Oboafényesítés

Nyugdíjas kolléga felhívott, hogy van egy kis gond a laptopjával, tudnék-e segíteni rajta. Engem ajánlottak, mert Linuxos. A probléma felvázolva: A Skype nem engedi be, meg nem tud társkeresni. Bolondos altruizmusomban igent mondtam. Itt az oboa, tessék szíves fényesíteni.

Megjött a cucc. Nem kívánt tartozékokkal együtt, de jött. Miután letisztogattam, jöhetett a könnyebbik része.

1; Bekapcsolás. GRUB, Wheezy, megnyugodtam. Biblia. Bocs, korán.
2; Első kör, frissítés. Gyorsan ránéztem a csomagokra, kezdtem ráncolódni. 2015. októberi a legfrissebb csomag. Hajjaj. Miután a routeren megeengedtem a csatlakozást, az aptot ráuszítottam a munkára, és mentem uzsonnázni. Vissza, Skype még mindig 4.3, nincs bejelentkezés, stb. Társkereső szerint az IceWeasel még mindig túl öreg.
3; Ok, a Debian alapvetően kissé le van maradva. Frissítsünk mondjuk Jessie-re. Ye. Ah. Frissül, Skype 4.3. Anyád. Akkor erőszakos leszek: letöltöttem a megfelelő debet a ms-től. Dpkg szerint nem megfelelő az architect. Mi van?! Nos, a kedves telepítő 2015-ben 32 bites rendszert telepített. A laptop pedig vinné a 64 bitet.

Most bukjunk rá, bátrabbak akár nyitott szemmel is.

4; Akkor dobjunk rá egy 64 bites debiant. Először is nézzük a partíciókat, nehogy elszálljon valami, ami kell. Hm. Szóval nem is UEFI. Van egy olyan 450G-s partíció, rajta a rendszer. Van egy 50G-s a partícióközi űrben. Teljesen céltalanul, fájlrendszer sem volt rajta. Volt egy 512M-s swap. Nem tudom, ki telepítette, de érdemes lenne a google-ban a frissebb cikkeket előrébb venni.
5; Adathordozóm nincs ekkora, úgyhogy biztonsági mentést nem tudok csinálni - migráns OS lesz. :) Alig két perc után találtam egy megható leírást a Debian Wikin minderről. Gyanús lehetett volna, hogy a képernyőképeken olyan 200 körüli csomag volt.

Most csúszik torokra...

6; Gyorsan átállítottam az architektúrát, kernel simán fel is ment. Ezután a frissítésre az apt kihányt egy testes listát a törött csomagokról. Nem baj, írják, hogy van ilyen, kézzel töltsem le az érintett csomagokat, mivel most az apt éppen duzzog, és telepítsem. Miután az alfabetikus felsorolásban négy óra kellett az első betűnek, valamint a Debian csomagkeresőjét is enyhén megterheltem, elkezdtem egyre növekvő tiszteletet érezni a csomagkezelő szoftverek iránt. Hajnali kettőkor feladtam.
7; Másnap felhívott a tulaj, és kérdezte, hogy állok. Elmondtam. Elkezdett szipogni, hogy ez neki milyen kényelmetlen, etcetera. Holnapra meg tudom-e csinálni? Meg - újratelepítéssel. Gone shopping.
8; Nézzük, home könyvtár aránylag kicsi, a fellelhető egyetlen pendrive-ra felment takarítás után. Arról másik két gépre újabb bekap, ismerem a fütyit. Hibátlan ellenőrző összeg szerint. Ehhez egy CD fogyott az Arch telepítője miatt. Az szerencsére ismerős is, meg tkp. egy komplett szerszámkészlet.
9; Debian Stretch jön, kiír, betesz, particionál, telepít, időnként a felpörgő/leálló lemezektől agyfaszt kap, van külön root, boot, home, normális méretű swap, szép Gnome.

...és egy nagy nyelés, és túl is vagyunk rajta.

10; Gnome-ot rendbeszedni, mert ha nincsenek kint az ikonok, meg menük, akkor megint kezdhetem előlről. Apróság.
11. Megtetszett a Gnome. Most próbálgatom a saját gépemen is. :)

Manowar - Carry On
BATHORY - Day of Wrath

Ui.: Epiphany kicsit furcsán kezel dolgokat. Pl. Redmenta.

Hozzászólások

Minek azt fényesíteni?
Csillog már eléggé :Đ

Telepitesi oradij 5000 , becsult idotartam 10-14 ora.
Ez itt a paypal ahova varom az osszeget. :D

Nem kell tobbet szopnod, ha nem szereted az izet.
Ha meg igen, akkor nem sir. :D

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Én már régen nem vállalok ilyet. Rokonnak is nyögve, és nagyon kategorikusan kijelentve hogy kész amikor kész! Ha nem tetszik tipli van...Majd jelentkezem...ha 3 nap akkor annyi, ha 7 nap akkor is annyi! :D (ha már pénzt "nem fogadok el érte" legyen türelmes!)

Ha ilyen teendő közelébe kerülök és pendriveon kívül van nálam mondjuk egy külső vinyó is akkor clonezilla és utána go újratelepítés egy friss, új rendszerre.
Max 1-2 órát vagyok hajlandó legfeljebb szánni egy ilyenre.

Rokonnal, ismerőssel (aki még nem is ért hozzá) mégnagyobb a kockázat, mert utána ha nem ott lesz a chrome ikonja ahol eddig akkor jönnek utánam és panaszkodnak a végtelenségig. :(

Egyedül nővéremmel csinálom azt meg, hogy van teamviewer accountja és ha nem ért valamit akkor szól és felcsatlakozok a gépére. Idétlen egy megoldás, de hetente legalább át tudom nézni a gépét, frissítéseket ellenőrizni, szemetet takarítani, stb.

ember, ezért minimum egy karton sör jár...

> egy 50G-s a partícióközi űrben. Teljesen céltalanul, fájlrendszer sem volt rajta.

Azon a titkos adatok voltak, te ***!

Wheezy -> Stretch, ami tulajdonkeppen systemd-t jelent! Tajekoztattad, hogy mit teszel fel a gepere?
Pff!

Az o titkos adatai. Amit nem szeretne megosztani masokkal.
Van egy eljarasa, hogy a latszolag ures hezag particion levo adatokat elerje.
De ezt csak egyedul csinalja, kivancsi szemek es halozat nelkul.
Azert nem a vegen hagyta meg a particiot, hogy veletlenul se irja felul azt a lemez teruletet egy particionaloval. Igy feltunobb es jobban tud vigyazni ra. Bar az is igaz, hogy ez a tudjukkiknek is feltuno lehet es ok is pont azt a lemezteruletet fogjak alaposan megvizsgalni.
Mire hozzad kerult a gep, addigra persze mar nem voltak rajta a titkos adatok.
wipe.