Linuxos bénázásaim part I avagy amatőr esete az abevjava-val

 ( nyekhere | 2009. február 12., csütörtök - 12:50 )

Üdvözletem!

Nem szokásom blogot írni, de a témával eleget bénáztam, így gondoltam megéri megörökíteni - sőt ha valaki esetleg el is olvassa, akkor leírhatja, mekkora amatőr vagyok, mert pikk-pakk módon meg lehetett volna csinálni :)

A történet onnan indul, hogy munkám során szembetalálkoztam azzal, hogy megint totálisan megváltozott a 0908-s nyomtatvány. Ezen fellelkesedve arra gondoltam, hogy beizzítom ezt az abev dolgot linux alatt is, hamár van rá lehetőség.

Adott egy régi P4 2.6Ghz gép, rajta egy Debian Etch (netinstall, szóval ami működik rajta, az úgy lett apt-getelve), Gnome 2.4.13 és csatolmányként egy linuxamatőr user (akinek már egyszer egy apt-get dist-upgrade-el sikerült tönkrevágnia a rendszert). Netezésre az Epiphany-t használom, mert gyors, és arra amire kell tökéletesen elég. A történet kezdetén semmi extra (csak AdBlocker) nem volt hozzá felrakva, még flashplayer sincs. Ekkor arra gondoltam, hogy talán felrakok egy Firefox-ot, mert legutóbb egy XP-s gépre tettem fel, és ott is fel kellett még telepítenem az abevjavat. Windowzos múltam miatt a könnyebb utat akartam választani, innen a hupról firefox logo link alapján irány a legfrissebb letöltése. Le is jön .tar.bz2 Na, jó, akkor most mi is legyen? A firefox honlapja nem igazás segítőkész amatőrök számára, hogy akkor hogyan is kell ezt telepíteni (én legalábbis nem találtam segítséget - illetve már nem emlékszem pontosan, mert több napos a történet). Máshol találtam leírást, kicsomagoltam a /usr/local/firefox -ba, csináltam simlinket a firefoxnak, majd indítanám. Közölte, hogy a GTK+ verziója nem megfelelő, ujabb kellene. Dejó, azt sem tudtam, hogy van GTK+-om :) Na goole, és amiket erről olvastam, azok nem győztek meg arról, hogy nekem a gyér tudásommal GTK+-t kellene frissíteni :) - főleg, hogy sokaknak volt olyan problémája, mint nekem, hogy akkor ezt hogyan is kellene egyáltalán csinálni. Lehet, hogy pld. egy dist-upgrade segített volna, de attól meg valamiért irtózom :)

