett volna. Ismételten kikapcsoltam minden játékom esetén az auto update-t, már nem is tudom hanyadszorra. (Időközben lett egy Portal 1, Lost Coach kieg.)
Ma meg - én marha - rácsaptam az ingyenhúsra, Left4Dead. Valahol éreztem, hogy csak anyázni fogok a végén. A Steam persze, amint netet észlelt, élt az alkalommal és kérés nélkül frissült. Megyek a library-be, és igen... az összes (kivéve a Lost Coach kieg) játék unavailable lett, mert pending update meg apjaf***a. Minden játék esetén be van kapcsolva!! az autoupdate, amit már 1000x kikapcsoltam korábban, szóval a jó **** ***** ***** ********!!!44négyNÉGY. Jelenleg ki sem bírom kapcsolni, mert hiába választom ki a kikapcsolást, nincs OK gomb, csak Close. Lehet, hogy ez már az új Steam fícsöre?

Ebben is Linux van .... üvegvisszaváltó automata

Ma túl korán sikerült elindulni bevásárolni, így a "megnemnevezett" :) (a képen úgyis látszik) intézmény üvegvisszaváltó részén volt alkalmam végig nézni a boot folyamatot. Sajna csak buta telefonom van, a fényviszonyok sem a legjobbak voltak, de azért felismerhető ez-az. A grubról lemaradtam (gyanítom 2-s lehetett, mert valami ultrabrutál grafikus giccsparádé volt a képernyőn).

Nótakeresés kósza emlékek nyomán

OFF:
Tüc-tüc, duc-duc, elektro, dizsi stb. kedvelők kihagyhatják...

Ma délután a zenéket böngészgettem a youtube-on (egyébként elég riktán szoktam, ahhoz képest, hogy rengeteg elfeledett dolgot találok alkalmanként), és felrémlett, hogy anno a Petőfin időnként volt kemény zenével is fogalkozó műsor(rendszeresen fel is vettem őket kazettára) Emlékeztem egy számra, de csak az énekes hangszínére, meg annyira, hogy ez a zenekar(is) inspirálóan hatott a Metallica munkásságára. Meg hogy valami fehér nőszemély lehetett a szám címe :).

Nosza, kalandra fel:
Ha hatással volt a Metallica-ra, akkor legjobb kiindulás a Garage Days (főleg a legelső EP). Diamond Head-et egyből elvetettem az ének hang miatt, de megnyugodással vettem tudomásul, hogy valamikor 1980-ban az Am I Evil egy élő felvételén a gitáros ugyanazt a cuccot használja, mint én most (Marshall JMP fej, Laney láda), és hát azon született az a riff, amiért Hetfield szerintem még ma is odaadná a fél karját, ha ő jegyezhetné, így nem járok rossz úton :). Killing Joke, Misfits a stílus miatt esett ki, de egyébként sem találtam semmi megfelelőt cím alapján: Lady of White, Lady of Ice (haaa, itt beugrott disco-s korszakomból Fancy!!! :D), Lady of Snow stb. A címmel egyébként is mellélőttem, mint kiderült.

Digispam

Naszóval, pár napja a digi.hu spam tiltólistára került.

Kellemes mellékhatás:
Egy frissítésről küldött levelemet senki sem kapta meg, és én sem kaptam semmi visszajelzést, hogy gond lenne. Aztán meg lesek a telefonban, amikor rohadtul nem azt csinálja a program, amit szeretnék. Kínomban rákérdeztem a frissítére, és akkor derült ki, hogy semmiféle levelet nem kaptak, így nem is frissítettek. (Korábban mindig mindent megcsináltak rendesen.) Van még pár fontos levelem, most azokat küldöm szét más smtp-vel.

Kínomban tesztelgettem pár dolgot, és az alábbiakat tapasztaltam:

Linux desktop éve szerintem :)

Tudom, szenzációhajhász a cím, és remélem nem lesz belőle nagy flame (ezért is írok blogot, és ne vegyétek túl komolyan!), de régóta foglalkoztat egy apróság, és ma a tettek mezejére léptem.

