iDiéta

Miután negyed mázsával az ideális testsúlyom fölött vagyok, a vérnyomásom is magas, úgy döntöttem, érdemes lenne valamiféle eljárást kidolgoznom ennek ellentételezésére.

Az Oxfordi TesttömegIndex táblázat szerint mintegy 25 kg-mal vagyok az ideális testtömegem felett. Valószínűleg ennek okán kissé magas a vérnyomásom is. Egyelőre sajnos az életmódom a munkám miatt mozgásszegénységre kényszerít (hacsak nem vesszük figyelembe, hogy szombatonként a kiskertet próbálom megművelni), úgyhogy jobb híján a táplálkozásom megváltoztatását terveztem be.

Mivel a fiúk miatt elég sűrűn nézzük/néztük a DaVinci Learninget, onnan vettem az ötletet. A múlt idő a nagyon ritka új gyártású és érdekes műsor miatt van. Az egyik sorozat szerint a rendszeres koplalás ehhez hozzásegíthet. Nosza, gondoltam, akkor böjtös heteket fogok tartani.Hogy azért ne hirtelen átesés legyen, első alkalommal csak egy napot próbálok minimális energiabeviteléen tartani. Hogy azért az éhségérzetet elverjem, feltételeztem, hogy eg-két szelet pirítós és némi tea azért nem fog ártani. Meg is léptem, így április utolsó hétfőjére felkészülve vettem némi tósztkenyeret. Tea van itthon, legalább fogy belőle. Az íz kedvéért vettem hozzá fokhagymát is.

Mivel közben órát is tartottam, ezért apránként egy-egy szelet kenyeret meg egy csésze teát vettem magamhoz a szünetekben. Este aztán Zita amikor benyitott az ajtón, mintha falnak ment volna, úgy lépett hátra a fokhagymaillattól. Mintegy másfél óra szellőztetés után már meg tudott maradni a házon belül is.

Az igazi azonban a végelszámolás volt. Kb. három liter gyümölcstea - ez nem vészes, legalább tisztultak a veséim. :D Viszont unalmamban megettem fél kiló kenyeret, azaz sikerült egy 5 MJ-os böjtöt tartanom... Na, akkor májusra újrtatervezés.

Felhoztuk a pincéből a muskátlikat. Ennek Robesz örült a legjobban - reggelre a legfelső lépcsőn lévő cserepet teljesen kitakarította. Összesöpörtem, visszaszurkáltam a muskátliszárakat, közben a kutyuli a házából hallgatta a szemrehányásaimat. Következő este már nem bántotta a legfelső muskátlit. Felhozta a következőt...

A gyümölcsfák szépen virágba borultak, lassan ideje a cseresznyének, szerintem a májusi próba a gyümölcsböjt lesz. Mondjuk lesz ribizli is, meg sárgabarack is, ősszel meg szőlő.

A kertben ültettünk epret, répát, fokhagymát, tököt és kukoricát. A fiúk minden nap kimennek megnézni, kikeltek-e már. Lassan mondjuk a répának már jönnie kell. Szóval az összes fizikai tevékenységem (a billentyűkopogáson túl) az ásás, kapálás és rotálás

Wey-wey viszont duzzog, elmúlt a párzási időszak, és ráadásul elég sokat esik is. Ezt a bokánkon vezeti le, szóval kissé izgalmas a házban a közlekedés. Amikor viszont kint van velünk, kifekszik napozni, tudván, hogy Robesz kissé szúrósnak találja. Viszont elég érdekes volt, amikor 14 literes festékesvödörből láttam inni. Négy lábbal a peremén állt, és mélyen a vödörbe dugta a fejét.

Lake of Tears - Raistlin and the Rose
Manowar - Ride the Dragon
Hammerfall - The Dragon Lies Bleeding
DIO - Killing the Dragon
BATHORY - Dragons Breath
Midgard - Dragon
Bruce Dickinson - Tears of the Dragon

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 22:28

A BMI egy vicc mutato, elhizottnak mutatja a 100kilos kockahasut is.

Egy ferfi amugy is inkabb tobb testmozgasban gondolkodjon elsonek, ne fogyokuraban. Esetleg kaloriabevitel eloszlasanak valtoztatasaban (kevesebb szenhidrat, tobb feherje, es hirtelen jol fog esni edzeni is).

Sajnos mar az atlag napi fel ora intenziv mozgas is sokkal jobb, mint amit a tobbseg csinal. A legtobb sulyos elhizott es sziv- es errendszeri beteg evek ota nem csinalta meg a heti egy ora intenziv mozgast sem.

