Másnapos bénázás XP-n (ASIO, SB, Installer...)

 ( nyekhere | 2011. november 6., vasárnap - 12:00 )

Sikerült egy jól sikerült buli után kevésbé sikeressé tenni a napot. Van egy telepítése óta a dolgát végző XP az egyik partíción. A gép nem mai, SB Live 5.1-s hangkártya van benne. Innen indul a történet, azaz az ott olvasottak alapján felraktam egy ASIO drivert. Végül is jobb lett a dolog, de maga a kezelőfelület nem volt szimpi (elsőre megsz*vatott azzal, hogy valamiért default felcserélte a front és rear speakereket). Közben felkerült még egy Visual Studio Express 2010 is a gépre, ismerkedés céljából. (Ami installer frissítést is hozott...)
Tegnap becsapott a bomba. A barátnőm cd-t szeretett volna hallgatni. Mivel kövület gép :) - eddig ez annyi volt, hogy cd berak, a drive-on play gomb(!) megnyom, majd zene élvez... hát itt az élvezet elmaradt, mert kuka volt a hangszóró, a drive tette a dolgát (zúgott meg villogot :) ), csak a zene nem volt sehol. Ja, a cd még audiokábellel csatlakozik a hangkártyára! Kx Mixerben keresgéltem találtam mindenféle trutyit, de a cd-t egyszerűen nem bírtam megszólaltani. Digitális CD bemenet volt az egyetlen, ami a legközelebb állt, de annak állítgatása sem segített semmit. Na ezen bedurrantam, és leszedtem az egész ASIO cuccot (a midim is xar lett, meg egyébként is túl sok mindent tudott :), egy számomra hányadék csicsás kezelőfelület volt hozzá, ami kínszenvedés volt a Creative régimódi paneljeihez képest.)
Újraindítás után nagy nehezen visszajött az SB Live (WDM). Hang már volt, a cd is szólt egyből. Igen ám, de én a mai napig használtam a Creative Studiot, meg egyéb fícsöreit a hangkártyának (amik persze a Kx miatt nem működtek eddig), na gondoltam újratelepítem őket, mert nem indultak el (szokásos elnézést, de hibát észletlet, tájékoztassam-e a fejeseket blahblahblah..., szóval a Kx valamit megkavart...) Telepítő CD előkeres, telepítés indítása.... majd az InstallShield észlelt hibát, tákoztassam-e a fejeseket.. Felmenőid!! Akármelyik összetevő telepítőjét akartam kézzel elindítani, ez volt az eredmény. Buli utáni fejjel arra gondoltam, hogy az új Installer talán túl új az SB múlt évezredi kódjának. Mivel nem naprakész a rendszerem (most biztos kapok a fejemre, de eddig évekig worksforme, amúgy sem "éles" gép), így fogtam a két frissítés, és leszedtem. Pamopogott ugyan, hogy a VS 2010-nek ez nem lesz jó, de ez akkor nem érdekelt. Persze a problémámat nem oldotta meg. Na, akkor másnapos bulis agyam újabb szüleménye: szedjük le a Visual Studiót, hátha a .NET 4, SQL szerver meg amit még elindít, az kavar be. Ahogyan az Móricka elképzelte... a leszedéshez Windows Installer 4.5 vagy újabb kell, aminek ugyebár most adtam egy erős pofont :) Szóval várok még egy picit, hogy melegedjen az idő, és irány motorozni!
Csak magamnak köszönhetem - na jó, az ASIO drivernek is...De egyébként, ha telepítéskor észlete az SB Live dolgait, és "felülbírálta" (nem törölte őket, csak éppen használhatatlanok voltak, mert nem találták a hangkártyát) őket, akkor unistallnál úgy lett volna fair, hogy mindent normálisan visszaállít, és akkor most nem görcsölnék. Illetve: visszaállította a dolgokat, mert az Audio HQ tálcaikonja visszajött, csak éppen az összes program szabálytalan művelettel elszállt. Lehet, hogy az eredeti driver kellett volna neki, nem a WDM, de azt meg ugyebár nem birom feltelepíteni a cd-ről..

Szóval majd ha eleget koptattam a gumit :), akkor hideg fejjel újragondolom a témát... eddig nem kellett sosem ujratelepíteni, nem most akarom megtörni a sorozatot :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A kx driver elég sokat tud (és nem véletlen cseréli fel a kimeneteket se), de tényleg idegesítő tud lenni. Ajánlom figyelmedbe az ASIO4ALL nevezetű dolgot helyette, ami rém egyszerű és olyan jól működik, hogy le kell boruljak a programozói előtt, zseniális munka. Emlékeim szerint a drivert sem cserélgeti le, csak akkor indul ha valami meghívja az ASIO kapcsolatot.

jah, azert csereli fel, mert a rear speaker kimenet mogott sokkal jobb minosegu DAC van valamiert

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ezt jó tudni.


Ne kattints ide!

Hat igen, a Windows frissiteseket mindig fel kell rakni, mert sokszor uj verziot hoznak valamibol, jelen esetben a Windows Installerbol. Installshield-hez meg vannak kulonfele engine-k, inkabb azzal szokott lenni a gond, hogy hianyzik neki a megfelelo engine, a Windows Installer altalaban nem szokta ot erdekelni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Windows XP-n engem is szivatott az ASIO, kx-el valahogy meg is oldottam de nem volt az igazi. Most Windows 7 van fent, amit elvileg nem is támogat már a hangkártya, viszont találtam rá SBLive! Support Pack-ot (2.0-ást), és csodák csodájára, nemhogy működik a hangkártya, hanem még rendes GYÁRI ASIO drivere is van neki és még működik is (CreativeAsio), méghozzá elég prímán. A SupportPack readme-jében Windows XP is szerepel, keress rá, hátha. :D

Én is valami kimondottan SBLive! hoz való-t töltöttem le, ment is rendesen elsőre, csak éppen a cd analóg hangját nem tudtam előcsalni sehonnan. (Meg a midi lett gáz, de utólag asszem én voltam a balfék, mert soundfontokat meg ilyesmiket nem telepítettem fel). De majd megnézem ezt is - aztán kiderül mennyire sikerült tönkrevágnom az installshield/installer párost :). Tudok-e egyáltalán telepíteni bármit is? :D (Most éppen akad más munka, de a héten rámozdulok.)


Ne kattints ide!