Egyelőre "jegeltem" :) a Firefox témát, és inkább az iceweasel felé kacsingáltam (ami ugyebár firefox vagy mi :) - ez a sok disztro függő név nem igazán kezdő linuxosnak való jelenség.). Ha már fut a Gnome, akkor nem az apt-get -et használtam, hanem kipróbáltam a Synaptic -ot. Egész kellemes, azzal feltelepítettem a iceweaselt. A 2.0.0.19 jött le. Hogy ez jó-e vagy rossz, azt nem tudom :), nem néztem utána, hogy most ez a legfrissebb, vagy a disztromhoz ez van csak. Mindegy, lényeg, hogy elindult szépen, és nagyon szimpi, hogy a címsor úgy viselkedik, mint az IE-ben azaz ha lenyitom, akkor csak azokat az előzményeket látom benne, amiket én gépeltem be! Mivel viszonylag kevés állandó oldalt nézek, ez kimodottan tetszett az IE alatt is, és baromira hiányzik az epiphany-ból (És amennyit Firefoxot használtam, úgy tűnt, hogy ott sem pont így működik, hanem az összes látogatott oldalt behozza). Hátránya, hogy a gépemen az Epiphany-hoz képest BAROMI BŰN stb. LASSÚ, ráadásul az némely oldal sem úgy jelennik meg, ahogyan szerintem kellene. Viszont a beépített funkciói eléggé barátságosak, így fenn fog maradni.
Na van már böngészőm, kellene egy JRE. Letöltöttem a jre-6u12-linux-i586.bin-t. Már nem elékszem, hogy volt-e gondom a telepítéssel. Ha jól emlékszem, egy firefox-java howto-t olvastam, és az alapján csináltam. Ott írták, hogy a ....firefox/plugins -ba kell tenni egy simlinket a megfelelő java .so-ra. Mivel nekem nem firefoxom van, hogy rövid gondolkodás után megtaláltam az engem érintő könyvtárat (/usr/lib/iceweasel/plugins - bár most látom, hogy van firefox is :) ). Természetesen először a rossz libet linkeltem be, mert gőzöm sem volt, hogy most az iceseasel gcc2.9-l lett-e lefordítva vagy sem :) (Nem! A mezei ../plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so kell)
Hurrá, az APEH oldalán található JRE teszt szerint megfelelő a böngészőm és a JRE-m az abevjava futtatásához. A fentiek alapján motoszkált benne a kisördög, és megpróbáltam a JRE-t Epiphany alá is betenni, és a megfelelő simlink megoldotta a problémát :) Egy újszülöttnek a kis örömök is örömök :) Szóval igazából nem lett volna szükség a firefox/iceweasel történetre - és magam sem tudom, hogy miért nem egyből az epihany vonalán indultam el.
Akkor jöhet a következő állomás, abevjava. Van .jar, van .rpm és hozzá tartozó kulcs. Ilyeneket sem ettem még, de találtam egy tök jó leírást ( http://www.hogyan.org/abevjava-deb-telepites ) ami alapján gyerekjátéknak tűnt a dolog, és a végeredmény is szimpatikus volt, hogy apt-get/synaptic módon nyomtatványt tudok letölteni. Buzgón követtem a leírtakat, de sajnos az abevjava nem akart feltelepedeni, mert hiányolta sun-java6-jre csomagot. Szuper... még jó, hogy előtte raktam fel. Persze sejtem, hogy az lehet a gond, hogy kézzel raktam fel, így nem került be a bejegyzés (vagy megint diszrogörcs, hogy más néven van fent). A sources.list-ben is nem pont a disztrohelyes verzió van bent (hardy), de a leírás szerint ez így jó. Számomra tökéletes lett volna egy olyan abevjava deb csomag, ami nagy ívben tesz a függőségekre. Próbálkoztam az apt-get install -m -f kapcsolókkal, mert a man alapján azt hittem, hogy valami ilyesmit csinálnak, de semmi eredménnyel (vagy csak én vagyok a béna). Hosszas küzdelem után feladtam ezt az egyszerűbb utat, így nekiveselkedtem az rpm-nek. rpm install howto alapján feltelepítettem az rpm csomagot (meg azt sok bigyót, amit magával hozott). Jelezte ugyan, hogy javasolja az alien-t, de ez nekem egyelőre eléggé idegen :) volt, így csak tudomásul vettem. Csomag feltelepszik gyönörűen, majd szintakszis elemzés és google, hogy mit is kell vele csinálni. Parancs begépelésre reakció: "Öcsi, neked debianod van, így talán az alient kellene használni!" Ok, ekkor még azt hittem, hogy ez olyan firefox-iceweasel móka, bár nem értettem, hogy akkor miért tudom feltelepíteni az rpm-t. apt-get install alien. Ja, hogy ez egy konvertáló. Na akkor konvertáljunk. Egy rakás warning, hogy valami kulcs bigyó stb. (bocsi, de nem mentettem el), és ráadásul egy kis Gnome bug: nyitva volt egy ablakban a kérdéses könyvtár, és ott láttam, hogy létrejött egy deb csomag, de mindössze 560 byte hosszúságú! Ebből arra gondoltam, hogy na ennek annyi, kell hozzá az apeh oldaláról letölthető kulcs is. Man alien... hogyan adok én meg ennek kulcsot?? Most akkor mi van? Adalékként: ha csomagkezelővel vagy mc-vel belenéztem az rpm-be nem mindig ugyanazt láttam, sőt: az abevjava_install.jar időnként videofilenak volt azonosítva majd hangnak stb. Majd mc-vel megnéztem a .deb csomagot is, és elhűlve láttan, hogy 6 megás! De a Gnome ablak változatlanul 560 byte-snak mutatta. Jobbam elolvasva az alien konzolkimenetét láttam, hogy igaz van egy rakás warning, de sikeres a futás. Ablak menüsor Frissítés, és oké minden. Újabb felesleges kitérő egy bug és figyelmetlenség miatt. :)
Szóval van egy deb csomagom. Akkor ezzel mit is csinálok? Valahol találtam leírást, hogy talán a dpkg lenne a barátom, de azzal valami gond volt (asszem kulcsra lett volna szükség, talán md5sum probléma volt). Itt is feladtam (bár most ránézve lehet, hogy a dpkg-deb --help kellett volna? :) majd elolvasom később)
Akkor kezdjük azzal, amit legelőször letöltöttem, a .jar . Howto install jar bigyók olvasgatása, megvan a bűvös parancs: java -jar .... bash: java: command not found - Nagyszülőd!! De csak pillanatnyi dühöm volt, mert gyanítottam, hogy megvan az csak nem találja. Csináltam egy simlinket a /usr/bin -be a /usr/java/jre1.6_0.12/bin/java -ról. Oké, mostmár van java parancs is :)
További netezés, majd félelem, mikor is arról olvasok, hogy jogosultsági gondok lehetnek az abevjava telepítésekor trehány fejlesztés miatt. Az olvasott leírás alapján az /etc/abevjavapath.cfg -t "beállítottam", bár valamit elronthattam, mert végül mc-vel állítottam be a jogait, hogy mindenki "megehesse", de az sem volt jó. De végre elindult az abevjava telepítője. Végül a saját user könyvtáraiba telepítettem be (lást /etc/... probléma, mert akárhogy ügyeskedtem, nem volt joga oda írni, a telepítést meg asszem nem root jogokkal tettem.... hogy miért? ki tudja. A történet során annyi sudo és su parancsot gépeltem be, hogy nem tudok rá választ, hogy ebben az esetben miért nem így tettem. Talán attól paráztam, hogy oké, hogy most root vagyok, de mi lesz később, hátha azért nem fog menni, mert nincs root jogom.) És igen... végre elindult! El sem hittem :)
Na, akkor legyen benne nyomtatvány is, mert üresen nem sokat ér. Ha már a synapticban is látom a nyomtatványokat, akkor gyerünk onnan. Persze a drága hiányolta az abevjava csomagot , amit ha kijelöltem volna, akkor az meg hiányolta volna a sun-java6-jre csomagot, így hogy maradék kevés hajam megmaradjon nem is küzdöttem vele tovább. Egyből a .jar-t töltöttem le, mert .jar-t már sikerült működésre bírnom :). Leszedtem a 0908-t, feltelepítettem, és.... ha új nyomtatványt akartam megnyitni, üres volt az oldal, tehát mintha nem is lett volna betelepítve a nyomtatvány. MC-vel nézegettem, hogy márpedig szerintem az ott van a helyén (~/abevjava/nyomtatvanyok ). Akkor mi nem tetszik neki?? Hát a szervíz menüpontban a Telepített nyomtatványok között ki kellett jelölni és leokézni! Ez számomra teljesen új volt, mert Win alatt ezt nem kellett megtenni. Szóval itt a vége, fuss el véle. Működik! (Igaz, hogy közben sikerült egy rakás felesleges dolgot is feltelepítenem)

