tombenko blogja

Mikor akarok meghalni?

 ( tombenko | 2019. január 1., kedd - 3:43 )

Gergő egyre alaposabban odafigyel a környezetére. Ennek egyik eredménye, hogy ha jelen van, a karácsonyi ajándékokról nagyon óvatosan kell nyilatkoznunk, ugyanis szent meggyőződése, hogy valójában a "Jézuska" el sem jön, csak bedobja az ajándékokat, amiket én rakok ki a fa alá. A karácsonyfa feldíszítését sikeresen, egy ügyes levéllel kikerültük, de az is feltűnt neki, hogy amikor átmegyünk kollektíve a templomba, akkor én kicsit a többiek után indulok. Mondjuk máskor is, de az mellékes.

Esti rant

 ( tombenko | 2018. március 18., vasárnap - 3:48 )

Szeretem a Linux filozófiáját: csak akkor szól, ha gond van.
Rühellem a Gnome-ét, mert akkor sem.

Most konkrétan elfelejtett szólni, hogy a mobilnethez rossz pint adtam meg. Vidám szombat esti móka: hova a faszba írtam fel a pukot? (Szerencsére meglett.)

Oboafényesítés

 ( tombenko | 2017. november 26., vasárnap - 14:31 )

Nyugdíjas kolléga felhívott, hogy van egy kis gond a laptopjával, tudnék-e segíteni rajta. Engem ajánlottak, mert Linuxos. A probléma felvázolva: A Skype nem engedi be, meg nem tud társkeresni. Bolondos altruizmusomban igent mondtam. Itt az oboa, tessék szíves fényesíteni.

Megjött a cucc. Nem kívánt tartozékokkal együtt, de jött. Miután letisztogattam, jöhetett a könnyebbik része.

1; Bekapcsolás. GRUB, Wheezy, megnyugodtam. Biblia. Bocs, korán.

Apróságok

 ( tombenko | 2017. november 15., szerda - 21:39 )

Botika kért a születésnapjára egy akváriumot. Kapott. Mind a két baba teljesen odáig van velük, úgyhogy új esti programpont van a szokásosok mellé: haletetés. Egyelőre elég szegényes, mindössze három guppi meg négy díszmárna van benne, valami vörös gazzal meg egy szilikonmedúzával. Volt egy preparált tengeri csillag is, de az valamiért szétesett.

B.E.Cs.-es P.Ö.Cs. lettem

 ( tombenko | 2017. február 12., vasárnap - 4:33 )

Hiányzott, mint éhezőnek az új kabát. Na mindegy, eddig is tudtam, hogy szarul adminisztrálok, de kurva jó órákat tartok, szóval most írhatok egy önfejlesztési tervet arra, hogy hogyan fogom fejleszteni az adminisztrácós készségemet.

Nem tudom eldönteni, melyik a jobb: a Kronenburg 1664 vagy a Leffe dark.

Van még egy csomó minden, csak nem szedtem össze magam, majd még írok.

Amúgy pedig utálom a zárójeleket.

Szombat esti láz

 ( tombenko | 2015. október 11., vasárnap - 1:57 )

Trixi barátnénk a minap benézett hozzánk, mondván "ha már felénk jár, gondolta, megnéz minket". Megint kiégetett egy muskátlit, mert udvariasan kimegy bagózni a házból, de a hamutartót (7cm-es piros kerámiakocka) nem találja, így a mellette lévő muskátlis ládában nyomja el a csikkeket. Szóltam neki, kedvesen kiszedte, kidobta őket, de a muskátli rosszul tolerálta a rászoktatási kísérletet.

Hogyan készül a tonzúra?

 ( tombenko | 2015. szeptember 19., szombat - 18:25 )

Volt egyszer egy vállalkozás. Nem csinált bonyolult dolgot, elsődleges nyersanyagot dolgozott fel másodlagos nyersanyaggá, amit továbbadott más vállalkozásoknak. Volt neki négy szép szervere (egészen pontosan szerverfeladatokat ellátó asztali számítógépe), egy levelezőszerver, egy a dolgozók által elvégzett munkafolyamatok nyilvántartását futtató szoftvernek, egy fájlszerver meg egy, amin a nyersanyag-feldolgozó szoftver futott. Öt év alatt volt neki három felettébb távlati gondolkodással megáldott tulajdonosa.

Már megint hazaáruló lettem

 ( tombenko | 2015. szeptember 11., péntek - 21:52 )

Nem először, valószínűleg nem is utoljára, és mivel mindig ugyanonnan jön a megjelölés, nem is izgat különösebben. Sajnos az illető embercsoportosulás esetében ez inkább dicséretnek tűnik, hiszen kb. mindenki, aki nem áll be a sorba bégetni, megkapja, hogy nemzetellenes, magyarellenes, hazaáruló.

