Bűn és bűnhődés

Sok rosszat lehet mondani a windows-zal kapcsolatban. Sok jót is. Általában a legtöbb ember elég tudatlan ahhoz, hogy egyiket se tudja, maximum a klasszikus lefagyott-nemindul-szarazélet triangulumot. Mondjuk a vakbuzgó mócsingok se jobbak a féloldalas megközelítésükkel, miszerint kizárólag jő/rossz tulajdonságai vannak. Igazából ezek csak múló rosszullétek. A windowsnak igazából egy olyan tulajdnoságát látom, ami kifejezetten bűnként aposztrofálható (bár mintha lennének társtettesei is): elhitette az átlagemberrel, hogy tanulás és ismeret nélkül is lehet a számítógépet használni. Persze ugyanezen emberek minden további nélkül felháborodnak azon ötletemen, hogy a jogosítványt kreszvizsga, rutin, forgalmi és egyebek nélkül kapja meg mindenki, aki vesz egy autót.
Fokozottan igaz ez a műszaki analfabéta, de diplomájának okán magát felettébb okosnak gondoló kasztra, jelesül a bölcsészekre. Nekik nem okoz gondot, hogy a Bociboci legmélyebb értelmét is megtalálják, ellenben az igen, hogy a monitoron látható ikonok alatti szöveget értelmezzék.
Jelesül az történt, hogy az Asztal (sőt, ASZTAL) tele lett ikonnal. Illendő lenne emiatt legalább két embert tökön rúgni. Az egyik, aki szerint a legjobb, ha a böngészők úgy difót az asztalra mentenek mindent. Az övét mondjuk szöges bakanccsal. A másik, aki telepítés után ezt úgy hagyja. Az övét rúgás előtt fel is izzítanám.
Szóval tele lett az ASZTAL. Kolléga kér, hogy kicsit segítsek, mert teljesen elveszik. No jó, lyukas vagyok, ráérek. Volt pár telepítő, azt dobtam a kukába, Volt egy csomó mindenféle recefice fájl a különböző msoffice eszközök kimeneteként. Egy részük biztonsági mentés, az ment a kukába. A többit szépen osztályoztam, elmozdítani nem mertem az [ul]ASZTAL[/ul]ról, úgyhogy külön mappákba.
No, jött is a haddelhadd. Hogy aszongya "Hová lett a csicsapicsa cédéíró program?" Ott van, Start menü, csicsa, picsa, cédéíró. De nem, mert az asztalon volt, és különben is nem így indult, hanem mindig kellett előtte a neksztneksztfinis. Ennek meg nem kell, ez nem az.
"Hun van a ~Aranka néni jellemzése Hugyos Pistikéről pont doc?" Mondom, az egy biztonsági mentés volt, az eredetit hullám nélkül keresd. Nem-nem, ő mindig hullámvonallal kezdi, mert onnan tudja, hogy ő írta. Bazmeg, akkor írjál újat hullám nélkül.
Hol van a fészkes buk? hátő, fészbúkpontkom? Ja, a böngészőt keresed? Hogy az a 18. sor 32. ikonja volt, most meg sor sincs annyi? Hát akkor talán olvasd le egyesével mindegyik ikon feliratát. Na, szerinted miért dugtam el?
Túlélve, kipipálva, elégedetten dőlnék hátra, amikor a következő infopunk szólít. Gyere már, most mi van? Kérdem, mi történt? Kiírt valamit, és nem indul. Mit írt ki? Nem tudom, nem vagyok én rendszergazda, csak leokéztam. Na, akkor megyek, megnézzük. Figyelj, indítom. És valóban Indítja, megjelenik egy üzenetablak, elolvasni nics időm, máris kattint az okéra, majd kérdőn néz rám. Helycsere után kiderül, hogy egy fájl rossz helyen volt, nem találta. A helyére téve minden működött.
A szakma csúcsa viszont az a néni volt, aki teljesen kétségbe esett, amikor a hagyományos színeket az "Ezüst" vagy mifene fedőnevűre cseréltem. Nem találta a Start menüt...
Destruction - MadButcher
Kreator - Flag of Hate
Deathrow - Raging Steel
Sodom - ausgebombt
Tankard - Kings of Beer
Coroner - Spectators of sin
Exumer - Possessed by Fire
Holy Moses - Finished with the Dogs

Hozzászólások

Idézet egy szakitól egy számára nem ismert böngésző láttán: "Ez nem az az __INTERNET__!!!!"
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Amit leírtál az nem annak a hibája, hogy próbálnak olyan rendszert csinálni, amit könnyebb intuitív használni, hanem annak, hogy nem konzisztens a felülete. Ha már autós hasonlat: az autó egységes, standardizált márkától függetlenül, mivel miután megtanulod az egyiket vezetni, ösztönösen fogod tudni a másikat is rövid időn belül. Sajnos ez az oprendszerekre nem mondható el, sokszor még verziók között sem.
Arról meg nem az MS tehet, hogy nem a beépített böngészőt használja a user, ami nem a desktopra ment alapból.