Adott egy öreg gép, P4 2.6 GHz, 512 MB(!)DDR RAM , ATI HD 3450 (AGP) plussz sallangok. Fejleszteni már nem érdemes (van a fiókban egy 1 GB-os modulom, de azzal valami bibi van, mind az XP mind a Debian lefagy időnként, pedig 6 órás memtest sem jelzett hibát...), teszi évek óta a dolgát. XP sp3, Debian Etch (Gnome 2) van fent. Időnként játszok is vele (Pld.XP alatt a HL 2 is egész türhetően játszható, nem kell mindent csumára húzni :) ). Debian alatt UrbanTerrorozni szoktam, ha nagyon unatkozom, botok ellen. Ott tünt fel már jó régen, hogy valami nem oké.. azok a lövések, amik korábban a MOHAA-ban és CS-ben tuti fejesek voltak, itt nem igazán, sőt. Elemezgetve a problémát feltűnt, hogy észrevehetően késik a lövés a klikk-hez képest (ha egyedül vagyok, akkor is). Szóval klikk-klakk-szün-lövés. Mozgó ellenfél esetén ez elég sokat számít. Régóta agyaltam rajta, hogy ez most XP alatt is így volt, és rosszul emlékszem vagy pedig nem. Majd ma leesett az a bizonyos, hogyha fogom az egész UT és átmásolom az XP-s particióra, akkor az ott is működik :) Megtörtént, ugyanazon beállításokkal és jól emlékeztem. Klikk-lövés-klakk vagy ha gyors vagyok, akkor klikk-klakk/lövés.
(Egyébként a Steelstorm-ban is hasonló késés van)

Másnapos bénázás XP-n (ASIO, SB, Installer...)

Sikerült egy jól sikerült buli után kevésbé sikeressé tenni a napot. Van egy telepítése óta a dolgát végző XP az egyik partíción. A gép nem mai, SB Live 5.1-s hangkártya van benne. Innen indul a történet, azaz az ott olvasottak alapján felraktam egy ASIO drivert. Végül is jobb lett a dolog, de maga a kezelőfelület nem volt szimpi (elsőre megsz*vatott azzal, hogy valamiért default felcserélte a front és rear speakereket). Közben felkerült még egy Visual Studio Express 2010 is a gépre, ismerkedés céljából. (Ami installer frissítést is hozott...)
Tegnap becsapott a bomba. A barátnőm cd-t szeretett volna hallgatni. Mivel kövület gép :) - eddig ez annyi volt, hogy cd berak, a drive-on play gomb(!) megnyom, majd zene élvez... hát itt az élvezet elmaradt, mert kuka volt a hangszóró, a drive tette a dolgát (zúgott meg villogot :) ), csak a zene nem volt sehol. Ja, a cd még audiokábellel csatlakozik a hangkártyára! Kx Mixerben keresgéltem találtam mindenféle trutyit, de a cd-t egyszerűen nem bírtam megszólaltani. Digitális CD bemenet volt az egyetlen, ami a legközelebb állt, de annak állítgatása sem segített semmit. Na ezen bedurrantam, és leszedtem az egész ASIO cuccot (a midim is xar lett, meg egyébként is túl sok mindent tudott :), egy számomra hányadék csicsás kezelőfelület volt hozzá, ami kínszenvedés volt a Creative régimódi paneljeihez képest.)
Újraindítás után nagy nehezen visszajött az SB Live (WDM). Hang már volt, a cd is szólt egyből. Igen ám, de én a mai napig használtam a Creative Studiot, meg egyéb fícsöreit a hangkártyának (amik persze a Kx miatt nem működtek eddig), na gondoltam újratelepítem őket, mert nem indultak el (szokásos elnézést, de hibát észletlet, tájékoztassam-e a fejeseket blahblahblah..., szóval a Kx valamit megkavart...) Telepítő CD előkeres, telepítés indítása.... majd az InstallShield észlelt hibát, tákoztassam-e a fejeseket.. Felmenőid!! Akármelyik összetevő telepítőjét akartam kézzel elindítani, ez volt az eredmény. Buli utáni fejjel arra gondoltam, hogy az új Installer talán túl új az SB múlt évezredi kódjának. Mivel nem naprakész a rendszerem (most biztos kapok a fejemre, de eddig évekig worksforme, amúgy sem "éles" gép), így fogtam a két frissítés, és leszedtem. Pamopogott ugyan, hogy a VS 2010-nek ez nem lesz jó, de ez akkor nem érdekelt. Persze a problémámat nem oldotta meg. Na, akkor másnapos bulis agyam újabb szüleménye: szedjük le a Visual Studiót, hátha a .NET 4, SQL szerver meg amit még elindít, az kavar be. Ahogyan az Móricka elképzelte... a leszedéshez Windows Installer 4.5 vagy újabb kell, aminek ugyebár most adtam egy erős pofont :) Szóval várok még egy picit, hogy melegedjen az idő, és irány motorozni!
Csak magamnak köszönhetem - na jó, az ASIO drivernek is...De egyébként, ha telepítéskor észlete az SB Live dolgait, és "felülbírálta" (nem törölte őket, csak éppen használhatatlanok voltak, mert nem találták a hangkártyát) őket, akkor unistallnál úgy lett volna fair, hogy mindent normálisan visszaállít, és akkor most nem görcsölnék. Illetve: visszaállította a dolgokat, mert az Audio HQ tálcaikonja visszajött, csak éppen az összes program szabálytalan művelettel elszállt. Lehet, hogy az eredeti driver kellett volna neki, nem a WDM, de azt meg ugyebár nem birom feltelepíteni a cd-ről..