Valószínűleg sikerült a legbonyolultabb utat választanom. Ennek oka lehet, hogy keveset tudok, és abból sem sokat :). Bizonyára létezik egyszerűbb módszer is (sőt, remélem!)

További szép napot! (Irásom sem rövid, és közben volt vagy 3 min. 20 perces telefonom, így a délelőtti munkámnak már lőttek :) )

Nyekhere

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Persze sejtem, hogy az lehet a gond, hogy kézzel raktam fel, "

pontosan. akkor kell kézzel felrakni programot, ha egyáltalán nincs meg csomagban, nem pedig akkor, amikor valami kitudjahonnan vadászott Vágd-tönkre-a-rendszered-Hogyan azt mondja.

Igazad van!

Sajnos én sokszor a csomag pontos nevét sem tudom :). Sajnos annyi találat van egy keresésre (főleg ha nem is tökéletes a keresőkifejezés), hogy az ember könnyen beleszalad egy "kitudjahonnan vadászott Vágd-tönkre-a-rendszered-Hogyan"-ba (tetszik! :D) amiről nulla tudásával el sem tudja dönteni, hogy jó lesz-e neki :). Valamelyik "tipp" ráadásul wiki-s találat volt. Sajna én pld. a java esetében rossz irányból indultam el (a hivatalos oldalról indultam és onnan kerültem ide-oda). A csomagkezelőm (mint lentebb írtam) viszont csak 5-s JRE-t "ismer", és attól tartottam, hogy hátha az nem lesz jó.

Meg ha "fullos" rendszerem lenne, akkor szerintem ez a történet meg sem történik, mert akkor gondolom alapból fent lenne jópár dolog, ami még most sincs :) és lehet, hogy holnap már szükség lesz rá. Mindig csak azok kerültek telepítésre amikre szükségem volt (pld. alapból a less sem volt fent), de ha már eddig összeheggesztettem és működik, nincs szivem letörölni, és felrakni egy full disztrót. Talán majd egy másik vinyóra, ha szerzek egyet :)

De köszi a hozzászólásokat és a tanácsokat! (A többieknek is!)

Ügyes vagy. A hibákból/vakvágányokból lehet a legjobban tanulni.