Legem contumeliam

 ( tombenko | 2015. augusztus 9., vasárnap - 0:48 )

Tudom, hibásan írtam a címet, de majd kijavít valaki. Tapasztalatom szerint a leghatékonyabb, ha nem kérdezek, hanem csinálom, aztán egy hozzáértő kijavít. Sajnos sok emberben az ehhez szükséges önkritika (sőt, sokszor bárminemű önkritika) hiánycikk, ha csinálnak valamit, de szarul, akkor is körömszakadtáig védik a saját bűzlő végterméküket. Ez sajnos sok esetben olyan helyeken bukkan fel, ahol kifejezetten ártékony, kontraproduktív viselkedésforma.

Szellemi etiópok

 ( tombenko | 2015. március 15., vasárnap - 1:45 )

Matematikaóra, éppen az arányszámítással szenvedünk, amikor az egyik igen jó képességekkel megáldott leánykával párbeszédbe bonyolódtam.
-Tanár úr! Meddig lehet a földbe leásni?
-? A jelenlegi legmélyebb kutatófúrás tudtommal nagyjából 12 kilométeres.
-És az mély?
-Mihez képest?
-Hogyha én ásnék a kertben, ott lehetne olyan mélyre ásni?
-Házilag? Biztosan nem.
-De akkor hogyan ástak le olyan mélyre?
-Speciális fúrókkal, amik pontosan erre voltak kialakítva.

A nívópálca csontszáraz

 ( tombenko | 2014. november 30., vasárnap - 4:49 )

Durva dolog, ha a kilencedikes osztályokban a hetedikes témazárót 20% alatti átlaggal írják meg a tanulók. De komolyan, katasztrófa, két azonos nevezőjű törtet nem volt képes még számológéppel sem összeadni. Elkezdenék gondolkodni rajta, hogy mi lehet az oka, ha nem tanítottam volna már pár évet általános iskolában is. Ott ugyanis sok gyereket úgy enged át a tanár, hogy "inkább átengedem, minthogy egy évvel tovább kelljen vele szenvednem", vagy "butának buta, de ...nak jó lesz". Hát nem lesz jó.

Elvilágosodás

 ( tombenko | 2014. november 23., vasárnap - 4:26 )

Anno domini 2013. Az iskola megpályázta a hátrányos helyzetű tehetségek mentorálását. Nem pont ez a neve, inkább a kódját tudom, nem ez a lényeg. A pályázat szerint ez 2013. decemberében indult volna a mentorok kiválasztásával és kiképzésével. A város másik, hasonló jellegű iskolájában szépen el is indult a program. Főnök felszólt a KLIK-nek, hogy nálunk mi a helyzet, mert nem értesültünk sem nyerésről, sem vesztésről. Csönd. Újraérdeklődés. Csönd. Újraérdeklődés. Csönd.

Megyen!

 ( tombenko | 2014. július 11., péntek - 0:10 )

Valaha régen azzal a céllal kezdtem el tanulni a Java nyelvet, hogy legyen egy használható keresztrejtvény-szerkesztő szoftverem. Nos, már van. Igaz, fapadosnak is gyalulatlan, de működik, és azt csinálja, amit akarok. Ugyan rengeteg még vele a tennivaló, de kellenek az ilyen apró örömök.
BATHORY - The Land
Manowar - Kingdom Come
Helloween - Kings will be Kings
Rhapsody of Fire - Dawn of Victory

Parolázzunk!

 ( tombenko | 2014. június 25., szerda - 12:10 )

Mivel a szünet nálunk július 8.-val kezdődik, egyelőre délelőttönként bejárok dolgozni. Most a munkaszüneti szakaszokban váltakozva játszom, programozok illetve filmet nézek. Megnéztem az első két Godzilla filmet japánul, angol felirattal, aminek a kolléganők felettébb örültek. Most nézném a KingKong vs. Godzillát, de sajnos valami fura avi formátumban sikerült beszereznem, úgyhogy a parole csak a zajokat játsza le, a szöveget nem. Van felirat is, állítólag MicroDVD formátumú, amit nem tud beilleszteni. Mi több, az AVIDemux sem.

Pipa

 ( tombenko | 2014. június 15., vasárnap - 3:51 )

Azért érdekes élmény, hogy kész vagyok az első "komolyabb" programommal, és valahogy inkább az izgat, hogy hogyan lehetne módosítani. Mondjuk a közben beszerzett tapasztalatok is kellemesek voltak.

Hogyan adjunk fel apróhirdetést?

 ( tombenko | 2014. június 10., kedd - 19:49 )

Tegnap említettem, hogy Trixi barátnéni azóta fél az autóban, amióta fejreállt vele. Ez azért nem akárhogyan történt. Délután, munkából hazafelé valamin felhúzta magát, úgyhogy a Nemti tábla előtti derékszögű kanyarban egyenesen ment tovább. Olyan 70-80 km/h sebességgel. Állítása szerint az autó "megbotlott" egy betontuskóban, majd fejreállt, bele egy árokba. Kiszállt, hazament, és megkérte Ojika 90+-os apukáját, hogy menjen segíteni. Csak azt felejtette el, hogy kocsit, árokból és kivenni kell.