The Dark Lord (Diablo I)

A mai napom "önerőből" hozzájutottam a fent nevezett teremtmény paramétereihez. Tehát HP: 6864-6864, Resist: Fire, Lightning Immune: Magic
(Nem tudom, hogy szintenként a HP érték változik-e, ez a Hell fokozatra érvényes)

Meg lett volna hamarabb is, de párszor elkövettem azt a hibát, hogy a főgonosz legyőzése és az új játék között kiléptem, mert ekkor törli a total kill paramétereket. (30 után jeleníti meg az összes tulajdonságot) Tudom, hatezer éves játék, de még mindig előveszem időnként. Ja, az eredmény elérése éveket vett igénybe, mindig átmásoltam a karaktert és a játékot az új konfigra (bár nem volt sok, inkább vinyócserék voltak). A neten gondolom 3 másodperc alatt meg lett volna az eredmény, de az nem ugyanaz :D

Bezár a Grand Canyon?

http://politics.blogs.foxnews.com/2011/04/06/administration-paints-pict…

Azért kint is akadnak gondok. Kinti ismerős szerint ez azzal is járhat, hogy bezár a Grand Canyon, mivel hogy az is nemzeti park. Egyszer már volt ilyen, akkor az Arizona állam átvette a "munkát" a kérdéses időre, de most az államok is le vannak gatyásodva. Gondolom elment a lóvé a retinascanneres, ujjlenyomat olvasós, "visitor center"-ek nevezett légzsilipek építgetésére :)
Az apropó meg az, hogy másfél hét múlva indulnánk oda, és a tervek között van a nagy gödörbe való lesasolás is. Én már láttam, de a barátnőm még nem. Kicsit morcos leszek, ha emiatt nem tudjuk megnézni...

Az én "Miért?" -em

Szóval miért azok a termékek (zömmel "kaják") szűnnek meg, amiket szeretek?!
Igazából már korábban felmerült, hogy tárhelyet pazarlok a problémámmal, de mindig lenyeltem. De jött egy újabb csepp a pohárba, és kiborult a bili :D

1. GLOBUS májkrém
Ok, "megszűnt" a cég. (Illetve a fenét ok!) Szépen tündeztek el a polcokról a kedvenc páncélosok. Majd egyszercsak jééé. Mi ez? Nem tán? De... ennek a színe sem tetszik, olyan élettelen. Na próbáljuk meg.. Kibontás utáni állagellenőrzés már gyermekkori emlékeket elevenít fel, az íz meg végképp. Hányni nem hánytam, de majdnem. Ja, származási hely: Csehország... köszi, jobb lett volna valami más cimkével etetni a népet!! Azóta kerüljük, illetve ha gyanús a szín, akkor megnézzük, hátha még valami visszamaradt itthoni, mert az még romlottan is ehetőbb számomra, mint ez az új f*s. (Gyerekkoromban volt ugyebár a hagyományos sertésmájkrém, a "fapados" kiszerelésű, amit újra előástak, persze az íze már más, meg voltak mindeféle egyéb "pástétomok". Ezek "hígabbak", világosabbak voltak, és nem is ízlettek annyira. Na ez az új GLOBUS pont ilyen híg világos trutyi..)