Hát először is, nekem a AthlonXP 2600-s gépem vidáman elszaladgál bármelyik linux-al. A firefox sebessége nálam az internet kapcsolat sebességétől függ. Igaz lassabban indul el mint XP-n, de ha elindult már nem érzem lassúnak vagy lassabbnak. Biztos, hogy a gép lassú?

Az Abevjava telepítésről meg annyit, hogy a nyomtatványok csomagolását értelmetlennek tartom. Egy gépre otthoni felhasználónak 1 bevallás, céges gépre max 10 bevallás, minek a többit csomagolni? A Java Webstart tökéletesen elég a feladatra, amíg nem készül el az Abevupdate az Abevjava-hoz. A Webstart ugyanúgy működik linuxon, mint XP, Vista alatt. Ebből gondolom kitűnt, hogy két gépre 3 op.rendszerre tettem fel. Mindegyikből adtam már be bevallást, és mindenhol ugyanúgy tudtam használni. Egyik sem volt könnyebb vagy nehezebb.

Igaz a telepítés nem igazán volt "linuxos", mert a saját /home könyvtáram alá telepítettem. Az /usr-be, meg az /etc-be telepítés nem jött be. Mivel user-ként használom, és userként frissítem is.

Valamit félreérthettél, nem írtam olyat, hogy lassú a gépem! Azt írtam, hogy az Iceweasel az Epiphanyhoz képest lassú (indulás, használat, oldalak betöltése, valamint pld. ha egy oldalon kijelölök szöveget, akkor mozog a sor többi része pár pixellel ide-oda, ami kimondottan ronda stb...)

Mivel netinstallom van, így biztos hiányoznak olyan dolgok, amik egy "fullos" telepítésben benne vannak. A Webstartos dolgot nem is említettem (mert az volt az első próbálkozásom, de a rendszerem ugyanúgy nem tudott a .jnlp file-al mit kezdeni, mint .jar, .rpm stb-el. - most sem tud, így annak még utána kell járnom. Ha egyből ment volna, akkor nem lett volna blog sem :)

A csomagolást meg nem én követtem el :) De szerintem itt is félreértesz valamit. Nem arról van szó, hogy van egy abevjava csomag, és abban benne az összes bevallás tokkal vonóval, hanem van egy abevjava csomag (csak keretprogram), meg minden bevallás külön csomagban. Így csak egy apt-get install abevjava majd egy apt-get install abev-form-0908 (vagy amire éppen szükség van) kell és kész. Nem kell az a bénázás, amit én követtem el :), ha pld. a Webstartos dolog nem működik. El sem kell menni az apeh oldalára. Ha tökéletesen ment volna, akkor pont olyan amatőröknek jó (mint én), akik már használtak pld. apt-get-et, ami automatán megcsinál mindent, és nem kell parancssorban szórakozni.
Ehhez persze kellenek olyan önfeláldozó emberek, mint Connor, aki ezt az egész csomagosdit karbantartja, valamint közkincsé teszi.

javaws xyz.jnpl

A javaws ugyanott van, ahol a java. :)

"Valószínűleg sikerült a legbonyolultabb utat választanom."

Pontosan így van... ugyenerre volt szükségem pár napja, a rendkívül fapados Zenwalk disztróval a csomagkezelőben beklikkeltem a JRE-t, leszedtem a .jar fájlt, lefuttatam java -jar paranccsal és kész.

Igaza van az elöttem szólóknak, normális csomag forrás és gyári csomagok használata mindig ajánlott, mert az tuti hozzá van idomítva a rendszeredhez (és elsőre futni fog a java parancs is... egyébként a firefox/iceweasel bőven 3-as verzióval fut már mindenhol).

Igaz a gyári csomaggal kapcsolatos dolog. Sajnos sok esetben a csomagnévvel van a legnagyobb bajom, hogy mit hogyan keressek. Aztán jön, hogy szerencsétlenül írom be a google a keresést, és lehet, hogy túl hamar örülök a találatnak.

Egyébként én akárhogy is nézem (csomagfrissítés is megvolt) az iceweaselnek csak a 2.0.0.19-0Etch a legfrissebbje. Valamint csak sun-java-jre5 (1.5.0-14-1etch1) van. Biztos én rontok el megint valamit :).

Csak Etch , s csomagjai osregiek. Szombaton jon Lenny, dist-upgrade (vagy szimplan reinstall). A kerdes ily mod megoldottnak tekintheto.

Mozgo favicon? Ne mar... FUJ. :/ Az oldal amugy pofas lett.

Jah mozgó favicon, odatesz :oD A design valami free :o) Most lecseréltem a csomagokat, elvben megy az automatikus frissítés, holnap kiderül :oD

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey