Esti rant

Szeretem a Linux filozófiáját: csak akkor szól, ha gond van.
Rühellem a Gnome-ét, mert akkor sem.

Most konkrétan elfelejtett szólni, hogy a mobilnethez rossz pint adtam meg. Vidám szombat esti móka: hova a faszba írtam fel a pukot? (Szerencsére meglett.)

Hozzászólások

azert exit code mindig van...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

A T-nél a Telekom fiókba belépve a hozzá tartozó mobilos előfizetések kártyáihoz le tudod kérdezni - szerintem a többi szolgáltatónál is van hasonló lehetőség.

PIN? Tényleg, most, hogy mondod, emlékszem, volt idő, amikor még pint használtunk. Nem is tudom... 10 éve? Vagy régebben?

Nagyon retró.

Ez ilyen hipszterkedés?

Ha azt vesszuk, hogy a telefon bekapcsolasakor kerte egyszer, akkor most a telefon titkositasat feloldo jelszo van helyette.

De persze ha mondjuk az USB-s dongle-be helyezett sim kartyarol beszelunk, akkor nincs helyette semmi. Miert kellene helyette lennie valaminek?

Lehet, igen. Es? :-)

De most komolyan:
Ha ellopjak a telefonomat, bejelentem, onnantol kezdve nem en fizetem illetve le is tiltja a szolgaltato.
Ketszer sikerult idaig a telefonomat ellopnia valakinek, egyszer bevasarlokozpontban ebed kozben a kabat zsebebol elemeltek (raadasul az viszonylag buta telefon volt, bekapcsolaskor kert pin-t, aztan a tolvajtol mar nem, csak azt kerte, hogy nyomja meg a menu gombot meg a csillagot (vagy valami hasonlo kombinaciot), aztan hivhatta is a kulfoldi szamokat vagy az emelt dijas szamokat. A masodik esetben utcan neztem a terkepet, egy motor mellem kanyarodott, az utas kimarkolta a kezembol, a sofor meg bo gazzal elhuzott a verbe.
Mindket esetben a telefont kb. 15 perccel kesobb mar letiltattam, egyik esetben sem keletkezett semmi koltseg hasznalatbol.

Egyebkent 1998-ban dolgoztam egy cegnek, akik tobbek kozott visszaelesre utalo nyomot kereso szoftvert arusitottak mobilszolgaltatoknak, mert akkoriban elofordult, hogy bement a kinai, megvette az elofizeteses mobilt, egy honapon keresztul hivta a rokonokat, beszeltek, aztan amikor megjott a szamla, akkor az ember eltunt es a penz sose lett meg.
Csodalkoznek, ha az azota eltelt 20 evben ezeket a szoftvereket kidobtak volna, inkabb gondolnam, hogy fejlesztettek rajta, es ha az ellopott sim kartyammal a tolvaj elkezd emelt dijas szamokat hivni, non-stop, akkor mondjuk 15-30 perc mulva letiltjak az egesz forgalmazast a peniszbe, ellenorzesig, azonositasig, fizetesig.
Mert ha megreklamalom, akkor nem en fogom kifizetni, hanem a szolgaltato nyeli be a koltseget (vagy legalabbis a nagy reszet). Azt meg nem szeretik. Szoval inkabb elkerulik az ilyen rizikos hirtelen fura es draga forgalmazast.

De nem teljesen ertem, miert beszelunk errol, amikor szamitogepes mobil netrol volt szo.

Ezzel hogyan kellene elkepzelni a visszaelest? Bejon a betoro, lehuzza a szamitogeprol az USB-s dongle-t, kiveszi a sim kartyat, es gyorsan felhivja az anyukajat ingyen? (Mar ha egyaltalan lehet, az en mobilnet-es sim kartyam nem tud hivast inditani).

Ha telefonotokban pin-t allitotok be, engem nem zavar, csinaljatok csak.

De a mobilnetre pin-t tenni az mazochizmusnak tunik.

Mondjuk mi van, ha illegális tevékenységre, pl. bank/hivatal/stb. rendszerének feltöréséhez használják?
Ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy feltétlenül tegyél rá PIN-t, csak jelezni próbáltam, hogy van az az eset, amikor visszaélhetnek egy lopott SIM kártyával. (pláne, ha valahol olyan helyen van, ahol a gazdája ritkán jár, hosszú idő után veszi észre, hogy eltűnt a kártya)

Ha az enyemmel ez tortenne, akkor amikor rakerdeznek, hogy en voltam-e, akkor megmondanam, hogy nem.
Ha megkerdeznek, hogy akkor miert az en mobilnetemrol ment a kapcsolat, elmondanam, hogy elloptak, amit ekkor es ekkor eszleltem.

Nem igazan ertem, miert torne magat egy hacker, hogy sim kartyat lopjon, amikor siman a Tescoban levehet egyet a polcrol, beteheti a kosarba a kenyer es a tej melle. Vesz kp-val egy feltoltest, hazamegy, beteszi a laptopjaba a sim-et, hackel, aztan ha kesz, kidobja a kukaba.

Gondolom, valahol a Brit birodalom határain belül élsz és nem Magyarországon... :)
(Feltöltőkártyás SIM is csak úgy működik, hogy előtte igazolod magad és aktiválod azt a nyomorult kártyát, mer terrorveszély van)
Azt meg, hogy egy bűnöző (azért ne hívjuk már hackernek az ilyet) mit miért csinál...

Igen, most epp UK.

De ne ezen akadjunk mar fel! Ahogy korabban is hajlektalanok nevere vettek Magyarorszagon ugyes emberek elofizeteses telefont, miert ne tennek ugyanezt meg most is?

Van egy haverom, aki hajlektalan szallon dolgozik. Meselte, hogy tucatjaval hozza a postas a mobil szamlakat a szallo cimere mindenfele nevekre, aztan valahogy senki nem keresi ezeket.