Engem különben sokkal jobban szórakoztat, mikor emberek attól érzik magukat nagyobbnak, hogy egyrészt tamagotchinak képzelik a rendszerüket (autós párhuzamban olyanok, mint régen az öregek, akik vasárnapi elfoglaltságként a kocsit bütykölték), másrészt, hogy leszólják a bölcsészeket. Csak zárójelesen jegyzem meg, de én spec bölcsészetet is végeztem - bár a Bociboci legmélyebb értelmét nem ismerem - és akiket ismerek, azok közelről-távolról nem akkora debilek, mint azt az informatikus társadalom szereti beállítani.
Ha már itt tartunk, az jelentősen nagyobb gond, hogy az informatikusok nagyobb részéből hiányzik a minimális alázat ehhez a szakmához, pedig ezt is sokszor oda lehetne dörgölni az orruk alá.

Különben pedig, metal! Ihsahn - Eremita

Annyival egészíteném ki, hogy nem csak a bölcsész végzettségűeknél tapasztalok ilyen jelenségeket. Egyébként tudjuk, milyen körről (kollégákról) beszélsz, ugye :), és ez azért nagyon gáz, mert elméletileg éppen nekik kellene a rugalmasságról, naprakészségről, tanulásra való készségről tanúbizonyságot tenniük.
A minap az e-portfólió kapcsán került itt szóba, hogy csak pdf-formátumú doksikat lehet feltölteni. Tízből kilenc felháborodott és úgyszólván kikérte magának, és csak egy kérdezte meg, hogy oké, akkor mutasd meg, hogyan kell .doc-ból .pdf-et csinálni.

Az én kedvencem az a kolléganő, akinél általában nyolc-kilenc példányban fut a böngésző, mert nem bírja kivárni, amíg az első kattintása után elindul, ezért addig nyomogatja az ikont, amíg nem lát egy Firefox-ablakot.

(Nem szégyellem: bölcsész is vagyok.)

"Az én kedvencem az a kolléganő, akinél általában nyolc-kilenc példányban fut a böngésző, mert nem bírja kivárni, amíg az első kattintása után elindul"

Nem a kolléganő hibája , ez inkább a rendszeré.
Nem elég reszponzív a környezet , kuka szökevény a hardware , rosszul beállított OS , ezer felesleges service/daemon.
Bloatware böngésző , irodai alkalmazás.
Neki felesleges a multitask környezet , úgy is egyszerre egy dolgot csinál.:)
A Firefox induláskor nem írja ki , hogy várj mert töltöm csak lassú vagyok , semmi visszajelzés nincs.
A kolléganő nyilván úgy van a PC-vel mint a gyerekekkel , tízszer is elmondja , hogy megértse , mert attól okosodik.

De ha a kolléganőnek lenne minimális ismerete arról, hogy a gép nem egy érző lény, hogy nem azon múlik van-e kedve elindítani a programot a pc-nek...
A helyzet inkább az, hogy nem tudja és nem is hajlandó tudni akarni. Pedig egyértelműen látszik, hogy rákattintott, megjelenik talán egy homokóra is, plusz a gép a piros lámpája villog, a vinyó kapar, ergó tölt.

-------------
"Mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval birkózni a sárban - kis idő múlva rájössz: Ő ezt élvezi..."
Winben blogja

"hogy a gép nem egy érző lény, hogy nem azon múlik van-e kedve elindítani a programot a pc-nek"
Pedig nagyon sok rendszernél úgy tűnik.:)

"megjelenik talán egy homokóra is, plusz a gép a piros lámpája villog, a vinyó kapar, ergó tölt."
A homokóra ötletszerűen eddig is megjelent , az előlapi led eddig is ütemesen villogot , a gép belsejében eddig is ment a villanydaráló .
Ezek a mellékes jelenségek nem a felhasználói program kommunikációja a felhasználó felé.
A WIN95 óta tudjuk , hogy a számítógép a képes saját magát szórakoztatni , a felhasználó rovására.:)

"A helyzet inkább az, hogy nem tudja és nem is hajlandó tudni akarni"
Ő ennek a rendszernek a felhasználója , és nem a lelki támasza.
A Norvég favágót sem érdekli az atommeghajtású gallyazó fűrész mélylélektana , neki elég ha az működik.

Érdekes , hogy a telefonoknál , tableteknél az interakció mennyivel jobb , mind ez töredék erejű hardware-n.

A fent felsorolt okok közül a tízéves gép a helyes megfejtés, a többivel sztem nincs gond.

Mondtuk már neki párszor, hogy lassú a gép, ki kell várni szépen, egy kattintás is ér, de valamiért nem volt hatása nála. A gép dicséretére legyen mondva, hogy végül még így is tudja teljesíteni az aktuális feladatát. :)

"A fent felsorolt okok közül a tízéves gép a helyes megfejtés, a többivel sztem nincs gond."

Szerintem meg pont a többivel van a gond.
10 éves gép mondjuk egy Pentium 4-es , de ez egy adottság , mert ha volna jobb azt használnátok.
Amikor ezt készítették , Firefox talán még nem is volt , Windows XP is még csak 1-éves.
Most meg ennek a kiszolgált vasnak kellene cibálni a , WinXP service pack3+ OS-t és Firefox v27-est.
Ebben a gépben az évek során a hardware nem , vagy nem sokat fejlődött , a rápakolt nehezék viszont szépen nőtt.
Ez a vas használható munkagép kategóriába , jó esetben , egy light Linux OS-el és valami hasonló böngészővel kerülhet.
Egyébként meg megmarad hátráltató és munkaidő/energia pusztító türelem játéknak.

...átérzem. Mintha csak nővéremről beszéltél volna...

-------------
"Mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval birkózni a sárban - kis idő múlva rájössz: Ő ezt élvezi..."
Winben blogja

Ez nem Windows-specifikus. A userek ugyanezt meg tudják csinálni Linux alatt is, tele az asztal, és nem igazodnak ki rajta egy idő után. Részvétem, engem is meg szoktak találni. Node ha belegondolunk, nem az az érték önmagában, hogy valaki elboldogul a számítógéppel, hanem hogy valamit előállít rajta. Ha te odamész, és ésszerűsítesz, és ezek után újra kell írnia ~Aranka néni jellemzése Hugyos Pistikéről pont doc-ot, mert te backupnak nézted és törölted, valamint nem tud CD-t írni, mert nem találja az ikonját, akkor te kárt okoztál, a user nem tudja végezni a munkáját. Megtanulni úgy, ahogy te jónak látod, nem fogja soha.

Eccer megkertek, hoyg rakjak rendbe egy levelezo, mert nagyon lassan indul.
Jogos, tobb gigas mailbox, tele minden szarral. Toroltem a kuka tartalmat, meg az elkuldottekbol a legnagyobb es legregibb leveleket (vicces video mellekletek), stb.

Utana kerdi a user, hoyg hol vannak a nagyon fontos, meg nem olvasott levelei? Nem ertettem, erre kideurlt, hogy ezeket a "kuka" mappaban tarolta.....

Ezek utan, aki ezt a logikat kovetni tudja, annak gratulalok.

--
http://www.micros~1

En ezert nem piszkalok a gephez bottal sem, ha a user nincs jelen. Mert ebbol volt mar kismillio baleset, es az, ami nekem trivialis, masnak abszolut nem biztos, hogy az. Foleg torolni, plane leveleket/dokumentumokat dupla rakerdezes nelkul nem szeretek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egyszer régen a kárpótlási hivatalban dolgoztam.

Volt ott egy jókedélyű vak jogtanácsos. Rendszeresen sztorizgatott, viccelődött.

Egyszer az egyik polgári szolgálatos srácnak odaadott egy dokumentumot, hogy fiacskám, darálja már le ezt nekem!
A srác fogta, betette az iratmegsemmisítőbe. Amikor jelentette, hogy kész, akkor a jogtanácsos kérte vissza.
A srác nem értette.
Végül kiderült, hogy a vicces úriember a darálja már le kifejezést a legyen szíves, fénymásolja le értelemben használta rendszeresen. Persze erről a srác nem tudott.

Én már nem is foglalkozok az ilyen tudatlanokkal.
Pedig hetente telefonálgat egy 1 bites nő, akinek 1x-2x segítettem már, most meg minden szirrel-szarral cseszeget. És nem is veszi észre magát, hogy már leszarom és minden elképzelhető kommunikációs csatornánk keres.