A kaloriaszamolasrol pedig az a tapasztalatom, hogy eleg a szenhidratok (azon belul fokent a szemetebb minosegu kajak) es a novenyi alapu olajok kaloriainak egy felso korlatot szabni, es az csodak csodajara meg szokott oldani mindent. Ha valaki megiszik egy nap 6 sort vagy egy liter klasszik (nem zero) kolat, az amelle aznap mar nemhogy edesseget nem kene egyen, de mar a hust is koret nelkul es a sajtot sonkat is kenyer nelkul kene ennie.

MInt írtam, jelenleg egyszerűen nem tudok időt szakítani edzésre. Meg mondjuk amúgy sem nyűgöz le a céltalan erőlködés. Ha már csinálok valamit, annak legyen valós oka. (Ja, az meg, hogy "egy férfi" mit és hogyan kellene csináljon, soha nem érdekelt.) De a kalóriabevitel változtatása jó elképzelés, ezt végiggondolom.

--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Intermittent fastingnak inkabb az a lenyege, hogy 16 oran at nem viszel be vizen (0-1 kalorias folyadekon) kivul semmit, es ezt azert teszed, hogy amit eszel, az jo helyre is keruljon, ne a tartalekba, mert legyen ideje megemesztodni rendesen. Meglepoen sokaknal mukodik, de nem mindenkinel.

Elonye, hogy nem kell a sorrol es az edessegekrol se lemondani, de jo hatekonysaghoz kombinalni kell azzal, hogy a szenhidratoknak es a novenyi olajoknak szabsz egy kaloria-felsohatart is melle.

Nem, ebben most nem adok igazat. Az egészséghez hozzá tartozik a rendszeres böjt is. Az emésztőrendszer meghálálja, ha időnként felszabadul a szükségszerű emésztés mindennapi terhe alól. - (Heti egy alkalom hasznos lehet még önfegyelem-gyakorlás szempontjából is, és így valószínűleg támogatja "karcsúsodást" is.)

A koplalás szerintem nettó marhaság.

Az életmódon kell változtatni, nem az a megoldás hogy nem eszünk.

Az a baj, hogy fogalmad sincs arról, hogy miről szól az intermittent fasting és emiatt rossz premisszákból hamis konklúzióra jutsz.

Az intermittent fasting az nem koplalás.

Az intermittent fasting az életmód váltás.

Nem arról van szó, hogy egész nap nem eszel, hanem arról, hogy a főétkezés időablakán kívül (4-6-8 óra, kinek mennyi az ideális) minimálisra szorítod a kalória bevitelt. Nem arról van szó, hogy ne egyél semmit és a szemed kopogjon az éhségtől, hanem arról szól, hogy egyszerű szabályokkal megakadályozza a túl-evést.

Nem kell ezt az életmódot követni, nem kell. El lehet menni, itt lehet minket hagyni kéremszépen. Van akinek ez jön be, van akinek más.

De azt mondani, hogy az intermittent fasting marhaság, az egyszerűen marhaság.

Szerintem az IF-nek (legalábbis eddig olvasott sok cikk alapján) úgy van értelme, ha az időablakon kívül 0 kalóriát eszünk. Inkább az időablak hosszával érdemes játszani.

Nekem a diéta, kalóriaszámlálás, stb. mindig mission impossible volt. Túl sok plusz erőforrás kell hozzá, nem lehet hosszú távon csinálni. Viszont az IF-et csinálom már több mint 1 éve. Nagyrészt abból áll, hogy pl. este 8 után nem rágcsizok, ami régen minden este előfordult, és ennek a negatív hatása kb. magától értetődő egyébként is.

Nem feltétlenül értek egyet a 0 kalória bevitellel. trey a másik topicban említette, hogy a nem evés a gyomornak nem biztos, hogy jót tesz.

Persze sokk cikkben úgy fogalmaznak, hogy fasting - eating window, de én jobb szeretem az undereating - overeating kifejezések használatát.

Ha egy minimális élelmet juttatsz a szervezetedbe napközben, akkor a gyomrod is dolgozik, energiád is lesz, de nem eszed túl magad.

Persze kinek mi jön be, nekem ez volt az ideális - napközben egy marék nuts, berry, és este egy jó nagy adag zöldség, hús, hal gyümölcs.

De ha neked a nem evés jön be, akkor az is jó :) én igazából úgy tekintek erre, ahogy te is említetted: bárhogy is csinálod az IF-ot, az a legjobb benne, hogy megakadályozza a szükségtelen nassolásokat.

"a nem evés a gyomornak nem biztos, hogy jót tesz"

Valakinek olyan a gyomra es/vagy a bele, hogy pont csak az intermittent fasting mukodik. Valakinek meg az nem mukodik, de mukodik mas. De meglepoen sokaknak mukodik.

Egy probat 8 oras eating window-val minden elhizottnak meger. Mert barmit is csinal a gyomorral, annal az elhizas mar reg rosszabbakat csinalt.

Szerintem itt valami félreértés van. Az IF legnagyobb előnye, hogy ráveszi a szervezetet, hogy használja a raktárait. És ennek a csökkentett kalórián kívül további előnyei vannak. Ha mindig eszel egy kicsit, pont ettől a nagy előnytől esel el. Biztos így is segít valamit, hogy kevesebb kalóriát eszel, de a lényeg a koplalás. Viszont nap közben lehet enni. Én pl. reggel ~11-től este ~20-ig bármikor eszek. Az alvás közbeni koplalás van kicsit megnyújtva mindkét irányban. Nem hiszem, hogy bármi gyomorbeteg lenne ettől.

Remelem a sivatagi vallaskarosultak Ramadanos bojtjevel keveri. Ott az a hulyeseg, hogy vizet sem isznak nap kozben egy kortyot se. A melegben.

Intermittent fasting az eating windowon kivul nem csak a vizet, de a kavet (espresso minden nelkul, black coffee/americano) es a zold teat is engedi, egyes nezetek szerint az 1 kcal-os cukormentes uditok is engedelyezettek.

Soha nem felejtem el, amikor egyik koranyári napon a Goldmann menzán egyszer belefutottunk gyúrós munkatárssal két ilyen BMIkalkulátoros kislányba. Munkatárs ugyanolyan magas mint én. Nézzük a kitett csodakalkulátort, nekem 28-as BMI jött ki az egyes kislánynál, munkatársnak 32. Kettes kislány már nyomta is a mantrát, hogy így meg úgy változtassak életmódot, aztán ugyanilyen lendülettel elkezdte lehordani a munkatársat. A hölgyike valahol a duma közepén realizálta, hogy hiba van, bele is sült a mondanivalóba, és a végén csak annyit bírt kinyögni, hogy a kollégának többet kéne edzenie. Szegény munkatársat utána hetekig kérdezgettük, hogy gyúr-e már többet? 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ettől függetlenül, az átlagnál erősebb izomzattal és némi plusz zsírral is a "Normal"-ba esem a BMI indexen"

Az a baj, hogy ez alapján akkor is normálba esel, ha 5 kilóval több zsír van rajtad és ennyivel kevesebb izom. A tömeged ugyanaz. A BMI-nek teljesen mindegy a testösszetétel. Valójában pedig pont az számítana.

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 22:47

Intermittent fasting-ot, esetleg warrior diet-et nézd meg (ugyanaz, amit elkezdtél, de a best practicek megismerése miatt hasznos lehet).

Pár éve ezzel fogytam ~25kg-ot (pocak, arc lement, sokkal jobban éreztem magam), de sajnos abbahagytam, ellustultam, nem figyeltem, vissza is jött a háj a társaival együtt.

Napközben egy marék mag (kesudió, mandula, stb), egy marék áfonya/málna, főétkezéskor meg zöldséggel indítani, sovány húsok, hal, ha nagyon éhes vagy még a végén, akkor egy kis plusz szénhidrát.

Hamar hozzá lehet szokni, és baromi jó érzés, hogy nincs (napközbeni) kaja-kóma.

Ez + heti 2x20-40 km bringa egy(-másfél?) év alatt lefogyasztott 80 kg alá.

Napközben egy marék mag (kesudió, mandula, stb),

 

En nem akarok okoskodni (vannak itt paran), hogy ki hogyan fogyjon le.

 

En egyet ajanlok: ket hetig minden bevitt mennyiseget merj le es irdd fel a kaloriajat (vannak ra normalis mobilalkalmazasok, amik megkonnyitik).

 

De ne fogyozzal abban a ket hétben. Mindent pont ugyanugy egyel mint azelott.

 

Ket het mulva nezd meg hogy mi merra hany meter, mert ez a baseline. Ennel kevesebbet viszel be fogysz, ha tobbet hizol. Ha sportolsz akkor annyival kevesebb kaloria kell.

 

Egyebkent a magok igazi energiabombak. Megeszel egy zacsko kesudiot es kb. arra a napra  meg is vagy. Most nezem egy 400g-os zacsko 2144kaloria.

 

Csodak nincsenek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mi tunik neheznek? A meres? mert az egy konyhai merleg.

Hogy mi mennyi kaloria? A bolti kajakon rajta van, amit te csinalsz, azt meg tudod, hogy mit tettel bele.

A zoldsegeket kinezed a netrol. Ha etterembol rendelsz, azt is kinezed a netrol.

 

Egyebkent idoelbaszos, etkezesenkent egy 5-10 perc elmegy vele.

De 2 het utan "erzed", hogy mi kb. mennyi. Okolszabalyok kialakulnak. Pl. honapos retekbol egy kilot is benyomhatsz, anelkul hogy barmit mernel rajta.

 

De en nem a fogyokura modjat mondom. Csak azt, hogy nagyjabol kepben legyel, hogy mi mennyi. Amit gyakorolni kell (merlegeles).

 

Es utana nem mondunk ilyen marhasagokat, hogy alig eszek, csak napkozben szoktam egy-egy marek magot elragcsalni. Ami valoszinu pont annyi kaloria ami a fogyas es a hizas kozott dont. De ezt nem lehet 100%ban kijelenteni, azert merni kell. Jo utana tisztan latni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyebkent idoelbaszos, etkezesenkent egy 5-10 perc elmegy vele.

Szarakodjon az ilyennel, akinek a napja 28 órából áll.

Es utana nem mondunk ilyen marhasagokat, hogy alig eszek, csak napkozben szoktam egy-egy marek magot elragcsalni. Ami valoszinu pont annyi kaloria ami a fogyas es a hizas kozott dont. De ezt nem lehet 100%ban kijelenteni, azert merni kell. Jo utana tisztan latni.

Annyira jó, hogy így csípőből meghazudtolsz.

Meghazudtolsz úgy, hogy fogalmad sincs miről beszélsz.

Meghazudtolsz úgy, hogy probáltam mindkét metódust (kalória-számlálós és intermittent fasting) és mindkettő hatásos. Mindkettő hatásos, de hosszú távon számomra az IF volt a nyerő, mert nem kell negyedórákat kalóriákat számolgatni, hanem az egyszerű szabályok betartásával automatikusan korlátozod a bevitt kalória mennyiséget.

Én értem, hogy neked a kalória-számlálós jött be, de azért ne hazudtold már meg a másikat, akinek meg más.

Straight away, this tells us that we are all unique and that there is no perfect diet or correct way to eat that will work for everyone.

We also discovered that the timing of meals affects nutritional responses in a personalised way. The same meal at breakfast caused a different nutritional response in some people when eaten for lunch. But in other people there was no difference, busting the myth that there are correct mealtimes that will work for all.

Another surprise was finding that the composition of meals in terms of calories, fat, carbohydrates, proteins and fibre (macronutrients or “macros”) also had a highly individualised effect on nutritional responses. Some people handle carbs better than fat, for example, while others have the opposite response.

(!!!) So prescriptive diets based on fixed calorie counts or macronutrient ratios are too simplistic and will not work for everyone. (!!!)

https://theconversation.com/why-one-size-fits-all-diets-dont-work-new-s…

Egyebkent a magok igazi energiabombak. Megeszel egy zacsko kesudiot es kb. arra a napra  meg is vagy. Most nezem egy 400g-os zacsko 2144kaloria.

Így van.

De hol írtam én, hogy egyen meg egy egész zacsi kesudiót? Ja, sehol.

Egy marék nuts, egy marék berry bőven elegendő arra napközben, hogy ne éhezz (jól lakni nem fogsz, de nem is kell/szabad, ha egészséges testtömeget akarsz tartani). Nincs vajas deszka reggelire, csak 4-5 szem mandula. Nincs gyümölcs-joghurt tízóraira, van helyette 4-5 szem málna. Nincs leves, főétel, desszert ebédre, van helyette 4-5 szem kesudió. Nincs napközbeni kajakóma, folyamatosan tele vagy energiával. Nincs szendvics uzsira, van helyette 4-5 szem áfonya. Viszont van rendes vacsora, ahol annyit eszel, amennyi jólesik: zöldségből, sovány húsokból, halból. Vedd észre, hogy nem mondom, hogy edd degeszre magad, hanem egyél csak annyit, amennyi még jól esik.