Színesfém gubera :)

Ha valakit érdekel az a teljesen érdektelen információ - amit a világ egyik leghaszontalanabb elfoglaltságával szereztem :) - hogy egy elpukkant Mercury tápban mennyi és milyen "színes drót" van, akkor azoknak itt a termés.
(A ventillátor békén lett hagyva, mert egyrészt semmi baja, másfelől meg csak félig vagyok bolond :D )

Kakukktojás keresése - termékeny volt a tojó :)

A mai napra "döglőnapot" terveztem, ami félig bejött, mert csak délelőtt bolondítottak meg a telefonokkal, délután nyugi van (eddig) - bár lehet, hogy ebben a T-nek kell köszönetet mondani. Szóval döglöttem a láda előtt, reklámszünetben kapcsolgattam, és ráakadtam egy ilyen betelefonálós "nézzükhülyénekazember" "műsorra". Általában gyorsan továbblépek ezeken, de ezen valamiért elidőztem - meg kíváncsi voltam, hogy megfejtem-e. Hát izé....

Szóval kinek tűnik fel valami ezen ?

Így persze tényleg nehéz a játék... gondolom aki meg úgy nyit, hogy "hé, hár..." az csak eddig jut, mert szétkapcsolják, ha meg mondasz 2-t akkor abból az egyik fals, mert ők a harmadikra gondoltak...

Végre van netem - azaz TvNetwork - DigiTv "elintézte"

Ugyebár ismert az érintettek körében, hogy Szegeden a Tvnetworkot megvette a Digi (bár részemről jobb kifejezés az, hogy xarban hagyták az ügyfeleiket....). Jelenleg ugyanazért az összegért kapok gázabb TV kinálatot, a net meg majd kiderül. Történt ugyanis, hogy kedden egyszercsak volt-nincs. De reggel volt, amúgy is siettem, és márkor is előfordult, hogy rövid időre eltűnt, de nem volt vészes. Majd este, mikor még mindig nem volt, akkor már kezdett piszkálni a dolog. Várható volt, hogy a Digisek valamikor majd kavarnak (fejlesztenek) valamit. LAN-NET-em van, de ADSL "like" betárcsázós módon működik. Csak éppen nem volt távoli gép amire be lehetett volna tárcsázni. Na, elő a jó öreg rassppoe.exe (lehet szörnyülködni :) ). Abból kiderült, hogy az eddig szeg-nas1...tvnetwork stb. távoli pontok megszűntek, helyettük lett valami hdsnet. Oké, gondoltam, hogy lekapcsolták a tvnetworkos gépeket, és beállították a digiseket, vagy csak a takarítónéni rossz helyre dugta vissza az UTP kábelt a takarítás után :D. Ezen felbuzdulva csatlakozni akartam az új rendszerhez, de nem sikerült (rossz user/pass). Ekkor nyultunk a telefonhoz, ott az automata közölte, hogy Szegeden internet és kábeltelefon esetében szolgálatás kimaradás tapasztalható, a hibát a kollégák már javítják. Ezen jót mosolyogtam, majd nyugovóra tértünk, hogy na majd holnap.
Másnap a történet ugyanaz. Ekkor már kezdett idegesíteni, mert ha csak tényleg annyi történt, hogy átdugták a kábelt másik gépbe, akkor nehogymár a kábel átdugása után kezdjék el az account adatokat átvinni. Telefonos ügyfélszolgálat hívása több perces automata zenehallgatásba torkollott.
Harmadnap már anyázás volt a dologból - sajnos az elmúlt napokban a meló miatt csak késő délután tudtam érdemileg foglalkozni az üggyel, de korábban bíztam abban, hogy gyorsan meglesz, mert láttam, hogy elvileg él a pppoe cucc, csak éppen én nem tudok bejelentkezni a korábbi user adataimmal. Kínomban próbálkoztam "elgépeléssel" (nulla-o, y-z csere stb..) azaz, mi van ha az adatmigráció során a droid valamit elgépelt, de sajnos az én tippjeim nem jöttek be.... Abban majdnem tutira biztos voltam a történtek után, hogy vagy elgépeltek, vagy kihagytak az új rendszerből, mert egy ismerősünknél, aki pár utcányira lakik, egy nap alatt helyreállt a rend.
Végül ráfeküdtünk a telefonra. Tvnetwork ismét sikertelen, majd isteni szikra - hívjuk a digit! :) Na, azok 5 percnyi gombnyomogatás után elirányítottak a tvnetworkhoz (megismertem a szignált, hogyne, már a könyökömön jött ki), de csodák-csodája, felvették a telefont. Ott elsírtam a bánatomat, a hölgy segítőkészen kapcsolt a technikai kollegához, aki meg közölte, hogy ők igazából már nincsenek, tegnap mindent lekapcsoltak, holnap már ők is megszűnnek, szóval a digit háborgassam a gondjaimmal. Mondom tök jó, a digit hivva jutottam el hozzá... akkor mi most van? Morgolódás (mint kiderült, (talán) tényleg semmi közük nem volt a problémához, hacsak nem ők voltak a gépelős "droidok"), majd ismét megpróbáltam valami digis élő személy a telefon másik végére varázsolni a kimondottam gusztustalanul!!! hosszú menürendszerükkel, de masszív zenehallgatás lett belőle. Telefon lecsap, elhatározás, hogy pénteken délelőtt asztalborigatás a diginél - vagy legalábbis valami értelmes ember felhajtása személyesen, aki meg tudja nézni, hogy mi van a user adataimmal, majd gondolva egyet kipróbáltam a legprimitívebb dolgot: azaz a jelszó helyére is a felhasználónevet írtam be (hogy ez eddig miért nem jutott eszembe!!??), és any**ok!!!.... ott a net!