Valóban nem való ez mindenkinek. Illetve igen, de egy alapképzést nem árt elvégezni.
Bár ez sem jelent semmit. Egyik ismerősöm elvégzett egy infó képzést, de a gépéből nem meri kihúzni a csatlakozókat, mert fél hogy többet nem tudja összerakni...

Még anno egy másik ismerősnek amikor az IE helyett próbáltam más böngészőt beállítani, akkor a Firefox parancsikonjának ikonját az IE ikonjára állítottam, mert neki az Internet = az kék e betűs programmal...

Az asztal telis-tele ikonokkal szintén ismerős eset. Én azokhoz hozzá sem szoktam nyúlni, mert egyből nekem szegezi a kérdést: Miért töröltél le mindent!?

Ha az ember azt akarja hogy megmaradjon a haja, nem segít az 1 bites felhasználóknak. Oldják meg, tanulják meg. Én is tanultam iskolában, saját magam.

"Az asztal telis-tele ikonokkal szintén ismerős eset. Én azokhoz hozzá sem szoktam nyúlni, mert egyből nekem szegezi a kérdést: Miért töröltél le mindent!?"

Az a gáz ilyenkor, ha újratelepítés után visszatöltesz mindent az asztalra, és ugye megváltozik a sorrend.
A tulaj meg kétségbeesetten keresi, hogy hol van kispista.doc, itt volt a kuka mellett. Ott van az, csak 4 sorral lejjebb, középen.
"Rendezd vissza, ahogy volt! Így nem találok meg semmit!"

Nekem van néhány ikon az asztalon. Pár doksi is, de azoknak a helyzete nem érdekel.
Viszont szeretem, hogy ha a rendszer ikonok, mint saját gép, meg my documents, meg kuka, meg ilyesmik, adott helyen vannak.
Viszont a windows (7) néha úgy gondolja, hogy valami másnak jobban kell ez a hely, és amit én konkrét helyre tettem, azt ő máshová.
Vagy ha nagyobb a képernyő, akkor pár ikon a korábbi helyén marad, a korábbi képernyő méret szélénél mások meg az új méret szélénél.
Ha meg mondjuk egy projektor kerül rá, vagy ilyesmi, akkor meg egymásra csúsznak, mert ugye nincs elég hely. De ha újra a normális méretű képernyő lesz, akkor néhány ikon az eredeti helyére kerül, mások maradnak az elcsúszott helyen, és emiatt a sorrend is jól felborul.

Szóval ha már ilyesmit lehet csinálni, megcsinálhatták volna jól is.

> a böngészők úgy difót az asztalra mentenek mindent.

Az Windows XP? Csak mert Vista és afölött már (hála az égnek) megjelent a Downloads mappa a home-ban.

Csak a "böngésző »difót« az asztalra ment mindent" részhez némi árnyalat. Lehet, hogy engem is tökön kellene rúgni :), de én pl. direkt úgy szoktam beállítgatni a böngészőket, hogy az "ASZTAL"-ra mentsenek. Ennek két főbb oka van: egyrészt, amit letöltök, azzal valószínűleg hamarosan kezdeni szeretnék valamit, és az asztal (nemcsak windowsokon) a fájlválasztókban is egy kattintással elérhető, illetve ha az ablakokat (szintén egy kattintással) minimalizálom, akkor máris ott vannak az ilyen letöltések, lehet őket használni.

Másrészt az a tapasztalatom (és szerintem sokan vannak ezzel így), hogy ha egy "Letöltések" könyvtárba töltöget a böngésző (azt az esetet most kihagynám, hogy minden letöltéshez válasszunk mappát, mert aktív használat mellett életszerűtlennek tartom), akkor ott fel fog halmozódni egy csomó olyan dolog, ami egyszer valamiért kellett, de már nincs rá szükség. Ha ez az "ASZTAL"-on történik, akkor viszont annyira szem előtt van, hogy rendszeresen takarítom a felesleget, illetve amire szükség van, azt iktatom a megfelelő helyre, így nem halmozódik fel több giga adat feleslegesen.