Csodák nincsenek.

Ezért, mint mindenhez, ehhez is elhatározás és kitartás kell.

Lehet teljesen az alapokig le kell menni, de nalam a magokba semmi esetre se fer bele az afonya, es a legtobb "berry" se.

 

Csak a miheztartas vegett, amik magok:

dio,mandula,mogyoro,napraforgomag,

kesudio, brazil dio, foldimogyoro.

 

Amik nem magok:

afonya, vorosafonya, mazsola, aranymazsola,kokusz

 

Ha valamiben bizonytalan vagy, kerdezz nyugodtan. Szerintem vannak paran akik meg tudjak allapitani, hogy mi a mag es mi nem az.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A szénhidrátot redukáld le (max. 20-30%), a magas GKI-seket (lisztes, cukros dolgok) meg teljesen hagyd el.

Pár hét után, már nem leszel folyamatosan éhes, onnantól könnyen tudod tartani, a fent is ajánlott, időszakos böjtöt.

Az időszakos böjt az, hogy csak egy kis időablakban eszel egy nap, 4-12 óra. A 12 órásat azért elég könnyű tartani, még az elején is (pl. 20 óra és reggel 8 között nem eszel semmit). Így könnyedén fogsz fogyni.

"teljesen hagyd el"

Igy kezdodik a tarthatatlan dieta.

Sokkal konnyebb pszichesen feldolgozni azt, hogy "ezt a csokit csak holnap ehetem meg, mert ma mar ettem egy sos kiflit, amikor reggel rohanasban voltam". Ilyeneket tartosan is lehet tartani. (Lasd: intermittent fasting, ahol csak ki kell varnod az eating windowt, nem a ket honap mulvai dieta veget).

Ertem, hogy a "nagyon gyuros elitnek" ez egy "gyengeseg", de a tobbsegnek rengeteget szamit.

Így kezdődik az egészséges étkezés, és ez nem diéta!
Állítólag 8-szor nagyobb a függőség a cukorra, mint a kokainra, amit én azért szkeptikusan fogadok, de mivel 40+ évig cukor függő voltam és nem nagyon sikerült elhagynom, így lehet benne valami,

Mivel 2-3 hét alatt nagyobb erőlködés nélkül el tudtam hagyni, csak ezért merem állítani, hogy ez működik.
Ha nem hagyod el, akkor minden nehezebb, azt is próbáltam sokszor, de mindig visszaestem.

"Állítólag 8-szor nagyobb a függőség a cukorra, mint a kokainra"

Amikor valaki legutobb ilyet allitott, azzal ervelt, hogy milyen hasonlo a kettonek a vegyjele :(

Csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy nem mindenkinek mukodik a blanket ban a cukorra.

Januartol aprilisig es szeptembertol novemberig be tudnek tartani egy full candida vagy paleo dietat is. De a karacsonyi-ujevi zabalasrol es a nyari fagyirol es sorrol, nyaralasos sorokrol sose fogok lemondani.

Annyira lecsokkentettem a cukorigenyemet hosszutavon, hogy edes italokat mar nem nagyon esik jol meginni (szerencsere a cukorbomba koktelokat se nyaralason). De a hetvegi es a nyaralasi sor es whiskey - arrol soha le nem mondok.

Van az az embertipus, aki rage-el, ha szobahozod neki, hogy holnaptol nincs cukor, es ugyse tartja be. De ha azt mondod, hogy napi max 300kcal cukor, azt siman be tudja tartani. Aztan az egesz szenhidratot at lehet tolni napi 300kcal-ra (valassz: sor vagy edesseg vagy hus melle koret aznap? Az is kemeny, de tarthato, olyannak is, aki mindennap ket pofara tolta mindharmat)

Pont hogy könnyebb a zérót tartani mint bármi mást. 8 éve csinálom, és pont azokkal a dolgokkal vagyok örök harcban, amiket kivételként beengedek. A glutén árt nekem, abban zéró toleranciát tartok, és tényleg nem kívánom meg. A sajt kevésbé árt, és sokkal jobban szeretem, ezért azzal néha kivételt teszek. Na, abból nehéz mértéket tartanom.

A glutent en is el tudnam dobni, ha kettonel tobb glutenmentes sor letezne a vilagpiacon, es nem tobbnapos kesessel kene rendelni oket, es nem tizbol egy helyen lehetne csak kikerni. :) Meg a tavol-keleti rizssorokre is hajlando lennek atallni, ha normalisan lehetne oket kapni mindenhol.

