Babazsúr

 ( tombenko | 2014. március 2., vasárnap - 3:00 )

Gergő ma lett 4 éves, ennek örömére a keresztanyja szervezett neki egy szülinapi partit a salgótarjáni mekibe. Érkezéskor ugyan kicsit nyűgösen kelt, és majdnem tíz percig kizárólag az anyja hasán keresztül volt hajlandó beszélni, de utána megenyhült A mellénk kijelölt csajszival is hajlandó volt beszélgetni, aki egyébiránt rendkívül kedvesen, láthatólag nem megjátszottan foglalkozott vele. Sőt, még az sem jelentett neki problémát, hogy a többi résztvevő kis késéssel (23 perc) érkezett meg.
A leglényegesebb viszont, hogy mehettek egy kört a hátsó fertályon, sőt, Gergő még egy saját sajtburgert is készíthetett. Ha valami, hát ez biztosan kiugró ötlet volt, akárki is találta ki. Onnantól kezdve a többi ajándék teljesen másodlagos volt, a lényeg az volt, hogy valamit ő csinálhatott. Most, lefekvéskor még mesélte.
Az az igazság, hogy ez az, ami a jelenlegi iskolai oktatásban nagyon hinyzik - hogy a gyerek valamit önllóan hozhasson létre. Nem kell, hogy minden órán, és nem kell, hogy minden tárgyból, de az önállóságot meg kell nekik engedni. Ez különösen igaz az általános iskolai technikaórákra. Ahogy utánardeklőtem, a legtöbb helyen elolvassák a könyvet, esetleg (!) megbeszélik. Van viszont, ahol le van szarva az egész, inkább csinálnak önállóan valamit. az egyik iskolában például agyagházikókat. A másikban gumimotoros hajót. Itt jön aztán a mondanivalóm lényege: pont ezekben az iskolákban lényegesen kevésbé problémás a természettudományos oktatás is. Sőt, általában is, kivéve a "tollbamondó" kollégákat.
Hasonlót amúgy be lehetne vezetni az infó tanításában is, feltéve, hogy a tanerő kissé jártasabb lenne az oktatott óra témájában. A gyerek ugyan azt várja, hogy majd mindjárt megírja a következő májnkraftot, de valójában már azzal is sokáig elvan, hogy a HelloWorld piszkálgatásával mit tud kezdeni.
Ugyanezek miatt vagyok ellene a tanulókísérletek beszüntetésének is. Inkább a fiz/kém oktatás színvonalát kellene emelni, mint az óraszámot és a legfontosabb tevékenységet beszüntetni. Házi feladatot ritkásan szokás megoldani újabban, de amikor valami kísérletezős témát adok ki, egészen jelentős számban próbálják ki (még ha a drága anyucinak kevésbé is tetszik).
Igaz, a tanulókísérletekhez kellene pénzt és helyet is biztosítani, szóval egyhamar nem látok esélyt erre, jelenleg minden öltönyös ellenérdekelt e téren. :(
Manowar - Secret of steel
BATHORY - Blood and Iron
Amorphis - The Castaway
Candlemass - Edge of Heaven
Solitude Aeternus - Mirror of Sorrow
Judas Priest - Beyond the Realms of Death
Metallica - Fade to Black
Burzum - Tomhet

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

-1 a mekis szülinapra.
-------------------------
neut @ présház

-1 a mínuszegyre :)

Szerintem amíg mértékkel tévézik, mekizik, stb. a gyerek, addig nincs baj. A bajok ott kezdődnek, amikor a szülő lesz*rja a gyereket, és odaülteti a tévé elé, minden nap a mekiben kajálnak, stb.

Amikor kicsit voltam, én is vonzódtam a műanyag kajákhoz és a melléjük járó, ugyanabból az anyagból készült ajándékokhoz, ettől még felnőttként rühellem a gyorskaját, és csak akkor eszem, ha muszáj.

+1

Gondolom azért esett arra a választás, mert a meki hozta ezeket a "plusz szolgáltatásokat", amiket egy másik börgerező' nem feltétlen tudott volna.

-------------
"Mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval birkózni a sárban - kis idő múlva rájössz: Ő ezt élvezi..."
Winben blogja

Inkább az volt az oka, hogy a keresztanyja oda szervezte. Amúgy Starjánben nem tudom, hova lehetett volna még vinni.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Egyrészt négy év alatt eddig egyszer volt mekiben - most. Gergő élvezte, örült, hogy ő, és csak ő csinálhatott egy burgert, meg úgy általában is. Ettől még nem fogom minden nap oda hordani, főleg, hogy elég messze van a legközelebbi is.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

es a cigivel hogy allsz? ;)

Én?
-------------------------
neut @ présház