Bénázásaim part II - na majd én írok "trójait" linuxra :)

Szóval a cím szándékos szenzációhajhász stb. Igazából erre szerettem volna valami vicces választ adni, és elkezdett járni az agyam azon kevés linux tudáson, ami benne lötyög, és kitaláltam hogy írok egy bash trójait :) (trójai alatt a klasszikus falovat értem, azaz nem egészen az, aminek látszik, és az ember maga tolja be a kapun :) )

Sajnos jól mellé lőttem, akár az r0-s topikba is mehetett volna, de próbálom úgy írni a blogot, hogy ne lőjem le előre a poént - bár szerintem mindenki egyből látja majd a gondot. Tehát a scriptszüleményem:

Linuxos bénázásaim part I avagy amatőr esete az abevjava-val

Üdvözletem!

Nem szokásom blogot írni, de a témával eleget bénáztam, így gondoltam megéri megörökíteni - sőt ha valaki esetleg el is olvassa, akkor leírhatja, mekkora amatőr vagyok, mert pikk-pakk módon meg lehetett volna csinálni :)

A történet onnan indul, hogy munkám során szembetalálkoztam azzal, hogy megint totálisan megváltozott a 0908-s nyomtatvány. Ezen fellelkesedve arra gondoltam, hogy beizzítom ezt az abev dolgot linux alatt is, hamár van rá lehetőség.

Adott egy régi P4 2.6Ghz gép, rajta egy Debian Etch (netinstall, szóval ami működik rajta, az úgy lett apt-getelve), Gnome 2.4.13 és csatolmányként egy linuxamatőr user (akinek már egyszer egy apt-get dist-upgrade-el sikerült tönkrevágnia a rendszert). Netezésre az Epiphany-t használom, mert gyors, és arra amire kell tökéletesen elég. A történet kezdetén semmi extra (csak AdBlocker) nem volt hozzá felrakva, még flashplayer sincs. Ekkor arra gondoltam, hogy talán felrakok egy Firefox-ot, mert legutóbb egy XP-s gépre tettem fel, és ott is fel kellett még telepítenem az abevjavat. Windowzos múltam miatt a könnyebb utat akartam választani, innen a hupról firefox logo link alapján irány a legfrissebb letöltése. Le is jön .tar.bz2 Na, jó, akkor most mi is legyen? A firefox honlapja nem igazás segítőkész amatőrök számára, hogy akkor hogyan is kell ezt telepíteni (én legalábbis nem találtam segítséget - illetve már nem emlékszem pontosan, mert több napos a történet). Máshol találtam leírást, kicsomagoltam a /usr/local/firefox -ba, csináltam simlinket a firefoxnak, majd indítanám. Közölte, hogy a GTK+ verziója nem megfelelő, ujabb kellene. Dejó, azt sem tudtam, hogy van GTK+-om :) Na goole, és amiket erről olvastam, azok nem győztek meg arról, hogy nekem a gyér tudásommal GTK+-t kellene frissíteni :) - főleg, hogy sokaknak volt olyan problémája, mint nekem, hogy akkor ezt hogyan is kellene egyáltalán csinálni. Lehet, hogy pld. egy dist-upgrade segített volna, de attól meg valamiért irtózom :)