Alapvetően tehát nem annyira ördögi az asztal ilyen jellegű használata, ha valaki ténylegesen "munkaasztal" értelemben használja, amit rendszeresen karban is tart. (Ha meg nem, még az átlagfelhasználó is könnyebben elismeri, hogy kupleráj van a gépén, ha mindez nem mélyen eldugva jelenik meg. :) ) Ez utóbbi nem jellemző sok átlagfelhasználóra sem, emiatt is lehetnek ezek a negatív tapasztalatok. Én mondjuk programindító parancsikonokat pont nem tárolok ott (mert azoknak ott van a taskbar meg a start menüre "tűzött" programlista), de ha normálisan van elrendezve és karbantartva, akkor ez is oké lehet. Egyébként a Fences nevű kis programocska (tudom, hogy fizetős, de a v1 még nem volt az, és azt is meg lehet találni; de biztos van egy csomó más hasonló program is) nagyon sokat tud segíteni az asztal területének rendben tartásában. Az viszont tény, hogy szinte követeli a "mindent az asztalra" elv alkalmazását, úgyhogy a használata némi önuralmat is igényel. :)

A felvetés jogos: egy darabig én is így használtam, de aztán rájöttem, hogy ha haladni akarok a dolgokkal, akkor nem állok neki keresgetni a letöltésnek megfelelő könyvtárat (esetleg újat létrehozni). Nem ezzel akarom ugyanis elterelni a figyelmemet arról, amit éppen csinálok, hanem használni szeretném mielőbb, amit épp letöltöttem. Emiatt – mivel mindig a legutoljára használt könyvtárba mentettem – egy idő után kikapcsoltam, mert csak plusz egy kattintás és felesleges elterelés, hogy most akkor jó lesz-e oda, ahol éppen áll a kiválasztás.

Természetesen ez gusztus kérdése, én azért írtam, hogy szerintem életszerűtlen, mert én ennél a változatnál úgy érzem mindig, hogy csak útban van egy plusz döntési kényszer, olyankor, amikor nem ilyenekről akarok dönteni. Egyébként ha ritkán töltögetnék dolgokat, akkor valószínűleg én is az általad írt megoldást használnám. :)

A fix mappába töltésnek meg az a baja, hogy ha nem foglalkozol azonnal vele, akkor igen gyorsan rendetlenséggé eszkalálódik a dolog, s nem tudod, az illető file minek van ott, egyáltalán mi az, melyek tartoznak össze. A név nem minden esetben kifejező.

Egyébként a $HOME-ba így is csináltam egy temp alkönyvtárat hirtelen gondolatok miatt, de sokszor onnan sem törlök, ezért csak nő a káosz. Ezt a letöltésekkel nem szeretném fűszerezni. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fix mappába töltésnek meg az a baja, hogy ha nem foglalkozol azonnal vele, akkor igen gyorsan rendetlenséggé eszkalálódik a dolog

Pont az a lényeg, hogy ha már rendetlenséggé eszkalálódik, akkor az orrom előtt történjen, mert ott előbb-utóbb zavar, és teszek ellene. Persze, ezt nem mindenki szereti így. :)

nem tudod, az illető file minek van ott, egyáltalán mi az, melyek tartoznak össze. A név nem minden esetben kifejező.

Egyetértek. Ilyenkor én bele szoktam kukkantani. ;)

Egyébként a $HOME-ba így is csináltam egy temp alkönyvtárat hirtelen gondolatok miatt, de sokszor onnan sem törlök, ezért csak nő a káosz.

Na, nekem pont ez a desktop. :) Most épp 15 könyvtár és 134 fájl van benne. Általában heti egyszer van egy gyors revízió (ccleaner, update-ek, ideiglenesen felrakott programok uninstallja), olyankor "visszavágok" belőle, de ha nem jut rá idő, akkor pont a fentebb említett Fences segít abban, hogy ne legyen kaotikus a dolog.

Nem tehetek róla, de a klasszikus "Website is down" jutott eszembe:
http://www.youtube.com/watch?v=W8_Kfjo3VjU#t=6m30s

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A dokumentumok/letöltések se egy eldugott hely.A juzer meg mindig is juzer marad egérrel a kezében."A rendszergazda meg az az ember aki reggel kitereli a rendszereket az ólból este meg betereli." De nem is baj ez, hisz az itt jelenlévők egy része a júzerekből él!És persze, hogy nem kell mindengépre virus írtó amikor van aki 5-10k ért ujra rakja.
Mult héten történt: céges okostelo adatok,e-mailek , fájlokba mentett jelszavak és banki adatok mert persze ezen bankol.Kérdem az embert: nem kéne rá valami virus írtó? A válasz: nem mert ezt eleve internetre találták ki.
:))

és különben is nem így indult, hanem mindig kellett előtte a neksztneksztfinis

mindig újratelepítette előtte? :D

~~~~~~~~
deb http://deb.metaltux.tk/ wheezy testing