Váram szilvás

 ( tombenko | 2014. június 10., kedd - 0:29 )

Gyereknapkor elmentünk Gergővel Szilvásváradra, hogy ott egyet kisvonatozzunk, meg sétáljunk. Persze Trixi barátnénk egyből mondták, hogy odafelé ugorjunk be hozzájuk, mert ők is szeretnének jönni. OK, terv az volt, hogy 11 körül ott vagyunk, aztán valamikor dél és egy között Szilvásváradon.

Grafománia

 ( tombenko | 2014. május 18., vasárnap - 3:07 )

Nemrég eluntam az asztali masinéria döglődését. Igazság szerint nagyrészt korrekt a jószág, leszámítva a videókártyát. Az pont egy antikolt, 64M-ás Nvidia. Gondoltam, nem lenne rossz váltani. Elkezdtem keresgélni, hátha találok valami jóságot. Az asszony viszont rám pirított, mért nem nézek valamelyik aukciós oldalra. Na, nézettem vele. Sikerült is venni 2000HUF+pkg-ért egy 128M-ás NVidiát, amivel mindössze két gond van: egyrészt nem figyeltem oda, és sikerült PCI-E csatlakozósat venni.

Babazsúr

 ( tombenko | 2014. március 2., vasárnap - 3:00 )

Gergő ma lett 4 éves, ennek örömére a keresztanyja szervezett neki egy szülinapi partit a salgótarjáni mekibe. Érkezéskor ugyan kicsit nyűgösen kelt, és majdnem tíz percig kizárólag az anyja hasán keresztül volt hajlandó beszélni, de utána megenyhült A mellénk kijelölt csajszival is hajlandó volt beszélgetni, aki egyébiránt rendkívül kedvesen, láthatólag nem megjátszottan foglalkozott vele. Sőt, még az sem jelentett neki problémát, hogy a többi résztvevő kis késéssel (23 perc) érkezett meg.

Bűn és bűnhődés

 ( tombenko | 2014. február 23., vasárnap - 3:37 )

Sok rosszat lehet mondani a windows-zal kapcsolatban. Sok jót is. Általában a legtöbb ember elég tudatlan ahhoz, hogy egyiket se tudja, maximum a klasszikus lefagyott-nemindul-szarazélet triangulumot. Mondjuk a vakbuzgó mócsingok se jobbak a féloldalas megközelítésükkel, miszerint kizárólag jő/rossz tulajdonságai vannak. Igazából ezek csak múló rosszullétek.

Elixír

 ( tombenko | 2014. február 16., vasárnap - 2:49 )

Van ez az Elixis nevű folyadék a Szentkirályi cégtől, valamiért nekem nagyon ízlik. Miután Gergő rendszeresen szokott kéregetni az anyja kóljából, gondoltam, felajnánlom neki helyette a kevésbé koffeinbomba italt. Ízlett is.
Mivel így hirtelen, november után megjött a március, a kis család lement a játszótérre. Botond aludt egy csodálatosat, Gergő csúszdázott, Zita kicsit levegőzött, én meg elmentem, mert a Spárban a másfeles elixis olcsóbb, mint máshol a literes. Este Gergő kért is belőle, majd a következő beszédet vezette be:

Pápá KáDE

 ( tombenko | 2014. február 8., szombat - 20:24 )

Vagy két hét után felszámoltam a KDE- telepítésemet. Nem jött be. egyrészt kicsit lomha volt (nem irreszponzív, csak lassan csinálta a dolgát), másrészt valahogy nem sikerült olyannyira testre szabnom, mint az XFCE-t. Meg valahogy kényelmetlen is volt itt-ott. Szép, szép, de nem nekem való. Na mindegy.

Hangosan gondolkodom...

 ( tombenko | 2014. február 2., vasárnap - 1:20 )

Zita tökön is rúgott miatta. :)

Hová tűntél, értelemnek gyöngyházfényű lángja...

 ( tombenko | 2014. január 24., péntek - 23:50 )

Van ez a közmunkaprogram. Pár kollegina már a moduljának a végén jár, nekem meg még el sem kezdődött, úgyhogy már mesélik a rémtörténmeteket. Az egyik például megkérdezte valami rejtélyes okból, hogy ki mihez kezd majd, ha a tanfolyamnak vége lesz. A legjobb távlati terv a "majd jelentkezek egy másik tanfolyamra" volt, de az átlag a "nem tudom" pluszmínusz egy környezetben mozgott. Csak azt nem tudom mit várt.

Az ős meséje

 ( tombenko | 2014. január 12., vasárnap - 3:38 )

Aki nyitott szemmel jár, lehet, hogy észreveszi a forgóajtót...