Linux desktop éve szerintem :)

 ( nyekhere | 2012. február 27., hétfő - 13:43 )

Tudom, szenzációhajhász a cím, és remélem nem lesz belőle nagy flame (ezért is írok blogot, és ne vegyétek túl komolyan!), de régóta foglalkoztat egy apróság, és ma a tettek mezejére léptem.

Adott egy öreg gép, P4 2.6 GHz, 512 MB(!)DDR RAM , ATI HD 3450 (AGP) plussz sallangok. Fejleszteni már nem érdemes (van a fiókban egy 1 GB-os modulom, de azzal valami bibi van, mind az XP mind a Debian lefagy időnként, pedig 6 órás memtest sem jelzett hibát...), teszi évek óta a dolgát. XP sp3, Debian Etch (Gnome 2) van fent. Időnként játszok is vele (Pld.XP alatt a HL 2 is egész türhetően játszható, nem kell mindent csumára húzni :) ). Debian alatt UrbanTerrorozni szoktam, ha nagyon unatkozom, botok ellen. Ott tünt fel már jó régen, hogy valami nem oké.. azok a lövések, amik korábban a MOHAA-ban és CS-ben tuti fejesek voltak, itt nem igazán, sőt. Elemezgetve a problémát feltűnt, hogy észrevehetően késik a lövés a klikk-hez képest (ha egyedül vagyok, akkor is). Szóval klikk-klakk-szün-lövés. Mozgó ellenfél esetén ez elég sokat számít. Régóta agyaltam rajta, hogy ez most XP alatt is így volt, és rosszul emlékszem vagy pedig nem. Majd ma leesett az a bizonyos, hogyha fogom az egész UT és átmásolom az XP-s particióra, akkor az ott is működik :) Megtörtént, ugyanazon beállításokkal és jól emlékeztem. Klikk-lövés-klakk vagy ha gyors vagyok, akkor klikk-klakk/lövés.
(Egyébként a Steelstorm-ban is hasonló késés van)

Tehát szerintem akkor fog eljönni a linux desktop éve, ha nem lesznek ilyen felhasználói élményt rontó jelenségek. :) Aki csak linuxot használ, annak ezek lehet, fel sem tűnnek, mert nincs viszonyítási alap. De ha ilyesmik előfordulnak, akkor nem fognak átpártolni az emberek. (Most nekem is kérdéses, hogy fogok-e még Debian alatt UT-zni.)

De ez az egész iromány inkább érdekesség, meg személyes agymenés :D. Az viszont érdekelne, hogy másnál van-e hasonló jelenség (akinek van lehetősége a tesztre). Vagy van valami tuning erre valahol?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ubuntu 10.04 alatt nálam tökéletes. Bár a gép is erősebb egy kicsit.
Intel C2D P8700,
4GB DDR3,
viszont Intel GMA4500 MHD.

akkor fog eljonni a linux desktop eve, ha kinonek a gyerekek a lovoldozos jatekokbol..

"There's no point being grown-up if you can't be childish sometimes."

Nem néztem utánna, hogy UrT mit használ, de ez a "klikk-klakk-szün-lövés" tipikusan valami hardware elérés gond lehet. Érdemes lenne megnézni, hogy melyik keretrendszert használja (glx vagy sdl) és ha lehet, kipróbálni a másikkal is.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Unix/Linux rendszerek alatt (OS X-et leszámítva) ha nem nvidia kártyát használsz bináris driverrel már annak is örülni kell, ha tearing nélkül tudsz videót nézni.
------------------
FreeBSD 9.0 + XFCE

+1

Linux alatt amit anno próbáltam játékot Quake3, UT2004, Doom3 ilyen szintű gond nem volt, ellenben 20-30% lassabban futottak kb mint XP-n. (AthlonXP, nvidia)

Tegnap snipereztem egy picit XP-n. Ööö.. gyanítom, soha többé nem indítom el a játékot EZEN a gépen linux alatt...


Ne kattints ide!