Ennel jobban szeretem az eletemet, es glutenos sorrel egyutt sincs sulyproblemam.

A cukor az kb kimerul a nyari fagyiban, meg neha megkivanok egy csokis croissant-t, de itt meg is all, ezek nekem egesz napra elegendo cukormennyisegek. Ranezek egy cukraszdai sutemenyre es kozelebb allok a hanyingerhez, mint ahhoz, hogy megkivanjam barmelyiket.

Nekem sohasem mentek az ilyen rendszer szintű változások. Azok ahol a boltban keresni kell AZT a kaját. Ami most beválni látszik, hogy lemondtam a cukorról és bármit ehet, de egy ici picit mindig legyek éhes. Még tésztát is eszem bőséggel. Ezzel ledobtam 5 kilót.  Amit élveztem az a paleó volt. Lehet, hogy tök egészségtelen, de arról meggyőzött, hogy zsírral lehet fogyózni. De itt is az van, hogy nézni kell, hogy mi micsoda. Ez hüvelyes ez meg mit tudom én mi.

en ketoztam tavaly, 6 het -10kg, most junius 1-tol megint tervezem. mindent lehet enni ami jol esik, amig a 30g szenhidrat alatt vagy /nap. jo, langost nem lehet zabalni kepviselofankkal... 

Én kalóriát számoltam egy mobil appal. Egy két hétig kicsit körülményes volt, de aztán már ránézésre tudtam, hogy minek mennyi a kalória tartalma. Kb heti egy kilót fogytam mindenféle éhezés nélkül. Igazából a cukor a legnagyobb hunyó, ha nem teszel semmibe cukrot, kerülöd az édességeket, üdítőket, azzal napi szinten rengeteg kalóriát meg lehet spórolni. Miután kiiktattam mindenféle cukros dolgot, alig bírtam megenni a napi tápanyagszükségletemet, hogy ne menjek feljebb a heti 1 kg fogyásnál. Egyébként ez a cukor kiiktatás a legnehezebb része, rohadt erős függőséget okoz, majd olyan nehéz volt leszokni róla, mint amikor a cigit letettem (kis túlzással).

Én próbálok abból, annyit és úgy enni, amit egészségesnek gondolok a saját szervezetemnek. Nem hiszek a kampány szerű dolgokban, a diéta szerintem nem is azt jelenti. Ha van rá lehetőségem, otthon főzök magamnak, egy héten úgy 5x általában szakítok rá időt.

Nem nagyon eszem feldolgozott élelmiszert, cukrokat csak gyümölcsből, abból viszont sokat. Havonta 1x-2x sütök egy kenyeret, vagy kalácsot, de sosem veszek péksüteményt. Próbálok minden nap valamennyi teljesértékű fehérjét bevinni, vagy egymást kiegészítő fehérjéket, a gombák, magok, hüvelyesek nagyon gazdagok, változatosak ebből a szempontból. Főtt étel mellé mindig eszem valami nyerset is, segíti az emésztést. Megvan, hogy miből veszek mindenképp bio-t, és miből lenne felesleges az egészségem szempontjából. Húst nem nagyon eszem, lazacot, tonhalat, olajos halakat néha. De a zsíros dolgokat kerülöm általában. Én nagyon ajánlom kipróbálni a vegán étkezésnek azt a részét, ami nem az állati dolgok helyettesítéséről szól. Nagyon ajánlom a főzést, az ízek miatt is, de elsősorban olyanok miatt, hogy például hány fokon semmisül meg a klorofill és hogyan tudom ezt elkerülni. Én csak vizet szoktam inni, néha gyógyteát, ha aktuális.

Irigykedem a saját termesztésű dolgok miatt :) Én is nagyon ajánlom mindenkinek az aktív életmódot, jövés-menést, "házimunkát", minél kevesebb ülést, ami serkenti a keringést. Jó dolog a sport, de a világ leghosszabb ideig élő közösségeire nem az a jellemző, hogy napi 8 óra alvás mellett ülnek még 15-öt, és 1 órát sportolnának.

Emellett próbálom olyan emberekkel körbe venni magam, akik mellett nem kell bizonyítanom semmit, lehetek önmagam, lehetek őszinte velük és magammal is. Azokat pedig kizárni, akik nem ilyenek. :) Így nincs szükség evésre az öröm pótlására.

Nekem a jó minőségű alvás még csodákra képes, meg ha flow-ban tudok dolgozni.